Het Eerste Nederbetonfest in Emmen was een succes

Vandaag (zondag, eerste pinksterdag) was het dan zover. Het eerste Nederbeton (vernoemd naar het gelijknamige Woensdag-avond Programma op Radio Moonrock) www.moonrock.nl  festival in het uitgaans-walhalla van Emmen. 

Club de Zwetser zal vanavond schudden op z'n grondvesten, midden in het centrum van Emmen, waar ook veel andere cafe's en clubs zitten. Die zullen het ook allemaal moeten aanhoren, want de muziek dringt door alle muren heen. En is verderop in het centrum nog te horen.

De club is een groot rechtvormig gebouw, met achterin het hoge podium en DJ ruimte. Er kunnen denk ik ongeveer 400 bezoekers in. Voorin, bij de ingang kun je, je wat afzonderen van de muziek (er zijn zit/hangplekken, gecreeerd) en daar is ook de bar. Het maakt allemaal een zeer gezellige indruk. Zogezegd een leuke "tent" De Zwetser.

 Kijk voor foto's van het Nederbetonfest op: www.dezwetser.nl    klik op club De Zwetser en dan op fotoboek..Dan kom je er van zelf.. of direct naar het fotoboek via: http://club.dezwetser.nl/fotoboek/index.php

 Maar nu naar het festival… IT GOES ON…..

 

 

Als eerste traden The Embodiment (omgeving Harderwijk) op, met een snoeiharde no-compromise Thrash Metal. De band is goed in vorm en ze hebben er zeer veel lol aan. Er worden natuurlijk veel nummers ten gehore gebracht van het nieuwe album Legeon, dat net is uitgekomen. Het ziet er allemaal zeer technisch onderlegd uit en vooral de zanger, gitarist kan me zeker boeien. Jammer alleen is dat het geluid, zo hard stond dat het als een brok "ellende" zou ik bijna willen zeggen op ons af kwam. Dat lag niet aan de band denk ik, maar misschien aan degene die de knoppen bedienen. Metal moet hard uit de speakers komen, maar wel zo gedoseerd dat je de hele band kunt horen spelen. Dat was een beetje een probleem en jammer, neemt niet weg dat The Embodiment een prima band is.

Tweede band van vanavond was de Death Metal band Iniuria. Ook hier het zelfde qua geluid, een brok herrie, waardoor dit het luisteren naar de band wat beperkte. Je kunt zien dat de bandleden in prima vorm zijn. De zanger grunt en growled als ware het een lieve lust. Ook hier veel songs van hun laatste album Lethal Dose. Wat me opviel is de drummer die ongelovelijk kan roffelen, dat klonk erg lekker.  Al met al een degelijke show zoals een old-school death metal band zou kunnen klinken.

Na een pauze van een half uur kregen we de band Alliennation uit de omgeving: Hoogeveen, Emmen en Ommen te zien. Ik kende de band eigenlijk niet en wist niet precies wat ik ervan moest verwachten. Het eerste wat me opviel was dat het allemaal wat melodieuzer klonk en daarna viel me op dat het geluid een stuk relaxter overkwam. Waar het al met al gelegen heeft tav. beide vorige bands, is me niet precies duidelijk, maar dit Alliennation klonk op en top lekker, ik was met stomheid geslagen. Hoe deze jongens hun muziek kunnen overbrengen, naar het publiek toe. Hier kwam ook de muziek echt tot z'n recht, alleen klonk af en toe de zang wat 'teveel' op de achtergrond, maar dat mocht de pret niet drukken. De band speelt een mix van Thrash, hardcore, funk, crossover. Tja, een ware mengelmoes. Mix Pantera, Earth Crisis, Kings X en een vleugje Red Hot Chilli Peppers bij elkaar en je hebt Alliennation zo ongeveer.

Ik zag ook in mijn ooghoeken dat de zaal om mij heen goed gevuld was en het leek erop, of het voor veel mensen nu begonnen was. Men begon spontaan te pogo'en en te headbangen. Het werd zowaar een gezellig feest. Al met al in de gaten houden deze band!

Als laatste vanavond de band 25 Cigarettes. Een kennis van me een grote Slayer fan. kende de band niet en wist niet wat hij zich bij deze naam qau muziek moest voorstellen. Tja, het klinkt niet als een hardrock-metal band. Maar ja, what's in a name…zeggen ze wel eens. Dat blijkt maar weer eens als de band op het podium staat. Met Iron Maiden en Motorhead T-shirts aan kennen deze jongens een aantal goede metal bands……

De band bestaat uit 6 personen, wat me meteen opvalt zijn  de drie gitaristen. Die moeten wel goed op elkaar zijn ingespeeld anders wordt het een "brei" van niet bepaald hemelse klanken. Maar als de muziek begint, dan zien we hier een retestrakke hardrock-metal band aan het werk. Oer-degelijk, zogezegd, ze staan er gewoon en alsof ze niet beter weten. Strooien ze: Motorhead, Judas Priest, Metallica achtige muziek op ons af.

En nu even terug naar die drie gitaristen, ze maken er een waar feest van. Het klinkt strak en het maakt de muziek zo mooi dragend en ook met een zeer gedreven bassist en drummer komt het op je af als ware het een "Stalin Orgel", in postieve zin bedoelt natuurlijk. De hele zaal is in pure vreugde aan het hossen en headbangen en het is echt een feestje bouwen met elkaar. Ook nu valt op dat het geluid prima verzorgd is en dat doet ons natuurlijk vreugd. Zo kunnen we al met al drie kwartier tot een uur genieten van 25 Cigarettes…Respect jongens

Tja, een prima avond in De Zwetser in Emmen. Waar de organisator Patrick Dik en de club eigenaren van De Zwetser zeer tevreden over waren en daardoor weten we nu dat er een vervolg gaat komen op het Nederbeton Festival in Emmen..

Alle info on the worldwide web van bovenstaande bands:

www.embodiment.nl

www.iniuria.nl

www.myspace.com/aliennationcrew

www.25cigarettes.nl