In de Aardschok van april 2008 lees je alles over:

In de Aardschok van april 2008 lees je alles over:

EXODUS — CAVALERA CONSPIRACY — MERCENARY — JON OLIVA'S PAIN — CHILDREN OF BODOM — IN FLAMES — FIREWIND — CHIRAW — ILL NIÑO — MAGALI LUYTEN — THE BLACK CROWES — MEGADETH — ANDRE MATOS — BORIS — NO TURNING BACK — THE BLACK HALOS — PENNYWISE — THE LOVED ONES — AUDRY HORNE — HEIDEVOLK — DISMEMBER — HATE — HATE ETERNAL — CATARACT — ABORTED –  HAIL OF BULLETS — MESHUGGAH — ZIMMERS HOLE — SAHG —

GARY HOLT (EXODUS)
VAN PUBER TOT ROCKGOD
Wie zoekt naar een rockgod die zijn sporen al lang en breed verdiend heeft én nog steeds volop meedraait, komt al snel uit bij Gary Holt. De goedlachse riffkeizer, die met zijn band Exodus vorig jaar nog een knaller van jewelste (‘The Atrocity Exhibition – Exhibit A’, derde in Aardschoks jaarlijst!) afleverde, praat aan de andere kant van de lijn vol overgave over zijn heden en verleden als rockster.

CAVALERA CONSPIRACY
HERSTELDE BROEDERLIEFDE
Na elkaar bijna tien jaar gemeden te hebben, herstelden de broers Iggor en Max Cavalera onlangs weer het contact. Het leidde niet tot een herrijzenis van Sepultura in de klassieke bezetting. Nog niet. Ze vonden elkaar voorlopig in Cavalera Conspiracy. Zoals het debuut ‘Inflikted’ laat horen, keren ze daarmee wel terug naar het geluid van hun oude band. Iggor en Max over hun nieuwe groep, hun gezamenlijke ambities en de kansen op een reünie van hun oude band.

DE WAARHEID OVER
MERCENARY
Het Deense Mercenary begint langzamerhand en bijna ongemerkt behoorlijk succesvol te worden. Na een eerste Europese toer als headliner, in het voorjaar van 2007, en succesvolle optredens op verschillende zomerfestivals, dook de band in oktober de studio in om het nieuwe album ‘Architect Of Lies’ op te nemen. Mercenary had maar weinig tijd om de nummers te schrijven en op te nemen. Bovendien wilde de band muzikaal een stevig statement maken. Om ons te vertellen of dat gelukt is, hangt gitarist Jakob Mølberg aan de telefoon. Maar eerst blikt hij nog even terug in de tijd.

JON OLIVA’S PAIN
‘Tage Mahal’, uitgebracht in 2004, was het debuutalbum van Jon Oliva’s Pain, de nieuwe band van de voormalige Savatage-frontman, twee jaar later gevolgd door ‘Maniacal Renderings’. Vanaf 22 maart ligt het cruciale derde album ‘Global Warning’ in de winkel. De opname van het album werd overschaduwd door de plotselinge dood van producer en Oliva’s goede vriend Greg ‘Super’ Marchak. De band besloot echter niet bij de pakken te gaan neerzitten, maar zette al het verdriet om in positieve energie, en die spat letterlijk van het nieuwe album af. Aardschoks gesprekspartner is vanzelfsprekend Jon Oliva in hoogst eigen persoon.

CHILDREN OF BODOM
BLOEDDORSTIG
Na het grimmige, bij vlagen industrieel klinkende ‘Are You Dead Yet?’ (2005) keert Children Of Bodom deze maand op ‘Blooddrunk’ weer grotendeels terug naar de combinatie van melodieuze thrash en neoklassieke metal die de Finse band vanaf 1997 tot zijn handelsmerk had gemaakt. Het album behoort tot de heftigste en agressiefste Children Of Bodom-platen tot nu toe en zal de band ongetwijfeld opnieuw maandenlang rond de wereld voeren. De eerste grote Amerikaanse tournee met Megadeth en In Flames gaat over enkele weken al van start, maar voor het zover is, spreken wij nog even met bandleider Alexi Laiho.

IN FLAMES
STAP VOOR STAP
Negen albums in veertien jaar tijd; er zijn niet veel bands die dat achter hun naam mogen schrijven. In Flames wel. Er breken weer mooie tijden aan voor de vele fans van de Zweedse band, want niet alleen verschijnt er binnenkort een nieuw album (‘A Sense Of Purpose’) en een nieuwe EP (‘The Mirror’s Truth’), maar ook zal het vijftal de aankomende anderhalf à twee jaar weer uitgebreid op tournee gaan. Aardschok praat met drummer Daniel Svensson in In Flames’ eigen studio in Gotenburg.

