De Aardschok in September 2004

In de Aardschok van September 2004 lees je alles over:
MEGADETH, CHRIS POLAND, RHAPSODY, PAPA ROACH, Wacken OPEN AIR 2004, STONEHENGE FESTIVAL, AUTUMN, TURISAS, TEARS OF ANGER, THE FLOWER KINGS, DARE, HEART, THRESHOLD, JORDAN RUDESS, MIND KEY, Winds, I SCREAM RECORDS, DOWNSET, LARS FREDERIKSEN AND THE BASTARDS, ONLY CRIME, STAND AND FIGHT, MY REVENGE!, NEUROSIS, RELEVANT FEW, UNEARTH, DEMONOID, THANATOS, TERROR, PUNGENT STENCH, THE DILLINGER ESCAPE PLAN


MEGADETH

DE WEDERGEBOORTE VAN DAVE MUSTAINE

Robert Haagsma
Het verhaal van Megadeth leek twee jaar geleden af te stevenen op een abrupt einde. Voor zanger en gitarist Dave Mustaine was een mysterieuze armblessure de aanleiding om zonder al te veel plichtplegingen zijn band te ontbinden. Anno 2004 is hij echter terug, met een nieuwe plaat, een nieuwe manier om zijn zondag te besteden en een nieuwe bezetting – al is die ten tijde van het interview nog niet helemaal compleet. Sommige dingen zijn ook hetzelfde gebleven. De Amerikaan maakt van zijn hart nog steeds geen moordkuil. „Ik denk dat Lars Ulrich op zoek is naar zijn seksuele identiteit.”


CHRIS POLAND

EVEN TERUG

Robert Haagsma
In 1987 werd Chris Poland uit Megadeth gezet vanwege zijn uit de hand gelopen drugsgebruik. Anno 2004 is de gitarist clean, gekortwiekt en te horen op de nieuwe plaat van zijn oude band: ‘The System Has Failed’. Van een definitieve terugkeer op het oude nest wil de muzikant echter niets weten. „Het zou voor mij een stap terug zijn.”


RHAPSODY

AFTELLEN VOOR

Robert Haagsma
Op de website van Rhapsody worden letterlijk de dagen, uren, minuten en seconden afgeteld die ons scheiden van het uitkomen van ‘Symphony Of Enchanted Lands II’. Het nieuwe epos van de Italiaanse band zal op 27 september het levenslicht zien. Zeker voor fans van barok aangeklede metal is het een datum om nu alvast te noteren, want Rhapsody gaat op die nieuwe conceptplaat verder dan voorheen om de luisteraar te overdonderen met solo’s, koorpartijen, orkestrale stukken, snoeiharde metal en gesproken passages. Volgens de band zelf heeft het daarmee een geheel eigen genre gecreëerd: ‘film score metal’, oftewel epische muziek voor bij een film die nog gemaakt moet worden. Of zoals de band zelf vindt, ‘klanken voor een rolprent die zich in je hoofd afspeelt’. ‘Symphony Of Enchanted Lands II’ is bovendien het begin van een uitgebreid meerjarenplan. De CD is de eerste in een rij van minstens vier of vijf. Zanger Fabio Lione en toetsenist Alex Staropoli over het verwezenlijken van een langgekoesterde droom.


PAPA ROACH

MOORDPLAAT VAN

Robert Haagsma
Als Papa Roach halverwege de jaren negentig de kop opsteekt, wordt de band al snel ingedeeld bij de generatie nieuwe metalbands als Korn, Coal Chamber en Limp Bizkit. Jonge bands die hiphop, metal en hardcore versmelten tot een nieuwe, opwindende stijl; nu metal. Papa Roach ontpopt zich als een van de populairste vertegenwoordigers en verkoopt honderdduizenden exemplaren van ‘Infest’ (2000) en ‘Lovehatetragedy’ (2002). De band vergroot zijn populariteit verder door op pad te gaan met de rapper Eminem, in het kader van zijn roemruchte Anger Management-tournee. Toch wordt in de loop der jaren de rap steeds meer vervangen door volbloed rock. Het voorlopige eindstation in die ontwikkeling is de nieuwe studioplaat ‘Getting Away With Murder’. „Het is ons doel om trends te overleven”, aldus zanger Jacoby Shaddix.


