De Aardschok in Juli 2001

In de Aardschok van Juli 2001 lees je alles over:
BLACKMORE’S NIGHT, AT VANCE, AMBEON, ABHORRENCE, ABOVE THIS WORLD/HOODS, Dave Hole, DERANGED, DISBELIEF, EL CACO, FINNTROLL, FLOTSAM AND JETSAM, ICED EARTH, JUDAS PRIEST, JUNGLE ROT, KAMELOT, FRED DURST, MENNEN IN FRANKRIJK, MM, MY INSANITY, MY VITRIOL, NO RETURN, NORTH SIDE KINGS, NIKOLO KOTZEV’S NOSTRADAMUS, POWERHOUSE, SCUMBUCKET, SHADOWBREED, SHELTER, SOUL DOCTOR, SPIDER CREW, SQUALOR, STRATOVARIUS, TARAXACUM, TERRA FIRMA, THE BUSINESS, THE CULT, THE REIGN OF TERROR, Thank God It’s… Thursday!, UNDECLINABLE, XENOMORPH, ZEBULON


BLACKMORE’S NIGHT

NIET VAN DEZE TIJD

Robert Haagsma
Ritchie Blackmore was in de jaren zeventig en tachtig de vleesgeworden gitaarvirtuoos: grillig, geniaal en ongrijpbaar. Als smaakmaker van Deep Purple en later Rainbow was hij bovendien het lichtende voorbeeld van enkele generaties hardrockgitaristen, met als dankbaarste volgeling de Zweed Yngwie Malmsteen. De Britse muzikant laat zijn versterkers de laatste tijd echter zelden meer loeien, maar maakt aan de zijde van zijn verloofde Candice Night vooral akoestische muziek die herinnert aan vervlogen eeuwen. Deze zomer verschijnt de derde CD ‘Fires At Midnight’ van Blackmore’s Night, zoals de band rond het duo heet.


AT VANCE

FRANKFURTERS GEEN EENHEIDSWORST

Metal Mike
‘Dragonchaser’ scoorde vorige maand goed in de Soundcheck. Het uit Frankfurt afkomstige At Vance blaast de door Yngwie Malmsteen bekend geworden neo-klassieke metal op het derde album nieuw leven in. Gitarist Olaf Lenk heeft het maar druk met al zijn activiteiten. Maar liefst zeven albums zijn de afgelopen vijf jaar uit zijn pen gevloeid. Gelukkig heeft hij nog even tijd om Aardschok te woord te staan.


AMBEON

WONDERE WERELD

Gerd Jan Vleugels
Tijdens het experimenteren met een nieuw opnamesysteem krijgen de ambient-schetsen steeds meer de vorm van nummers. Arjen ‘Ayreon’ Lucassen wil voor een aantal songs daarom de hulp inroepen van een zangeres en het uiteindelijke resultaat voor geïnteresseerden op de website zetten. Als hij een tape van de destijds 14-jarige zangeres Astrid van der Veen in handen krijgt en haar vervolgens in de studio uitnodigt, worden de plannen echter rigoureus veranderd. Met het jonge talent Astrid is hij namelijk graag bereid een volwaardig album te maken zodat iedereen van haar superieure zangkwaliteiten kan genieten.


ABHORRENCE

„We worden alleen maar sneller“

Stephan Gebédi
In mijn bespreking van Abhorrence’s debuut-CD gaf ik aan dat het voor een journalist vaak de makkelijkste weg is om bands te vergelijken met andere bands uit hetzelfde land of dezelfde regio. Ik vroeg aan gitarist/zanger Rangel Arroyo of er daadwerkelijk sprake is van een New Wave Of Brasilian High Speed Death Metal (NWOBHSDM dus…).


ABOVE THIS WORLD/HOODS

Onno Cro-Mag
Mike Hoods, frontman bij Above This World en gitarist bij Hoods, is een druk mannetje binnen de west–coast hardcorescene. Hij is muzikant, clubeigenaar, labeleigenaar en runt een hardcoreblad. Al vijftien jaar staat hij midden in de scene en heeft onlangs twee CD’s uitgebracht. Met Above This World het album ‘End Of Days’, vette hardcore à la Hatebreed in de vijfde versnelling, en met Hoods de nieuwe CD ‘Time…The Destroyer’. Hoogste tijd voor een gesprek met deze workaholic.


