Aardschok augustus/september 2024

In de Aardschok van augustus/september 2024 lees je alles over:


Bestel hem hier



NIGHTWISH

HET IS WAT HET IS

Een mijlpaal voor Nightwish. Medio september verschijnt het tiende album. ‘Yesterwynde’ is een werkstuk dat de fans met gemengde gevoelens tegemoetzien. Het is niet alleen het eerste album zonder bassist en zanger Marko Hietala, die na twintig jaar de band heeft verlaten, maar ook een album waarmee niet getourd gaat worden. Frontvrouw Floor Jansen heeft haar teleurstelling hierover nooit onder stoelen of banken geschoven. „Het is wat het is”, reageert ze nuchter. „Het leven is al zo kort. Ik vind het jammer, maar richt me nu op leuke andere dingen.”

Anita Boel   

DREAM EVIL

LIEVER LUI DAN MOE

Er zijn zeven zondes, maar luiheid spant de kroon, aldus Fredrik Nordström (57), gitarist/toetsenist van het klassieke heavy metalgezelschap Dream Evil. In 2002 en 2004 brachten de Zweden albums uit die tot de essentie van het genre zijn gaan behoren. Om het vervolgens rustiger aan te gaan doen. Echt verdwijnen zullen ze nooit, maar met regelmaat een album uitbrengen is niet aan hen besteed. Vandaar dat we deze keer maar liefst zeven jaar op een nieuw album hebben mogen wachten. ‘Metal Gods’ verschijnt op 26 juli.

Renée van der Ster   

DARK TRANQUILLITY

TOT HET EINDE DER TIJDEN

Dark Tranquillity heeft een paar woelige jaren achter de rug. Belangrijke en stijlbepalende muzikanten vertrokken en werden vervangen, zonder aan kwaliteit in te boeten, zo bewijst het op 16 augustus te verschijnen nieuwe album ‘Endtime Signals’. Als pioniers van de Gotenburgstijl slaagt de Zweedse melodeathband er bovendien telkens weer in om niet in herhaling te vervallen. Zanger en boegbeeld Mikael Stanne voert het woord.

Patrick de Sloover   

NILE

DE ULTIEME BEZETTING

Al meer dan dertig jaar behoort Nile tot de top van de technische death metal. De albums van de Amerikanen zijn steevast van hoge kwaliteit. Zelfs na diverse wijzigingen in de bezetting is het geluid van Nile nagenoeg onveranderd gebleven. Het nieuwe album ‘The Underworld Awaits Us All’ bewijst wederom dat bandbaas Karl Sanders precies weet wat hij doet en praat daar graag over.

Gerrit Mesker   

SIMONE SIMONS

MOOI ROOD IS NIET LELIJK

Epica’s frontvrouw Simone Simons brengt eind augustus onder de naam ‘Vermillion’ haar eerste soloalbum uit. Het kwam tot stand in nauwe samenwerking met Arjen Lucassen. De muzikale duizendpoot schreef op haar verzoek alle muziek en heeft daarmee een dikke stempel op het project gedrukt. De twee hebben het beste in elkaar naar boven gehaald. Begrijpelijk dat de zangeres meer dan trots is op het eindresultaat.

Anita Boel   

DEMISER

BACK TO THE FUTURE

In 2021 werden we positief verrast door het debuutalbum ‘Through The Gate Eternal’ van het piepjonge Amerikaanse blackened thrashgezelschap Demiser. Helaas kwam de plaat uit op het hoogtepunt van de coronaplaag, waardoor de impact slechts beperkt bleef. Metal Blade zat echter wel op te letten en tekende de band voor de opvolger ‘Slave To The Scythe’ die op 23 augustus zal uitkomen. Zanger Brad Deerhake oftewel Demiser The Demiser stelt de band voor.

Horst Vonberg   

SILVER HORSES

ON-ITALIAANS GOED

Vanuit het niets verrast Silver Horses ons deze maand met het uitstekende album ‘Electric Omega’. Hoewel het al de derde plaat is van Silver Horses zal de bandnaam slechts bij weinigen een belletje doen rinkelen. En dan te bedenken dat oorspronkelijk de Engelsman Tony Martin (ex-Black Sabbath) de zanger van de verder Italiaanse band was. Aardschok praat met gitarist en bandoprichter Gianluca Galli.

