Galbak – Het Kasteel – Alphen aan den Rijn – 08.09.2006

Met het vroegtijdig heengaan van death metal band Dissect zijn er weinig harde bands meer in mijn dorpje. (Er is wel een zekere Brainpower en die heeft niets te zoeken in de Aardschok) Dat was ook de reden van de bandleden om Galbak op te richten. De band maakt een combinatie van punk, metal en ska. De band is ook aktief in de krakerscene en met de lijst van optredens die Galbak sinds 1999 heeft gegeven heb je ook een mooi overzicht van alle kraakpanden met faciliteiten voor live muziek. Zanger Kut gaat emigreren naar Kroatië en dit is zijn laatste optreden. Heel toepasselijk in dezelfde zaal waar Galbak ooit begon.

De bands Hoe Zoo Dan en Civil War zijn de opwarmers van vandaag. Eigenlijk zou Vals komen maar dat ging op het laatste moment niet door en dus speelt Civil War vandaag. Bij de eerste band is de kleine zaal van het Kasteel nog vrij leeg. Persoonlijk vind ik Civil War vanavond beter spelen dan Hoe Zoo Dan. De nummers zitten beter in elkaar en het geluid in de zaal is ook wel eens erger geweest.

De avond komt pas echt goed op gang als Galbak op het publiek wordt losgelaten. De zangers Kluut en Kut staan zoals gewoonlijk tussen het publiek en binnen de kortste keren is het een anarchistisch zooitje. Vroeger, met brulboeizangeres Natas was het nog erger maar zij heeft de band helaas verlaten. Halverwege de set wordt Kut ook nog met tape ingepakt. Probeer dan maar te zingen als je aan het crowdsurfen ben en er plakbank voor je mond zit! Bij de traditionele afsluiter Mr Fungus – een episch nummer over een pan met chinees eten die jarenlang op Kuts balkon stond te rotten – blijkt de beste man ook nog gitaar te kunnen spelen.  

Ik ben benieuwd hoe Galbak het gaat doen met alleen Kluut op zang. En wat Kut betreft: veel succes in Kroatië en Alphen a/d Rijn telt weer een anarchist minder. We zullen je missen! 

Website: www.galbak.tk 

Myspace: www.myspace.com/galbak