Aardschok oktober 2024

Screenshot

In de Aardschok van oktober 2024 lees je alles over:


Bestel hem hier



MEGADETH

MILDER EN WILDER

Omdat Aardschoks laatste interview met Dave Mustaine alweer dateert van 2016 en zijn band in de zomermaanden toch in de buurt is voor optredens in Tilburg en op Graspop besluiten we om, onder het mom van niet geschoten is altijd mis, een lijntje uit te werpen naar diens management. En warempel, er wordt toegehapt. Mustaine wil ons graag te woord staan, zij het slechts twintig minuten en na afloop van de Europese tour, maar we mogen in 013 wel alvast een heuse fotoshoot doen met hem en zijn band.

Stan Novak   

CHARLOTTE WESSELS

GEZAMENLIJK SOLOAVONTUUR

Dat ze na het uiteenvallen van Delain, begin 2021, prima op eigen benen kan staan, heeft Charlotte Wessels inmiddels al wel bewezen. De zangeres bracht onder de titels ‘Tales From Six Feet Under’ (Vol. I en II) twee prima soloalbums uit en maandelijks verschijnt via het online platform Patreon een nieuwe song. Met het nieuwe album ‘The Obsession’ gaat ze nog een stapje verder. Gesteund door een complete band, met daarin de voormalige Delain-leden gitarist Timo Somers, bassist Otto Schimmelpenninck van der Oije en drummer Joey Marin de Boer, blaast ze alles en iedereen die nog aan haar solocarrière twijfelde keihard omver.

Anita Boel   

APRIL ART

METAL MET EEN GLIMLACH

April Art is een Duitse alternatieve metalband met een positieve insteek. In aanloop naar de release van hun derde album ‘Rodeo’ heeft de band rond zangeres Lisa-Marie Watz alvast de nodige zomerfestivals onveilig gemaakt, waaronder het legendarische Wacken Open Air. Aardschok wil er meer van weten en spreekt met Lisa-Marie en drummer Benjamin Jülg.

Liselotte Hegt   

MYLES KENNEDY

WERKEN IN VOLLEDIGE VRIJHEID

Alter Bridge-fans zijn inmiddels gewend dat de belangrijkste componisten van de band zich na een album/tour-cyclus op andere projecten storten. Zanger/gitarist Mark Tremonti zamelt geld in voor een goed doel als Frank Sinatra-crooner of gaat aan de slag met de metalband die zijn naam draagt. Zanger/gitarist Myles Kennedy is aan het werk als frontman van de band van Slash of leeft zich uit als soloartiest. De Alter Bridge-break tot de opvolger van ‘Pawns & Kings’ zal dit keer wel wat langer duren aangezien Tremonti, drummer Scott Phillips en bassist Brian Marshall al meer dan een miljoen tickets voor een steeds langer wordende Creed-tour over de toonbank hebben zien gaan. Mark had dit na twee razendsnel uitverkochte Creed-cruises wel zien aankomen, want voordat hij in de Creed-tourbus stapte had hij al een nieuw Tremonti-album opgenomen. ‘The End Will Show Us How’ verschijnt trouwens op 10 januari. Myles Kennedy had in een eerder stadium ook al zijn ‘pauzemuziek’ opgenomen in de vorm van ‘The Art Of Letting Go’.

Metal Mike   

SATAN

NIETS MOET, ALLES MAG

Je kunt de klok erop gelijk zetten: sinds de band in 2011 weer bij elkaar is gekomen brengt Satan elke twee jaar een nieuw studioalbum uit. Coronajaar 2020 uitgezonderd. Wanneer je dit leest staat ‘Songs In Crimson’ op het punt van verschijnen. Hoog tijd voor onze tweejaarlijkse babbelmet gitarist Steve Ramsey.

André Verhuysen   

BLITZKRIEG

EIN-DE-LIJK

Een album van Blitzkrieg dat het schopt tot Eremetaal, dat mag gerust een unicum genoemd worden. Normaliter bungelt de band ergens onderaan onze soundcheck met hun platen. Het titelloze achtste studioalbum steekt echter met kop en schouders uit boven al zijn voorgangers. De reden daarvoor is de toetreding van een nieuwe gitarist genaamd Nick Jennison. Zijn impact op de band is meteen enorm. We praten erover met zanger van het eerste uur, Brian Ross.

André Verhuysen   

SWEET

DE CIRKEL IS RONS

De Britse muzikant Andy Scott kunnen we zonder twijfel bestempelen als de godfather van de glamrock. Met The Sweet scoorde hij begin jaren zeventig ontelbare hits. Wie is er niet opgegroeid met „Fox On The Run”, „Love Is Like Oxygen” en „Ballroom Blitz”? En dik vijftig jaar later staat er ‘gewoon’ weer een nieuw album op stapel, ‘Full Circle’ getiteld. Aardschok zoomt met de 75-jarige veteraan.

