20 Jaar Aardschok
1982 begint dus met een redactie bestaande uit twee schrijvers. Vandaar dat in Aardschok 10 gastschrijvers opduiken, zoals Marijke Koggel, Freddy Luppes en ‘prijswinnaar’ Rob van der Veer. Interviews met Jaguar, Raven, Dokken en Judas Priest, en een verslag van de Heavy Metal Meeting, en de Heavy Metal Thunderdag vullen deze Aardschok.
30 januari 1982 is de eerste Aardschokdag. Headliner Bitches Sin zegt drie dagen vantevoren af omdat de band zowat uit elkaar gevallen is en wordt vervangen door Picture, dat samen met Vandale, Crossfire en Impact in de uitverkochte Effenaar in Eindhoven optreedt. Aardschok 11 blikt natuurlijk terug op het festival en bevat bovendien een songtekstenvel van de ‘Metal Clogs’-elpee.
Het Nederlandse Bodine siert in maart ’82 de voorkant van Aardschok 12. Elders in het blad noem ik Vivian Campbell nog de beste vrouwelijke gitariste op deze aardkloot. Vivian, later toetredend tot de band van Dio en tegenwoordig in Def Leppard, heeft het me inmiddels vergeven… Raven’s ‘Wiped Out’-elpee scoort een 11 plus. Verder nog interviews met Maiden, Scorpions en Van Halen. De relatie tussen Aardschokredacteuren en bepaalde bands begint ook steeds meer op een vriendschappelijk niveau te komen. Zo logeren de gitaristen van Bitches Sin een week op het redactiekantoor (lees: de slaapkamer van Metal Mike) alwaar het nummer “Aardschok” geschreven wordt. Ook wordt ondergetekende door Iron Maiden als ‘gids’ gebruikt, aangezien de Britten het uitgaansleven van mijn favoriete ‘stapstad’ Düsseldorf willen verkennen.
Aardschok 12 luidt het einde van de eerste fase Aardschok in. We willen namelijk de organisatie rondom het blad professioneler opzetten. In het verleden was het alleen mogelijk om Aardschokken maximaal drie nummers vooruit te bestellen. In de toekomst willen we het voor de lezers mogelijk maken om een abonnement te nemen en willen ook regelmatiger verschijnen (tweemaandelijks). De artikelen die op de plank zijn blijven liggen worden gebruikt om de in een beperkte oplage (1500 stuks) gedrukte Aardschok 13 te vullen. Met Ad van den Berg op de voorkant en artikelen over Vixen (de band van Marty Friedman), Weapon, Deep Machine en Y&T op Pinkpop komt in juni 1982 een voorlopig einde aan Aardschok.
Zware tijden breken aan voor de hardrockfans, die nu hun informatiebron kwijt zijn. De klap komt nog harder aan als de KRO Stampij, het enige echte radioprogramma voor de metalfan, uit de ether haalt. Enige lichtpuntje is Dynamo, een jongerencentrum in Eindhoven, dat in september onder impuls van André Verhuysen bands binnenhaalt als Deep Machine, Raven en Mercyful Fate. De volledige Aardschokredactie reist in augustus als snoepreisje naar het Engelse Reading. Het driedaagse festival is namelijk alleen uit hardrockbands samengesteld. Vooral veel NWOBHM-bands zoals Praying Mantis, Diamond Head, Iron Maiden, Budgie, Tank, Chinatown en Terraplane betreden er de planken. Genoeg materiaal dus om twee Aardschokken mee te vullen…
Eh…, we moeten wel doorgaan met Aardschok. We hebben al die informatie verzameld en willen die natuurlijk met de hardrockfans delen.
In oktober 1982 verschijnt DNA 1 oftewel De Nieuwe Aardschok. Een nieuw logo is de meest in het oog springende verandering. De coverprijs stijgt naar 3,50 om de gemiddeld tien pagina’s dikkere DNA te kunnen betalen en om de winstmarge voor de platenzaken te kunnen vergroten. De lay-out is nauwelijks veranderd, alleen worden de maar liefst 35 elpeerecensies, om het zoeken te vergemakkelijken, in alfabetische volgorde gezet. De oplage is verhoogd naar 3500, aangezien alle vorige Aardschokken steeds kort na het verschijnen uitverkocht zijn. Natuurlijk uitgebreid aandacht voor Reading, waarvan de eerste twee dagen uitvoerig beschreven worden.
DNA 2, uit in december 1982, verhaalt over de derde Reading-dag en heeft in het hart als ‘uithaler’ de songteksten van Accept’s ‘Restless And Wild’ (makkelijk te regelen via m’n werkzaamheden bij DRM).
Nog drie opmerkelijke zaken in DNA 2. Er wordt een hele pagina gereserveerd voor het bespreken van één demo, die van het onbekende Metallica. Aardschok mag zich het eerste tijdschrift noemen dat een verhaal over Metallica brengt.
In het interview met het project van Thin Lizzy-frontman Phil Lynott verhaalt bassist Jimmy Bain over de nieuwe groep waarvan hij deel uitmaakt. Dio, waarin naast de zanger ook meneer Campbell de gitarist is.
Phonogram belt naar de Aardschokredactie om meer informatie over de band Dio te krijgen, aangezien het ‘Holy Diver’-album eraan staat te komen. Een eerste indicatie dat Aardschok door de grote platenmaatschappijen serieus wordt genomen. Het derde opmerkelijke feit is de paginagrote advertentie die Iron Maiden in Aardschok plaatst. De eerste Maiden-fanclub is failliet en de door de fans bestelde spullen worden niet geleverd. Maiden neemt de fanclub zelf over en maakt een begin met het vergoeden van geld aan de gedupeerden.
In februari 1983 is DNA 3 gereed. Deze opent met ‘Dö itashimashite Jishin onna no ko to otoko no ko’, oftewel: welkom Aardschok jongens en meisjes, aangezien een ruime Japan-special bands als Bow Wow en Loudness introduceert. Verder worden de NWOBHM-maatschappijen Ebony en Neat voorgesteld.
In de populariteitspoll eindigt Iron Maiden voor Accept en Judas Priest en bij de meestbelovende groepen verslaat het Engelse Jaguar Metallica en Highway Chile. ‘The Number Of The Beast’ wordt tot beste elpee gekozen, met een verdienstelijke achtste plaats voor Venom’s ‘Black Metal’, die naamgever wordt voor een genre dat pas veel later komt opzetten.