het nederbeton metalfest in Emmen een succes

Het nederbeton metalfest werd afgelopen vrijdag 14 maart 2008 voor de derde keer gehouden. In het centrum van Emmen in club De Zwetser, bekend van Rafaella, winnares van de vorige Idols uit Emmen.

Normaal gezien gebeurt er in Emmen weinig op heavy metal gebied. Maar club de Zwetser en Radio Moonrock hebben de handen ineengeslagen en wordt er sinds een jaar het Nedefrbeton metalfest georganiseerd. Op het programma stonden: Non Divine, The Wounded, Rule of Reason en Prey.

Het is 20.00 als ik vrijdag-avond op mijn fiets stap richting het centrum van Emmen, ik heb met een metal-kameraad afgesproken en tegen 20.45 stappen we club de Zwetser binnen en nis het er reeds gezellig druk. Met de nodige headbangers in de zaal. Na een pilsje beginnen rond 21.15 de jongens van Prey hun show voor vanavond. Ik heb de band nog nooit live gezien, maar volgens hun website en de myspace site moest het wel wat wezen, dus de verwachtingen waren vrij hoog gespannen. Een band met een mix van new-wave, gothic, doom en prog invloeden dat lijkt me wel wat.

De band moet er duidelijk 'nog' even inkomen en het publiek, althans het grootste deel ervan kent de band niet of nauwelijks, het is hun eerste optreden in Emmen. Na een aantal nummers komt er enige reactie van het publiek en moet zeggen dat de band met vlagen hele goede stukken ten gehore laat komen, maar toch 'overall' kan het me niet tot de volle honderd procent boeien. De zanger klinkt wat iel en het spel van de band is ook niet altijd even in harmonie. Volgens mijn bescheiden mening mist er net iets, dat nog moet groeien in de toekomst. Maar zeg ik er direct bij en dat geld vloor de gehele avond, is dat de geluidstechnicie niet de hele avond bij hun 'leest' waren. Een geluidstechnicus is een verhaal apart. Zij zijn de spil tussen de band en de luisteraar en dat wordt naar mijn bescheiden mening nogal eens over het hoofd gezien. Niet allen zijn capabel om muziek te mengen….

Okay, verder met Rule of Reason, voorheen bekend als de coverband; 25 Cigarettes. Nu geen coverband meer, maar een band met eigen nummers en daarom een nieuwe naam en nieuwe drummer in de band-Patrick Dik. Dit was het eerste optreden van de band in de nieuwe bezetting.

Gitarist Richard had problemen met zijn gitaar/apperatuur en kon dit probleem niet verhelpen, dus speelde bijna de hele set voor 'spek en bonen' mee. Het geluk was dat de band met drie gitaristen speelt, basist, drummer en zanger. dat met die drie gitaristen is echt 'cool' om te horen. deze heren voelen elkaar zeer goed aan en als ze de snaren raken is het net of er een power-metal muur op je af komt gewalst. het beukt als een 'tiet' en de solo's van gitarist Ronald gaan als 'lekkere broodjes over de plank'. De zanger david heeft een zeer melodieuze stem, die je kunt vergelijken met oa. James Hetfield, Metallica-Chris Cornell, Soundgarden, audioslave- Scott Stapp, Creed. Dus een mix van stevige metal ala; Iron maiden, Trouble, Metal Church en die melodieuze zang een aanrader deze band!

Na een lange pauze volgt dan een optreden van de band waar velen voor gekomen waren. Non Divine, de band is net op tour geweest door heel Europa met Flotsam & Jetsam en in katowice, Polen een optreden met oa Megadeth. en 14 maart gewoon even in hartje Emmen, in club de zwetser.

De jongens helemaal in het wit gekleed komen het ;podium op en knallen hun strakke metal ritmes over het publiek heen. muzikaal staat deze band als een huis. De gitaar geluiden komen als een orkaan op je af en is gewoonweg genieten. Deze jongens maken metal op een hoog niveau en doen zeker niet onder voor veel US, Duitse, Zweedse of Poolse bands. Het enige min-puntje vindt ik zelf bij het luisteren van de muziek is dat ik de emotie in de muziek mis. technisch en muzikaal zit het allemaal prima in elkaar, maar een beetje emotie in de muziek zou van mij best mogen, maar een prima show van deze enthousiaste veel headbangende hardrockers!

Als laatse deze avond, eigenlijk reeds nacht zijn de jongens van The wounded. De ultieme gothic, prog, alt metal band. De heren zijn perfect op elkaar ingespeeld en vol passie spelen deze heren hun muziek, dat misschien wienig te headbangen biedt, maar zeker prachtige luistermuziek. luister maar eens naar de fantastische zanger-gitarist; Marco vande Velde, die menig 'snaar' kan raken. Ondanks dat Marco last van de griep had, ging het toch allemaal naar behoren. Voor de fans van My dying Bride, Anathema, Riverside en Opeth is dit ook een zeer goede band, ook vanavond weer eens bewezen. Ze komen binnenkort met een nieuw album op de markt, dus……

Een verslag van dit festival is te beluisteren op; woensdag-avond 19 maart tussen 20.00-23.00 via de live-stream op radio moonrock. www.moonrock.nl   in het programma; Nederbeton…

www.non-divine.com

www.the-wounded.nl

www.ruleofreason.net

www.prey-band.nl

Metal greetings from Acidos