In de Aardschok van juni 2008 lees je alles over:

In de Aardschok van juni 2008 lees je alles over:

ZWARTE CROSS — IN FLAMES — OPETH — JUDAS PRIEST — PERZONAL WAR  — MOONSPELL — MINUS — PYRAMAZE — DISTURBED — EVERON — OBTEST — EQUILIBRIO — ZERO HOUR — POWER QUEST — TRINACRIA — THE RADIO DEAD ONES — H20 — TERROR — ON FIRE — SHAI HULUD — STRENGTH APPROACH — BAD LUCK CHARMS — ANIMAL ALPHA — MACHINERY — RADIO INFINITY — HAIL OF BULLETS — MOURNING BELOVETH — COMMUNIC — CARACH ANGREN — GRAVE — KATAKLYSM — SEPTICFLESH — UNLEASHED — ARSIS — HOLLENTHON — TREPONEM PAL —

ZWARTE CROSS FESTIVAL
AARDSCHOK-PODIUM OP METAL WEIDE
Dat er veel minder plezierige muziek bestaat dan metal bewijst Gijs Jolink al jaren met zijn band Jovink, maar dat de sympathieke bassist nu ook inziet dat metal prima op zijn festival past, is een zegen voor de Nederlandse metalliefhebbers. Voor het eerst is er dit jaar (op 25, 26 en 27 juli) dan ook een heus metalpodium op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Wij zijn daarover zelfs zó enthousiast dat we onze naam aan het podium hebben verbonden. Aardschok sprak met organisator Gijs Jolink en programmeur Ralph Roelvink over het precieze hoe en waarom.

ANDERS FRIDÉN  (IN FLAMES)
VAN PUBER TOT ROCKGOD
Anders Fridén, de 35-jarige zanger van In Flames, heeft de naam een beetje nukkig te zijn. Daar is tijdens het interview voor Van Puber Tot Rockgod echter niets van te merken. Wel is de frontman erg stil en berekenend, maar tegelijkertijd vriendelijk en opvallend normaal. Sterker nog, Fridén voelt zich eigenlijk helemaal geen rockster.

OPETH
MEER DAN METAL
De bandnaam Opeth is in de loop der jaren synoniem geworden voor muzikaal avontuur. Met elke plaat die de Zweedse groep uitbracht, sloeg het de vleugels verder uit. De metal bleef, maar kreeg steeds meer gezelschap van folk, progressieve rock, psychedelica en – zoals op de nieuwe CD – fusion. ‘Watershed’ laat horen dat Opeth op die manier nog altijd een van de zeldzame bands is die een bijdrage levert aan de verdere ontwikkeling van metal. Zanger en muzikant Mikael Åkerfeldt vertelt, geflankeerd door de nieuwe gitarist Fredrik Åkesson, over de manier waarop ‘Watershed’ tot stand kwam.

JUDAS PRIEST
VETERANEN MET AMBITIE
‘Nostradamus’ is zonder enige twijfel het meest ambitieuze album in de lange carrière van Judas Priest. Alleen de lengte is al bijzonder. Het epos bestrijkt maar liefst twee CD’s. Het is bovendien de eerste conceptplaat waar de Britse metalband zich aan waagt. Het album gaat over de Franse ziener uit de 16e eeuw die, volgens velen, talloze belangrijke historische gebeurtenissen voorspelde, waaronder de opkomst van Hitler en de aanslagen van 9-11. Zanger en tekstschrijver Rob Halford over ‘Nostradamus’, de komende tournees en de wilde plannen om het concept nog verder uit te bouwen.

PERZONAL WAR
Perzonal Wars nieuwe (zesde) album ‘Bloodline’ is een aanrader voor liefhebbers van Nevermore, Soilwork en In Flames, om maar eens een paar invloeden te noemen. De Duitse metalband heeft zich weer sterk verder ontwikkeld. Over de precieze achtergronden praat Aardschok met zanger/zanger Matthias ‘Metti’ Zimmer.

