20 Jaar Aardschok
DRM en Dynamo (lees Metal Mike en André Verhuysen) werken tussendoor steeds aan het organiseren van weekend-toers van Engelse metalbands. Zo wordt Satan (de band) in maart bij de Nederlandse grens vastgehouden omdat er geen douanepapieren (carnet) bij de apparatuur zitten. Pa van Rijswijk staat bij de douane borg (dat Satan met dezelfde hoeveelheid apparatuur na het weekend huiswaarts keert). De toer is gered. Satan komt ruim aan bod in de in april verschijnende DNA 4, die trouwens nog steeds maar door drie hardrockfans volgeschreven wordt: Stefan Rooyackers, Rob van der Veer en Metal Mike.
‘Verschijnt tweemaandelijks’, staat op de omslag. Feit is dat Aardschok in 1983 en 1985 zevenmaal verschijnt en er in 1984 zelfs twaalf bladen worden uitgepoept! Waarom Raven op de voorkant staat afgebeeld is me op dit moment niet helemaal duidelijk, want een artikel over die band ontbreekt.
Twee nieuwe rubrieken worden geïntroceerd: Van Eigen Bodem (nieuwe redacteur Ferry Bovet stelt Nederlandse bands voor) en Het Betonlint (demobesprekingen).
DNA 5 staat vol met besprekingen van de vele hardrockfestivals die in Nederland her en der georganiseerd worden (Mojo deed toen alleen maar de concerten van de hele grote bands). In Ulicoten verslaan we Metal Cattle Rock, in Kaatsheuvel Earthquake ’83 (van Mojo’s huidige hardrockboeker Rob Trommelen) en in Borne Rock Explosion ’83, dorpen die tegenwoordig niet meer op de metallandkaart voorkomen.
25 juni vindt in de Brabanthallen de tweede Aardschokdag plaats. De bands en promotie wordt door Aardschok verzorgd, terwijl het Eindhovense Music Promotion voor de verdere organisatie zorg draagt.
Met de bands zit het wel goed: Raven, Trance, Mercyful Fate, Vandenberg en Accept zorgen voor een muzikaal geslaagde dag. Laatstgenoemde band vervangt Venom wiens installatie voor onderzoek aan de Canadese grens in beslag is genomen. Venom is wel aanwezig en deelt T-shirts uit, luid toegejuicht door de zesduizend bezoekers. Het hoogtepunt in de carrière van het duivelse trio.
De organisatie rondom het festival is slecht. Een te kleine ingang en onuitgenodigde Bossche agenten die door hun fouilleren de doorstroming belemmeren. Om het en masse opdringende publiek te ontlasten (Mercyful Fate is aan zijn optreden begonnen) schuift ondergetekende de grote hangardeuren aan het eind van de zaal open, zodat iedereen snel en veilig naar binnen kan (met of zonder kaartje). Het wordt duidelijk dat de organisatie van de Aardschokdag in de toekomst door een professioneel bedrijf verricht dient te worden.
In augustus verschijnt DNA 6, de eerste met een voorkant in kleur (Lips van Anvil) en een zwart/wit mini-poster in het midden (Accept). De kleur wordt bekostigd uit de verhoogde verkoopprijs, die inmiddels vier gulden bedraagt. Een uitgebreid verslag van de Aardschokdag en het Belgische Heavy Sound festival vormen de hoofdmoot.
Halverwege het blad duikt voor het eerst de Komsnertagenda op. Achter de schermen verandert het een en ander. Redacteur van het eerste uur Stefan Rooyackers kan zijn studie niet meer combineren met Aardschok en neemt afscheid, en zal nog maar sporadisch een artikel inzenden. Metal Mike wordt de hoofdredacteur en weet Michel van de Moosdijk weer als redacteur binnen te halen.
DNA 7 valt op door het nieuwe Aardschok-logo dat vanaf oktober 1983 tot heden nauwelijks aan verandering onderhevig is. Nieuw is ‘Pagina 3’ (de inhoudsopgave). Naast de 23 elpeebesprekingen (nog steeds een aantal waar we tegenwoordig hard om moeten lachen) veel liveverslagen, zoals de Monsters Of Rock en Reading festivals. Verder wordt in het voorwoord vermeld dat Aardschok vanaf nu maandelijks zal verschijnen.
DNA 8 heeft Dee Snider (Twisted Sister) op de voorkant. De eerste coverstory voor deze New Yorkers. Ook nog een mini-poster van Metallica, een interview met Black Sabbath-zanger Ian Gillan en een liveverslag van Anvil, dat met 350 toeschouwers de Dynamo doet uitpuilen. Ook de landen-specials (Italië en Frankrijk) blijven een populair terugkerend item.
In december 1983 verschijnt DNA 9. Niet alleen op de voorkant, maar ook op de mini-poster in het midden prijkt Iron Maiden in kleur. Nieuw is ‘Koncert Op De Korrel’, een rubriek met een fout in de naam, maar dat mag de livepret niet drukken. Een uitgebreid verslag van het Shockwave festival in Genk mag niet ontbreken.
De Aardschokverkoop in België stijgt gestaag. Het distributienetwerk van Mausoleum Records, een Belgisch metallabel, wordt ingeschakeld om Aardschok in meer platenzaken te krijgen. De oplage stijgt naar vierduizend exemplaren. Een aantal waar een uitgever tegenwoordig om moet lachen, maar voor een uit de klauwen groeiende hobby al een aardige hoeveelheid die, op een paar retourexemplaren na, steeds uitverkoopt.