De Aardschok in Januari 2002

In de Aardschok van Januari 2002 lees je alles over:
ADEMA, ANOREXIA NERVOSA, BOLT THROWER, BORKNAGAR, CARRY ON, THE CIRCUS OF HORRORS, DREADLOCK PUSSY, DREAMTIDE, EDENBRIDGE, FACE TO FACE , IGNITE, ILL NIÑO, IMMORTAL, JASON NEWSTED, MOTÖRHEAD, MANIC MOVEMENT, MELDRUM, MISFITS, NECRODEATH, NECROPHAGIA EN VIKING CROWN, ORANGE GOBLIN, OXYMORON, P.O.D., PALE FOREST, RINGWORM, SILENT FORCE, SINISTER, SOUTHFORK, SUBJECT TO CHANGE, THE APERS, TIAMAT, U.D.O., WILL HAVEN, WITHIN TEMPTATION


ADEMA

IT RUNS IN THE FAMILY

Gerd Jan Vleugels
„Het feit dat ik de halfbroer van Jonathan Davis ben, heeft Adema in het begin zeker geholpen. Later lag de nadruk in de media alleen daar nog maar op, en werden we onterecht vergeleken met Korn”, zegt Mark ‘Marky’ Chavez over zijn bloedband met de zanger van Korn. Het debuutalbum toont aan dat het vijftal Adema geen platte kopie van die andere band uit Bakersfield is.


ANOREXIA NERVOSA

René Veerkamp
‘New Obscurantis Order’ is de wat eigenaardige titel van de derde volledige CD van deze uitstekende Franse black metalband en gezien de kwaliteit van dat album, hebben we de tijd voor grapjes over de bandnaam nu wel gehad. In de Aardschok van december vorig jaar, heeft u al kunnen lezen dat de band zich langzaam heeft losgemaakt van het Cradle Of Filth-syndroom en dat men met dit album steeds meer een eigen gezicht laat zien. Het totaalgeluid is wat minder krampachtig geworden en dat heeft de band zeker goed gedaan. Misschien dat men nu eindelijk ook live kan waarmaken wat men op CD doet beloven. Tijd dus voor een goed gesprek met frontman Hreidmarr.


BOLT THROWER

HARD MAAR RECHTVAARDIG!

Roman Hödl
Met ‘Honour – Valour – Pride’ meldt het Britse Bolt Thrower zich meer dan succesvol terug op het death metalslagveld. Dat mag ook wel na een periode van drie jaar en een voor death metalbegrippen wel heel erg lange tijd in de studio. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn, want samen met de nieuwe CD van Illdisposed is de nieuwe Bolt Thrower het old school highlight van 2001. Na de survivaltraining van een aantal weken geleden heb ik een interessant gesprek met de Bolt Thrower-chef en gitarist Gavin Ward, die de gebeurtenissen van het afgelopen jaar even de revue laat passeren.


BORKNAGAR

OP ZOEK NAAR DE JUISTE BALANS

Stephan Gebédi
Bezettingswijzigingen kunnen soms dodelijk zijn voor een band, vooral wanneer het om het vervangen van een belangrijke frontman gaat. Bij Borknagar schijnt dat allemaal niet uit te maken; op de een of andere manier komt de formatie altijd weer met een geschikte zanger op de proppen. Na de eerste twee albums werd Ulver- en Arcturus-zanger Garm vervangen door Simen Hestnaes die na twee albums weer vertrok naar Dimmu Borgir. De nieuwe man achter de microfoon heet Vintersorg, die door het succes van zijn eigen band natuurlijk allang geen onbekende jongen meer is. Diezelfde Vintersorg belde mij onlangs op een regenachtige avond op om wat dieper op het nieuwe Borknagar-album ‘Empiricism’ in te gaan…


CARRY ON

KLAAR VOOR EUROPA

Onno Cro-Mag
De beste old school hardcoreplaat van het jaar komt van de band Carry On met de cd ‘A Life Less Plagued’. Deze cd is niet alleen bestemd voor het sxe youth crew publiek, maar zeker ook voor de liefhebber van beruchte namen als Chain Of Strength, Slapshot en Bold. Na twee uitstekende singles „Roll With The Punches” en „The Line Is Drawn” (die onlangs op de cd ‘These Feelings Will Never Fade Away’ zijn samengebracht) was het voor mij al duidelijk dat we de komende jaren rekening moeten houden met deze hardcoreband. Gitarist Todd Jones is klaar voor Europa.