MOONSPELL
PURE PASSIE
Is het voor een band die al jaren meedraait mogelijk om zichzelf steeds maar weer te overtreffen? In het geval van Moonspell wel. Vorig jaar nog wist Moonspell als eerste Portugese metalband in eigen land een gouden plaat te scoren als beloning voor 10.000 verkochte exemplaren van ‘Memorial’. Het nieuwe album ‘Night Eternal’ belooft ook veel goeds. Alleen al met het duet van zanger Fernando Ribeiro en onze eigen Anneke van Giersbergen zal Moonspell hoge ogen gaan gooien. De frontman is dan ook dik tevreden over zijn nieuwe plaat. „Of de CD nu weer de gouden status bereikt of niet, wij zijn artistiek gezien weer een stap verder en daar gaat het om. Muziek is mijn passie, daar leef ik voor, niet voor het geld dat het opbrengt.”

MINUS    
HARD MAAR RECHTVAARDIG
Een van de meest eigenwijze platen van dit jaar staat op naam van het IJslandse Minus. De formatie uit Reykjavik leverde met ‘The Great Northern Whalekill’ onlangs namelijk een snoeihard album af, dat qua originaliteit hoog boven het maaiveld uitsteekt. Door veelvuldig geflirt met allerlei stijlen is het moeilijk de band te categoriseren, maar namen als Faith No More, Tomahawk, Incubus en Black Flag geven een voorzichtige indicatie in welke richting je het kunt zoeken. Drummer Bjossi (27) staat Aardschok telefonisch te woord.

PYRAMAZE
EPISCHE DEENSE POWER METAL
‘Immortal’, de derde CD van het Deens/Amerikaanse Pyramaze lijkt niet onder een gelukkig gesternte geboren. Nadat de band er eerst in slaagde om (op dat moment) voormalig Iced Earth-zanger Matt Barlow te strikken, blijkt de samenwerking inmiddels slechts van korte duur. Voordat de plaat goed en wel in de winkels ligt, is Barlow namelijk al weer vertrokken en teruggekeerd naar zijn oude liefde. Toch koestert gitarist en oprichter Michael Kammeyer geen wrok.

DISTURBED
ZIELEROERSELEN VAN EEN GESPLETEN PERSOONLIJKHEID
Aangezien Warner Music in Nederland geen persafdeling meer heeft, waren we voor een interview met Disturbed-frontman David Draiman aangewezen op Conny Schiffbauer, onze collega van het Duitse RockHard. Zij ging op bezoek bij de zanger thuis en wilde natuurlijk alles weten over ‘Indestructible’, de opvolger van het succesvolle ‘Ten Thousand Fists’ uit 2005.

EVERON
OOST WEST, NORTH BEST
Is ‘North’ de beste plaat uit het oeuvre van Everon? Daar kun je natuurlijk over twisten, maar dat de Duitse meesters van de melodieuze progbombast op het gloednieuwe album sterk uit de hoek komen, is een feit. We hebben er wel lang op moeten wachten, want na het vruchtbare jaar 2002, waarin zowel ‘Flesh’ als ‘Bridge’ verschenen, bleef het zo’n zes jaar angstvallig stil rond Everon. Alle reden voor Aardschok om eens bij te praten met zanger/toetsenist Oliver Philipps, de bescheiden bandleider van Everon.

OBTEST
BALTISCHE BOOMWIJSHEID
Na zestien jaar en tien releases lijkt de tijd rijp voor Obtest om eindelijk eens door te breken. Het Litouwse pagan metalgezelschap tekende onlangs bij het Franse Osmose en zet daarmee zijn eerste stap richting de verovering van Europa. Frontman Sadlave sprak met Aardschok over de ontwikkeling van de band, het nieuwe label en natuurlijk het onlangs uitgebrachte album, ‘Gyvybés Medis’.