Wacken OPEN AIR 2004

5, 6 en 7 augustus – Wacken – Duitsland


Voor de vijftiende keer vindt in Wacken, een dorpje zo’n tachtig kilometer ten noordwesten van Hamburg, Wacken Open Air plaats. Ondanks de matige programmering zullen ruim 30.000 hardrockfans het festivalterrein goed vullen. Onder de aanwezigen Leon van Rijnsbergen, Roman Hödl en Metal Mike.


STONEHENGE FESTIVAL

31 juli – De Buze – Steenwijk


Van de plannen om de tiende editie van Stonehenge op de parkeerplaats te laten plaatsvinden is niets terechtgekomen. De bands staan als vanouds op het tuinpodium van De Buze te spelen, maar vanwege het grote aantal verkochte kaarten is de markt dit jaar wel naar de voorzijde van het Steenwijkse jongerencentrum verplaatst. Leon van Rijnsbergen, Roman Hödl en Robbie Woning brengen namens Aardschok verslag uit.


AUTUMN

NIEUW LABEL – NIEUWE KANSEN

Anita Boel
De Nederlandse gothic metalband Autumn brengt deze zomer niet door op het strand, maar is neergestreken in de Syco-studio in Leeuwarden. Daar wordt op dit moment hard gewerkt aan de opvolger van het debuut ‘When Lust Evokes The Curse’. De CD-titel wil de band nog niet verklappen, maar Aardschok krijgt eind juli wel al vijf nummers te horen. Autumn mag dan door Sony op straat zijn gezet, na het beluisteren van de songs kan ondergetekende alleen maar concluderen dat de toekomst er voor de Friese formatie rooskleurig uitziet.


TURISAS

FINSE METALHEADS OP OORLOGSPAD

Anita Boel
Wat heeft Finland in de loop der jaren toch prachtige bands afgeleverd. Elk jaar worden de metalliefhebbers getrakteerd op minstens één nieuwe verrassing. Waren het enkele jaren terug Nightwish en Finntroll die op ondergetekende veel indruk maakten, dit jaar is het de pagan metalband Turisas die hoge ogen gooit. Vorige maand werd door Century Media de debuut-CD ‘Battle Metal’ uitgebracht. Zanger Warlord Nygård is onder de indruk van alle positieve reacties.


TEARS OF ANGER

GAAT VOOR KWALITEIT

Liselotte Hegt
Na jarenlang ploeteren is het de gebroeders Jansson – gitarist Benny en zanger Björn – eindelijk gelukt om met hun band Tears Of Anger de eerste CD ‘Still Alive’ van de grond te krijgen. In de jaren tachtig en negentig waren de Zweedse broertjes veelgevraagde studiomuzikanten en deden ze de nodige klussen als producer en engineer. Het waren onder anderen Erika (ex-vrouw van Yngwie Malmsteen), de gebroeders Anders en Jens Johansson (Yngwie Malmsteen), Talisman en Svullo die dankbaar van hun diensten gebruik maakten. Alleen met Tears Of Anger wilde het maar niet lukken en daarom werd de band in de ijskast gezet. Benny besloot solo te gaan en bracht de fusion-georiënteerde albums ‘Virtual Humanity’, ‘Flumride’ en ‘Save The World’ uit, terwijl Björn een tijdje als sessiezanger door Europa reisde. Het was uiteindelijk het Finse label Lion Music dat onverwachts interesse toonde in Tears Of Anger. Aardschok krijgt een verheugde Björn aan de telefoon.


THE FLOWER KINGS

Gerd Jan Vleugels
Het leek traditie dat ieder album van The Flower Kings een over twee zilveren schijfjes verdeeld werkstuk was. Met het nieuwe ‘Adam & Eve’ gooit de band echter het roer om en is het met een enkele CD op de proppen gekomen. Roine Stolt en consorten hebben op ‘Adam & Eve’ bovendien gekozen voor een minder jazzy stijl in vergelijking met de voorganger ‘Unfold The Future’. De bandleider van de Zweedse progrockers staat Aardschok telefonisch te woord.