Dave Hole

,,Ik ben geen ambitieus persoon”

Stan Novak
De slidevirtuoos Dave Hole staat reeds drie decennia op de planken; de eerste twintig jaar van zijn loopbaan sleet hij in zijn thuisland Australië, maar sinds de release van zijn zelf gefinancierde debuut ‘Short Fuse Blues’ in 1990 staat hij haast onafgebroken wereldwijd op de planken, gemiddeld zo’n honderdvijftig keer per jaar. Ik spreek Dave in Roermond een paar uur voor zijn optreden in het Muziekhoes. De gitarist is hier ter promotie van zijn onlangs verschenen zevende album ‘Outside Looking In’ en zit verwikkeld in een Europese toer. Deze is een dag of tien aan de gang en met vierendertig optredens in vijfendertig dagen wordt fysiek het een en ander geëist van de 53-jarige. Dave Hole maakt een ietwat vermoeide indruk, maar desalniettemin is de man de vriendelijkheid zelve en ontpopt hij zich tot een gepassioneerd en gedreven muzikant die eigenlijk maar één ding wil; voor mensen spelen. Het tekent het muzikale karakter van dit raspaardje dat het hem daarbij niet deert of dat nu voor vijftig of duizend mensen gebeurt.


DERANGED

Blastbeats met een Seventies-gevoel?!

Stephan Gebédi
Tijdens hun Europese toer met onder meer Immolation voel ik Deranged-bassist Rikard aan de tand. Die komt met enkele verrassende uitspraken voor de dag…


DISBELIEF

Anthony van den Berg
In 1997 bracht Disbelief het sterke debuut met de titel ‘Disbelief’ uit. Een klein jaar later was er ‘Infected’ (1998) wat er voor zorgde dat Disbelief op de extreme metalkaart werd gezet. Hierna werd het verdacht stil tot dat afgelopen maand ‘Worst Enemy’ het levenslicht zag. Een plaat vol monotone, uiterst agressieve mid-tempo death metal. Ik spreek met zanger Karsten Jäger over de afgelopen jaren.


EL CACO

Zomerse Stoner rock uit Noorwegen

Anita Luderer
Vorige maand zorgde El Caco voor een lekkere verrassing in het stoner rock genre. Het debuut ‘Viva’ klinkt verfrissend en is uitermate geschikt om de komende zomermaanden mee door te brengen. Mijn gesprek met zanger/bassist Øyvind Osa duurt door een slechte telefoonverbinding en enorm veel lawaai op de achtergrond helaas erg kort, maar het levert gelukkig genoeg interessante informatie op voor een waardig Aardschok-interview.


FINNTROLL

KLAAR OM DE WERELD TE VEROVEREN

Anita Luderer
Zaken als bier en plezier staan bij deze Finse trollen voorop. Elk optreden van de band staat garant voor een gigantisch feest. Maar wees alert! Deze muzikale wezens hebben serieuze plannen om de wereld te veroveren. Inmiddels hebben ze al honderden metalheads in Noord-Europa compleet in hun macht. Het is enkel nog een kwestie van tijd voordat ook de rest van de wereld er aan moet geloven. Hun belangrijkste wapen; het tweede ‘hummpa’ metalalbum ‘Jaktens Tid’. Het is zanger Katla die Aardschok betrekt in het strijdplan van de trollen.


FLOTSAM AND JETSAM

DE OUDE KLASSE HERLEEFT

Robbie Woning
Nadat Flotsam And Jetsam met het middelmatige ‘High’ en het matige ‘Unnatural Selection’ de laatste jaren veel van zijn oude credits had verspeeld, leverde de legendarische Amerikaanse melodieuze thrashband tot ieders verbazing vorige maand met ‘My God’ plotseling zijn beste album sinds tien jaar af. Drummer Craig Neilsen belde naar Aardschok om uit te leggen hoe de Flintstones And Jetsons de laatste jaren in een gevaarlijke duikvlucht konden belanden en hoe de band, door de stuurknuppel weer in eigen hand te nemen, een fatale crash tijdig wist af te wenden. Maar eerst mag Craig even uitleggen waarom een stel veteranen als Flotsam And Jetsam uitgerekend zijn kersverse slagwerker tot persvoorlichter benoemt.