EQUILIBRIO
UNIEKE NEDERLANDSE ROCKOPERA
Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht zal van 3 t/m 6 juli 2008 als gastheer fungeren voor het ambitieuze project Equilibrio, een Nederlandse rockopera waarin de werelden van metal, musical en klassiek elkaar ontmoeten. De muziek voor dit spektakelstuk is gecomponeerd door Ivo van Dijk en Joris van de Kerkhof, drummer en toetsenist van de formatie Xystus. Aardschok zocht het tweetal op in hun thuisstudio in Den Bosch, alwaar ze momenteel de laatste hand leggen aan de mix van de gelijknamige CD, die begin juni – als derde studioalbum van Xystus – zal verschijnen. Naast een uitgebreid gesprek met Ivo en Joris over de totstandkoming van het grootschalig opgezette Equilibrio, krijgen we deze middag ook de gelegenheid om driet, nog slechts ruw gemixte songs te beluisteren. Een kort maar krachtig voorproefje dat absoluut naar meer smaakt.

ZERO HOUR
DONKERE KANTEN BELICHT
Wanneer de telefoon in huize Tipton rinkelt is iedereen in rep en roer. Het is een nietsvermoedende vader Tipton die opneemt, en vervolgens schalt zijn stem luid door de ruimte. ,,Jasun, Aardschok uit Nederland aan de lijn, waar zit je?” Omdat de gitarist in geen velden of wegen te bekennen is, neemt zijn net onder de douche uitstappende tweelingbroer (bassist) Troy even het gesprek over. In vermakelijk, knauwend Amerikaans accent volgt een hartelijke begroeting. Uiteindelijk is beoogd gesprekspartner Jasun opgetrommeld en kan het interview over Zero Hours nieuwe CD ‘Dark Deceiver’, een duistere progmetalplaat vol bizarre technische hoogstandjes, dan toch echt beginnen.

POWER QUEST
VIER KEER IS SCHEEPSRECHT
Het vanuit Engeland opererende Power Quest is in meerdere opzichten een interessante band. Zo komen de bandleden uit alle windstreken en is de groep met het gloednieuwe ‘Master Of Illusion’ al toe aan zijn vierde album voor even zo veel platenlabels. Het is toetsenist Steve Williams die Aardschok vanuit Wales te woord staat.

TRINACRIA
EEN RUMOERIG HUWELIJK
Het Noorse Enslaved is van zelfverklaarde viking metalband tot een extreme progmetalband uitgegroeid. De Mellotrons en symfonische neigingen mogen een hang naar het verleden suggeren, ernaast flirten oprichters Ivar Bjørnson en Grutle Kjellson echter ook met avant-garde. Zo is live opgetreden en een plaat gemaakt met Jazkamer in 2006 en is er nu een project met duo Fe-Mail, genaamd Trinacria. Toen ik Enslaved ten tijde van het album ‘Mardraum’ in Tilburg live zag, leek het alsof er een noiseplaat van bijvoorbeeld Merzbow simultaan met het optreden werd afgespeeld. Acht jaar later, op een Tilburgs terrasje bij 013 (waar Enslaved op het laatste moment Celtic Frost vervangt op Roadburn), kan ik het eindelijk eens navragen aan gitarist Ivar Bjørnson.

THE RADIO DEAD ONES
HET GEDULD BELOOND
Je moet tegenwoordig van goede huize komen wil je nog opvallen in het overvolle punkgenre. The Radio Dead Ones uit Berlijn flikt het met z’n achttien nummers tellende titelloze debuut. Bassist Andru Bourbon stelt zijn band aan ons voor.

H2O
HEMELWATER
H20 uit New York was door velen al afgeschreven. Het laatste album, ‘Go’, dateerde immers alweer uit 2001, en afgezien van een sporadisch optreden werd er lange tijd niets van H2O vernomen. Het zojuist verschenen (vijfde) album ‘Nothing To Prove’ kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Bassist Adam Blake legt uit waarom het zo lang stil is geweest rond H2O.

TERROR
HOEZO METAL?
Terror stormde in 2002 als een losgeslagen pitbull de hardcorescene binnen. Het debuut ‘Lowest Of The Low’ sloeg meteen in als een bom. In een razend tempo verschenen daarna achtereenvolgens ‘One With The Underdogs’ (2004), ‘Always The Hard Way’ (2006) en ‘Rhythm Amongst The Chaos’ (2007). Terror reisde veelvuldig de wereld rond, werd door hard werken een van de grootste bands in het genre, en bereikte in navolging van Hatebreed ook het metalpubliek, dat zich goed kan vinden in de agressie van Terror. Deze maand verschijnt het vijfde album ‘The Damned, The Shamed’, het eerste voor het Century Media-label. Zanger Scott Vogel praat ons bij na een enerverend optreden in de Rotterdamse Baroeg.

ON FIRE
KWESTIE VAN SMAAK
We mogen best een beetje trots zijn op het Nederlandse On Fire. Al jaren spelen deze heren de pannen van het dak, en ook de albums zijn goed te pruimen, hoewel het meest recente ‘Truckstop Armageddon’ (2006) niet gemakkelijk te verhapstukken was. In de sound van On Fire hoor je invloeden uit hardcore, rock, punk en metal terug. De binnenkort te verschijnen CD ‘Masquerades’ is gelukkig een stuk minder hectisch dan zijn voorganger. De songs zijn compacter en sterker geworden. De gitaristen Gijs en Hugo vertellen ons er meer over.

SHAI HULUD
HET KOMT ZOALS HET KOMT
Het kan soms raar lopen. Bij het uitkomen van de eerste EP ‘A Profound Hatred Of Man’ werd Shai Hulud gezien als dé belofte in de new school-hardcorescene. Met het debuut ‘Hearts Once Nourished…’ leek niets de definitieve doorbraak in de weg te staan. Constante bezettingswisselingen gooiden echter roet in het eten. De belangrijkste was zanger Chad Gilbert die vertrok om zich op New Found Glory te storten. Het bleef dan ook lange tijd onzeker of Shai Hulud überhaupt wel door zou gaan, en of de aangekondigde doorstart onder de naam The Warmth Of Red Blood plaats zou vinden. Na een lange afwezigheid meldt Shai Hulud zich echter terug met een nieuwe line-up en een nieuw album: ‘Misanthropy Pure’. Matt Fox, gitarist van het eerste uur, heeft wat uit leggen.

STRENGTH APPROACH
ITALIAANSE HARDCORE-FURIE
Strength Approach uit Rome is sinds het album ‘Sick Hearts Die Young’ uit 2004 een gevestigde naam in Europa, en in 2006 heeft de band zelfs zeer succesvol door Japan getoerd. Onlangs tekende de old school-hardcoreband een deal met het Nederlandse GSR-label. De nieuwe CD ‘All The Plans We Made Are Going To Fail’ is het eerste wapenfeit van deze samenwerking. De sound van Strength Approach laat zich het best omschrijven als een mix van Sick Of It All en Kid Dynamite, en komt op het gloednieuwe album tot volle wasdom. Zanger en tattooshop-eigenaar Alexandro Blasi is er dan ook apetrots op.

BAD LUCK CHARMS
MEER DAN EEN HOBBYBANDJE!
Bad Luck Charms is in 2006 opgericht door zanger/gitarist Kerry Martinez, die ook het belangrijkste bandlid is van U.S. Bombs. Voor beide bands schrijft hij zowat alle nummers, en in zijn spaarzame vrije tijd produceert hij CD’s voor jonge punkbands (o.a. Enemy Rose). Bad Luck Charms is op het moment van schrijven op toer door Europa om zijn titelloze debuut-CD te promoten, en ook in Amerika is de band een graag geziene gast op de podia. Muzikaal doet Bad Luck Charms denken aan oude punkrock à la Dead Boys, Johnny Thunders en New York Dolls. Na een moeizaam verlopen Europese toer met U.S. Bombs, een maand geleden, legt Martinez uit wat er mis is gegaan.

ANIMAL ALPHA
ZANGERES ZOEKT BAND
Een van de meest vernieuwende bands van dit moment is ongetwijfeld het Noorse Animal Alpha. De mix van rock en punk wordt smoel gegeven door een opmerkelijke zangeres, die vocaal het midden houdt tussen Nina Hagen, Lene Lovich en Mike Patton. De tweede CD ‘You Pay For The Whole Seat, But You’ll Only Need The Edge’ is voldoende aanleiding om contact te zoeken met gitarist en belangrijkste songschrijver Christian Wibe, die kort voor ons gesprek te horen heeft gekregen dat hij met zijn band op Pinkpop mag spelen.

MACHINERY
ZWEEDS KWALITEITSMETAAL
Met zijn uitstekende tweede album ‘The Passing’ schaart het Zweedse Machinery zich deze maand definitief in het rijtje goedbewaarde Scandinavische metalgeheimen als Scar Symmetry, Mors Principium Est en Wintersun. De band uit Stockholm speelt eenzelfde soort spannende, melodieuze kwaliteitsmetal met een licht technische en progressieve ondertoon, grijpt soms stevig terug op zijn extreme metalroots, maar gooit het ook regelmatig over een traditionelere en meer epische boeg. Zanger/gitarist Michel Isberg vertelt over zijn band en het nieuwe album, dat door de voortdurende schakeling tussen verschillende metalstijlen soms wel een verzamel-CD lijkt.

RADIO INFINITY
GEEN METAL, WEL KICKEN
Met Radio Infinity zijn onze zuiderburen weer een aanstekelijke gitaarband rijker. De band uit Belgisch Limburg leverde een jaar na het verrassende debuut onlangs een tweede album af, ‘Derail To Innovate’ getiteld. Aardschok neemt contact op met bandleider Ben Weyers om wat meer te weten te komen over dit nieuwe talent.

HAIL OF BULLETS
GESCHIEDENISLES
Het debuut ‘… Of Frost And War’ van Hail Of Bullets is het resultaat van de lang gekoesterde dromen en ambities van vijf Nederlandse metalveteranen. De plaat is een klinkende ode aan hun gemeenschappelijke liefde: old school-death metal. Muziek die het perfecte decor is voor het thema van het werkstuk: de opmars van de Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog in Rusland en de smadelijke aftocht na de nederlaag bij Stalingrad. Zanger en tekstschrijver Martin van Drunen over het ambitieuze epos.

MOURNING BELOVETH
TIJGERBALSEM VOOR DE ZIEL
De Ierse death/doomband Mourning Beloveth bestaat alweer twaalf jaar en leverde recentelijk een sterk, vierde album af, ‘A Disease For The Ages’ getiteld. Aardschok springt bij zanger Darren Moore en zijn ‘Keltische tijger’ achterop.

COMMUNIC
ARBEID ADELT
Na een zeer memorabel optreden op ProgPower in 2006, een succesvolle toer met Threshold in 2007 en het nieuwe album ‘Payment Of Existence’ dat er aan zit te komen, is het de hoogste tijd dat Aardschok eens wat ruimte inplant voor Communic. We bellen met zanger/gitarist Oddleif Stensland, die ons alles vertelt over verleden, heden en toekomst van zijn Communic.

CARACH ANGREN
GEFASCINEERD DOOR DUISTERE VERHALEN
Het Limburgse Carach Angren verraste ons vorige maand met het sterke en zeer professioneel klinkende debuut ‘Lammendam’. Het is een CD met perfect uitgevoerde symfonische black metal, die naast raakvlakken met de ‘grote jongens’ in het genre, ook doet denken aan de muziek die Danny Elfman pleegt te schrijven voor Tim Burton-films als ‘The Nightmare Before Christmas’ en ‘The Corpse Bride’, waardoor de band een uniek tintje heeft. Keyboardspeler Clemens, alias Ardek, gaat wat dieper in op de band en het tekstuele concept van ‘Lammendam’, maar legt ons eerst uit wat een band bezielt om zo’n onmogelijke naam te kiezen…

GRAVE
VIES VAN MODERN GELUID
Ruim anderhalf jaar geleden sprak Aardschok voor het laatst met Grave-zanger/gitarist Ola Lindgren, die ons toen bezweerde dat de bezetting van ‘zijn’ band eindelijk stabiel was. Toch treffen we nu alweer een nieuwe drummer aan. Vlak voor de releaseshow in de befaamde metalstek Headbanger’s Ballroom te Hamburg praat een zeer tevreden bassist Fredrik Isaksson ons bij over Grave, het nieuwe label, en – vanzelfsprekend – het komende, achtste album ‘Dominion VIII’.

KATAKLYSM
OVERWINNAARS
Over het Canadese Kataklysm valt veel te zeggen, maar niet dat het geen volhouders zijn. Het zojuist uitgebrachte ‘Prevail’ is al het negende album van deze death metalband, maar de heren maken allesbehalve een uitgebluste indruk. Brutaliteit en toegankelijkheid vechten op deze plaat om voorrang, terwijl er ook veel sterk, melodieus gitaarwerk te horen is. Zanger Maurizio Iacono heeft zoals altijd aan een halve vraag genoeg. Aardschok is dan ook een en al oor.

SEPTICFLESH
EEN SPIRITUELE COMEBACK
De belangrijkste en meest innovatieve metalband van Griekenland meldde zich na jaren van afwezigheid onlangs weer terug met een gloednieuw album. ‘Communion’ heet het werkstuk en het verenigt niet alleen alle muzikale ingrediënten die we reeds kenden van de voorgaande Septic Flesh-albums, maar voegt ook een flink aantal nieuwe elementen aan het bandgeluid toe. Zanger/gitarist Sotiris V. licht de lange afwezigheid, de hervonden inspiratie en de minimale verandering van de bandnaam toe.

UNLEASHED
Johnny Hedlund, de frontman van Unleashed, is een blij man. De opnames voor het alweer negende studioalbum zitten er eindelijk op en het resultaat mag er wederom wezen. De band uit Stockholm klinkt op ‘Hammer Battalion’ weer een stuk ruwer en primitiever dan op de wat snellere voorganger ‘Midvinterblot’. Aardschok is de laatste in een lange rij van interviews die de zanger/bassist moet doen, maar hij vertoont nog geen enkel spoor van vermoeidheid.

ARSIS
TOEGANKELIJKE COMPLEXITEIT
Een band die zich speltechnisch kan meten met Necrophagist, Origin en Cephalic Carnage, tegelijkertijd de toegankelijkheid van een band als God Dethroned heeft, en ook nog eens flink wat traditionele metalinvloeden in zijn muziek verwerkt. Arsis uit Virginia Beach bracht vorige maand onder de titel ‘We Are The Nightmare’ zijn sterkste album tot nu toe uit en is een van de eerste technische death metalbands die ook een breder, meer algemeen publiek zou kunnen aanspreken. Zanger/gitarist James Malone heeft wel een idee waarom Arsis op zijn nieuwe album veel toegankelijker klinkt dan de meeste stijlgenoten.

HOLLENTHON
DE TIJD IS RIJP
Pungent Stench hield het vorig jaar voor gezien. Voor bandlid Martin Schirenc kwam dit eigenlijk helemaal niet zo ongelegen, want sinds de split is er eindelijk meer tijd en ruimte voor zijn andere band, die in het verleden noodgedwongen op het tweede plan stond: Hollenthon. Eind vorig jaar was de band voor het eerst sinds lange tijd weer op de planken te bewonderen, in thuisland Oostenrijk en op de Arnhem Metal Meeting. En in mei zal het derde album ‘Opus Magnum’ – zeven jaar na de voorganger! – verschijnen. Voordat Hollenthon het podium van Romein te Leeuwarden betreedt, spreekt Aardschok met zanger/gitarist Martin Schirenc.

TREPONEM PAL
EEN NIEUW BEGIN
Na een stilte van ruim tien jaar is Treponem Pal terug met de overdonderende nieuwe plaat ‘Weird Machine’. Er hangt echter een schaduw over de comeback van de Franse band. Tijdens de opnamen van de CD overleed bassist Paul Raven. Marco Neves en de andere achterblijvers maakten het album echter af. De overledene zou het niet anders gewild hebben, aldus de Franse zanger.