In de Aardschok van juli 2008 lees je alles over:

In de Aardschok van juli 2008 lees je alles over:

KORN — ARROW — PINKPOP — DEF LEPPARD — REVOLUTION RENAISSANCE — MENNEN — JÄGERMEISTER — URIAH HEEP — CULT OF LUNA — MY DYING BRIDE — PARADISE LOST — SCAR SYMMETRY — AMASEFFER — KING HOBO — EQUILIBRIUM — THE OTHER — PAINT IT BLACK — BADLANDS — DISCIPLINE — VERSE — DO OR DIE — STREET DOGS –TO KILL — DAMN YOUR IDOLS — TYR — WAYLANDER — IHSAHN — BLACK LIGHT BURNS — SABATON — CRYPTOPSY — THE ROTTED — ABORTED — KEEP OF KALESSIN — BLACKWINDS — WHITECHAPEL —

JONATHAN DAVIS  (KORN)
VAN PUBER TOT ROCKGOD
Hoewel Korn door veel oudere metalheads nog steeds als relatief nieuwe band gezien wordt, heeft het gezelschap in vijftien jaar toch al acht studioplaten uitgebracht. Frontman Jonathan Davis (37) is zelfs een heus boegbeeld voor ontzettend veel jongeren, en is dan ook een meer dan logische kandidaat voor Van Puber Tot Rockgod. Op Pinkpop praat hij vol enthousiasme over zijn leven als rockster.

ARROW ROCK FESTIVAL
15 juni – Goffertpark – Nijmegen
Het is prachtig weer wanneer de festivalpoorten open gaan en het publiek langzaam binnenstroomt. Wat direct opvalt is dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers wat lager is dan bij eerdere edities van dit classic rockfeest. Een aantal van de overwegend dertigers en veertigers heeft ook zijn kroost meegenomen, dat gedurende de dag over de festivalweide dartelt of op vaders schouders gezellig meedeint met de muziek. Een ander opvallend fenomeen is het feit dat slechts een enkeling in het oranje is gehuld; voor één dag wint de muziek het van de voetbalgekte.

PINKPOP
30, 31 mei & 1 juni – Megaland – Landgraaf
Nog nooit eerder heeft Pinkpop zo’n Aardschokkende affiche gehad als in 2008. Afgezien van dé metalband bij uitstek, Metallica, staan er namelijk nog een stuk of tien bands op de bill die vroeger gewoon op Dynamo Open Air zouden hebben gestaan. Normaliter vormt de eerste Pinkpopdag ook een rustige opmaat voor de hoofddag, maar ditmaal is het al meteen goed raak op de vrijdagavond. Een compleet uitverkocht Megaland, waar bijna geen doorkomen aan is. En dat begint al op de snelweg.

DEF LEPPARD
OUDERWETS GOED
Def Leppard leek de afgelopen jaren het spoor bijster. Op de ene plaat rook de Britse band aan alternatieve gitaarrock, op de volgende zocht het vijftal zijn heil in aalgladde popmuziek. Met ‘Songs From The Sparkle Lounge’ kwam een eind aan het onzalige gezwalk. Def Leppard doet op de plaat simpelweg waar het goed in is: rocken. De songs zijn goed, de plaat klinkt imposant, de band is terug. Enkele uren voor het optreden op Arrow Rock Festival vertelt gitarist Phil Collen over de wedergeboorte van Def Leppard.

REVOLUTION RENAISSANCE
DE WEDERGEBOORTE VAN TIMO TOLKKI
Timo Tolkki was gitarist en belangrijkste songschrijver van Stratovarius, totdat de band vorig jaar door interne strubbelingen uit elkaar viel. De redenen hiervoor, en de verwijten over en weer, zijn uitgebreid op internet terug te vinden. Tolkki keert na een moeilijke periode terug aan het metalfront met Revolution Renaissance; de perfecte gelegenheid om hem eens aan de tand te voelen over verleden, heden en toekomst. Tolkki gaat geen onderwerp uit de weg, en ontpopt zich als een rustige, sympathieke gesprekspartner.

MENNEN
EERLIJKE KANS VOOR ‘PLANET BLACK’
Onlangs verscheen eindelijk de vijfde studioplaat van Mennen. ‘Planet Black’ had een jaar op de plank gelegen omdat het platenlabel van de Limburgers in andere handen was overgegaan en de wisseling had nogal wat tijd gevergd. Dit oponthoud heeft het enthousiasme voor het nieuwe album echter niet verminderd. Zanger Joss Mennen praat over de opnames in Amerika, de veranderingen binnen de band en de nog immer aanwezige ambities.

