Lifehammer – Little Creatures – 2006

Het uit Zwolle afkomstige “Lifehammer” nam in de zomer van 2006 zijn tweede Cdemo op. Daarvoor bracht men in 2004 al “It’s Hammertime!” uit. Zelf had ik nog nooit van deze band gehoord en  als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat ik eigenlijk nog niets gemist had ook.

Lifehammer omschrijft zichzelf als alternatieve rock met pop-punk invloeden. Een hele boterham, al zijn de pop-punk invloeden naar mijn mening slechts minimaal aanwezig. Waar punk zich kenmerkt door kracht en energie, laat deze band het juist afweten.

Muzikaal valt alles nog wel mee, maar de zanglijnen van Reroy komen alles behalve enthousiast over. De mysterieuze intro die aan openingssong “Rattle the cages” voorafgaat, trok, op enkele stukken van nummers na, het langst mijn aandacht. De rest van het nummer vloeit traag voort en waar een krachtige stem de zin “We strike back” zou moeten uitschreeuwen, lijkt Reroy het hier eerder op een passieve mededeling te houden. Sorry mannen maar dit nummer kon me echt niet boeien.

Het daarop volgende “Get some grip” start wel krachtig maar na pakweg een minuut had ik het ook wel al gehoord. De catchy riff, waarmee het nummer start, wordt eindeloos en tot vervelens toe herhaald. Op een niet onaardige solo na, wordt aan dit nummer helaas geen meerwaarde meer toegevoegd.

Met “Little creatures” gaat het echter wel de goede kant op. Het tempo wordt zowat verdriedubbeld en naast een mooie solo die goed in het nummer verweven zit, beschikt “Little creatures” ook over een krachtige punkrock riff. Waar het volgens mij de bedoeling van “Lifehammer” was om het nummer wat meebrulgehalte te geven, ontbreekt het echter opnieuw aan enthousiasme, waardoor ik absoluut niet geneigd ben mijn keel open te trekken. Hopelijk voor zowel de band als het publiek lukt hen dit live stukken beter. Dat de band echter wel moeite gedaan heeft om het geheel netjes af te werken blijkt uit de intro’s die ieder nummer inleiden.

Ook het laatste nummer “Your life” wordt hierdoor enigszins rechtgehouden. Muzikaal zit dit nummer absoluut niet ingewikkeld in elkaar waardoor je al vlug terug op de vocals begint te letten. Aangezien die net het zwakste punt op deze demo zijn had ik al vlug de neiging om de luisterbeurt vroegtijdig af te breken. Maar zoals ik al begon te vrezen werd ook dit nummer niet interessanter.

“Little Creatures” zal dus hoogst waarschijnlijk al snel ergens in een kast belanden en het licht niet meer zien tot ik eens de grote kuis moet houden. Erg slecht valt deze demo nu ook weer niet te noemen maar er staat praktisch niets op waarvoor ik de moeite zou doen om hem nog eens uit te halen.

Score: 50/100

Tracklist:

  • Rattle the cages
  • Get some grip
  • Little Creatures
  • Your life

Meer info:www.lifehammer.info www.myspace.com/lifehammer