Patrick de Sloover   

HIGH PARASITE

DE VERJONGINGSKUUR VAN AARON STAINTHORPE

My Dying Bride heeft recentelijk te maken gehad met interne onrust, die leidde tot een tijdelijke pauze. Ruim voor deze periode van inactiviteit heeft de frontman van de Britse doom metalband, Aaron Stainthorpe, de tijd genomen om nieuwe muzikale horizonnen te verkennen. Hij raakte betrokken bij de band High Parasite, waarmee hij andere artistieke paden kan bewandelen. Paden waarbij de melancholische en emotionele elementen die kenmerkend zijn voor Stainthorpe’s werk behouden blijven. Aardschok vraagt de zanger om uitleg.

Gerrit Mesker   

THE DEAD DAISIES

TERUG BIJ AF

Nadat The Dead Daisies eind 2019 Glenn Hughes presenteerde als vervanger van de opgestapte zanger John Corabi leidde dat tot de nodige discussie. Want hoewel ‘Holy Ground’ (2021) en ‘Radiance’ (2022) prima platen zijn, in technisch opzicht bovendien superieur aan al het voorafgaande werk, vonden veel fans van het eerste uur het Hughes-gehalte té hoog. Juist zij zullen de terugkeer van Corabi omarmen. Op het kakelverse ‘Light Em Up’ pakken de Daisies de draad van weleer namelijk naadloos op. Aardschok zoomt met de bijzonder openhartige gitarist Doug Aldrich.

Stan Novak   

VAL EXPERIENCE BAND

INSTRUMENTALE ROCK LEEFT!

Osmium is een breekbaar, blauwachtig, glanzend metaal. ‘Osmium’ is ook de titel van het eerste, volledig instrumentale album van Valéry Granson, waarop we dertien pareltjes terugvinden. De veelzijdigheid van zijn gitaarspel en muzikale stijl vraagt om een toelichting van de sympathieke Belg.

Patrick de Sloover   

MOGGS MOTEL

HET LEVEN NA UFO

Heel even leek het erop dat de carrière van de legendarische zanger Phil Mogg als een nachtkaars uit zou gaan. De afscheidstournee van UFO kwam tot een abrupt einde door de pandemie en tot overmaat van ramp werd Mogg in 2022 getroffen door een stevige hartaanval. Hoe verrassend is het dan ook dat de man ineens op de proppen komt met een nieuw album? UFO is na ruim vijftig jaar stilletjes ter ziele gegaan, maar Moggs Motel is springlevend. Aardschok sprekt de inmiddels 76-jarige Brit, die zich ontpopt als een realist en een man met een typisch Brits gevoel voor humor.

Ron Willemsen   

WEATHER SYSTEMS

ANATHEMA 2.0

Het is alweer zeven jaar geleden dat Anathema het succesvolle studioalbum ‘The Optimist’ uitbracht. Tot een opvolger kwam het helaas niet, want in september 2020 trokken de broers Daniel en Vincent Cavanagh na dertig jaar en elf studioalbums de stekker eruit. Vincent bracht onlangs een EP uit van zijn experimentele soloproject The Radicant en Daniel meldt zich nu met zijn nieuwe collectief Weather Systems. Op 27 september verschijnt het fraaie debuut ‘Ocean Without A Shore’, dat zonder twijfel in de smaak zal vallen van Anathema-fans. Aardschok praat erover met de belangrijkste songschrijver en gitarist van Anathema. Uiteraard is de eerste vraag aan Daniel waarom de baanbrekende band uit Liverpool het bijltje erbij neer heeft gegooid?

Liselotte Hegt   

TANKARD

BIER EN VOETBAL

Zanger Andreas ‘Gerre’ Geremia en bassist Frank Thorwarth zijn de enige constanten in de 42-jarige geschiedenis van Tankard. De thrashband uit Frankfurt valt voornamelijk op door de vele nummers die over het gerstenat handelen. De kleinste van de ‘Big Four of Teutonic Thrash’ trad onlangs in een uitverkocht Amphitheater in Gelsenkirchen op met Kreator, Sodom en Destruction en deed dat met de nieuwe drummer Gerd Lücking. Een verdere reden om te beeldbellen met Gerre is de heruitgave van de albums uit de tijd dat de band bij Century Media onder contract stond.

Metal Mike   

SERIOUS BLACK

TERUG NAAR DE POWER METAL

Dit jaar viert de Duits/Oostenrijks/Grieks/Servische power metalband Serious Black z’n tiende verjaardag. Dat doen de heren met hun zesde album ‘Rise Of Akhenaton’ en een uitgebreide tour. Wat ooit begon als een uitlaatklep voor muzikanten die allemaal ook in andere bekende bands zaten, is verworden tot een serieuze band die keihard werkt om verder te komen. Bassist, producer en bandlid van het eerste uur Mario Lochert zoomt met Aardschok.

Ron Willemsen   

OFFICIUM TRISTE

IN HET VERDOOMHOKJE

Op 6 september verscheen ‘Hortus Venenum’, het alweer zevende volledige album van de Rotterdamse doom metal-formatie Officium Triste. De ‘harde kern’ van de band, bestaande uit toetsenist (en voorheen drummer) Martin Kwakernaak, gitarist Gerard de Jong en zanger Pim Blankenstein, houdt de band al vanaf 1994 op de rails. Met laatstgenoemde praten we over het verleden, heden en de toekomst van de band.

