De Aardschok in Januari / Februari 2004

In de Aardschok van Januari / Februari 2004 lees je alles over:
DREAM THEATER, ICED EARTH, KING DIAMOND, JUDAS PRIEST, DORO, MANOWAR, TROUBLE, WOLVERINE, Transport League, GRAND MAGUS, DAY SIX, TEXTURES, CANCELLED, End Of April, PRIDE OF LIONS, FIREBALL MINISTRY, TAD MOROSE, HEAVENLY, 40 BELOW SUMMER, PUDDLE OF MUDD, DEVILDRIVER, MM, FUNERAL FOR A FRIEND, AGAINST ME, THE DISTILLERS, UNION 13, VISION, RAG MEN, Brant Bjork, STRIKE ANYWHERE, European Hardcore Party # 10, EASTPAK RESISTANCE TOUR, METAL BASH XL, DEATH ANGEL, LAMB OF GOD, Luciferion, Impaled Nazarene, BURNT BY THE SUN


DREAM THEATER

ALS HARD EN COMPACT SAMENGAAN

Robbie Woning
‘You can make a fortune in lies’, maar eerlijk duurt nog altijd het langst. Dream Theater heeft zich in zijn vijftienjarige bestaan nooit iets aangetrokken van trends, pers of de verwachtingen van fans. Op albums als ‘Metropolis Pt 2: Scenes From A Memory’ en ‘Six Degrees Of Inner Turbulence’ verkenden de koningen van de progressieve metal met succes de grenzen van het door henzelf gedefinieerde genre. Hoeveel verder kon de band hierin nog gaan? Wie het nieuwste album ‘Train Of Thought’ heeft gehoord, kent het antwoord. Met slechts zeven tracks en een overdaad aan felle riffs en beukende drums, is de nieuwe CD behalve het meest compacte ook het hardste Dream Theater-album van de laatste jaren geworden. Hoewel ‘Train Of Thought’ onmiskenbaar een progressief metal-album is, zijn de meningen van de fans over de nieuwe koers wel verdeeld. Illustratief zijn de berichten op het messageboard op de website van de band, waar de reacties uiteenlopen van ‘eindelijk weer een goed album’ tot ‘het St. Anger van Dream Theater’. Smaken verschillen, maar niemand zal durven beweren dat het uitstekend klinkende, prachtig gespeelde ‘Train Of Thought’ een slechte CD is. Integendeel, krakers als „As I Am” en „Endless Sacrifice”, het veelzijdige „This Dying God” en de klassieke pianoballad „Vacant” hebben nu al een plaatsje verdiend op de setlist van het concert in Rotterdam op 18 januari aanstaande. Aardschok sprak met een van de makers van het album dat elders in dit blad tot CD van het jaar is uitgeroepen: drummer Mike Portnoy, die net een paar dagen terug is van een toer met voormalig Spock’s Beard-zanger Neal Morse.


ICED EARTH

RIPPER DEFINITIEF R.I.P.

Robert Haagsma
Ripper is niet meer. De Amerikaan die de afgelopen jaren bij Judas Priest de stoel van Rob Halford warm hield, gaat gewoon weer als Tim Owens door het leven. En natuurlijk als de nieuwe zanger van de Amerikaanse band Iced Earth. In de eerste weken van het nieuwe jaar zal ‘The Glorious Burden’ uitkomen, de eerste plaat met Tim Owens als vocalist. Het nieuwe album is een door gitarist Jon Schaffer gecomponeerd epos over de bloedige totstandkoming van de Verenigde Staten van Amerika. In aanloop naar de nieuwe CD en de nieuwe tournee maken we een tussenstand op met Tim Owens.