FIREWIND
ZORBA DE ZWEED
‘Allegiance’, het vierde album van Firewind, betekende voor het Griekse power metal-ensemble de doorbraak, althans in Japan en de Verenigde Staten. Binnenkort verschijnt de opvolger, ‘The Premonition’ getiteld. Dit vijfde album zal Firewinds reputatie nog verder moeten vergroten. Bandleider en gitarist Gus G. vertelt… en wordt soms ook een beetje boos.

CHIRAW
DOORPAKKERS UIT TWENTE
Het Almelose Chiraw weet van aanpakken, in januari 2006 vormt het vijftal de band en nog in datzelfde jaar mag het zich winnaar van de Metal Bash noemen. Wederom een jaar later ligt ‘Dark Frequencies’ al voor onze neus, een debuutalbum dat er zeker mag zijn! Drummer Ric vertelt ons er meer over.

ILL NIÑO
STILTE NA DE STORM
Op het vierde album ‘Enigma’ bewijst het Amerikaanse Ill Niño dat goede muzikanten een trendy genre als nu metal gemakkelijk kunnen ontstijgen en overleven. Zanger Cristian Machado vertelt hoe de band uit New Jersey zichzelf de afgelopen twee jaar opnieuw ontdekte en zijn meest veelzijdige album tot nu toe schreef.

MAGALI LUYTEN
PASSIE, POWER EN PERFORMANCE
De 29-jarige Belgische rockzangeres Magali Luyten timmert in de underground al ongeveer veertien jaar aan de weg. Ze ziet in Russel Allen (Symphony X) en Jorn Lande haar grote voorbeelden en koestert grote bewondering voor Floor Jansen (After Forever). Luytens talent werd al erkend door de Duitse drummer/producer Uli Kusch (Ride The Sky, ex-Masterplan, ex-Helloween), die haar als frontvrouw van Beautiful Sin aanstelde. Ook Arjen Lucassen voegde de Belgische toe aan zijn collectie vocalisten voor Ayreons ‘01011001’, en in april wordt eindelijk het langverwachte debuut ‘Dark Sun’ van haar eigen band Virus IV gelanceerd. Hoogste tijd dus om Magali Luyten aan de hand van een carrièreoverzicht eens aan jullie voor te stellen.

THE BLACK CROWES
KLAAR VOOR DE TWEEDE RONDE
De zevende studioplaat van The Black Crowes heeft even zoveel jaren op zich laten wachten. Voorganger ‘Lions’ dateert immers alweer uit 2000. Met het gloednieuwe ‘Warpaint’ werpt de illustere jamrockformatie uit Georgia zich meteen weer op als belangrijkste vaandeldrager van het genre. Drummer Steve Gorman legt uit waarom het allemaal zo lang heeft geduurd en vertelt openlijk over verleden, heden en toekomst. Uiteraard komen naast de nieuwe plaat ook de meest recente veranderingen in de line-up en de perikelen rond de eeuwig rivaliserende Robinson-broers Chris en Rich aan de orde.

DE KLASSIEKER:
MEGADETH
RUST IN PEACE
Er zijn diverse albums van Megadeth die het predikaat klassieker verdienen, maar ‘Rust In Peace’ staat toch wel te boek als hét ultieme meesterwerk van de metalband uit Amerika. Deze maand een gesprek met zanger en gitarist Dave Mustaine over die belangrijke en veelbejubelde plaat uit 1990. Althans, het verslag van een dappere poging daartoe. De herinneringen maken namelijk zoveel los bij de temperamentvolle muzikant, dat zijn gedachten al snel op hol slaan en het oorspronkelijke strijdplan aangepast moet worden. Welkom in de krochten van de geest van Dave Mustaine.

ANDRÉ MATOS
VRIJHEID BLIJHEID
Als dertienjarige begon hij de band Viper. Daarna was André Matos tien jaar lang het boegbeeld van Angra. Nadat hij daar in 2001 opstapte begon hij de band Shaman en maakte daarnaast met de Duitse producer/gitarist Sascha Paeth een CD onder de naam Virgo. Nu vindt de Braziliaanse zanger het tijd geworden om onder zijn eigen naam platen uit te gaan brengen. De eerste heet heel toepasselijk ‘Time To Be Free’.

