In de Aardschok van juli 2021 lees je alles over:
GRIEF COLLECTOR
THE VOICE OF DOOM RETURNS
Ineens is hij er weer: Robert Lowe. De man met de imposante, plechtige stem. De man die een gezicht gaf aan de cultband Solitude Aeturnus. De man die drie puike albums maakte met Candlemass. De man die een onuitwisbare indruk maakte in de doom metal. Robert Lowe leek van de aardbodem verdwenen, maar nu blijkt hij de zanger van dienst te zijn bij Grief Collector, een (nog) onbekende Amerikaanse doom metalband waarvan onlangs het debuutalbum ‘En Delirium’ verscheen. Bij een Nederlands label nota bene. Dat vraagt om uitleg.
POWERWOLF
ONTSPANNEN EN ONTSNAPPEN
Powerwolf. Hoeveel meer introductie heb je nog nodig? Berucht en beroemd zijn ze. Geliefd, gevreesd en soms ook gehaat. Maar het succes is onmiskenbaar. Al jaren overtreft de formatie uit Saarbrücken alle verwachtingen. Elk album proppen de Duitsers weer voller met meer hooks, meer melodieën en – met wat Nederlandse hulp – meer symfonisch gespuis. Kan je nagaan hoe bol de achtste plaat staat. ‘Call Of The Wild’ is niets anders dan puur, onversneden Powerwolf. Aardschok spreekt over het nieuwe album met gitarist Matthew Greywolf en toetsenist Falk Maria. En in de pauze bellen we ook nog even de muzikale alleskunner des vaderlands, Joost van den Broek. Halleluja!
LAURENNE/LOUHIMO
FINSE GIRLPOWER
Finland heeft een rijke rock- en metalcultuur, die de laatste jaren zelfs is doorgedrongen tot het Eurovisie Songfestival. De Finse zangeressen Netta Laurenne, van de band Smackbound, en Noora Louhimo van Battle Beast hadden daar met hun nieuwe project Laurenne/Louhimo ook zeker niet misstaan. Sterker nog, deze powerladies hadden de jury geheid omvergeblazen. Hun kersverse wapenfeit ‘The Reckoning’ is namelijk een superenergiek klinkende ode aan de heavy metal en hardrock uit de jaren tachtig en de vocale interactie is explosief en gepassioneerd. Hoe deze samenwerking er is gekomen en wat het idee achter dit album is, vertelt Netta vanuit Helsinki.
LORD OF THE LOST
VAN VERDOEMENIS TOT VERLOSSING
Het Duitse Lord Of The Lost is met ‘Judas’ toe aan zijn zevende studioalbum. Een dubbel-CD met maar liefst 24 dark gothic metalnummers. „We hadden wat tijd over, omdat diverse festivals en onze optredens met Iron Maiden vanwege corona werden afgeblazen”, legt frontman Chris ‘The Lord’ Harms nuchter uit. „Hierdoor is ‘Judas’ ons grootste muzikale project tot op heden geworden.”
PESTILENCE
VULPES PILUM MUTAT, NON MORES
Al ruim dertig jaar is Pestilence een van de vlaggenschepen van de vaderlandse death metal. Het was een hobbelige reis langs zowel genre-definiërende als onbegrepen albums, een waslijst aan versleten bandleden en een langdurige pauze, maar sinds de release van het comebackalbum ‘Resurrection Macabre’ in 2009 is Pestilence ‘here to stay’. Onder aanvoering van gitarist, zanger en componist Patrick Mameli maakte de band sinds de comeback zelfs al meer albums dan in de eerste levensjaren. Voor het eerst sinds een lange periode doet de bandleider dat omringd met uitsluitend Nederlanders. Drummer Michiel van der Plicht (ex-God Dethroned, Carach Angren), bassist Joost van der Graaf (ex-Dew Scented, I Chaos) en gitarist Rutger van Noordenburg (Bleeding Gods) vergezellen Mameli op ‘Exitivm’. Hieronder een verslag van een gezellig onderonsje tussen Aardschok en Patrick Mameli.
SPACE CHASER
LEVE CORONA!
Waar het afgelopen jaar voor menig band rampzalig verlopen is, heeft het Duitse Space Chaser de vrijgekomen tijd juist nuttig gebruikt om een nieuw album te maken en zelfs een deal met de gerenommeerde platenmaatschappij Metal Blade Records te scoren. Drummer Matthias Scheuerer vertelt hoe Space Chaser van de nood een deugd heeft gemaakt.
