Mindscan single release party in de Exit, Rotterdam

Liefhebbers van metal hadden het op 7 juli 2007 druk in Rotterdam. Zo kon je ‘s middags genieten van een gratis optreden van Epica tijdens Trailerpop in Kralingen waarna je in het centrum van Rotterdam de dames en heren van Mindscan kon opzoeken in de Exit. Natuurlijk is er een wereld van verschil tussen de filmsoundtrack gothic van Epica (met een platencontract bij Nuclear Blast en wereldwijde bekendheid) en de kleine zelfstandigen uit Rotterdam. Over het optreden van Epica zal ik kort zijn, want dat hoort niet in deze rubriek thuis. Omdat Mark Janssen aan het fietsen was voor een goed doel had Epica een gastgrunter van stal gehaald. Ik heb de band wel eens beter en enthousiaster zien spelen en na krap 50 minuten was het weer voorbij. Na Epica zou VanVelzen optreden en dat vooruitzicht was een goede motivatie om op tijd het festivalterrein te verlaten. Op naar de Exit dus.

Mindscan speelde die dag in de Exit, een klein zaaltje in het centrum van onze grootste havenstad, halverwege het centraal station en de Erasmusbrug. Het is niet al te groot maar daardoor zat de zaal al snel lekker vol. Onze moshpittende medemensen moeten er trouwens wel uitkijken voor de steunbalken die vlak voor het podium staan. Er was geen voorprogramma en Mindscan had zo vrij spel om hun nieuwe single Paralysis te promoten. De die hard fans van Mindscan waren ook aanwezig, net als collega muzikanten uit Rotterdam en omgeving. Zo zag ik ook Hilde en Cisca van Marie Celeste rondlopen, met wie Mindscan al vaker het podium heeft gedeeld.

Zanger Mathias zit overigens niet meer in de band en om eerlijk te zijn maakt dat voor de muziek van Mindscan ook niet zoveel uit. Omdat er al drie mensen in de band zijn die zich bezig houden met de zang is er zo wel genoeg variatie. Trouwens, bij de twee optredens van Mindscan waar ik bij was met Mathias in de line up (DB’s in Utrecht en de Fascinus in Sassenheim) stond hij ook niet met elk nummer op het podium. Ik kan mij dan wel voorstellen dat het dan wel moeilijk is om dan een heel optreden uit te zitten. Tenslotte wil je als zanger tijdens de hele show op het podium staan.

Mathias is niet de enige die opstapt. John Saarloos, de cleane zang en de gitaar voor zijn rekening neemt, houdt er ook mee op na 22 maanden in de band te hebben gezeten. Dit is dus zijn laatste optreden  in thuisstad Rotterdam en na nog twee optredens is het dus ook voor hem exit.

Live draait Mindscan vooral om het damesduo Mandy Struik (grunt & gitaar) en Tamara Smith (bas). De twee zijn niet alleen goede muzikanten maar vergeten ook het show element niet. Elke gitaar pose uit de geschiedenis van de rock en metal komt voorbij. Vooral de vijfsnarige bas van Tamara geeft de muziek een lekker stevig geluid. Het enthousiasme spat er van af en al snel ontstaat er een goede pit voor het podium. En zo hoort het ook bij deze metalcore achtige deathmetal met heel veel andere invloeden. Daarbij was het geluid goed in de zaal en dankzij het goede licht kon het publiek ook nog zien wat er op het podium gebeurde.

Na dit zeer goede optreden was het weer tijd om naar huis te gaan. Om een vage reden namen drie drum ‘n’ bass DJs de boel over en daar hoefde ik niet zo nodig bij te zijn.

Setlist:

Blindfolded

No Entrance

Bigger View

Beyond Redemption

Aftermath

Ending Theme

Tribes in Obsolence

Patriot Ideals

Paralysis

Perception d’Existance