THE CIRCUS OF HORRORS

WELCOME TO THE FREAK SHOW

Anita Boel
Het waanzinnige The Circus Of Horrors brengt in januari voor de tweede maal een bezoek aan Nederland. Een nieuwe theatershow waarin Dr. Haze en zijn vrienden wederom hun gruwelijke en huiveringwekkende kunsten en dwaze escapades vertonen. Griezelspektakel boordevol bloedstollende acts, vampiers en rammelende skeletten, verpakt in een portie gezonde Engelse humor en omlijst door duivelse rockmuziek.


DREADLOCK PUSSY

DE TUSSENSTAND

Stan Novak
Dreadlock Pussy werd met het twee jaar geleden opgenomen debuut ‘Sharpinstead’ in één klap de aanvoerder van de Nederlandse nu metalbeweging. Door veel op te treden is de band in Nederland uitgegroeid tot een topact waarbij hij heeft aangetoond ook live de concurrentie met de grote internationale namen aan te kunnen. Op de onlangs uitgebrachte EP ‘Middles’ staan vijf ijzersterke nieuwe nummers en vier livesongs van Pinkpop. Met de nieuwe songs tonen de Pussies aan klaar te zijn voor een internationale doorbraak. Voor Aardschok reden voor een korte update waarbij drummer Twix mijn gesprekspartner is.


DREAMTIDE

MEER DAN EEN VERVOLG OP FAIR WARNING

Michel van de Moosdijk
In het jaar 2001 is er een einde gekomen aan het bestaan van Fair Warning, de band die vooral in Japan furore maakte met zijn melodieuze hardrock. Nadat eerst zanger Tommy Heart van zich liet horen middels de groep Soul Doctor, maakt ook gitarist Helge Engelke duidelijk dat hij nog altijd actief is. De eerste CD van Helge’s nieuwe groep Dreamtide heet ‘Here Comes The Flood’ en laat bepaalde overeenkomsten met Fair Warning horen. Niet vreemd als je bedenkt dat Engelke redelijk wat songs schreef voor Fair Warning en met zijn typische gitaarspel een stempel drukte op de sound. Toch is Dreamtide vooral door toedoen van de uitstekende vocalist Olaf Senkbeil meer dan slechts een vervolg op de band waar Helge dik tien jaar deel van uitmaakte.


EDENBRIDGE

OP WEG NAAR DE TOP

Anita Boel
Het uit Oostenrijk afkomstige Edenbridge leverde een jaar geleden in de vorm van ‘Sunrise In Eden’ een prachtig debuut af. ‘Arcana’ is de titel van de zeer geslaagde opvolger. Het album laat horen dat de band op alle fronten flink wat progressie heeft geboekt. „Mijn doel is om van Edenbridge een topband te maken en ik zal er alles aan doen om dat te bereiken”, aldus de zelfverzekerde gitarist, toetsenist, componist en tekstschrijver Lanvall.


FACE TO FACE

DE DIAMANT UIT DE WEST-COAST!!!!