DARE

Keltische klanken in een rockjasje

Maarten van Mameren
Dare kende in 1988 een bliksemstart met de AOR-klassieker ‘Out Of The Silence’, niet veel later gevolgd door een Europese toer in het voorprogramma van Europe. Begin jaren negentig veranderde het muzikale klimaat echter ingrijpend en hoewel de band rond voormalig Thin Lizzy-toetsenist Darren Wharton op ‘Blood From Stone’ (1991) aanzienlijk feller van leer trok, werd men gedropt door het toenmalige label A&M. Dare viel uit elkaar en Wharton sloot zich aan bij het heropgerichte Thin Lizzy dat, als eerbetoon aan de overleden frontman Phil Lynott, een wereldtournee afwerkte. Hierna verruilde hij het hectische Manchester voor het landelijke Noord-Wales, een locatiewisseling die duidelijk zijn sporen naliet op het in 1998 verschenen ‘Calm Before The Storm’. Een prachtplaat, waarop de geheel vernieuwde band een fraaie mix liet horen van AOR en Keltische muziek. Op ‘Belief’ (2001) en het onlangs verschenen ‘Beneath The Shining Water’ werd die lijn doorgetrokken en verwierf Dare zich een unieke positie binnen de rockscene.


HEART

EEN TWEEDE COMEBACK

Liselotte Hegt
Even leek het erop dat Heart definitief als een afgesloten hoofdstuk de rockgeschiedenis inging. Het laatste studioalbum ‘Desire Walks On’ stamt immers alweer uit 1993. Afgezien van enkele projectactiviteiten, zoals het folkgerichte Lovemongers en Ann’s vocale bijdrage aan de MCD ‘Sap’ van Alice In Chains, waren de gezuster Ann en Nancy Wilson ogenschijnlijk in geen velden of wegen meer te bekennen. Voor de grauwe massa gleed Heart langzaam weg als een herinnering aan een talentvolle band die in 1976 succesvol debuteerde met ‘Dreamboat Annie’, de hitparade bestormde met „Magic Man”, „Crazy On You” en „Barracuda” en halverwege de jaren tachtig een knallende comeback maakte met de adembenemende ballads „These Dreams” en „Alone”. Nu, elf jaar later, dreigt Heart geheel onverwacht met de nieuwe release ‘Jupiters Darling’ weer een succesvolle rentree te maken. Ann en Nancy mogen dan wel respectievelijk drieënvijftig en eenenvijftig zijn, maar dat ze hun wilde haren en vooral hun onbegrensde talenten nog niet zijn verloren, bewezen de dames onlangs tijdens het Arrow Rock-festival. Alle reden voor Aardschok om met de zeer sympathieke en levenslustige Nancy bij te praten. De blonde gitariste onthult direct dat de laatste elf jaar verre van rustig zijn geweest.


THRESHOLD

THE BUTTERFLY EFFECT

Gerd Jan Vleugels
Door het vertrek van bassist Jon Jeary was toetsenist Richard West genoodzaakt de teksten voor het nieuwe Threshold-album ‘Subsurface’ op eigen houtje te schrijven. Geïnspireerd door de track „Falling Away” van de voorganger ‘Critical Mass’ ontstond een gelaagd en complex thema, waarin de invloed van het individu op de samenleving als groter geheel aan de kaak wordt gesteld. Het resultaat is een album dat stof tot nadenken geeft, maar waarop de Britse progmetallers tevens tot een geweldige muzikale prestatie komen. West geeft tekst en uitleg.


JORDAN RUDESS

Tijdelijke keyboardkluizenaar

Joost Boley
Creatief met tijd! Die uitspraak gaat zeker op voor Dream Theater-toetsenist Jordan Rudess. Hij sloot zichzelf twee weken op in zijn eigen studio om zich, in bijna totale afzondering, volledig te kunnen richten op de totstandkoming van een nieuw soloalbum. Een opmerkelijke initiatief met als meer dan bevredigend resultaat de prachtplaat ‘Rhythm Of Time’, die niet alleen voor de liefhebbers van toetsenwerk de moeite waard is. De puike gastbijdragen van gitaargrootheden als Steve Morse, Joe Satriani, Vinnie Moore en Greg Howe spreken wat dat betreft boekdelen. Ook maken we voor het eerst kennis met het nieuwe gitaartalent Daniel J. In de lobby van hotel Krasnapolsky te Amsterdam spreekt Aardschok met een opgetogen en relaxte Jordan Rudess.


MIND KEY

Een diamant in wording

Joost Boley
Critici zullen wel weer klaar staan met de genadeloze hakbijl en Mind Key bestempelen als de zoveelste Dream Theater-kloon. Dat is hun goed recht, maar daarmee gaan ze voorbij aan de muzikale kwaliteiten die deze vijf Italiaanse heren op hun debuutplaat ‘Journey Of A Rough Diamond’ tentoonspreiden. Toegegeven, de invloeden zijn evident, maar de vermenging met fusion, hardrock uit de jaren tachtig en AOR geeft de progressieve metal van Mind Key toch net dat broodnodige eigen tintje. Toetsenist en grondlegger van de band Dario De Cicco leidt Aardschok rond in de wereld die Mind Key heet.