ICED EARTH

EERLIJK DUURT HET LANGST

Robbie Woning
Na elf jaar begint Iced Earth langzaam de vruchten te plukken van de grenzeloze vechtlust en muzikale vastberadenheid van gitarist Jon Schaffer. Na het succes van het album ‘Something Wicked This Way Comes’ en de live drie-dubbelaar ‘Alive In Athens’, lijkt de band de komende maanden met het sterke nieuwe album ‘Horror Show’ en een Europese headlinetoer, zijn reputatie van toonaangevende melodieuze metalact nogmaals te gaan bevestigen. Een goede reden voor een hernieuwde kennismaking.


JUDAS PRIEST

DE EEUWIGE JEUGD

Gerd Jan Vleugels
Het eerste album met nieuwkomer Tim ‘Ripper’ Owens was niet alleen een verrassende comeback, maar veroorzaakte vooral veel opluchting bij de fans. De voorbarige roep om de terugkeer van boegbeeld Rob Halford werd op luidruchtige wijze verstomd en Priest leek klaar voor een tweede jeugd. ‘Jugulator’ was namelijk met afstand de hardste, modernste en meest agressieve plaat uit de geschiedenis van de ‘Metal Gods’. Op het nieuwe ‘Demolition’ grijpt het van origine Britse instituut iets vaker terug op het roemruchte verleden en levert men vooral een zeer melodieuze Priest-plaat af. Aardschok reisde voor een indringend gesprek af naar het zonovergoten Marbella in Spanje, waar opperhoofd Glenn Tipton sinds jaar en dag een vakantiehuis bezit.


JUNGLE ROT

GEEN TRENDVOLGERS

René Veerkamp
In mijn bespreking van ‘Dead And Buried’, de derde volledige CD van het Amerikaanse Jungle Rot, gaf ik al aan dat deze schijf niet uit mijn CD-speler te slaan is. Hoewel de band muzikaal weinig nieuws te bieden heeft, is dit zonder twijfel één van de lekkerste ‘old school’ death metalplaten die het afgelopen jaar verschenen zijn. Met het vorige album ‘Slaughter The Weak’ wist men al te overtuigen, maar met ‘Dead And Buried’ heeft men zo’n beul van een CD afgeleverd dat een interview wel op zijn plaats is. Gitarist Kevin Forsythe is aangenaam verrast door mijn enthousiasme over de CD.


KAMELOT

SPIRITUELE ZOEKTOCHT

Liselotte Hegt
Steeds meer muzikanten buigen zich over de raadselen des levens. Ook Kamelot, die altijd de middeleeuwse symboliek als blauwdruk hanteerde, stapte op het vorige album ‘The Fourth Legacy´ over op een meer spirituele insteek. Met deze succesvolle release vond de band ook z’n ware muzikale identiteit en sleutelde vervolgens in acht maanden een nieuw repertoire in elkaar. Voor frontman Khan betekent de nieuwe CD ‘Karma’ niet meer dan een natuurlijke stap vooruit.


FRED DURST

Gerd Jan Vleugels
Nog geen jaar nadat Limp Bizkit acte de présence gaf tijdens Lowlands, keerden de supersterren terug naar ons land. Eerst gaf de band een optreden in de Heineken Music Hall, waarna hij aantrad op Pinkpop en uitgroeide tot één van de smaakmakers van de dag. Aardschok woonde niet alleen een persconferentie bij in Amsterdam, maar werd bovendien uitgenodigd voor een releaseparty. Fred Durst stelde namelijk drie nieuwe bands voor van zijn Flawless-label: Puddle Of Mudd, Kenna en BigdumbFace.


MENNEN IN FRANKRIJK

Alex Jansen Niels Jansen Alex Jansen Alex Jansen
Voor het eerst in haar negenjarig bestaan trekt de Weertse formatie Mennen voor een toer de landsgrenzen over. Weliswaar zijn er door de jaren heen losse optredens afgewerkt in Duitsland en België, maar een reeks Franse optredens (ter promotie van het aldaar verschenen live-album ‘Circle Of Live’) is natuurlijk geheel andere koek voor vocalist Joss Mennen, gitarist Eric van de Kerkhof, drummer Fonny Janssen en bassist Alex Jansen. Het is Alex die exclusief voor Aardschok de belevenissen van de heren in ‘la douce France’ op papier heeft gezet. De kiekjes zijn afkomstig van de bandleden zelf.