JÄGERMEISTER
Er zijn maar weinig grote merken die hun naam zo prominent aan rock en metal verbinden als het Duitse Jägermeister. Het drankje heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen en dat is mede te danken aan een intensieve campagne binnen de door ons zo geliefde muziek. In Amerika is Jägermeister inmiddels zo ongeveer het stoerste merk dat er is, en niet meer weg te denken van festivals en toers. Met Amerika als lichtend voorbeeld gaat Jägermeister nu binnen Europa ook stevig inzetten op de muziek. In Aardschok kom je al iedere maand een gitzwarte pagina tegen met het zo karakteristieke oranje hert, maar de ambities reiken verder. Tijd voor een onderzoek.

CULT OF LUNA
DAGBOEK VAN EEN GEDETINEERDE
Wanneer je dit leest, ligt het nieuwe Cult Of Luna-album ‘Eternal Kingdom’ al in de winkel. Het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van een band die precies tien jaar geleden begon. Met de populariteit van Cult Of Luna zit het inmiddels wel goed, want drie van de maar liefst zes verschillende versies die er van het album verschijnen (twee op CD en vier op vinyl), zijn ruim voor de release van het album al helemaal uitverkocht. Hoog tijd dus om de band eens nader voor te stellen. Op een regenachtige dag treft Aardschok bandleider Johannes Persson in Londen.

MY DYING BRIDE
TUSSENDOORTJE
Vorige maand verscheen van My Dying Bride een live-CD/DVD, ‘An Ode To Woe’ getiteld, die is opgenomen in de Amsterdamse rocktempel Paradiso. Verder werd bekend gemaakt dat de band zijn contract met platenmaatschappij Peaceville vernieuwd heeft en dat er hard gewerkt wordt aan een nieuwe studioplaat. Redenen genoeg om zanger Aaron Stainthorpe weer eens te bellen.

PARADISE LOST
ER IS ER EEN JARIG…
Om te vieren dat de band twintig jaar bestaat, bracht Paradise Lost eind mei zijn eerste live-DVD uit: ‘Anatomy Of Melancholy’. Zanger Nick Holmes: „Doordat we om het jaar een album uitbrachten, hadden we nooit eerder kans gezien om een live-album te maken, maar omdat we nu een goede reden hadden, hebben we er tijd voor gemaakt.”

SCAR SYMMETRY
DE DERDE DIMENSIE
Het Zweedse Scar Symmetry maakte al veel indruk met de albums ‘Symmetric In Design’ (2005) en ‘Pitch Black Progress’ (2006), maar dat het altijd beter kan, bewijst de band op ‘Holographic Universe’. Op dit gloednieuwe album is de melodieuze death metal van deze Zweden nóg beter uitgewerkt en verder uitgediept. Ook zanger Christian Älvestam heeft zich heel sterk ontwikkeld. Moeiteloos schakelend tussen cleane vocalen en venijnige grunts steelt hij de show. Aardschok duikt met bandfilosoof en drummer Henrik Ohlsson in de wondere wereld van Scar Symmetry.

AMASEFFER
MULTI-MUZIKAAL BIJBELVERHAAL
Er gaat bijna geen dag voorbij zonder nieuws uit Israël. Meestal geven die berichten weinig reden tot vrolijkheid. De muziek van het Israëlische trio Amaseffer doet dat echter wel. Hun debuutalbum ‘Slaves For Life’ is er namelijk eentje om in te lijsten. Geheel in de mysterieuze sfeer van het Midden-Oosten vertelt dit veelkleurige, filmische rockepos het Bijbelse Exodusverhaal op weergaloze wijze. Drummer Erez Yohanan licht voor Aardschok de tipjes van Amaseffers oosterse sluier op.

KING HOBO
ALLES KAN, ALLES MAG
Een hobo is een zwerver, een vagant. King Hobo is dan ook een passende bandnaam voor vier muzikanten die er een reizend bestaan op nahouden en elkaar tijdens hun jarenlange zwerftocht hebben leren kennen en uiteindelijk de handen ineen hebben geslagen om samen muziek te maken. Een week lang zonderde het viertal zich af in een woning annex studio in Zweden en de onlangs verschenen prachtplaat ‘King Hobo’ is daarvan het directe resultaat. Toetsenist Per Wiberg (40) is de aangewezen persoon om Aardschok van commentaar te voorzien omtrent dit interessante project. Of is het wellicht toch een band?