Onno Cro-Mag
Al zo’n vijf jaar ben ik bezig om een interview te regelen met een van mijn meest favoriete band ooit. Al vanaf de eerste tonen van het debuut ‘Don’t Turn Away’ tot de laatste tonen van het meest recente album ‘Reactionary’ ben ik bezeten van deze alleskunners en de stem van Trever Keith zit bij mij op één lijn met grootheden als Mike Ness, Joe Strummer en Zoli Teglias. Allerlei verhalen gaan er rond over deze band en die zij vaak vrij negatief. Face To Face zou vrij arrogant in de omgang met pers en de hele punkscene zijn. Ik ging dit ook geloven, omdat ik er maar niet in slaagde antwoord te krijgen op vele vragen. Alhoewel de band al jaren niet meer in Europa is geweest, heeft men er een grote schare trouwe fans. Na bemiddelingspogingen van Vagrant Records is een gesprek tot stand gekomen dat is uitgemond in een voor mij nooit meer te vergeten onderhoud met een van de meest symphatieke muzikanten die ik in vijftien jaar heb gesproken. Dus vergeet de nonsens; hier is de waarheid rondom Face To Face.


IGNITE

EEN VRIJ GEVOEL

Onno Cro-Mag
Na het verschijnen van de geweldige CD ‘A Place Called Home’ is Ignite meerdere malen in Europa geweest. De formatie heeft het vertrouwen teruggewonnen van de diehard fanaat. De band heeft nu een rustpauze ingelast, maar van rust is eigenlijk geen sprake. Voor de volgende maanden staan zo’n twintig optredens gepland en men is bezig met een nieuwe CD van Zoli Band waarvan de naam veranderd is in Long Way Home. Verder zal de band dit jaar een nieuw Ignite-album opnemen. Genoeg voer dus voor wederom een interview met zanger Zoli Teglas.


ILL NIÑO

NU METAL REVOLUTIE

Gerd Jan Vleugels
Ondanks dat het uit Amerika afkomstige Ill Niño slechts twee jaar bestaat, mag het nu al één van de beste nieuwkomers aan het nu metalfront genoemd worden. Op het ijzersterke ‘Revolution Revolución’ toont de band niet alleen een eigen smoel, maar klinkt het zestal bovendien alsof ze al vele jaren meedraaien. De dynamische en eigentijdse crossover – met Zuid-Amerikaanse inslag – doet ons bands als Soulfly en Sepultura bijna vergeten. Zanger Cristian Machado vertelt tijdens de Amerikaanse toer met Kittie alles over deze sensatie uit New Jersey.


IMMORTAL

Roman Hödl
Begin november beweeg ik mijn luie lichaam en zieke geest via Schiphol naar Noorwegen, om daar eens een kijkje in de pittoreske Noorse studentenstad Bergen te gaan nemen. Doel van deze reis is het bijwonen van de luistersessie ter presentatie van ‘Sons Of Northern Darkness’, de nieuwe Immortal-CD, die vanaf eind januari bij ons in de winkels ligt. Niet de beroerdste opdracht voor een metaljournalist dus. Zeker als je een band als Immortal kunt ontmoeten die, samen met een klein aantal andere black metal-elitebands uit die streek, in het verleden toch wel meer dan behoorlijk aan de immense populariteit van dit genre heeft bijgedragen.


JASON NEWSTED

VERTREK MET PIJN IN HET HART

Metal Mike
Als ik door de platenmaatschappij Zomba gevraagd word om in een weekend even heen en weer te vliegen naar San Francisco om Speedealer te interviewen aarzel ik toch even. Maar als blijkt dat de producent de voormalige Metallica-bassist is, heb ik m’n toilettasje al in de hand en sluit aan in de file richting Schiphol. Ik wil uit eerste hand vernemen waarom Jason Newsted bij Metallica, de grootste metalband ter wereld, is opgestapt.