MM

Onno Cro-Mag
Na het slecht geproduceerde debuutalbum ‘Stand By Your Side’ is de nieuwe CD ‘For My Crew’ wel een verademing. Vooral zanger Bjorn is ongelooflijk vooruit gegaan. Aardschok sprak met drummer Raimondo over de Kempencorescene, een eventuele doorbraak en straightedge-principes.


MY INSANITY

Anita Luderer
Samael-drummer Xy besloot enkele jaren geleden om een label op te starten; Parallel Union Records. Dit maatschappijtje diende eigenlijk alleen om wat eigen materiaal op de markt te brengen. Toch besloot de drummer destijds om ook een band te tekenen, de Duitse gothic rockformatie My Insanity. En als je maar een enkele band onder je hoede hebt, dan mag je er toch vanuit gaan dat er kwaliteit geboden wordt. Het tweede My Insanity-album ‘Solar Child’ doet dat dan ook, en hoe! Aardschok sprak met zanger Christian Faust, maar op de achtergrond bemoeien de overige bandleden zich hoorbaar ook met de te geven antwoorden.


MY VITRIOL

JONG EN GIFTIG

Robert Haagsma
De invloed van Nirvana is, zeven jaar na het dramatische einde van de Amerikaanse rockband, nog altijd hoorbaar in de hedendaagse muziek. Een goed voorbeeld is de Britse band My Vitriol, waarvan het debuut ‘Finelines’ klinkt als een moderne kruising tussen het oude Nirvana en het nieuwe Foo Fighters – de band van de voormalige Nirvana-drummer Dave Grohl. „Ik luisterde altijd naar dansmuziek, maar dankzij Nirvana was het opeens weer cool om gitaar te spelen”, herinnert de jonge zanger en gitarist Som Wardner van My Vitriol zich.


NO RETURN

Roman Hödl
Met ‘Self Mutilation’ komt No Return met een echte knaller van een vijfde CD op de markt. De term ‘thrash metal met moderne invloeden’ hoor je de laatste tijd wel vaker, maar in het geval van No Return gaat het niet om de zoveelste Machine Head of Fear Factory-kloon, maar om een legitieme (oude) Sepultura opvolger. Omdat zanger Steeve Petit alleen maar Frans kan, en mijn Franse kennis zich alleen maar beperkt tot ‘madame’ en ‘soixanteneuf’ is er een heuse tolk nodig om dit interview in goede banen te leiden. Het gesprek, dat verder uitstekend verloopt, bezorgt mij echter ruim voldoende informatie om wel vier pagina’s te vullen. Wegens plaatsgebrek volgt hier een beknopte samenvatting van onze conversatie.


NORTH SIDE KINGS

Onno Cro-Mag
Zomaar uit het niets komt North Side Kings uit de lucht vallen met de knalharde debuutschijf ‘This Thing Is Ours’. De plaat straalt nostalgie en kracht uit en soms waan ik me even terug in de tijd. Ik moet denken aan werk van bands als M.O.D., Sheer Terror en de oude Carnivore. Dat is ook niet zo vreemd als je de twee mensen achter deze band kent, want Tony Scaglione (ex-M.O.D., Sheer Terror, Whiplash, Slayer, Cause For Alarm) en Danny Marianino (ex-Cause For Alarm) zijn oude rotten in het vak. De CD voelt als een harde stomp in je maag en laat horen hoe hardcore eigenlijk moet klinken. Drummer Tony is druk met de barbecue in de weer, maar vond toch even tijd om bij te praten.


NIKOLO KOTZEV’S NOSTRADAMUS

Michel van de Moosdijk
Reeds in Aardschok 1/98 kondigt gitarist/componist Nikolo Kotzev het conceptalbum over de Franse filosoof Nostradamus aan. Dat de prachtige dubbelaar pas in de lente van 2001 het levenslicht ziet, zal Nikolo op dat moment ook niet gedacht hebben. In dit verhaal legt hij uit hoe het album tot stand is gekomen en welke afstand hij heeft af moeten leggen om zijn levenswerk uiteindelijk aan de man te brengen.