EQUILIBRIUM
RAUWE KRACHT
Sinds het debuutalbum ‘Turis Fratyr’ zijn de heren en dame van het Duitse Equilibrium in eigen land een waar begrip. Een ongekend sterke mix van pagan, folk en black metal bracht het gezelschap een fantastische reputatie, een trouwe fanschare en uiteindelijk zelfs een contract bij labelgigant Nuclear Blast. Inmiddels zijn er drie lange jaren van wachten voorbijgegaan, maar eindelijk is het tijd voor het tweede album van de Germanen: ‘Sagas’. Tijd ook om te spreken met de componerende kracht van Equilibrium, gitarist René Berthiaume. Over de band, het debuut en natuurlijk het nieuwe wapenfeit ‘Sagas’.

THE OTHER
HORRORPUNK!
Eigenlijk is The Other niets meer dan een uit de hand gelopen grap. Nadat de mannen veel succes hadden met het spelen van Misfits-covers, schreven ze een eigen nummer. De reacties daarop waren overweldigend, waardoor ze in 2002 besloten The Other op te richten. Van een grap is inmiddels allang geen sprake meer, want The Other wordt alsmaar bekender. Het derde album ‘The Place To Bleed’ verscheen onlangs via het eigen Fiendforce Records. Dit label brengt al jaren kwalitatieve horrorpunk uit, zoals The Spook, The Crimson Ghosts, Blitzkid en Shadow Reichenstein. Tijd dus voor een gesprek met labelbaas/frontman Thorsten Wilms.

PAINT IT BLACK
WERVELWIND!
Hoewel Paint It Black al zo’n zes jaar bestaat, is het nog niet eerder aan bod gekomen in Aardschok. Een schande, want deze band staat garant voor een daverende pot punk/hardcore. De vorige albums ‘CVA’ en ‘Paradise’ waren al zeer de moeite waard, maar de nieuwe CD ‘New Lexicon’ is de beste tot nu toe. Paint It Black klinkt hard en agressief, maar is ook altijd op zoek naar de perfecte melodie. Niet zo gek overigens, aangezien zanger Dan Yemin de gitarist was van Lifetime en Kid Dynamite. In het dagelijkse leven is hij overigens psychiater…

BADLANDS
NIEUWE ENERGIE!
Badlands is eigenlijk Victor Nefkens. De zanger/gitarist is een van de grootste talenten in ons undergroundcircuit. Hij bewees zijn kwaliteiten al op de vorige Badlands-CD’s ‘False Gestures’, ‘Hands Of Time’ en ‘The Killing Kind’, terwijl zijn liefde voor pure rock terug te horen was bij zijn andere band, Soultamer. Na een pauze van enkele jaren is Badlands terug met ‘When Angels Are Crucified’, dat samen met de nieuwe bandleden Gerben van der Aa (bas) en Wiebe Slim (drums) werd opgenomen. Nefkens denkt echter alweer aan de vólgende plaat.

DISCIPLINE
GAAT UNDERCOVER
Op de zeer geslaagde dubbelaar ‘Old Pride, New Glory’ laat Discipline andermaal horen ook goed met andermans werk uit de voeten te kunnen. Het betreft namelijk een coveralbum. Nummers van onder meer Motörhead, Agnostic Front, Cro-Mags en Warzone worden afgewisseld met een aantal verrassende keuzes als Golden Earring en Billy Idol. Het resultaat is een gevarieerde schijf vol uitvoeringen die veelal niet voor de originele versies onderdoen, en deze in een enkel geval zelfs overtreffen. Zanger Joost de Graaf licht een en ander toe.

VERSE
KLASSEWERK
De Amerikaanse band Verse komt in augustus samen met hun vrienden van Have Heart Europa onveilig maken. Het zal een hele belevenis worden, aangezien beide bands met een uitstekende nieuwe CD op de proppen komen. Gitarist Zak Drummond is dan ook ontzettend trots op het derde Verse-album, ‘Agression’.

