1992 – 1993

20 Jaar Aardschok

Bij de tienjarige sterfdag van Randy Rhoads wordt in AMH 5/92 stilgestaan, middels een special rondom deze gitarist.
Op 12 april is er toch weer een Aardschokdag. In de Rijnhal aanschouwen zo’n vierduizend mensen Sepultura, Love/Hate en een van de zeldzame Fear Of God-optredens. Na afloop vindt er in Zuid-Nederland een heuse Aardschok plaats. Op het Aardschok-kantoor staat de telefoon de volgende dag roodgloeiend. Of wij er iets mee te maken hebben? Evenals in AMH 6/92, ontkennen we ook nu elke betrokkenheid…

Cover AMH1192 [67 kb] Cover AMH1292 [60 kb] Cover AMH0193 [65 kb] Cover AMH0293 [59 kb]

In het zomernummer een verslag van DOA en Pinkpop. De grunge, de zwaar door de grote platenmaatschappijen gestuurde ‘nieuwe’ muzieksoort uit Seattle, trekt grotendeels aan Aardschok voorbij. Aardschok volgt de trends niet die de grote concerns de jeugd voorschrijft, maar vaart zoals altijd zijn eigen koers. Zo hebben Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden nooit op de voorkant gestaan, een feit waar we best wel trots op zijn.
‘Images And Words’ van Dream Theater wordt door de Aardschokredactie tot album van 1992 gekozen.

1993 brengt grote veranderingen voor de AMH. Robert Heeg verlaat na zeven jaar de Aardschok om zijn schrijfsels aan een nieuw Nederlands metalmagazine, Watt, toe te vertrouwen. Van het opgeheven Meltdown komen Ron Willemsen en Robert Haagsma de AMH-redactie versterken. Maar niet alleen in de personele sfeer verandert er veel. Het contract tussen de Duitse Metal Hammer en de Zwitserse uitgever is afgelopen en wordt niet verlengd. Jürgen verliest dus de financiële basis onder zijn buitenlandse uitgaves. Hij probeert het nog wel op eigen houtje, maar alle bemoeienissen drukken hem alleen maar dieper in de schulden. Aan de inhoud van AMH is het niet te zien, maar AMH 5/93 en 6/93 verschijnen veel te laat aangezien geen drukkerij de AMH wil drukken, zonder financiële garanties van Jürgen.

Cover AMH0393 [59 kb] Cover AMH0493 [73 kb] Cover AMH0593 [64 kb] Cover AMH0693 [66 kb] Cover AMH0793 [63 kb] Cover AMH0893 [69 kb]

AMH 7/93 verschijnt op tijd met DOA, nu twee dagen op vliegbasis Eindhoven, op de voorkant. Als AMH 8-9/93 bij de drukkerij ligt vertrekt ondergetekende op vakantie. In Florida aangekomen hoor ik dat deze uitgave nog steeds niet uitgekomen is. Hij verschijnt pas twee weken later. Nog op vakantie besluit ik om de banden met Duitsland te verbreken. Jürgen’s problemen dreigen Aardschok mee de afgrond in te trekken. Een Apple-computersysteem wordt aangeschaft en binnen drie dagen doorloop ik een spoedcursus desktop publishing (Apple rules!).