KING DIAMOND

VAN A TOT Z

Liselotte Hegt
King Diamond is een van de meest kleurrijke figuren uit de hardrockgeschiedenis en iemand die bovendien al sinds de vroege jaren tachtig meedraait. Eerst stond de Deen met het geruchtmakende Mercyful Fate aan de wieg van de black metal, waarna hij in april 1985 onder zijn eigen naam een nieuwe carrière als muzikale horror-entertainer begon. King heeft met zijn demonische verhalen de nodige hoogte- en dieptepunten gekend, maar toch trok hij altijd steevast zijn eigen plan. Onlangs bracht de immer geschminkte zanger zijn elfde album ‘The Puppet Master’ uit, met een scenario waarin King de gedaante aanneemt van een man die door een meedogenloos echtpaar tot een levende pop wordt getransformeerd. Zijn nieuwe thuis is een bizar theater waar alle poppen dode mensen blijken te zijn. King is vanwege zijn fascinerende en enigszins mysterieuze voorkomen een graag geziene gesprekspartner van vele rockjournalisten en door de jaren zijn natuurlijk al de nodige vragen aan hem gesteld. Hij vertelt altijd met veel passie over zijn nieuwste werkstukken, maar dit keer wil Aardschok eens wat meer weten over zijn persoonlijke gevoelens en interesses. Daarom schotelt ondergetekende King diverse items voor, waarbij het nieuwe album uiteraard niet onbesproken blijft.


JUDAS PRIEST

NOG EEN KEER TERUGKIJKEN

Robert Haagsma
De terugkeer van zanger Rob Halford op het oude Priest-nest was een van dé metalgebeurtenissen van het afgelopen jaar. Fans die wachten op de nieuwe studioplaat moeten geduld betrachten: de CD wordt niet eerder dan volgend jaar zomer verwacht en de band zal ook pas rond die tijd op tournee gaan. Het ideale bruggetje naar die belangrijke plaat vormt de onlangs verschenen DVD ‘Electric Eye’, waarvoor de band en het management het archief van Juda Priest ondersteboven keerden. Het biedt iedereen de gelegenheid nog een keer terug te blikken op de historie van het illustere vijftal. Een gesprek met de man die, letterlijk en figuurlijk, steevast op de achtergrond te vinden is: bassist Ian Hill.


DORO

Metal Mike
‘Doro stands for reliability, quality and has a distinctive design.’ Bedoeld wordt een Scandinavisch telefoontoestel, maar betrouwbaarheid, kwaliteit en kenmerkende vorm zouden net zo goed van toepassing kunnen zijn op de gelijknamige Duitse zangeres. Doro vierde op 13 december haar twintigjarig jubileum middels een goed bezocht concert in de Philipshalle in haar thuishaven Düsseldorf. Reden voor ondergetekende om Dorothee Pesch, op de dag dat de Weihnachtsmarkten beginnen, met een bezoek te vereren en de carrière van de 39-jarige door te lopen.


MANOWAR

Drukke baasjes

Eric van den Hurk
Er zijn soms van die interviews waardoor jeugdherinneringen weer naar boven komen. Het aanbod om een interview te doen met de vier heren van Manowar grijp ik dan ook met beide handen aan. ‘Clichémannetjes’, of helden? Je zegt het maar. Manowar is typisch zo’n band waar je van houdt of waar je een hekel aan hebt, en daarom zijn de kritieken altijd heerlijk verdeeld. Iedereen is het echter wel eens over de kwaliteit van de muziek; retestrakke, bombastische metal met een geweldige zanger. Ter gelegenheid van de ‘Hell On Earth III’-DVD kachel ik naar Keulen om aan te schuiven bij drummer Scott Columbus, zanger Eric Adams en gitarist Karl Logan. Later voegt bassist Joey DeMaio zich ook nog bij ons. Zoals verwacht werpen Eric en Joey zich op als spreekbuis van de band. Scott valt zijn collega’s af en toe bij, maar Karl komt niet verder dan ‘hallo’ en ‘tot ziens’. Ik ben de eerste in een lange rij van journalisten die de komende drie dagen de heren zullen ondervragen. Omdat de heren pas een dag eerder in Duitsland zijn aangekomen hebben ze allen last van jetlag, en Karl, zo blijkt, nog het meest.