DO OR DIE
LIEFDE VOOR HARDCORE!
De Belgische band Do Or Die loopt al heel wat jaartjes mee. In 2001 verscheen het debuutalbum ‘Heart Full Of Pain’, een jaar later gevolgd door ‘The Meaning Of Honour’. In 2003 stond de band echter op omvallen nadat drie muzikanten om persoonlijke redenen opstapten, maar zangers Chris en Angelo en gitarist Greg gaven de moed niet op. Onlangs verscheen het vierde album ‘Pray For Them’, waarop hardcore en metal weer hand in hand gaan. Chris kan niet wachten tot de Europese tournee met Agnostic Front van start gaat.

STREET DOGS
STAP VOOR STAP
Dat Street Dogs, met ex-leden van The Bruisers en Dropkick Murphys in de gelederen, vaak omschreven wordt als het kleine broertje van laatstgenoemde band, is zeer ten onrechte. Deze mannen uit Boston staan namelijk al jarenlang op eigen benen, en proberen met een totaal eigen sound de wereld te veroveren. De vierde CD ‘State Of Grace’ (de eerste voor Hellcat Records, de platenmaatschappij van Rancid-frontman Tim Armstrong) staat op het punt van uitkomen, en is de meest gevarieerde tot nu toe. Hiermee zou Street Dogs wel eens tot grote hoogten kunnen stijgen, hoewel dit volgens bassist Johnny Rioux niet het doel is.

TO KILL
RARE JONGENS, DIE ROMEINEN…
Het Italiaanse To Kill maakte begin vorig jaar flink indruk met het snoeiharde ‘Vultures’. Ook de opvolger ‘When Blood Turns Into Stone’ bevat weer een agressieve mix van metal, hardcore en rock. Dit interview met zanger Josh vond plaats één dag na het pak rammel dat Italië van Nederland kreeg, dus was het niet meer dan logisch om eerst nog even een trapje na te geven…

DAMN YOUR IDOLS
BELGISCH VERNUFT
Laat een thrashdrummer, een traditionele hardrockgitarist, een door grunge beïnvloede zanger en een niet stijlgebonden bassist in een oefenhok gaarkoken, en je hebt Damn Your Idols. De onlangs verschenen debuutplaat toont een band met een volkomen eigen gezicht, en dat is precies wat deze Belgen voor ogen hadden. Elk voordeel heeft echter zijn nadeel, erkent ook zanger Gunther Uytterhoeven. Naast de trots op de eigen smoel, leeft namelijk ook de vrees om tussen wal en schip te belanden.

TYR
AAN LAND!
Het Faeröerese pagan metalgezelschap Tyr doet twee jaar na het succesvolle ‘Ragnarok’ opnieuw van zich spreken. De band heeft het mes gezet in de complexe composities en vaart op het nieuwe  ‘Land’ een veel directere koers. Aardschok spreekt met Heri Joensen – de opperviking van deze eigenzinnige band van dat godvergeten eilandje – over Paganfest, fascisme en natuurlijk ‘Land’.

WAYLANDER
HERLEEFT IN ERE
Het is lang stil geweest rond Waylander. Het Ierse gezelschap behoorde ooit tot de invloedrijkste bands in de folk metalscene, maar of de heren na zeven jaar afwezigheid die titel nog kunnen claimen? Een gesprek met de trotse gitarist van het ‘legendarische’ Waylander, Saul McMichael.

IHSAHN
HET LEVEN NA EMPEROR
Vegard Sverre Tveitan, alias Ihsahn, was jarenlang de zanger en gitarist van Emperor. De Noorse band ging in 2001 uit elkaar. Dat einde maakte de weg vrij voor een bloeiende solocarrière, met als meest recente resultaat het album ‘angL’. Een gesprek met de muzikant over Emperor, black metal, zijn woelige jeugdjaren en natuurlijk de nieuwe CD.

BLACK LIGHT BURNS
WES BORLAND SLAAT TERUG!
Fred Durst was rond de millenniumwisseling weliswaar het gezicht van Limp Bizkit, maar zonder het creatieve brein Wes Borland hadden we waarschijnlijk nooit van de band gehoord. De gitarist pakte in 2001 zijn biezen, keerde drie jaar later kortstondig terug, en is de laatste tijd druk bezig met zijn eigen industrial rockband Black Light Burns. Een jaar na de Amerikaanse release kunnen we in Europa nu ook eindelijk genieten van het verrassende debuutalbum ‘Cruel Melody’. De uiterst vriendelijke Borland geeft telefonisch tekst en uitleg over het heden, maar blikt ook opvallend openhartig terug op zijn roemruchte verleden.