MOTÖRHEAD

DE VERSTERKER OP 11

Robert Haagsma
‘Wij zijn Motörhead en wij bestaan nog steeds – of je dat nu prettig vindt of niet.’ In het kort was dat het motto waarmee het trio rond Lemmy eind vorig jaar in de Brixton Academy in Londen het 25-jarig jubileum vierde. Er waren gasten en voormalige collega’s, de drank stroomde rijkelijk, het publiek brak de tent af en de versterkers stonden als vanouds op 11. „Is it loud enough?” vroeg de frontman aan het begin van de avond bezorgd aan het publiek. Om daar aan toe te voegen: „Ach, na 25 jaar zijn jullie waarschijnlijk allemaal stokdoof.” Een verslag van die memorabele avond, plus een hele zwik extra’s, is inmiddels op DVD verkrijgbaar: ‘25 & Alive – ‘Boneshaker’.


MANIC MOVEMENT

MAAKT INTENSE MUZIEK

Alain Bogaert
Binnen het Belgische metallandschap is het de laatste tijd opvallend stil. Als het aan de heren van Manic Movement ligt, zal dit euvel dra uit de wereld geholpen worden, want met de release van hun tweede CD, ‘Future Dreaming Self…’, hoopt dit gezelschap niet enkel in Vlaanderen de nodige potten te breken. In een fastfood restaurant op een steenworp van hun repetitiehok heb ik een afspraak met Ollie en Maarten, respectievelijk drummer en zanger van deze jonge leeuwen.


MELDRUM

WIJ HOEVEN NIET STOER TE ZIJN

Stan Novak
Gitariste Michelle Meldrum (29) maakte jarenlang deel uit van de succesvolle meidenband Phantom Blue. Toen deze formatie midden jaren negentig uiteenviel besloot deze pittige, in Detroit geboren tante niet bij de pakken neer te gaan zitten. Samen met de Zweedse bassiste Frida Stahl begon ze te werken aan nieuwe songs en met het onlangs verschenen debuut ‘Loaded Mental Cannon’ levert deze Zweeds/Amerikaanse alliantie onder de bandnaam Meldrum het eerste wapenfeit af. Ik bel Michelle Meldrum-Norum (ze is al jaren getrouwd met de Zweedse snarenplukker John Norum) op om wat meer te weten te komen over de totstandkoming.


MISFITS

DOORGAAN TOT HET EINDE!

Onno Cro-Mag
Er is nimmer een band geweest die bij zo’n breed publiek geliefd is als de Misfits. Bij concerten van deze formatie zie je metalheads, punks, rockers, alto’s en skinheads genieten van de uitvinders van de doompunk bij uitstek. Natuurlijk is een groot gedeelte van de oude fans afgehaakt nadat de band in de jaren tachtig uit elkaar spatte door onderlinge strijd, maar anno 2001 is de band door de M 25-tournee weer helemaal terug. Tijd voor een onderhoud met Jerry Only, een man boven de 40, maar met een energie en uiterlijk van een dertiger die doorgaat tot hij erbij neervalt. Een winnaar!


NECRODEATH

René Veerkamp
De geschiedenis van het Italiaanse Necrodeath gaat terug tot de tweede helft van de jaren tachtig toen men twee vrij matige thrashalbums afleverde in de vorm van ‘Into The Macabre’ (1987) en ‘Fragments Of Insanity’ (1989). De band werd daarna opgeheven, maar verkreeg door de jaren heen een merkwaardig soort cultstatus. Waarom is mij nooit duidelijk geworden, maar aangezien hetzelfde gebeurd is met het erbarmelijk slechte Bulldozer sta ik nergens meer van te kijken. Met het in 1999 verschenen comeback-album ‘Mater Of All Evil’ kwam de band echter verrassend sterk terug. Oude thrash metalelementen werden succesvol gemengd met moderne black metalklanken en Necrodeath werd een band om in de gaten te houden. Het onlangs verschenen ‘Black As Pitch’ is nog een stuk sterker en wist menig thrasher in opperste vervoering te brengen. Met bandlid van het eerste uur Claudio nemen we de stand van zaken door.