Winds

Tijdloze neoklassieke metal

Martijn Busink
Het kwartet Winds is een Noorse band waarvan de leden in verschillende projecten hun sporen al ruimschoots verdiend hebben. Op hun recent verschenen CD ‘The Imaginary Direction Of Time’ (de Europese release loopt helaas wat vertraging op) versterken ze hun unieke positie in de progressieve metalsector. Ik vond toetsenist en oprichter Andy Winter bereid een paar vragen te beantwoorden.


I SCREAM RECORDS

TIEN JAAR KNOKKEN VOOR HARDCORE

Robert Haagsma
In 1994 richtte Deviate-drummer Laurens Kusters de platenmaatschappij I Scream op, aanvankelijk om er de CD’s van zijn eigen band op uit te brengen. Al snel tekende hij ook andere acts. In een decennium groeide het Belgische bedrijf dankzij platen van onder andere Discipline, Backfire!, Right Direction, Blood For Blood, Slapshot en Agnostic Front uit tot een van de internationale smaakmakers van de punk, metal en hardcore. Het blijft echter knokken, aldus de trotse jubilaris, ook na tien jaar. I Scream vierde op Graspop een feestje met concerten van Agnostic Front, Blood For Blood, Discipline en Backfire! op het speciale I Scream-podium. Tevens verscheen onlangs een speciale compilatie.


DOWNSET

gefrustreerd???

Onno Cro-Mag
Ik ben al vanaf het eerste, titelloze album een groot liefhebber van Downset uit Los Angeles. Het tweede album ‘Do We Speak A Dead Language?’ zit nog steeds vaak in mijn CD-speler en ook het derde album ‘Check Your People’ klinkt anno 2004 zo gek nog niet. Tot mijn verbazing verscheen onlangs op het onbekende label Hawino Records een nieuw album van Downset met de titel ‘Universal’. Zoals vanouds laat de band een mengeling van diverse stijlen horen, waarbij rap, metal en hardcore centraal staan. Aanleiding dus voor een interview met zanger Rey Oropeza


LARS FREDERIKSEN AND THE BASTARDS

DE LEVENSWEG VAN EEN OERPUNKER

Onno Cro-Mag
Lars Frederiksen is gitarist van Rancid. Met deze punkband maakt hij al jaren prachtige albums. Hij wilde echter ook graag een band hebben waarbij hij qua sound wat breder kon klinken. Zijn liefde voor bands als Motörhead en Rose Tattoo is immers net zo groot als voor The Clash, The Exploited of Agnostic Front. Zijn maatje, zanger Tim Armstrong, vond het een geweldig idee en schreef samen met Lars veel songs voor het Lars Frederiksen And The Bastards-debuut uit 2001. Tim had tevens de productie in handen. Na drie jaar zijn Lars en zijn vrienden terug met het tweede album ‘Viking’, een plaat die bol staat van de woede en frustratie. Onlangs verloor Frederiksen namelijk zijn oudere broer en dat had zijn weerslag op dit magnifieke album.


ONLY CRIME

GEEN SIDEPROJECT!

Onno Cro-Mag
Al tijden liep zanger Russ Rankin rond met het plan om een nieuwe band op te richten. Na jarenlang het punkvaandel te hebben gedragen met Good Riddance werd het tijd om zijn liefde voor punk en hardcore uit de beginjaren tachtig om te zetten in een serieuze nieuwe band. Hij ontmoette Aaron Dalbec (gitarist Bane) en samen gingen ze nummers schrijven. Met de komst van drummer Bill Stevenson (All, Black Flag, Descendents) werd de droom van Russ werkelijkheid. De gebroeders Zach (gitaar – Hagfish, Gwar) en Doni Blair (bassist – Hagfish, Armstrong) vulden het gezelschap prima aan. Only Crime was geboren.


STAND AND FIGHT

Onno Cro-Mag
Anthony ‘Wrench’ Moreschi is vooral bekend als zanger van de cultband Ten Yard Fight, die zo’n drie jaar geleden definitief is opgeheven. Na een succesvolle demo onder de naam Impact stonden de labels in de rij om deze old school-gigant te contracteren. Bridge Nine Records liet de band een MCD opnemen en voegde daar als bonus de beruchte Impact-demo aan toe. Wel moest de naam worden veranderd in Stand And Fight omdat er al jaren een andere Impact rondliep. Een maand geleden verscheen de debuut-full length ‘Together We Win’, die een mix van de oude Ten Yard Fight en Battery laat horen; een heerlijke old school-sound die helemaal terug is van weggeweest. Het werd ook hoog tijd voor een frisse wind in de zo benauwde SXE-scene. Zanger Anthony is er klaar voor.