POWERHOUSE

GAAT OPNIEUW DE UITDAGING AAN

Onno Cro-Mag
Powerhouse timmert al een tijdje aan de weg. Veel hardcorefans zullen het debuut ‘No Regrets’ wel in de kast hebben staan. Na de Europese toer met AF ontstond er een probleem qua drummers, maar gelukkig vulde ex-Madball-gitarist Walter Ryan die vacature in. Powerhouse begon in 2000 met het schrijven van nieuw materiaal en deze mannen uit de Bay Area hebben onlangs hun tweede CD ‘What Lies Ahead’ uitgebracht. Ondanks dat deze band uit de west-coast komt is de sound identiek aan de stijl van NY-bands als Breakdown en Madball. Veel groove en old school hardcore zijn de ingrediënten van dit zeer goede album. Zanger Chris Hower is net terug uit Europa na een succesvolle toer in het voorprogamma van Ignite.


SCUMBUCKET

Duitse degelijkheid duurt het langst

René Vanes
Het is oneerlijk om het Duitse Scumbucket maar af te doen met: ‘die andere band van Kurt Ebelhäuser’. Zeker niet na het nieuwe ‘Sinistra’, een plaat vol toespelingen op het rijke muzikale verleden van de zestiger en zeventiger jaren. Op zijn Nirvana’s en Soundgardens en op een enkel punt nog harder. Zijn de drie wijze heren uit Duitsland bezig met het herdefiniëren van de muzikale geschiedenis?


SHADOWBREED

Robbie Woning
Het Limburgse Shadowbreed heeft in zijn ruim tweejarige bestaan in de underground al een behoorlijke reputatie opgebouwd. De band bracht via Hammerheart een succesvol mini-album uit, speelde met grootheden als Mayhem, Hades Almighty, Aeternus en Thyrfing en was vorig jaar zelfs te zien op het groots opgezette WindoRock festival in België. Hoe cruciaal is tijdens zo’n succesvolle opmars een positieve waardering in Aardschok nog voor een band? Shadowbreed-bassist Kasper geeft toe dat de carrière van zijn band niet zal stranden op de recensie van ‘Only Shadows Remain’, maar was toch oprecht verbaasd toen hij Dennis Verbovens bespreking in zijn lijfblad las. En hij was niet de enige: ook in forums op internet waren de recensie van het Shadowbreed-debuut en de oren van de heer Verboven inzet van discussie. Best opmerkelijk, als je bedenkt dat het verhaal helemaal niet zo negatief was.


SHELTER

Een compleet nieuw begin

Onno Cro-Mag
Zoals altijd klinkt elk Shelter-album weer anders. Dat is ook het geval met het nieuwe, geweldige ‘The Purpose, The Passion’ wat in mijn oren klinkt als één brok genialiteit en positiviteit. Natuurlijk zijn er weer oudgedienden onder de Shelter-fans die dit album te punky vinden, maar Ray kan zijn middelvinger gebruiken. Er zijn immers maar weinig muzikanten die elke keer weer een prachtexemplaar weten neer te zetten. Albums als ‘Mantra’, ‘Attaining The Supreme’ en ‘20 Summers Pass’ zijn hier voorbeelden van. Ontspannen en klaar voor een nieuw hoofdstuk binnen het hardcoreleven staat Ray Cappo Aardschok te woord.


SOUL DOCTOR

ALS EEN KIND ZO BLIJ

Michel van de Moosdijk
Je kunt als muzikant succesvol zijn en je desondanks erg ongelukkig voelen. Zanger Tommy Heart zingt bijna tien jaar bij de formatie Fair Warning, viert enorme successen in Japan, maar ziet zijn muzikale ontwikkeling stagneren doordat de bandleiders van Fair Warning, bassist Ule Ritgen en gitarist Helge Engelke, hem niet de kans bieden zichzelf te profileren als songwriter. Na het album ‘4’ neemt Heart daarom afscheid van de band uit Hannover en richt samen met ex-Bonfire bassist Jörg Deisinger de groep Soul Doctor op, waarin verder drummer Zacky en gitarist Chris Lyne onderdak vinden. Het zojuist verschenen, gelijknamige debuut laat horen dat de frisse hardrock van Soul Doctor, Heart meer dan goed doet. De zanger klinkt veel losser, meer ontspannen en lijkt zich met het rechttoe rechtaan werk meer te kunnen identificeren dan met de gekunstelde aanpak van Fair Warning.