NECROPHAGIA EN VIKING CROWN

KILLJOY AAN HET WOORD

René Veerkamp
Necrophagia is één van de meest interessante Amerikaanse thrash/death metalgezelschappen van dit moment, maar heeft nog immer een undergroundstatus. De band werd opgericht in 1983 en bracht in 1987 de legendarische elpee ‘Season Of The Dead’ uit, maar ging vrij snel daarna kopje onder. De band wordt vrij algemeen gezien als één van de grondleggers van het death metalgenre en was zijn tijd duidelijk ver vooruit. Na enige aansporing van Pantera-zanger Philip Anselmo werd de band in het midden van de jaren negentig opnieuw opgericht en sinds die tijd zijn er diverse uitstekende CD’s van de band verschenen, met als laatste wapenfeit de mini-CD ‘Cannibal Holocaust’. Vrijwel tegelijkertijd verscheen er ook een nieuwe CD van de band Viking Crown en werden we ook nog aangenaam verrast door het uitstekende album van Wurdulak (beide met Killjoy in de gelederen). Andere bands waarbij hij betrokken is zijn onder meer The Ravenous, Eibon, Hellpig, Enoch en Amicuss. De eerste vraag die ik stel is hoe hij het voor elkaar krijgt om in zoveel verschillende bands tegelijk actief te zijn en daarnaast nog de tijd weet te vinden om een platenlabel te runnen?


ORANGE GOBLIN

KLAAR VOOR HET GROTERE WERK

Gerd Jan Vleugels
Voor de opnamen van het belangrijke vierde album verruilde Orange Goblin de hectische metropool Londen voor het rustieke platteland. Platenmaatschappij Dream Catcher heeft hoge verwachtingen van de vijfmansformatie, getuige het feit dat de band nog niet zo lang geleden door Engeland heeft getoerd als support-act van Alice Cooper. Aardschok werd overgevlogen om alvast een voorproefje te nemen op ‘Coup De Grace’ en kwam tot de conclusie dat Orange Goblin klaar is voor het grotere werk.


OXYMORON

DE PUNKROCKSENSATIE UIT EUROPA!

Onno Cro-Mag
In 1992 kregen vier vrienden het idee om een punkband te beginnen. Er was qua punk en oi geen ruk meer te beleven en de jongens wilden de scene weer nieuw leven inblazen met hun muziek. Na een demo te hebben opgenomen, kwam er vrij snel interesse van diverse labels. Na enkele singles verscheen in 1995 de debuut-CD ‘Fuck The Nineties… Here Is Our Noise’ die insloeg als een bom. Men ging toeren door Europa met Braindance en in Amerika met The Casualties. In 1997 verscheen de opvolger ‘The Pack Is Back’. Van een cultbandje groeide Oxymoron uit tot een van de succesvolste punkbands die veel respect kreeg uit de rest van de wereld. Men toerde door Europa met Cock Sparrer en ging wederom naar de U.S.A. waar men zelfs enkele concerten headliner was. In 1999 verscheen de mini-CD ‘Westworld’, gevolgd door een Amerikaanse toer met Dropkick Murphys. Wereldwijd verkocht men meer dan 50.000 CD’s en een korte Japanse toer is inmiddels ook al afgewerkt. In 2001 is het dan tijd voor een nieuwe cd ‘Feed The Breed’ die onlangs verscheen. Degene die de cd kent, begrijpt waarom deze Duitse band zo geliefd is binnen deze scene. Een gesprek met zanger Sucker.


P.O.D.

TOEKOMSTMUZIEK

Robert Haagsma
2002 zou wel eens het jaar van P.O.D. kunnen worden. In januari verschijnt het langverwachte album ‘Satellite’ en de eerste recensies zijn juichend. ‘Het is een voorrecht om te zien hoe een band van goed geweldig wordt’, werd aan de andere kant van de Atlantische Oceaan al geschreven. Deze maand alvast een korte kennismaking met het Amerikaanse kwartet.