TROUBLE

Are you looking for

André Verhuysen
Na enkele jaren van afwezigheid meldde Trouble zich afgelopen zomer terug aan het front tijdens het verjaardagsfestival van onze Duitse collega’s van RockHard. Hoewel het vijftal uit Chicago al sinds 1996 op non-actief stond, stak het optreden dat weekend met kop en schouders uit boven die van de toch niet misselijke concurrenten. Voor Aardschok reden genoeg om de pioniers van de psychedelische doom ook uit te nodigen voor onze eigen Metal Bash XL. Een week later praten we bij met zanger Eric Wagner.


WOLVERINE

HET VERHAAL VAN SARAH

Liselotte Hegt
Wolverine is een band die risico’s durft te nemen. In plaats van muzikaal voort te borduren op het succesvolle vorige album ‘The Window Purpose’ (2002), zijn de Zweden namelijk volkomen hun eigen gang gegaan. Bovendien hebben ze de moeilijkheidsgraad nog eens verhoogd door een conceptalbum te maken. De progressieve elementen zijn op het onlangs verschenen ‘Cold Light Of Monday’ zeker nog aanwezig, maar het zestal laat dit keer vooral een hele donkere, alternatieve kant van zichzelf horen. Toetsenist Andreas Baglien vertelt hoe het allemaal zit.


Transport League

Don’t bore us, get to the chorus!

René Vanes
Høudøe en bedånkt! Tony Jelencovich moet met woorden van gelijke strekking destijds B>Thong hebben verlaten om zich volledig te richten op Transport League. En hij haalde zijn gram. Transport League stond gelijk aan death rock en hardcore met brute trekjes. De band behoorde al snel tot de voorhoede van het betere lompe hakwerk, samen met collega’s als Konkhra, Entombed en Pro-Pain. Het kon niet op totdat het ineens verdomd stil werd rondom de Zweedse herrieschoppers.


GRAND MAGUS

De ideale najaarsplaat

Stan Novak
In 2001 verrastte het Zweedse Grand Magus met een almachtig retro/doom-debuut. De recensies waren alom lovend en samen met Roadsaw en Orange Goblin werd er door Europa getoerd. Sinds kort ligt de opvolger ‘Monument’ in de schappen. Een plaat die aantoont dat het trio zijn muzikale grenzen aan het verleggen is. Zanger/gitarist JB is blij met onze interesse en etaleert zich als een man met een visie.


DAY SIX

jonge honden laten het oude Egypte herleven

Joost Boley
Het Brabantse Day Six bracht begin oktober de eerste CD ‘Eternal Dignity’ uit: een opmerkelijk volwassen werkstuk. Van een echt debuut kunnen we echter niet spreken. Het jeugdige kwartet bestaat immers al sinds 1997 en ging tot oktober 2002 als Peanuts door het leven. In die hoedanigheid maakte het ook al enkele CD’s. Zanger/gitarist Robbie van Stiphout, amper 22 en toch al elf jaar actief als muzikant, geeft tekst en uitleg.


TEXTURES

COMPLEXE POLARISATIE

Gerd Jan Vleugels
Textures was de terechte winnaar van de recent gehouden Metal Bash. Het zestal bracht onlangs ook het fantastische debuutalbum ‘Polars’ uit. De autodidacte Brabanders combineren op unieke wijze complexe thrash en death metal met ambient, progrock en jazz. Toen de line-up halverwege 2001 gestabiliseerd was besloot de band een eigen studio te bouwen om aan een van de betere albums uit de Nederlandse metalgeschiedenis te werken. Volgens de getalenteerde drummer Stef Broks staat er inmiddels een flink aantal labels in de rij om ‘Polars’ opnieuw uit te brengen.


CANCELLED

mazzelAARS UIT MOKUM MAKEN WAT MEE

Miriam Derksen
De Amsterdamse dynamische thrashband Cancelled bestaat amper drie jaar en heeft al heel wat meegemaakt. Een tiendaagse toer door Tsjechië, Slowakije en Hongarije, optredens op Rock Am Ring, Rock Im Park en Fields Of Rock en de opname van een videoclip. Wat wil Cancelled nog meer?