SABATON
The Art Of Metal
Met het uitbrengen van het nieuwe album ‘The Art Of War’ staat Sabaton weer volop in de belangstelling. Wanneer een metalband zich voor de teksten van zijn nieuwe album baseert op een boek dat 2600 jaar oud is en er bovendien in slaagt om veldslagen uit de moderne geschiedenis met dat boek te verbinden, is er namelijk iets bijzonders aan de hand. Aardschok vraagt zanger Joakim Brodén dan ook om uitleg. Hij duikt met ons in de geschiedenis van Sabaton en behandelt ook nog even enkele beroemde veldslagen.

CRYPTOPSY
EXPERIMENTEREN TOT DE DOOD EROP VOLGT
In de vorige Aardschok heb je al kunnen lezen dat Cryptopsy op het zesde album ‘The Unspoken King’ een totaal andere richting is ingeslagen. Een richting die niet bij alle fans van de band in goede aarde is gevallen. Voorafgaand aan Cryptopsy’s optreden tijdens Neurotic Deathfest in Tilburg laat drummer en bandleider Flo Mounier zich uit over de nieuw gekozen koers van de band.

THE ROTTED
EEN ROTGESPREK
Wie Gorerotted zegt, praat over het verleden. ‘Get Dead Or Die Trying’ is dan ook niet de vierde CD van Gorerotted, maar de eerste van The Rotted, zoals de heren zelf stellig beweren. Nieuwe mensen in de band, nieuwe naam, nieuwe plaat… Kortom, redenen genoeg om even bij te kletsen met zanger/hooligan Ben ‘Goreskin’ McCrow.

ABORTED
SERIEMOORDENAARS ALS SLACHTOFFERS
Nu de moeilijkste periode uit het bestaan van Aborted (alleen zanger Sven De Caluwé bleef na de opnames van ‘The Archaic Abbatoir’ over) achter de rug lijkt te zijn, durft de Belgische death metalband eindelijk weer met het nodige vertrouwen vooruit te kijken. Het nieuwe album ‘Strychnine.213’ handelt weer ouderwets gezellig over seriemoordenaars, en zal zowel de oude als de nieuwere fans behagen. De Caluwé klinkt dan ook vol enthousiasme aan de andere kant van de lijn.

KEEP OF KALESSIN
KOLOSSAAL KABAAL
Het Noorse Keep Of Kalessin zal ongetwijfeld nooit meer de status van een Emperor, Enslaved of Satyricon behalen, maar kan zich in muzikaal en artistiek opzicht sinds het album ‘Armada’ (2006) wel met dergelijke invloedrijke black metalbands meten. De nieuwe CD ‘Kolossus’ bevat negen spannende tracks, waarin naast de kenmerkende woeste blastbeats en furieuze riffs ook allerlei prachtige, duistere sfeerpassages, interessante ritmes en zelfs akoestische instrumenten als viool en piano te horen zijn. De grootse en bijzonder organische klank van het album is volgens zanger/gitarist Obsidian C. geen toeval, maar een bewuste reactie op veel hedendaagse metalalbums.

BLACKWINDS
ANTI-ALLES
Het is niet eenvoudig om (juiste) informatie over Blackwinds te vinden op internet. De officiële website zegt eigenlijk nauwelijks iets, terwijl veel andere sites elkaar tegenspreken. Wat we wél weten, is dat de Zweedse black metalband, bestaande uit Setherial-leden Lord Mysteriis (instrumenten) en Infaustus (vocalen), bijna tien jaar na zijn debuut-EP opeens twee nieuwe albums in één jaar uitbrengt. Beide bandleden geven via e-mail tekst en uitleg.

WHITECHAPEL
ZONDER MYSPACE GEEN SUCCES
Er moet op het kantoor van Metal Blade een scout met een extreme internetverslaving zitten. Immers, zodra een jonge, bij voorkeur Amerikaanse metalband meer dan een miljoen hits op zijn MySpace-pagina heeft, kun je er vanuit gaan dat die band binnen een maand onder contract staat bij het label. Job For A Cowboy was enige tijd geleden de eerste. Het nieuwe MySpace-lievelingetje van Metal Blade luistert naar de naam Whitechapel.