PALE FOREST

DE EERSTE BELUISTERBARE BAND OP LISTENABLE

Anita Boel
Afgelopen maand konden we middels het album ‘Exit Mould’ kennismaken met Pale Forest. Een Noorse poprockband die opmerkelijk genoeg een contract heeft bemachtigd bij het keiharde Listenable Records. Hoe komt een sfeervolle ‘luisterliedjes’-band als Pale Forest terecht op een label als Listenable? We vroegen het aan gitarist Jarle Hagen.


RINGWORM

Onno Cro-Mag
Ringworm is afkomstig uit Cleveland en net als zijn labelmaten Integrity al jaren een cultband in de hardcorescene. Begin jaren negentig was men hard op weg om een van de belangrijkste hardcorebands te worden, maar op het moment dat Integrity doorbrak werd het stil rondom Ringworm. Vrij verrassend verschijnt in 2001 bij Victory Records het spijkerharde en brutale album ‘Birth Is Pain’, en lijkt Ringworm weer helemaal terug te zijn. Zanger James is met Ringworm op toer door de U.S.A. met labelmaten Hoods, maar heeft toch nog tijd om de Europese liefhebber wakker te schudden.


SILENT FORCE

,,DIT IS HET LAATSTE WAT IK DOE´´

Liselotte Hegt
Met de lancering van zijn nieuwe band Silent Force, bevrijdde gitarist Alex Beyrodt zichzelf van de overheersende schaduw van bassist Mat Sinner, die hem tijdens de twaalf jaar trouwe dienst bij de Duitse metalformatie Sinner aardig in de weg zat. Op dat moment zag Alex beide bands nog wel naast elkaar floreren, maar inmiddels blijkt Sinner voor hem verleden tijd te zijn.


SINISTER

Roman Hödl
Na een lange stilte komt Nederlands death metaltrots Sinister eindelijk weer eens met een nieuwe CD op de proppen. ‘Creative Killings’ is de naam van dit supervette fabrikaat, en het is reeds de vijfde volledige studioplaat sinds het spraakmakende debuut ‘Cross The Styx’ uit 1992. De band bestaat echter al sinds 1988 en maakt sindsdien uiterst brute en snelle death metal. Sinister is ondanks de wisselende belangstelling voor het death metalgenre altijd consequent doorgegaan met deze muziekstijl, waardoor men nu één van de weinigen uit die tijd is die ook nog live actief is. Mede hierdoor mogen we best wel trots op deze Rotterdammers zijn, want er zijn maar weinig Nederlandse bands die internationaal zo goed aan de weg timmeren. Het zal dan ook wel geen toeval zijn dat Sinister’s oude platenmaatschappij juist nu met een heruitgave van de derde CD ‘Hate’ (met daarop als bonus de ‘Bastard Saints’-E.P.) op de proppen komt. Samen met de enthousiaste bassist Alex ga ik wat verder in op de nieuwe CD en de toekomstplannen van Sinister.


SOUTHFORK

EIGENTIJDSE TRADITIES

Gerd Jan Vleugels
Uit het Zweedse Stockholm komt het kwartet Southfork, een band die onder aanvoering staat van Gunnar Lööf, een zanger/gitarist/toetsenist/percussionist die vrijwel alle muziek en teksten voor zijn rekening neemt. Op het nieuwe ‘Straight Ahead’ putten de Zweden wederom uit het roemruchte sixties en seventies verleden, hoewel hun melodieuze tweede album beduidend minder bluesy en traditioneel klinkt dan het debuut. Southfork ontpopt zich op ‘Straight Ahead’ wederom als één van de betere Scandinavische bands.


SUBJECT TO CHANGE

Onno Cro-Mag
Af en toe worden we opgeschrikt door een nieuwe band die je hardcore-hart in vuur en vlam zet. Subject To Change uit Zweden is zo’n typische act die een heel bekend geluid neerzet, maar dat met zoveel klasse en positieve agressie doet, dat een verslaving werkelijkheid wordt. Ondanks de stijl van spelen en de inhoud van de teksten is Subject To Change geen straightedgeband, maar een hardcore-act die klaar is om de wereld te gaan veroveren. Zanger Erik is de enige Noor binnen deze Zweedse band en vanuit zijn woonplaats Oslo geeft hij wat meer informatie over Subject To Change.