End Of April

Met de jaren beter

René Vanes
End Of April, voor het gemak uit Amsterdam, kent een jarenlange traditie van grensoverschrijdend samenwerken. Uit de resten van Headcrash, een Amerikaans/Duits/Nederlands collectief dat zich bewoog tussen metal, hardcore en industrial, ontstond End Of April. Zo genoemd omdat de band in de laatste dagen van april ontstond. Zo simpel is dat soms. Na de eerste demo raakten de industrial-invloeden op de achtergrond. Een opgepompte optelsom van hardcore en metal kwam ervoor in de plaats. Niets lijkt de vijf heren in de weg te staan. Wekelijks repeteren zit er dan wel niet in, de spontaniteit van een EP als ‘Divided By Numbers’ en de juiste balans tussen hard en zacht op het debuut ‘If I Had A Bullet For Every One…’ is er niet minder door.


PRIDE OF LIONS

Vers Bloed

Maarten van Mameren
In 1982 scoorde Survivor een wereldhit met „Eye Of The Tiger”, een nummer speciaal geschreven voor de ‘Rocky 3’-soundtrack en ruim twintig jaar na dato nog steeds regelmatig te horen bij allerlei sportevenementen. Vier jaar later werd dat succes nog eens dunnetjes overgedaan met „Burning Heart”, afkomstig van de volgende Sylvester Stallone-boksfilm. De grote man achter deze successen was toetsenist Jim Peterik, die samen met gitarist Frankie Sullivan nóg een hele reeks Survivor-hits componeerde. Peterik’s capaciteiten als songwriter bleven bepaald niet onopgemerkt en na zijn vertrek bij Survivor werkte hij samen met een keur aan artiesten. Daarnaast startte hij het World Stage-project en richtte zijn eerste band Ides Of March weer op. Een toevallige ontmoeting met de jonge en zeer talentvolle zanger Toby Hitchcock leidde tot de formatie van Pride Of Lions, waarvan onlangs het geweldige debuutalbum verscheen. Een gesprek met de inmiddels 53-jarige meester, die allereerst uit de doeken mag doen hoe Pride Of Lions tot stand kwam.


FIREBALL MINISTRY

ULTIEME ODE AAN BLACK SABBATH

Anita Boel
De leden van het uit Los Angeles afkomstige Fireball Ministry luisteren niet alleen graag naar de platen van de oervaders van de heavy metal, Black Sabbath. Ze denken als Black Sabbath, ze klinken als Black Sabbath, ze zijn Black Sabbath. Vooral het stemgeluid van zanger James A. Rota lijkt als twee druppels water op dat van Ozzy. Begin november verscheen de nieuwe CD ‘The Second Great Awakening’ via Nuclear Blast. Rota ziet de toekomst wel zitten en staat te popelen om naar Europa te komen.


TAD MOROSE

DE POWER METALBAND VAN DE TOEKOMST

Anita Boel
De Zweedse formatie Tad Morose levert al sinds jaar en dag degelijke power metal. Nooit is men van dat stramien afgeweken. Ook het nieuwe album ‘Modus Vivendi’ bedient de fans op hun wenken. Door de uitstekende productie en de magnifieke zang van Urban Breed steekt deze nieuwe plaat echter met kop en schouders boven de vorige releases uit. Gitarist en oprichter Christer ‘Krunt’ Andersson is een tevreden man. De reacties op ‘Modus Vivendi’ zijn dan ook uitstekend.


HEAVENLY

Albert Wienen
Van Heavenly verschijnt deze maand het conceptalbum ‘Dust To Dust’. Op de laatste dinsdag van november belt de in Duitsland wonende, Franse gitarist Frederic Leclercq Aardschok.