AT THE GATES
POSITIEVE PESSIMISTEN
Het optreden dat At The Gates in 2019 gaf als onderdeel van het Tilburgse Roadburn Festival was het duwtje in de rug dat de groep nodig had om een plaat te maken zonder stilistische beperkingen. Dat werd ‘The Nightmare Of Being’, het zevende studioalbum van de melodieuze death metalband uit Gotenburg. De heren namen hun muziek op met een keur aan gastmuzikanten en in drie verschillende studio’s. De tien nummers tonen zich even donker als avontuurlijk en handelen over pessimisme. Maar, benadrukt zanger Tomas Lindberg Redant: ‘The Nightmare Of Being’ is zeker geen pessimistisch album, eerder het tegenovergestelde.
SUIDAKRA
HET VUUR BRANDT NOG STEEDS
Ruim een kwart eeuw geleden zag de Duitse melodieuze death metalformatie Suidakra het levenslicht. Een behoorlijk lange tijd geleden, maar het vuur brandt nog steeds bij gitarist en oprichter Arkadius Antonik. Met evenveel passie als destijds aan het debuut ‘Lupine Essence’ is gewerkt, is nu het nieuwe album ‘Wolfbite’ tot stand gekomen. Arkadius vertelt er graag meer over.
HIRAES
DAVERENDE DOORSTART
Liefhebbers van melodic death metal zijn waarschijnlijk bekend met de Osnabrückse scene. De verder ongelooflijk saaie Duitse stad levert namelijk met regelmaat veelbelovende bands in het genre af, zoals Lay Down Rotten en Embedded. Dawn Of Disease, dat ook tot deze scene behoorde, gaf er vorig jaar de brui aan. Hiraes (spreek uit: high-res) is de doorstart, oftewel Dawn Of Disease met een nieuwe grunter. De keuze voor een andere naam is heel bewust gemaakt. Gitarist/songwriter Lukas Kerk en gruntdame/tekstschrijver Britta Görtz leggen uit waarom.
TERRY DATE
PRODUCER FROM HELL
De Amerikaanse producer en mixer Terry Date is medeverantwoordelijk geweest voor enkele van de meest succesvolle metalalbums aller tijden. De in Seattle woonachtige knoppendraaier behaalde onder meer grote successen met Pantera, Deftones, Soundgarden en Limp Bizkit. Begin dit jaar is hij 65 geworden. Aardschok blikt met hem terug op zijn indrukwekkende oeuvre. Dit doen we aan de hand van dertien door Date zelf gekozen albums die volgens hem een belangrijke rol in zijn loopbaan hebben gespeeld. Zo leren we dat een sample uit een Italiaanse pornofilm een van zijn grootste hits mogelijk heeft gemaakt en waarom Pantera-zanger Phil Anselmo hem bij hun eerste kennismaking mee de badkamer in trok.
FRACTAL UNIVERSE
NIEUWE HORIZON
De platen van de progressieve metalband Fractal Universe worden steeds beter behapbaar doordat groove en melodie ruimte winnen boven techniek. Dit maakt van ‘The Impassable Horizon’ de lekkerst beluisterbare langspeler van de Franse band tot nu toe. Gitarist Hugo Florimond legt uit waar deze ontwikkeling vandaan komt en welke rol bands als Gojira, Opeth en Leprous hierin spelen. Hij videobelt vanuit zijn met gitaren gevulde appartement in Metz.
KLASSIEKER: TRIUMPH
ALLIED FORCES
In veel gevallen wil het aanwijzen van de ultieme klassieker in het oeuvre van een band nog wel eens voor discussie zorgen. Zonder de rest van de albums tekort te willen doen, komt er in het geval van Triumph maar één album voor die kwalificatie in aanmerking: het in 1981 verschenen ‘Allied Forces’. Het ontpopte zich niet alleen tot het meest geslaagde album van het Canadese hardrocktrio, het haalde ook nog eens de beste verkoopcijfers van allemaal. Vanwege het 40-jarig jubileum komt een gelimiteerde box-versie van ‘Allied Forces’ uit. Extra aanleiding daarvoor is Record Store Day, waarvan de mannen van Triumph in Canada dit jaar de ambassadeurs zijn. Een gesprek met bassist Mike Levine.