MY REVENGE!

Onno Cro-Mag
Heel af en toe wordt de hardcorewereld nog opgeschrikt door nieuw talent. Door My Revenge! uit Vermont bijvoorbeeld. De sound is absoluut niet vernieuwend, maar de liefde voor hardcore klinkt zo overtuigend dat je als liefhebber van Cro-Mags, Circle Jerks of Minor Threat niet om deze act heen kunt. De debuut-CD ‘Less Plot, More Blood’ is een hommage aan het verleden en laat horen hoe hardcore is ontstaan. Zanger Spencer Crispe is de spreekbuis van deze old school-sensatie.


NEUROSIS

DE DUISTERE KANT VAN DE BAY AREA

Robbie Woning
De indruk bestond dat Neurosis in 2001 met het ijzersterke ‘A Sun That Never Sets’ het ultieme psychedelische, symfonische sfeeralbum had afgeleverd. Groot was dan ook ieders verbazing toen bleek dat de band uit San Francisco zichzelf vorige maand op het verslavende, hypnotiserende ‘The Eye Of Every Storm’ nog even op alle fronten wist te overtreffen. In een wereld waarin de kwalificatie ‘soundtrack bij de Apocalyps’ al veel te vaak is misbruikt, zijn voor de prachtige duistere sferen en langzaam aanzwellende muzikale kunstwerken op het nieuwe Neurosis-album eigenlijk geen aardse bewoordingen meer te vinden. Collega René Vanes zag zich vorige maand bij de honorering van de CD geconfronteerd met een soortgelijk probleem. Hij kon niets anders doen dan de maximale honderd punten toekennen en hopen dat mensen vervolgens een idee zouden krijgen hoe geraffineerd, weldoordacht en geniaal ‘The Eye Of The Storm’ in elkaar zit.


RELEVANT FEW

Rob Broere
Drie jaar geleden zouden ze in Stockholm het podium delen met Napalm Death. Maar zanger JC zag het vanwege persoonlijke problemen niet zitten en het feest ging niet door. Nu is het Zweedse Relevant Few, met een andere zanger, een spijkerhard nieuw album en een deal met Century Media, klaar om Europa te veroveren. Met of zonder hun grote voorbeeld. Bassist, songschrijver en tweede zanger Rob Hakemo: „Veel concurrentie hebben we niet.”


UNEARTH

HERRIE VOOR DE STORM

Mike Barbas
De naam Unearth was mij al bekend vanwege de split-CD met Undying, maar ondergetekende leerde de band pas echt kennen door het sublieme ‘The Stings Of Conscience’ (2001), een jaar later gevolgd door de MCD ‘Endless’. Aangezien de band tot nu toe nauwelijks de aandacht heeft gekregen die het verdient en er bovendien een nieuwe plaat op til is, werd het hoog tijd voor een gesprek met zanger Trevor Phipps.


DEMONOID

DE DUISTERE KANT VAN THERION

Robbie Woning
Liever hadden ze het geheim gehouden. De gebroeders Kristian (gitaar) en Johan Niemann (bas) wisten dat hun project Demonoid nooit objectief en louter op basis van de muziek beoordeeld zou worden, als bekend werd dat achter de hedendaagse mix van death, black en thrash op het album ‘Riders Of The Apocalypse’ eigenlijk de Zweedse band Therion schuil ging. ‘Mensen zouden zich onvermijdelijk afvragen hoe het mogelijk is dat één band twee zulke uiteenlopende soorten muziek kan spelen’, weet Kristian. Tegelijkertijd heeft de gitarist er alle begrip voor dat Nuclear Blast in deze tijden van teruglopende CD-verkopen de link met Therion dankbaar aangrijpt om het album van het ‘onbekende’ Demonoid aan te prijzen. Hoewel ‘Riders Of The Apocalypse’ weinig muzikale raakvlakken vertoont met de recente Therion-dubbelaar ‘Lemuria/Sirius B’, is het Demonoid-debuut wel van een vergelijkbaar compositorisch en productioneel niveau. Nadat Therion zich sinds albums als ‘Vovin’ en ‘Theli’ steeds verder van zijn oorspronkelijke geluid verwijderd heeft, bewijzen de broers Niemann, grunter Christofer Johnsson en drummer Rickard Evensand bij Demonoid dat ze hun extreme metalroots nog niet helemaal vergeten zijn. Aan gitarist Kristian de eer om te vertellen hoe het allemaal gekomen is.