40 BELOW SUMMER

NIEUWE RONDE, NIEUWE KANSEN

Gerd Jan Vleugels
Het in 1998 opgerichte 40 Below Summer werd na het uitbrengen van een eigen beheer-EP gecontracteerd door London/Sire. De band uit New Jersey mocht in 2001 de studio in met veteraan GGGarth Richardson om het debuutalbum ‘Invitation To The Dance’ op te nemen. Een droomstart zou je denken, maar de nu metalband was na de release een illusie armer en een ervaring rijker. Door een reorganisatie van het label moest de band haar album grotendeels op eigen kracht promoten. Dankzij de Amerikaanse Jägermeister-toer wist de band zich toch in de kijker te spelen, waarna Roadrunner 40 Below Summer een tweede kans gaf. Zanger Max Illidge verhaalt over de turbulente geschiedenis van de band en het sterke, tweede album ‘The Mourning After’.


PUDDLE OF MUDD

TEGEN DE STROOM IN

Robert Haagsma
De eerste Puddle Of Mudd-CD ‘Come Clean’ werd in 2001 door de dames en heren critici met de grond gelijk gemaakt. ‘Een alcoholvrije Nirvana’ was nog een van de minst hatelijke kwalificaties die het Amerikaanse kwartet toebedeeld kreeg. Puddle Of Mudd verkocht prompt vijf miljoen exemplaren van dat debuut. Onlangs zag de tweede plaat ‘Life On Display’ het licht. Een aantal nummers gaat over het leven van een band die plotseling blootgesteld wordt aan het grote succes. Toonaangevende bladen als Kerrang! en Rolling Stone doopten de pennen alweer in azijn. Dus zal het met de verkoop van ‘Life On Display’ wel weer goed komen.


DEVILDRIVER

BITTERE NOODZAAK

Gerd Jan Vleugels
Met een snoeihard metal-album laat zanger Des Fafara er geen misverstand over bestaan: er is leven na Coal Chamber. Tijdens de opnamen van Coal Chamber’s ‘Dark Days’ in 2001 werden de contouren van Fafara’s nieuwe band DevilDriver gevormd. Des kwam in zijn Californische woonplaats in contact met rechterhand/gitarist Evan, die na het onbijt in een restaurant zijn telefoonnummer op een servetje achterliet. De rest van de muzikanten werden ‘geleend’ uit lokale bands, waarna DevilDriver zich op kon maken voor het titelloze debuutalbum. Tijdens een toer met Superjoint Ritual vertelt Des dat hij na zijn Coal Chamber-avontuur hard toe was aan een nieuwe muzikale uitdaging.


MM

DE WEDEROPSTANDING

Onno Cro-Mag
Het is een tijdje rustig geweest rondom de melodieuze hardcoreband MM uit de Kempen. De albums ‘Stand By Your Side’ en ‘For My Crew’ waren qua songs en uitvoering dik in orde, maar de productie van beide CD’s was zwaar onder de maat. Doodzonde, omdat MM een van de weinige bands was met een eigen geluid en zich daardoor onderscheidde van veel andere bands uit Brabant. Vorig jaar versterkte MM zich met een tweede gitarist in de persoon van voormalig Urban Conflict-zanger Sander Stoffels. Met de nieuwe line-up, en van de eigen spaarcenten, werd korte tijd later een derde album opgenomen met de titel ‘Changes’. Een label vinden was echter niet zo gemakkelijk. I Scream Records startte in 2003 het sublabel U Scream Records, waar MM uiteindelijk onderdak vond. Nieuweling Sander is klaar om MM bekender te maken buiten de eigen ‘landsgrenzen’ van de Kempen.


FUNERAL FOR A FRIEND

EXTREMO – OF ZO

Robert Haagsma
Funeral For A Friend is een jonge, Britse rockband die tijdens de recente Europese tournee door Iron Maiden op sleeptouw werd genomen. Het vijftal debuteerde dit jaar met ‘Casually Dressed & Deep In Conversation’. Over de stijl van de band lopen de meningen uiteen. De labels die Funeral For A Friend opgeplakt krijgt variëren van emocore, screamo, extremo en emo hardcore tot post emo hardcore en new emo. De band zelf houdt het liever eenvoudig: rock.