SPIDER CREW

AMERIKAANS-OOSTENRIJKSE HARDCORE

Onno Cro-Mag
Over Oostenrijk wordt wel eens minachtend gedaan als het over hardcore gaat. Men moet echter niet vergeten dat er al jaren een hechte scene aanwezig is, met Only Attitude Counts als een van de bekendere bands. Binnenkort verschijnt er een nieuw album van die band. Zanger Mike Crucified heeft daarnaast niet stilgezeten en samen met zanger Jurgen (Proud Of Ignorance) ook nog een nieuwe band opgericht; Spider Crew. Hij speelt gitaar, Jurgen zingt en net zoals bij Skarhead heeft men nog een tweede zanger aangetrokken; Sean Dellouise uit NY. De old school harcore, die ook raakvlakken heeft met Skarhead zonder de hiphop-elementen, is voor het eerst op CD verschenen middels de mini-CD ‘You Better Recognize’. Met deze tatoeëerder uit NY had ik een aangenaam gesprek.


SQUALOR

Onno Cro-Mag
Squalor werd met zijn in eigen beheer opgenomen CD ‘Thugs From Holland’ vergeleken met Discipline. Die vlieger gaat vanwege het nieuwe album ‘Devils Sound’ niet langer op. De mix van oi, hardcore en rock-’n-roll is fris en geeft de band een eigen smoelwerk. Squalor hoort nergens bij, gaat als een tornado door de scene heen en is of geliefd of gehaat. Zanger Bauer ziet Squalor als een uitlaatklep na een harde week werken en begrijpt al de ophef rondom de band niet.


STRATOVARIUS

MENSEN, ONTZETTEND BEDANKT!!!

Liselotte Hegt
Het laatste studio-album ‘Infinite’ heeft Stratovarius bepaald geen windeieren gelegd. Toch heeft de populaire Finse formatie besloten om er tijdelijk tussenuit te knijpen, want na zeven jaar non-stop albums opnemen en (over)leven in een toerbus ligt een fatale burn-out geniepig op de loer. Om het leed te verzachten laat Stratovarius het cadeautje ‘Intermission’ voor de fans achter en maakt de immer goedgemutste Jörg Michael nog even een telefonisch rondje langs de leergierige rockpers voor tekst en uitleg. Allereerst legt de drummer het idee achter ‘Intermission’ haarfijn uit.


TARAXACUM

Is meer dan enkel een project

Stan Novak
Taraxacum, een nieuwe melodieuze hardrockband bestaande uit leden van de Duitse formaties Edguy en Rough Silk en het Amerikaanse Steel Prophet (zanger Rick Mythiasin), bracht onlangs de sterke cd ‘Sprit Of Freedom’ uit. Een reden om eens contact op te nemen met deze interessante nieuwe band. Gitarist Tobias Exxel licht de totstandkoming van het album telefonisch toe.


TERRA FIRMA

DEGELIJKE, DEENSE STONER ROCK

Anita Luderer
Terra Firma bracht vorige maand zijn tweede CD ‘Harms Way’ op de markt. Een ‘must’ voor de stoner rockliefhebbers en het album dwong Aardschok gewoonweg tot een interview met dit kwartet. Gitarist Freddie Eugene voert namens Terra Firma het woord.


THE BUSINESS

NIET KAPOT TE KRIJGEN!

Onno Cro-Mag
The Business uit Londen is misschien wel de enige punk/oi-formatie die altijd is blijven bestaan en trouw is gebleven aan zijn fans. Veel punkbands hebben de laatste jaren hun comeback gevierd. Vaak was geld het doel voor de herstart, maar The Business ging altijd maar door in slechte en goede tijden. Albums als ‘Suburban Rebels’ en ‘Saturday Heroes’ zijn cultalbums en het voorlaatste ‘The Truth…’ zorgde voor een grote doorbraak naar een groter publiek, ook in Amerika. Na tweeëneenhalf jaar zijn de West Ham United-aanhangers terug met het enerverende ‘No Mercy For You’. Het album gaat soms terug naar de beginjaren van The Business, maar toont ook de frisheid van 2001. Steve Whale is niet alleen de gitarist van de band, maar schrijft ook alle muziek en teksten, en is tevens mijn gesprekspartner.