Stephan Gebédi   

WINTERFYLLETH

EEN DONKERE HORIZON

Of hard werken loont? De heren van Winterfylleth zullen het niet met een onversneden ‘ja’ beantwoorden. Zeven albums heeft het Britse black metalgezelschap inmiddels achter de kiezen. Wacken, Hellfest, Party.san, ze zijn er allemaal geweest. Tours gedaan met Emperor, Enslaved, Grand Magus. En toch blijft ‘het succes’ uit. Opvallend, want wie de band wél kent raakt bijna zonder uitzondering verknocht aan het eigenzinnige geluid van de Engelsen. Atmosferische black metal. Maar dan niet die shoegaze-onzin. Keihard en sfeervol. Black en metal. Klinkt goed? Dan mag je ‘The Imperious Horizon’ niet missen. Zanger Chris Naughton vertelt er meer over.

Justin Erkens   

IN APHELION

UIT DE SCHADUW VAN NECROPHOBIC

Met drie dezelfde leden toont In Aphelion nogal wat gelijkenissen met Necrophobic. Alleen de Nederlandse drummer Marco Prij (Cryptosis) is anders. Ook op muzikaal vlak liggen de twee Zweedse bands niet mijlenver uiteen. Toch ziet gitarist, zanger en bandleider Sebastian Ramstedt veel verschillen. Op het gebied van muzikale vrijheid en invloeden bijvoorbeeld, maar ook op stilistisch, vocaal en productioneel vlak. En dat alles nog wat meer op nieuwe plaat ‘Reaperdawn’ dan op debuutalbum ‘Moribund’ (2022).

Wouter Dielesen   

THE BLACK DAHLIA MURDER

HET LEVEN NA TREVOR

Op 11 mei 2022 stapte Trevor Strnad uit het leven. De iconische frontman van The Black Dahlia Murder werd nipt 41 jaar. Even zag het ernaar uit dat de melodieuze death metalband uit Detroit, Michigan de klap niet te boven zou komen. Toch volgde er een doorstart, met gitarist Brian Eschbach voortaan op zang en de terugkeer van leadgitarist Ryan Knight. Na een Amerikaanse tour in 2023 volgde er in juni en augustus van dit jaar een fors aantal optredens op Europese festivals. En nu verschijnt het nieuwe, tiende album ‘Servitude’. Toegelicht door Knight.

Wouter Dielesen   

ALCATRAZ

8 – 11 AUGUSTUS – SPORTCAMPUS DE LANGE MUNTE – KORTRIJK (B)

Met een fantastische zestiende editie zet het Belgische Alcatraz Metal Festival z’n opmars gestaag voort. Het ‘best bewaarde geheim’ op festivalgebied trekt dit keer wederom ettelijke duizenden bezoekers meer dan vorig jaar. In totaal passeren 55.000 bezoekers de poorten, waarvan 20.000 op zaterdag. Daarmee zit Alcatraz aan zijn max en wordt die dag voor het eerst het bordje ‘uitverkocht’ opgehangen. Het programma is veelzijdig, voor ieder wat wils. Het weer is hoogzomers en ondanks de vakantiedrukte op de weg is Aardschok op volle sterkte én op tijd van de partij om voor de verandering eens van álle optredende bands verslag te doen.

Sjak Roks, Wim Strijbosch, Stan Novak, Marlous de Jonge, Merijn Siben & Elvira van Noort   

STONEHENGE

27 JULI – STATIONSPLEIN – STEENWIJK

Verdeeld over twee podia spelen op het Steenwijkse grindcore- en death metalfeest drieëntwintig bands. Omdat er direct weer een band start als de vorige is afgelopen, krijg je geen moment rust. Aangezien het grootste deel van het publiek tot de categorie ‘mensen van middelbare leeftijd’ behoort is dat voor sommige bezoekers flink aanpoten. Vandaar dat Aardschok drie verslaggevers inzet voor deze uitputtingsslag.

Eus Straver, Gerrit Mesker & Stephan Gebédi   

DYNAMO METAL FEST

17 & 18 AUGUSTUS – IJSSPORTCENTRUM – EINDHOVEN

De achtste editie van Dynamo Metalfest is een aangekondigd ongeluk. Wie zijn publiek en zijn vrijwilligers jaar op jaar stelselmatig opzadelt met organisatorisch geblunder, die wordt daar vroeg of laat een keer op afgerekend. Daar komt bij dat de wisselvallige affiche voor velen niet opweegt tegen de ticketprijs van 119 euro. Zo kan het dus gebeuren dat slechts een schamele drieduizend bezoekers per dag de weg weten te vinden naar de Eindhovense kunstijsbaan. Hebben de thuisblijvers gelijk gekregen? Aardschok zoekt het uit.

Wim Strijbosch, Stan Novak, Gerrit Mesker & Sjak Roks   

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter