Android soul cd presentatie party

Android soul release party Soms voel je het aan je water wanneer een concert memorabel gaat worden. Een cd-presentatie is al een mijlpaal voor een band, maar met een debuut is het helemaal spannend. Android Soul is een stevige proggresieve metalband met – vrij zeldzaam – een frontvrouw. Linda Aarts, bekend van Icaros, heeft een stemgeluid van zuiver hoog a la Floor Jansen van After Forever tot een stevig rock geluid. Wat haar dan weer zeer positief doet onderscheiden van de overdosis sopraan/gothic zangeressen. Ze heeft veel meer in huis en dat mag ook wel in dit genre. ‘Disapointing Paradise’ is een zeer veelzijdig album. Een progalbum wat technisch sterk in elkaar steekt en daar bovenop komt de band met een zeer fris geluid. Vanavond wordt een groot deel van de cd gespeeld. Van midtempo delen tot zeer stevige metal: Android Soul weet het te versmelten. Dat de band een stevige aanhang heeft, bewijst de drukte in de zaal. Veel familie, vrienden en fans hebben zich verzameld en dat maakt de sfeer ontspannen. De band is licht gespannen, maar dat kan niet anders. Linda Aarts staat zeer gedreven en professioneel op het podium. Bij het eerste nummer ‘Pride’ zet ze vrij laag in om snel de hoogte in te gaan. Zonder veel bombast en ook de rest van de band laat zich niet gek maken. Dennis Graafland op gitaar speelt de hele avond zeer strakke solo’s wat naar meer smaakt. Ondersteund door Robert van der Poel op bas. Beiden zijn bewegelijk, maar het middelpunt is Linda, de band heeft een goede balance in de performance. Jammer dat achteraan er weinig licht is om de andere leden goed te volgen. ‘Serpent Sarcasm’ is een erg groovy nummer. Er is veel diversiteit. Symphonische stukken van Cees van Ooijen, dan weer een versnelling en een stevig drumgeluid van Jeroen Lankhuizen. Hij speelt de hele avond zeer strak en dat zonder klicks, weet makkelijk te versnellen en houdt het niveau hoog. Linda is toch de eyecatcher van de avond. Moeiteloos lijkt haar het allemaal af te gaan. Het is jammer dat het geluid soms vrij dof is, maar dit komt niet door de band. Zij hebben het geluid zeer uitgebalanceerd. De ballade ’So Hard to Let You Go’ is zeer melodieus en Linda maakt indruk door loepzuiver de hoge als zowel lagere facetten te halen. Soms doet het wat aan Wolverine denken, een zeer melodieuze progband en dat is zeker een groot compliment voor de heren. Hier staat een band die tot in de puntjes de techniek beheerst, geen jonge honden maar een groot geluid. Ze zouden zeker niet misstaan op het komende progmetal festival te Baarlo. Af en toe klinken invloeden van Blind Guardian door met veel fantasie. Veel overgangen, maar wel met bezieling. Voor de niet ervaren progluisteraar is het niet te druk, maar soms mag een element wel vaker terug keren. Wie de nummers voor het eerst hoort kan niet meteen alles meezingen. Maar de band is zeer toegankelijk, en bovenal staat het als een huis zodat er ook nog veel te zien is op het podium. Contrasten zoals een blij uptempo melodie,maar wel een treurige tekst ‘Glory Dies Anyway.’ Er zijn veel lagen te ontdekken en dat houdt het zeer spannend. Zoals halverwege de set wanneer de hele zaal meedeint van links naar rechts op het ritme van de wals. Wel eentje waar stevige gitaren de boventoon voeren. Cees geeft hier en daar meer diepte met zijn warme backing vocals. Hij mag wel vaker terugkomen, mooie samenzang met Linda die naarmate de avond vordert meer en meer los gaat. Soms heeft ze wat weg van Nienke de Jong (ex frontvrouw Autumn, nu DejaFuse) met een dosis droge humor en een stoere houding, weet ze de zaal wel te boeien.En eerlijk is eerlijk een charmante zangeres maakt de progmuziek een stuk toegankelijker. Juist door de diversiteit van de nummers vliegt de tijd en is het eigenlijk allemaal te vroeg afgelopen. Met een verrassende cover ‘Nemo’ van Nightwish, waar geheel een eigen draai aan wordt gegeven, doet de adrenaline stijgen. Het is lef hebben om zo’n bekend lastig nummer te vertolken, maar de band slaagt met vlag en wimpel. Met ‘The Infidel’ als kers op de taart laat Android Soul nog een keer horen dat ze een hele hoop in huis hebben. De tweede band heeft het dan ook erg zwaar om de leeglopende zaal nog te boeien. Een ding is zeker deze band heeft indruk gemaakt en zal met dit debuut zeker doorgroeien en zichzelf op de kaart zetten. Met dank aan: Android Soul en PMM records. Meer op: www.androidsoul.com tevens cd te koop