Ron Willemsen   

LEPROUS

TERUG NAAR EEN ZWAARDERE SOUND

Het Noorse Leprous behoort tot de crème de la crème van de Europese progmetalscene. Het nieuwe album ‘Melodies Of Atonement’ bevestigt die status opnieuw. Naast zanger Einar Solberg geldt ook Baard Kolstad als smaakmaker van de band. De 32-jarige drummer blijft zichzelf constant uitdagen, vertelt hij aan Aardschok. „Want zelfs Leprous-nummers zijn na vijftig keer niet uitdagend meer.”

Ivar De Koning   

CATEGORY 7

THE PERFECT STORM

Supergroepen. Er zijn er veel. Maar slechts zelden is de muziek van een zogenaamde supergroep zo goed als je zou mogen hopen van de muzikanten die er deel van uitmaken. Category 7 durven we echter met recht een supergroep te noemen. De muziek van zanger John Bush (Armored Saint, ex-Anthrax), gitaristen Mike Orlando (Sonic Revolution, Adrenaline Mob) en Phil Demmel (Kerry King, ex-Machine Head), bassist Jack Gibson (Exodus) en drummer Jason Bittner (Overkill, ex-Shadows Fall, ex-Flotsam And Jetsam) is écht zo goed als je mag verwachten van de som der delen. Niet voor niets is hun titelloze debuutplaat ons Album van de Maand.

André Verhuysen   

RENDEZVOUS POINT

ALTIJD BLIJVEN PUSHEN

Drummer Baard Kolstad is op jonge leeftijd al een fenomeen, met name door zijn inbreng bij de succesvolle Noorse formatie Leprous. Maar ook daarvóór timmerde dit vat vol energie al aan de weg. Op straat (hier zijn leuke YouTube-filmpjes van), bij Borknagar én bij Rendezvous Point, zijn eerste progmetalliefde. Die laatste band is verantwoordelijk voor het Album van de Maand in de vorige Aardschok. Kolstad begint het gesprek met uit te leggen waarom ‘Dream Chaser’ volgens hem afwijkt van de twee voorgangers.

Diederick RR9660   

FLOTSAM AND JETSAM

GEWAPEND BETON

In de lange loopbaan van Flotsam And Jetsam is een bijzondere trend waarneembaar. Een serie ijzersterke platen wordt steevast afgewisseld met een album van veel minder kaliber. We denken hierbij aan ‘When The Storm Comes Down’ (1990), ‘Dreams Of Death’ (2005) en ‘Ugly Noise’ (2013); werkstukken die bleekjes afsteken bij formidabel voorafgaand plaatwerk. Sinds 2016 is de kwaliteitscurve echter opmerkelijk constant. Nadat het overtuigende ‘Flotsam And Jetsam’ de bittere nasmaak van ‘Ugly Noise’ fijntjes wegspoelde is het er alleen maar beter op geworden met ‘The End Of Chaos’ (2019) en ‘Blood In The Water’ (2021). Ook op het op 13 september te verschijnen ‘I Am The Weapon’ komen de melo-thrashers uit Arizona wederom ijzersterk voor de dag. Aardschok treft gitarist Michael Gilbert en drummer Ken Mary een uur na een overtuigend optreden op Graspop.

Stan Novak   

WINTERSUN

EINDE DER TIJD(EN)

Ineens was het zover. De donderslag bij heldere hemel. De plaat die al meer dan twaalf jaar (!) bijna klaar op de plank lag. En nu dus uitkomt. ‘Time II’. 30 augustus 2024. Talloze gebroken beloftes zijn gepasseerd. Eindeloze updates. Teleurstelling op teleurstelling. Het album werd een splijtzwam tussen zij die begrip konden opbrengen voor het obsessieve perfectionisme van frontman Jari Mäenpää en degenen wiens – om het nog zacht uit te drukken – geduld op was. Nu is het illustere ‘Time’-project compleet. We spreken Mäenpää over de lange, lange weg.

Justin Erkens   

ZEAL & ARDOR

SPEELS EN VERRASSEND

Zijn toehoorders blijven verrassen. Dat is wat de Zwitsers-Amerikaanse muzikant Manuel Gagneux graag wil. En dat is ook precies wat hij doet op ‘GREIF’, het nieuwe album van zijn band Zeal & Ardor. Waar de titelloze voorganger van ‘GREIF’ het hardste werk van Zeal & Ardor tot dan toe was, klinkt de vierde langspeler verrassend rustig. Met meer elektronische invloeden dan voorheen, vlagen van rock en zelfs funk is het een zeer interessant werkstuk geworden. Anders, maar toch herkenbaar. Want invloeden van black metal en werkliederen van Afro-Amerikaanse tot slaaf gemaakten zijn er ook nog genoeg. Gagneux vertelt er graag over.

Marlous de Jonge   

GRASPOP METAL MEETING

20 T/M 23 JUNI – FESTIVALPARK STENEHEI – DESSEL (B)

Voor de vijfde keer duurt de Graspop Metal Meeting vier dagen. Het grootste hardrockevenement in de Benelux vindt voor de 27e keer plaats en is voor de vijfde keer op rij volledig uitverkocht. In de praktijk betekent dat 220.000 bezoekers in vier dagen. Wouter Dielesen, Stan Novak, Merijn Siben, Wim Strijbosch, Metal Mike en André Verhuysen zijn ter plekke om de hoogte- en dieptepunten samen te vatten. Andrea Beckers en Eugene Straver zorgen voor de plaatjes.

Aardschok-Crew   

ROCKHARZ

3 JULI – 6 JULI

Aardschok maakt in 2023 voor het eerst in levende live kennis met het festival dat anderhalf uur rijden ten oosten van Hannover ligt. De gezelligheid, relaxte ambiance, het vriendelijke personeel en de goede prijs-kwaliteitverhouding zorgen ervoor dat we ook deze zomer met plezier de 550 kilometer afleggen naar het vliegveld dat net buiten het dorpje Ballenstedt ligt. Nadat de weekendtickets een paar maanden geleden al uitverkocht zijn, hangt de organisatie van de 31ste editie eind juni het bordje uitverkocht op de poorten.

Metal Mike   

HELLMOND OPEN AIR

13 JULI – CACAOFABRIEK – HELMOND

In één klap is ons landje twee festivals rijker. In hetzelfde weekend op dezelfde locatie, prachtig gesitueerd op het hellende groene gazon voor de statige Cacaofabriek in Helmond. Eentje voor de metalhead op leeftijd, de ander voor een beduidend jonger publiek. Prima bereikbaar, met een station om de hoek en voldoende nabijgelegen parkeergelegenheid. Aardschok is er vanzelfsprekend bij.

Stan Novak   

PIRATE METAL PARTY

14 JULI – CACAOFABRIEK – HELMOND

Carnaval vindt normaliter plaats in februari of maart. Op deze zonnige zondag in juli is het echter alsof het volksfeest een aantal maanden vertraagd is, aangezien vele bezoekers in Helmond uitgedost zijn in de meest fraaie piratenkostuums. En omdat ook de opkomst erg hoog is, kunnen we wel stellen dat de organisatoren met het aanspreken van deze doelgroep een gat in de markt hebben ontdekt. De eerste editie van de Pirate Metal Party zal dan ook de boeken in gaan als een groot succes.

Sjak Roks   

PITFEST

5 & 6 JULI – ULLEVI 40 – EMMEN

De eerste drie edities van Pitfest vonden plaats op het terrein van een golfclub in Erica. Omdat die locatie nabij een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied ligt en slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen heeft, verhuisde het metal-, punk- en hardcorefestival in 2023 naar Emmen, naar een terrein bij het voetbalstadion. Voor de eerste lustrum-editie is Pitfest een paar honderd meter opgeschoven, naar de velden van de plaatselijke rugbyclub. In totaal treden er 34 bands op. Op vrijdag vinden 1.700 bezoekers de weg naar Pitfest, op zaterdag zijn het er 2.500.

Erik van Dijk