THANATOS

DE ZEVEN LEVENS VAN STEPHAN GEBÉDI

Robbie Woning
Na het discutabele reünie-album ‘Angelic Encounters’ (2000) en het smakelijke underground-tussendoortje ‘Beyond Terror’ (2002) bracht het Rotterdamse Thanatos onlangs onder de titel ‘Unholy, Undead, Divine’ zijn definitieve comeback-album uit. Hoewel van de oorspronkelijke line-up anno 2004 alleen zanger/gitarist Stephan Gebédi nog over is, weet de herboren Nederlandse death/thrashband op het nieuwe album de sfeer en kwaliteit van zijn beste album ‘Realm Of Ecstacy’ (1992) gemakkelijk te benaderen en regelmatig zelfs te overtreffen. ‘Unholy, Undead, Divine’ werd overigens al in Aardschok 7/2004 besproken, maar is door de Griekse overwinning op het EK voetbal en de navolgende ontwrichting (!) van de Griekse samenleving nog wekenlang bij de feestvierende platenmaatschappij Black Lotus in het magazijn blijven liggen. Intussen is de CD echter alsnog in Nederland uitgekomen en mag drijvende kracht Stephan Gebédi alles vertellen over de nieuwste incarnatie van de oudste metalband van Nederland.


TERROR

STRIJDERS MET EEN AFWIJKING

Onno Cro-Mag
Terror zette met de debuut-CD ‘Lowest Of The Low’ de totale hardcorescene in vuur en vlam. Men toerde de hele wereld rond en Terror werd na Hatebreed de meest geliefde hardcoreband ter wereld. De compromisloze hardcore – een mix van de oude Madball, Agnostic Front en Kill Your Idols – is overgoten met een metalsaus die de sound nog extremer laat klinken. Tientallen labels aasden op de opvolger. Het Amerikaanse Trustkill Records, in Europa vertegenwoordigd door Roadrunner, haalde de buit binnen.


PUNGENT STENCH

THE CRIPPLE BASTARDS ARE BACK

Roman Hödl
Na jaren van absentie kwamen begin 2001 de Oostenrijkse ‘sicko’s’ van Pungent Stench weer in beeld. De CD ‘Masters Of Moral – Servants Of Sin’ werd redelijk goed onthaald, maar velen misten de shockerende teksten en de daaraan gekoppelde sarcastische humor. Ook was de plaat te glad geproduceerd. Allemaal zaken die binnenkort tot het verleden behoren. De band uit Wenen komt namelijk begin september met ‘Ampeauty’, een CD die qua stijl teruggaat naar de platen ‘Been Caught Buttering’ en ‘Club Mondo Bizarre – For Members Only’. Zanger/gitarist Martin Schirenc en drummer Alex Wank praten vrijuit over het concept van de nieuwe Pungent Stench.


THE DILLINGER ESCAPE PLAN

DE WEG VAN DE MEESTE WEERSTAND

Robbie Woning
Het eigenwijze The Dillinger Escape Plan maakt het de luisteraar op zijn recente album ‘Miss Machine’ opnieuw niet makkelijk. Wie dacht of hoopte dat de band uit New Jersey na het succes van ‘Calculating Infinity’ op exact dezelfde muzikale voet verder zou gaan, komt tijdens het beluisteren van ‘de nieuwe Dillinger’ regelmatig voor verrassingen te staan. ‘Miss Machine’ vertoont absoluut muzikale parallellen met het debuut, maar laat de band ook van een aantal onverwachte kanten horen. Nummers als „Sunshine The Werewolf”, „We Are The Storm” en „Highway Robbery” bevatten voor Dillinger-begrippen bijvoorbeeld erg melodieuze elementen, terwijl met het zanggerichte, Nine Inch Nails-achtige „Phone Home” en het neerslachtig gezongen alternative-liedje „Unretrofied” ook een aantal meer experimentele, maar erg goede nummers voorbij komt. Zanger Greg Puciato, die na twee jaar toeren op ‘Miss Machine’ eindelijk zijn CD-debuut mocht maken, vertelt hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen.