20 Jaar Aardschok
In mei 1981 verschijnt Aardschok 5, en het is de eerste met een foto op de voorkant (Iron Maiden). De foto’s binnenin zijn door de verbeterde druk een stuk duidelijker en in de lay-out, door Frans Spanjaard, begint een duidelijke lijn te komen. De interviews met More, Iron Maiden en Rose Tattoo winnen ook duidelijk aan niveau. Aardschok begint steeds meer op een echt tijdschrift te lijken.
Aardschok 6, de oplage is inmiddels tweeduizend stuks en verkoopt evenals de voorganger binnen twee weken uit, heeft een heus Aardschoklogo op de omslag, getekend door Aardschoklezer Johan Dollekamp.
Interviews met MSG, Ted Nugent en Def Leppard maken duidelijk dat de deuren naar de kleedkamers van ‘onze helden’ steeds gemakkelijker opengaan.
Aardschok 7, die in augustus 1981 bij de platenzaken ligt, wordt grotendeels beheerst door het Pluupop-festival in het Groningse Winsum. Wat wil je, met NWOBHM-grootheden als Praying Mantis en Tygers Of Pan Tang op de bill. Het festival doet z’n naam alle eer aan; het regent de hele dag.
Verder worden bands als Black-foot, Yesterday And Today en Holocaust voorgesteld. In deze Aardschok staan 28!! elpeebesprekingen, luidt het trots in het voorwoord (waar is die tijd gebleven!). Ondergetekende verandert z’n schrijversnaam in Metal Mike, omdat de vooral Engelstalige muzikanten en mensen van de platenmaatschappijen in het buitenland bij het aanvragen van interviews de naam Van Rijswijk niet kunnen onthouden, laat staan uitspreken. Metal Mike maakt in ieder geval duidelijk om welke muziek het gaat. Het bevordert de communicatie een stuk.
Op 1 augustus 1981 bezoekt de Aardschok-redactie het Heavy Metal Holocaust-festival in het Engelse Port Vale. Interviews met de optredende bands Vardis, Triumph, Frank Marino, Randy Rhoads (Ozzy Osbourne), Riot en een verslag van Motörhead met zijn 2 x 135.000 Watt experimentele P.A. zorgen voor een festivalspecial die nog voor Aardschok 8 in een beperkte oplage wordt uitgebracht.
Raven, Bitches Sin, Anvil, The Rods en Twisted Sister krijgen een verdiende plaats in Aardschok 8, terwijl ook de Nederlandse scene met Gilgamesj en Vandale niet onbesproken blijft. Blackfoot-leider Rick Medlocke wordt tijdens het Summernight-festival door Michel geïnterviewd. Ik zie nog de Belgische journalist de caravan binnenstappen: ‘awel, hedde gullie misschien minne vriendin gezien?’, luidde zijn vraag. Nee hoor, was ons antwoord, terwijl een caravan verderop Paul Mario Day, de zanger van de Engelse band More, druk bezig was met zijn ‘snoepje van de week’.
Aardschok 9 verschijnt in november 1981, als we het eerste kaarsje op de taart mogen uitblazen. Maar liefst 48 pagina’s dik, een uitgebreide Canada-special (met dertig bands) en tien pagina’s elpeerecensies vullen voor het grootste deel de Aardschok. De Aardschok-redacteuren krijgen het echter steeds drukker met andere hardrockactiviteiten, waardoor voor de Aardschok minder tijd overblijft.
Michel van de Moosdijk verlaat Aardschok om manager van Highway Chile te worden, Stefan Rooyackers levert de bands voor het Rave One-label, waarop eind ’81 de door Aardschok gepresenteerde ‘Metal Clogs’-elpee uitkomt. Bands als Mercyful Fate en Sortilège volgen spoedig. Ondergetekende begint het management/boekingskantoor DRM (Dutch Rock Management) om bands als Bodine, Hammerhead en Exciter te begeleiden, om tournees van Accept, Raven en diverse andere Engelse bands op te zetten en om een Aardschokdag te organiseren.
Aardschok is immers een hobby, en aangezien de winst steeds gebruikt wordt om de oplage van het blad te verhogen, blijft er niets over om van te leven.
Al met al is 1981 een uitstekend hardrockjaar geweest met albums als ‘Earthshaker’ (Y&T), ‘Breaker’ (Accept), ‘Fire Down Under’ (Riot), ‘Rock Until You Drop’ (Raven), ‘Spellbound’ (Tygers Of Pan Tang), ‘Mob Rules’ (Black Sabbath), ‘The Power Of Rock & Roll’ (Frank Marino) en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Geen enkel navolgend jaar zal zoveel klassiekers voortbrengen.