BORIS
HARD, NEP EN EIGENZINNIG
De kaarten voor de nieuwe editie van het Roadburn festival, dat in april in de 013 in Tilburg plaatsvindt, vlogen ook dit jaar weer moeiteloos de deur uit. Het bewijst dat de compromisloze muziek die er centraal staat – doom, sludge, drone en psychedelische metal, of hoe je het ook wilt noemen – populairder is dan ooit. Een van de hoofdacts is het illustere Japanse trio Boris. Een hoognodige kennismaking, met als aanleiding het optreden op Roadburn en het uitkomen van de nieuwe CD ‘Smile’.

NO TURNING BACK
GEEN DOODLOPENDE STRAAT
No Turning Back is al jaren ‘ons’ meest succesvolle exportproduct op hardcoregebied. Over de hele wereld is deze sympathieke Brabantse hardcoreband bekend. Het vijfde album ‘Stronger’ komt in april uit en is een natte droom voor elke liefhebber van pure hardcore; nóg veelzijdiger dan het oude werk. Zanger Martijn van den Heuvel is dan ook een tevreden man.

THE BLACK HALOS
ALLEEN IS MAAR ALLEEN
The Black Halos uit het Canadese Vancouver bestaat sinds 1998 en heeft met ‘We Are Not Alone’ zojuist het vierde album uitgebracht. In het clubcircuit van de Verenigde Staten en Canada is The Black Halos al een grote naam, na in 2007 maandenlang op pad te zijn geweest met achtereenvolgens Social Distortion en de cultband New York Dolls. Muzikaal is The Black Halos het best te omschrijven als een mix van The Stooges, Ramones en Hanoi Rocks. Zanger Billy Hopeless kan zich daar helemaal in vinden.

PENNYWISE
WIE HET KLEINE NIET EERT…
 Pennywise is hard op weg om een legendarische band te worden, als het dat al niet was. Waneer je met een negende album nog zó kan knallen, verdien je namelijk een medaille. ‘Reason To Believe’ is een nieuwe mijlpaal in het bestaan van Pennywise. Ook heeft de band z’n nek uitgestoken door te tekenen bij het gloednieuwe MySpace Records. In Europa komt het album echter nog steeds uit via Epitaph. Gitarist en zwaargewicht Fletcher is klaar voor een nieuwe episode in het bestaan van Pennywise.

THE LOVED ONES
MEER DAN ALLEEN PUNK!
De debuut-CD ‘Keep Your Heart’ van The Loved Ones die in 2005 uitkwam, was niet bepaald Aardschokkend. Mijn verwachtingen waren dus niet hooggepannen toen het tweede album ‘Build & Burn’ op mijn deurmat viel. Na meerdere luisterbeurten ben ik echter om, want de tien nummers in het straatje van Against Me! en The Gaslight Anthem zijn ware pareltjes. The Loved Ones heeft met dit tweede album definitief zijn naam gevestigd. Reden voor Aardschok om zanger Dave Hause eens op te bellen, thuis in Philadelphia.

AUDREY HORNE
EEN ÉCHTE BAND
Volkomen terecht scoorde Audrey Horne afgelopen maand Eremetaal. Bleef de eerste CD ‘No Hay Banda’ nog redelijk onopgemerkt, opvolger ‘Le Fol’ lijkt wel de aandacht te krijgen die het verdient. Samengesteld uit muzikanten van verschillende bands uit verschillende muzikale genres kan dit Noorse gezelschap wel eens heel groot worden. Zanger Toschie belt vanuit het toerbusje in Noorwegen waar hij, opgevouwen tussen de instrumenten en medebandleden, probeert zich verstaanbaar te maken.

HEIDEVOLK
GEFASCINEERD DOOR HET VERLEDEN
Het jaar 2008 wordt heel belangrijk voor Heidevolk. Op de valreep van 2007 tekende de pagan/folkmetalband namelijk bij het Oostenrijkse Napalm-label. Vanaf 31 maart ligt het eerste resultaat van die overeenkomst in de winkel: het naar gebraden everzwijnen en hoog opspattend bier geurende ‘Walhalla Wacht’. Bassist Rowan Roodbaert ziet de toekomst dan ook rooskleurig in.

DISMEMBER
EEN BRUG TE VER
Het Zweedse Regain Records heeft zojuist Dismembers achtste album uitgebracht. ‘Dismember’, aldus de titel, is het eerste zonder de diensten van bandchef en drummer Fred Estby. Volgens insiders is dat een behoorlijke aderlating. Gelukkig blijkt deze gebeurtenis nauwelijks impact op het voortbestaan van dit oude instituut voor brute kunsten te hebben. In de Arnhemse Willemeen spreekt Aardschok net voor een optreden met gitarist Martin Persson en zanger Matti Kärki.