THE APERS

NA DEZE TOURNEE HATEN WE DE RAMONES

René Vanes
Young, loud & snotty. Oftewel The Apers uit Rotterdam. Het hart op de tong van de vier jonge honden en dus op de juiste plaats. Punkrock in de puurste vorm met veel aandacht voor het absolute liedje. Voor mooie plaatjes en een fijn kwaliteitslabel onder de naam Stardumb Records. Met een schoffiesuiterlijk, gitaar op de knieën en doorhakkelende ritmes regelt The Apers zelf gestaag zijn zegetocht in Nederland en de rest van Europa. Op geheel eigen wijze.


TIAMAT

VERRASSEND NIET VERRASSEND

Anita Boel
Nog maar nauwelijks bekomen van de deadline van de vorige Aardschok, vertrek ik op 10 november jl. voor een Tiamat-luistersessie naar Denemarken. Het is altijd weer afwachten wat deze Zweedse band op een volgend album laat horen, en ook nu heeft de pers nog totaal geen idee wat Johan Edlund en co. hebben gefabriceerd. De verbazing is groot wanneer ondergetekende tot de conclusie komt dat het nieuwe album ‘Judas Christ’ eigenlijk helemaal niet zo verrassend klinkt als verwacht. Frontman Johan Edlund: „Misschien is dat juist wel de grootste verrassing van deze nieuwe CD.”


U.D.O.

DE ZINGENDE PLATENBAAS

Michel van de Moosdijk
Udo Dirkschneider en Aardschok hebben al vele jaren een vrij innige relatie. Een relatie die vooral stamt uit de eerste helft van de jaren tachtig toen zijn band Accept met grote regelmaat in Nederlandse clubs speelde. Ook toen Udo na zijn vertrek een eigen band begon (U.D.O.) bleven we hem volgen. Na de reünie en het definitieve afscheid van Accept, heeft de kleine zanger met U.D.O. alweer drie vrij solide metalplaten gemaakt, maar meer dan een recensie in Aardschok zat er niet in. Inmiddels is er een uitstekende live-dubbelaar van de groep verschenen (‘Live From Russia’) en heeft de zanger sinds enkele jaren zijn eigen platenlabel (Breaker Records). Alle reden dus om Udo weer eens aan het woord te laten en de stand van zaken met hem door te nemen.


WILL HAVEN

PLUK DE DAG

Gerd Jan Vleugels
Bands als Soulfly, Fear Factory en Slipknot roemen Will Haven om zijn muziek en het is niet voor niets dat het kwartet heeft getoerd met Limp Bizkit en de Deftones. Net als laatstgenoemde act is ook Will Haven afkomstig uit Sacramento, waardoor het viertal meer dan eens als ‘het kleine broertje van’ afgeschilderd wordt. Met hun eigenzinnige mix van metal, hardcore, noise en industrial is Will Haven echter uitgegroeid tot een vreemde eend in de nu metal-bijt. Gitarist Jeff Irwin vertelt Aardschok dat de band met zijn derde langspeler ‘Carpe Diem’ op een keerpunt staat in zijn loopbaan.


WITHIN TEMPTATION

EEN JAAR NA ‘MOTHER EARTH’

Anita Boel
De populariteit van Within Temptation heeft na de release van ‘Mother Earth’ ongekende vormen aangenomen. We pakken het speciale optreden in de Broerenkerk in Zwolle op donderdag 29 november dan ook met beide handen aan om eens uitgebreid bij te praten met zangeres Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt. Wat is de band het afgelopen jaar allemaal overkomen en we hoeven toch niet weer zo lang op een volgende release te wachten? Natuurlijk ook een verslag van het optreden zelf.