AGAINST ME

LEKKER EIGENZINNIG

Onno Cro-Mag
Je moet anno 2003 toch wel iets zeer speciaals neerzetten om nog op te vallen. Against Me kan dat. Het debuutalbum ‘Reinventing Axl Rose’ was vorig jaar een regelrechte knaller. Daardoor was Fat Wreck Records er als de kippen bij om Against Me te tekenen. De tweede CD ‘As The Eternal Cowboy’ is zo mogelijk nog beter en je proeft de verbondenheid met grootheden als The Clash en Stiff Little Fingers. Verder doet zanger Tom Sabel je denken aan Billy Bragg of Bob Dylan in zijn beste periode. En om de liefhebbers nog meer zand in de ogen te strooien past Against Me qua sound prima tussen The Beltones en Swingin’ Utters. Zanger Tom Sabel is in ieder geval een topper, hoewel hij het daar zelf niet echt mee eens is.


THE DISTILLERS

BRODY’S THE DISTILLERS

Onno Cro-Mag
Van de oude bezetting van The Distillers is alleen nog zangeres Brody Dalle over. Dat zegt veel over het karakter van deze frontvrouw die alle muziek en teksten schrijft. Het titelloze debuut uit 2000 verscheen op het Hellcat-label van voormalig echtgenoot Tim Armstrong (Rancid). Zelf was ik niet echt onder de indruk van die plaat, maar de opvolger ‘Sing Sing Death House’ was een stuk aangenamer, en langzamerhand wist Brody te overtuigen met haar rauwe stem. Na de scheiding van haar man ging ze wederom met nieuwe muzikanten de studio in om de derde CD ‘Coral Fang’ op te nemen. De CD is zo uitgebalanceerd en volwassen dat het mij niet zou verbazen als de band een doorbraak weet te forceren. De single „Drain The Blood” is al een hit op diverse radiozenders. Gitarist Tony Bradley is een van de nieuwkomers en mijn eerste vraag is natuurlijk hoelang hij het uit gaat houden bij de dominante Brody.


UNION 13

EEN OPTELSOM VAN MELODIE EN SNELLE HARDCOREPUNK

Onno Cro-Mag
De drie muzikanten van Union 13 wonen in Los Angeles, zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en behoren tot de latino-gemeenschap. Hadden deze mannen niet in een hardcoreband gezeten, dan waren ze waarschijnlijk lid geworden van een van de tientallen bendes in Los Angeles. Na twee CD’s bij Epitaph had men de tijd om alles even op een rijtje te zetten. Er werd een demo met zes songs gemaakt en Disaster Records, dat onder leiding staat van Duane Peters (US Bombs), toonde direct interesse. Onder de bezielende leiding van producer Mike Trujillo werd de CD ‘Symptoms Of Humanity’ opgenomen: een combinatie van snelle hardcore-punk en veel melodie. Union 13 net terug van een toer door Mexico wanneer drummer Louie Villareal ons te woord staat.


VISION

NEW JERSEY’S ROTS IN DE BRANDING

Onno Cro-Mag
Vision uit New Jersey is al vanaf midden jaren negentig niet meer weg te cijferen uit de punk- en hardcorescene. De mix van melodieuze hardcore en punk is het visitekaartje van deze alleskunners. Trends komen en gaan, maar Vision heeft nooit gekeken naar die trends en heeft al jaren een eigen stijl. Albums als ‘In The Blink Of An Eye’, ‘The Kids Have Still A Lot To Say’ en ‘Watching The World Burn’ zijn onmisbaar in elke hardcoreverzameling. Na een pauze van zo’n drie jaar is Vision weer terug met een nieuw album: ‘Detonate’. De band is net terug van een geslaagde Europese tournee. Zanger Dave Franklin is weer aan het werk en ziet de toekomst van Vision zonnig in.