DARKTHRONE
ALLEEN IN DE ZANDBAK
Het Noorse black metalinstituut Darkthrone is één van de weinige bands in het genre waarvan je zelfs na achttien albums nog reikhalzend uitkijkt naar het volgende. ‘Eternal Hails…’ schijnt in het verlengde te liggen van het vorige werkstuk ‘Old Star’ (2019), maar zeker weten doen we het niet. Zoals inmiddels gebruikelijk weigert Darkthrone namelijk voorafgaand aan de release op 25 juni de internationale pers van muziek te voorzien. We moeten het doen met de teksten van de vijf nummers en een relaas over de totstandkoming van het negentiende studioalbum. Gylve ‘Fenriz’ Nagell en Ted ‘Nocturno Culto’ Skjellum lieten zich daarvoor nadrukkelijk inspireren door de lange composities van hun favoriete bands, zoals Candlemass, Celtic Frost en Metallica. Voor verdere aanvullingen werd zelfs de progrock van de jaren zeventig geraadpleegd. Maar muziek of niet, de kans om de eigenzinnige muziekfanaat Fenriz aan de tand te voelen laten we ons natuurlijk niet ontnemen. We praten met hem over de nieuwe plaat, de controverse rondom de hoes, zijn leven als postmedewerker en nog veel meer.
AMENRA
THEATER VAN WREEDHEID
Amenra ontstond in 1999 in Kortrijk als een hardcoreband met progressieve trekjes. Het gezelschap onder leiding van gitarist Mathieu Vandekerckhove en zanger Colin H. van Eeckhout heeft zich sindsdien met de nodige bezettingswisselingen ontwikkeld naar een meer doomy en postcore-achtige aangelegenheid waarvan de concerten een religieuze lading hebben en de albums ook steevast ‘missen’ worden genoemd. ‘MASS VI’ stamt inmiddels alweer uit 2017. Niet dat de Vlamingen stil zitten, rondom de band is zelfs een heel kunstenaarscollectief ontstaan, de ‘Church of Ra’, waarin altijd wel wat gaande is, al dan niet met bandleden van het moederschip. Om een nieuw Amenra-album uit te brengen moet er echter noodzaak zijn, zo vertelt Colin.
SEPIROTH
NIEUWE RONDE, NIEUWE KANSEN
Sepiroth uit Zuid-Holland draait al even mee. In 2003 werd de band geformeerd als Sephiroth, met een extra ‘H’, om in 2009 verder te gaan onder de huidige bandnaam en het debuutalbum ‘Breaking The Codes Of Silence’ uit te brengen, in 2015 opgevolgd door ‘Uninvolved’. Op 9 juli is het tijd voor album nummer drie: ‘Condemned To Suffer’. Aardschok spreekt drie bandleden: drummer Damiën Kerpentier en de gitaristen Vince den Breejen en Chris Both. Omdat moeilijk te onderscheiden is wie wat zegt, doen we voor het gemak even alsof we met één bandlid praten.
KLASSIEKERS LIVE
We zijn al weer aanbeland bij de vijfde episode van onze langlopende serie over klassieke livealbums. Time flies when you’re having fun. In de jaren zeventig verscheen het gros van de livealbums als dubbel-LP. Denk bijvoorbeeld aan die van Rush, KISS, Ted Nugent, Thin Lizzy, Rainbow en Deep Purple, die we allemaal al eerder onder het vergrootglas legden. Vanaf 1979 trad er een kentering op in die trend. Platenmaatschappijen vonden het fabriceren van lijvige dubbelalbums, al dan niet met met uitgebreide klaphoezen, blijkbaar te duur worden en dwongen bands steeds vaker te kiezen voor een iets economischere variant, een enkele LP. Zo wilde Judas Priest ‘Unleashed In The East’ graag als dubbelaar uitbrengen. CBS stak er een stokje voor. Ook de drie albums die we dit keer behandelen verschenen als enkele LP. De geschiedkundige waarde is er echter niet minder om. Integendeel zelfs.
NIGHTWISH
28 & 30 MEI – THE ISLANDERS ARMS
Twee en een half jaar moesten fans van Nightwish het zonder shows doen. In deze tijd kondigde bassist/zanger Marco Hietala ook nog eens zijn vertrek aan. Maar Nightwish zou Nightwish niet zijn als het niet gewoon doorploegde. Een half jaar lang werkte een team techneuten met de band aan ‘An Evening With Nightwish In A Virtual World’. Niet één, maar meteen twee livestreamshows, die plaatsvinden in The Islanders Arms: een virtuele taverne op de rand van een dramatische klif in het water.