THE CULT

TIJD RIJP VOOR DE VREDESPIJP

Robert Haagsma
Het reünievirus waart nog steeds rond in de wereld van de rock-’n-roll. Een van de meest recente slachtoffers is de Britse rockband The Cult. Zeven jaar na het verschijnen van het commerciële debacle ‘The Cult’ ziet deze maand ‘Beyond Good And Evil’ het licht. Het is een ijzersterk rockalbum. Na mislukte solocarrières lijkt het Ian Astbury, Billy Duffy en Matt Sorum beter om de vredespijp rond te laten gaan. „Er bestaat tussen ons nu eenmaal een chemistry die uniek is”, aldus de flamboyante frontman Astbury.


THE REIGN OF TERROR

METAL MET EEN KLASSIEK TINTJE

Michel van de Moosdijk
Gitaarbeul Joe Stump moet het in eerste instantie hebben van instrumentale platen (o.a. ‘Guitar Dominance’, ‘Night Of The Living Shred’), die gevuld zijn met neoklassieke metal, waarbij de invloeden van Blackmore, Malmsteen, Hendrix, Gary Moore, Bach en Paganini centraal staan. De laatste jaren komen er echter ook CD’s uit met zang, dit met de bedoeling om een wat breder publiek te bereiken. Dat gebeurt in eerste instantie onder de naam Joe Stump’s Reign Of Terror, maar nadat ex-Loudness zanger Michael Vescera (ook bekend van Obsession en Malmsteen) in beeld komt heet de groep alleen nog maar The Reign Of Terror. Het onlangs verschenen ‘Sacred Ground’ (zie Aardschok 5/2001) is een CD die aanhangers van klassieke melodieuze metal ongetwijfeld aan zal spreken. Hoewel gespeend van enige originaliteit (maar wel voorzien van een sublieme versie van Rainbow’s „Kill The King”), is het gevecht tussen de zang van Vescera en de gitaar van Stump enerverend genoeg om de bij het Leviathan-label van David T. Chastain onder contract staande formatie middels een gesprek met Joe Stump nader voor te stellen.


Thank God It’s… Thursday!

René Vanes
Nee, geen Robinson Crusoë-kronkels voor dit vijfkoppige gezelschap uit New Brunswick, NJ. Thursday is niet op een donderdag zomaar uit het niets op komen duiken. Ook geen verwijzingen met de bandnaam naar flauwe ouderwetse discofilms. Hoewel… Waar het clubleven in discohoogtijdagen het moest hebben van de vrijdagavond, daar zijn het nu bands als At The Drive In en Hot Water Music die de clubs in de aanloop naar het weekend toe op een donderdagavond vol proberen te spelen. Het New Yorkse uitgaansleven vaart er wel bij. Zanger Geoff Rickly licht zijn cruciale tweede plaat toe.


UNDECLINABLE

PUNKBAND OP KEERPUNT

Robert Haagsma
Twee jaar geleden bleken de batterijen bij Undeclinable Ambuscade, zoals de band zich toen nog noemde, plotseling leeg. „We hadden ons helemaal dood gespeeld”, aldus gitarist Helmer Lathouwers. De band deed het enige verstandige en laste een vakantie in, die alleen langer uitpakte dan aanvankelijk bedoeld was. Het vijftal begon onlangs alweer met optreden, maar markeerde de terugkeer pas echt met een gloednieuwe CD: het opvallend melodieuze ‘Sound City Burning’.


XENOMORPH

Roman Hödl
De in mijn ogen meest verrassende release van vorige maand was het fenomenale debuut ‘Baneful Stealth Desire’ van Xenomorph uit Leiden. Na jaren van relatieve stilte komt de band nu met een debuut-CD om U tegen te zeggen. Als gesprekspartner heb ik zanger Peter Spies weten te strikken om ons wat meer over deze underground metalband te vertellen.


ZEBULON

Zebulontombed, oftewel Zebulon en de mantel der liefde

René Vanes
Nee, echte stonerrock daarvan is bij het Zweedse Zebulon geen sprake. Van echte metal ook niet. Maar wat weten Thomas Johnson en zijn mannen hun oude band Desultory met ‘Volume 1’ zo nietig te verklaren dat het lijkt alsof Zebulon aast op de markt van bijvoorbeeld een Entombed.