HATE ETERNAL
HET VUUR VAN ERIK RUTAN
Met ‘Fury & Flames’ is Hate Eternal, de brute Amerikaanse death metalband rondom Erik Rutan, alweer toe aan zijn vierde album. Hoewel Rutan natuurlijk voornamelijk bekend is vanwege zijn bijdrage aan Morbid Angel ten tijde van de albums ‘Domination’ en ‘Gateways To Annihilation’, heeft hij met Hate Eternal ondertussen ook al een aardige reputatie opgebouwd. We spreken hem uiteraard over het nieuwe album, maar ook over de toetreding van bassist Alex Webster van Cannibal Corpse en het aankomende optreden op Neurotic Deathfest in Tilburg.

CATARACT
VRIENDSCHAP ÜBER ALLES
Cataract draait al tien jaar mee en knalt om de zoveel tijd met Zwitserse precisie de nodige krakers op CD. Inmiddels zijn we al aanbeland bij de titelloze zesde langspeler en het vijftal klinkt daarop gedrevener dan ooit. Cataract kende eigenlijk altijd een zeer stabiele line-up, maar na ‘Kingdom’ (2006) werden de eerste scheurtjes zichtbaar. De afgelopen twee jaar heeft de band twee leden verloren die aan de wieg van de band hebben gestaan. Zanger Federico ‘Fedi’ Carminitana legt uit.

ABORTED
STUDIO REPORT
De brute death metal van Aborted kende in het verleden raakvlakken met grindcore, en op het laatste album van de Belgen horen we zelfs invloeden uit metalcore. Het komende (vijfde) album van de band is begin maart opgenomen. Op het moment dat de eindmix nog dient te geschieden neemt Aardschok een kijkje in de Klank-studio te Tegelen, waar zes nummers ten gehore worden gebracht en de band wat meer vertelt over de komende release.

HAIL OF BULLETS
STUDIO REPORT
In de vorm van Hail Of Bullets is Nederland een ware supergroep rijker: een band die bestaat uit leden die al elders ruimschoots hun sporen verdiend hebben. Het gezelschap is het resultaat van de al jaren gekoesterde ambitie van Stephan Gebédi van Thanatos om ooit eens samen te werken met drummer Ed Warby van Gorefest en zanger Martin van Drunen, onder meer bekend van Pestilence en Asphyx. Bassist Theo van Eekelen van Houwitser en gitarist Paul Baayens van Thanatos completeren het vijftal, dat onlangs in de Rotterdamse Excess-studio het debuut opnam. De werktitel: ‘…Of Frost And War’.

MESHUGGAH
DRIEDIMENSIONAAL KABAAL
Onder de titel ‘ObZen’ leverde Meshuggah onlangs opnieuw een ijzersterk, uniek meesterwerk af. Een dynamischer en organischer klinkend album bovendien, waarop de kenmerkende logge, pulserende riffs en tegendraadse drums regelmatig worden afgewisseld door duistere, hypnotiserende instrumentale passages. In enkele tracks spelen zelfs weer de thrash-roots van de band heftig op. Gitarist Mårten Hagström vertelt wat na twintig jaar de belangrijkste muzikale uitdagingen voor Meshuggah zijn.

ZIMMERS HOLE
METAL MET EEN KNIPOOG
Humor en heavy metal waren decennia lang fenomenen van twee ver van elkaar verwijderde planeten. De laatste jaren komt daar langzaam verandering in. En dan hebben we het niet over de flauwe grappen van The Darkness, maar over de subtiele wijze waarop bijvoorbeeld een Dream Evil het genre onder handen neemt. Een band die minstens zo imposant en amusant is, komt uit Canada: Zimmers Hole. Op de nieuwste plaat met de geniale titel ‘When You Were Screaming At The Devil… We Were In League With Satan’ pakt het de zaken, hoe vreemd dat ook mag klinken, echter wel serieuzer aan dan voorheen. Het resultaat is er niet minder geestig om. Ook al hoor je een grap eigenlijk nooit uit te leggen, laten we bassist Byron Stroud toch graag aan het woord om de gedachte achter zijn band toe te lichten.

SAHG
VOLG DE DONKERE GEEST
De recentelijk verschenen tweede plaat van Sahg biedt sfeermuziek van de bovenste plank. Muziek die je dertig jaar terug in de tijd plaatst en je laat beseffen waar het oorspronkelijk allemaal om te doen was: pakkende songs, een geweldige zanger en gitaarwerk om je vingers bij af te likken. Sahg brengt het allemaal op zeer ambachtelijke wijze samen op ‘II’. Zanger/gitarist Olav Iversen legt uit waar al dat moois vandaan komt.