RAG MEN

ROCK + HARDCORE + METAL =

Onno Cro-Mag
Jorge Rosado (zang, Merauder), Mitts (gitaar, Madball, ex-Skarhead), Ian Edwards (bas, ex-Earth Crisis) en Rigg Ross (drummer, Madball, ex-Hatebreed) zijn de bandleden van Rag Men. Dan weet je als kenner genoeg. Mitts liep al jaren rond met het idee om een nieuwe band op te richten, na het uit elkaar vallen van Skarhead. Hij vroeg zijn vrienden Ian en Rigg om wat te repeteren en zo ontstond Rag Men. Als zanger werd Jorge gevraagd, die bij Merauder al sinds jaren een topper is. Omdat Mitts en Rigg bij Madball gingen spelen werd het project aanvankelijk in de ijskast gezet. Toen Gangstyle Records interesse toonde ging men toch de studio in om negen nummers op te nemen, waaronder de Sepultura-cover „Territory”. Tesamen vormen ze een indrukwekkend debuut. De mix van metal, hardcore en rock is origineel en groeit met de dag. Over tien jaar zal men nog steeds over deze CD praten. Tijdens de Resistance-toer zit oprichter Mitts er in Maastricht ontspannen bij.


Brant Bjork

Veelzijdig man achter de schermen

René Vanes
De naam Brant Bjork zegt bijna niemand wat. Pas als ik zeg dat hij de oprichter en drijvende kracht was achter Kyuss, Fu Manchu en Queens Of The Stone Age, zal er bij menigeen een belletje gaan rinkelen. Ook op eigen kracht heeft Bjork al een aantal meesterlijke plaatjes afgeleverd zoals ‘Jalamanta’ van een paar jaar geleden, ‘Brant Bjork And The Operators’ en sinds kort ook ‘Keep Your Cool’, met zijn nieuwe band The Bros.


STRIKE ANYWHERE

Onno Cro-Mag
Jade Tree Records ontdekte het talent van de Amerikaanse punkband Strike Anywhere al in een vroeg stadium. Na een titelloos debuutalbum was men zeer onder de indruk van het gevarieerde materiaal. De liefhebber van bands als Good Riddance, Kid Dynamite, AFI en Rise Against zal zich ook vermaken met het aanstekelijke materiaal op de recente CD ‘Exit English’. Zanger Thomas is een man met charisma in zijn stem. Ondanks zijn zware verkoudheid probeert hij de Europese toer goed af te maken.


European Hardcore Party # 10

Laurens Taekema
Zaterdag 8 november is de Platte Zoal in Maastricht wederom het decor voor een editie van de ‘European Hardcore Party’. Sinds 1999 vindt dit voor hardcorebegrippen grote, maar goed georganiseerde festival twee maal per jaar plaats. Dit is alweer de tiende editie en de organisatie heeft ook nu weer een interessante line-up bij elkaar geraapt.


EASTPAK RESISTANCE TOUR

Onno Cro-Mag
De tweede editie van de Eastpak Resistance Tour doet qua bands niet onder voor de eerste. Als je Suicidal Tendencies, Ignite en Madball op de bill hebt staan, dan betekent dat op voorhand genieten voor de liefhebber van hardcore en punk. Als ik om één uur de zaal binnenloop, is er al veel volk. Tot vijf uur staat er een lange rij mensen voor de deur die deze zondag ook aangenaam willen doorkomen. Eastpak, MAD Tour Bookings en Laurens Kusters hebben er in ieder geval voor gezorgd dat deze tweede editie qua opkomst een succes is.


METAL BASH XL

Stan Novak
Het was me het dagje wel, 23 november in de Maaspoort te Den Bosch, waar Aardschok voor de eerste keer de Metal Bash XL organiseerde. Ondanks het ietwat tegenvallende aantal van een kleine 1400 bezoekers (we hadden meer toeschouwers verwacht met Machine Head als headliner) hebben we toch een fantastische dag gehad. Een relaxte sfeer en een leuk aanbod van bands bezorgde iedereen die er was een leuke dag (getuige de vele mailtjes) die zeker voor herhaling vatbaar is. Omdat Aardschok al sinds 1997 de Metal Bash-bandcompetitie organiseert en we in het verleden ook zaken als de Aardschokdag en Headbangers Heaven hebben neergezet vonden we het weer tijd worden voor een evenement met van alles en nog wat uit de metalwereld. In een notendop is dit eigenlijk de reden voor het ontstaan van het feestje Metal Bash XL.


