Akelei – Promo 2008

Het handgeschreven briefje dat de CD van Akelei begeleidde beloofde al niet veel goeds: “dit is ons eerste CD’tje, het is een echte slaapkamer productie geworden en we hebben er maar het beste van gemaakt”. Dat straalt niet heel veel vertrouwen in het eigen product uit; desondanks ga ik maar eens goed zitten voor deze Brabantse band die naar eigen zeggen ‘atmospheric doom’ speelt op deze 4-track promo CD. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het doom-genre niet mijn favoriete is, dus ik moet goed ‘door de muziek heen’ luisteren om toch een fair oordeel te kunnen vellen.

Kwalitatief slaat Akelei de plank wat mij betreft volledig mis. De sound is niet om aan te horen en klinkt als een  grote brei waarin de instrumenten totaal niet in balans zijn. De  Nederlands-talige teksten worden deels gezongen en deels voorgelezen, maar zijn zo goed als onverstaanbaar. De 4 nummers duren bijna 40 minuten dus je begrijpt dat met dank aan de vele instrumentale passages  een hele lange zit is geworden. Ik vraag me oprecht  af wat de band wil bereiken door met zo’n onafgewerkt product  de publiciteit te zoeken.

Qua smaak ligt Akelei ook niet in mijn straatje, dus een oordeel hierover is niet objectief. Liefhebbers van het genre worden wellicht helemaal lyrisch van de ultra lange en mega trage passages, aan mij is het helaas niet besteed. De laatste 3 minuten van het 15 minuten durende slotnummer ‘Herfst en de weduwnaar’ zijn nog wel aangenaam, verder denk ik dat dit soort depri muziek gevaarlijk en explosief materiaal is voor mensen met depressieve neigingen.

Mijn advies aan de band is om slaapkamer producties ook voor de slaapkamer te bewaren en pas naar buiten te treden met een volwaardig product, het is zonde om je kruit te vroeg te verschieten.

De band zoekt nog een gitarist en bassist, dus als je muzikale doom ambities hebt, neem dan contact op met de band via haar MySpace site.

Waardering 40/100
www.myspace.com/akeleidoom

Akelei bestaat uit:
Misha Nuis – vocals, guitar
Pascal Vervest – guitar
Ward Maaswinkel – drums, vocals