DEATH ANGEL

TOERVERSLAG – ROAD MUTANTS 2003

Robbie Woning
„Heb je interesse om in november een week met Death Angel op toer te gaan en een verslag te schrijven?” Het zijn van die vragen, waarop Nuclear Blast eigenlijk al van tevoren het antwoord weet. Natuurlijk zou ondergetekende de komende toer weer diverse optredens van de band zijn gaan bekijken. En vanzelfsprekend zou ik een aanbieding om met de toerbus mee te rijden dus nooit afslaan. „Er gaan nog vier andere bands mee op die toer.” Pardon? „Vier bands. Ja, dat is inderdaad bijna een rondreizend festival”, geeft de promotie-medewerker van de platenmaatschappij toe. Gelukkig zijn de meereizende bands niet de misselijkste. Zo was Darkane’s laatste album ‘Expanding Senses’ een lekker thrash-album en heeft de band een prima livereputatie. Het Duitse Disbelief,-in eigen land momenteel enorm succesvol, schijnt live eveneens een goede show neer te zetten. Ook de andere twee bands, de power metalband Mystic Prophecy en de mechanische hybrid metalband Mnemic, zullen beide uitstekende bands blijken te zijn.


LAMB OF GOD

Gerd Jan Vleugels
Het uit Richmond afkomstige Lamb Of God had onlangs een prima reden voor een feestje, toen de band werd opgepikt door het grote Epic/Sony. Zanger Randy noemt het de kroon op het harde werk en hoopt dat Lamb Of God een stapje hoger op de ladder komt. Na een split-single en een EP maakte Lamb Of God het debuutalbum ‘New American Gospel’, waarop een furieuze mix te horen was van Pantera, Slayer en Sepultura. Op de door Devin Townsend geproduceerde opvolger ‘As The Palaces Burn’ klinkt Lamb Of God niet alleen gevarieerder en eigentijdser, maar bewijst het ook eindelijk een eigen identiteit te hebben gevonden.


Luciferion

Uit de dood HERREZEN?

Leon van Rijnsbergen
Het Zweedse Luciferion debuteerde al in 1995 met ‘Demonication (The Manifest)’. De plaat stond vol met pakkende old school death metal en een doorbraak lag binnen handbereik. Het pakte allemaal anders uit, want tot aan het onlangs verschenen tweede album ‘The Apostate’ was het akelig stil rond de band. Zanger/gitarist Wojtek Lisicki (een naar Zweden geëmigreerde Pool) geeft tekst en uitleg.


Impaled Nazarene

Niet kapot te krijgen!

Leon van Rijnsbergen
Impaled Nazarene bestaat al sinds 1990 en bracht onlangs met ‘All That You Fear’ het achtste studioalbum uit. In den beginne stonden de CD’s van deze Finse maniakken slechts garant voor een stortvloed aan blast-beats. Op de latere platen is ook plaats voor de broodnodige rustmomenten. ‘All That You Fear’ zet die lijn voort. Bandleider/zanger Mika Luttinen praat zoals hij zingt; gedreven en vol passie.


BURNT BY THE SUN

NA REGEN KOMT

Robbie Woning
Burnt By The Sun behoort nog steeds tot de minder bekende Relapse-bands, maar leverde in oktober met ‘The Perfect Is The Enemy Of The Good’ een heerlijk vernieuwend en gewaagd grind/metalcore-album af. De band uit New Jersey doseert zijn blastbeats subtieler dan de meeste hedendaagse Amerikaanse herrieschoppers en koppelt op zijn tweede volledige album met succes prachtige ‘zieke’ gitaarharmonieën aan een stoere, ritmische experimenteerdrift. Bassist Ted Patterson stelt de band nader voor.