Aardschok Juli 2009

In de Aardschok van juli 2009 lees je alles over:

RANDY BLYTHE (LAMB OF GOD) — SONISPHERE — WÂLDROCK — ROCK HARD FESTIVAL — KILLSWITCH ENGAGE — DEVILDRIVER — TIM 'RIPPER' OWENS — TRAIL OF TEARS — SKYCLAD — GLITTERTIND — THE BUTTERFLY EFFECT — THE AURORA PROJECT — DEJAFUSE — SWORN ENEMY — DEATH BEFORE DISHONOR — HOODS — THE SETUP — KICKBACK — FOREVER NEVER — ALEXISONFIRE — ANVIL — BLIND SIGHT — ERYN NON DAE — THE MARS VOLTA — EX DEO PRESENTEERT: — THE LUCIFER PRINCIPLE — BIBLEBLACK — NEAERA — SUFFOCATION — OBITUARY — VOIVOD — ASPHYX

VAN PUBER TOT ROCKGOD

RANDY BLYTHE (LAMB OF GOD)

Nu Lamb Of God definitief is uitgegroeid tot een van de grootste metalbands in Amerika van dit moment, is ook Europa aan de beurt. Beetje bij beetje bouwt de band hier een flinke naam op en deze zomer staan de mannen zelfs samen met Metallica op Sonisphere. Tijd om zanger Randy Blythe aan de vragen van Van Puber Tot Rockgod te onderwerpen, hoewel hij eigenlijk nog steeds gewoon heel 'lay low' is.

Rudi Engel

SONISPHERE

20 juni 2009 – Goffertpark – Nijmegen

In z'n eerste bestaansjaar trekt het door Metallica geleide Sonisphere-festival voor zes shows door Europa met een (wisselende) line-up, waar menig headbanger U tegen zegt. In het Goffertpark te Nijmegen wordt het spits afgebeten met naast de headliner onder andere Korn, Slipknot en Down op de bühne. Eén enkel podium, een paar zonnestralen en een verzameling ijzersterke muzikanten moeten de 20e juni een legendarische dag maken in de geschiedenis van metal op Nederlandse bodem.

Justin Erkens

WÂLDROCK

13 juni – Zomerweg – Burgum

Na een onheilspellende week vol regen, storm en onweer, zijn de weergoden op zaterdag 13 juni metalliefhebbend Nederland gunstig gezind. In de stralende zon wandelen Wâldrockbezoekers in korte broeken van de bushalte aan de Elingsloane in het Friese Burgum naar het festivalterrein. Langs de route bieden jongetjes en meisjes bagageservice aan. Voor een paar euro vervoeren zij de zware tassen van luie, verwende, nu al vermoeide, of vrijgevige bezoekers naar het campingterrein. Een enkeling gaat in op het aanbod en plaatst zijn tassen in één van de bolderkarren die de kinderen aan hun fietsjes of skelters bevestigd hebben.

Marlous de Jonge

ROCK HARD FESTIVAL

29, 30 & 31 mei – Amfitheater – Gelsenkirchen

Wat in 2003 begon als een jubileumfeestje ter ere van het twintigjarig bestaan van hét Duitse metalblad Rock Hard, is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest sfeervolle, jaarlijkse festivals bij onze oosterburen. Hoewel je als Duitser gedurende de drie zomermaanden elk weekend tussen zo'n vijf festivals in een straal van enkele honderden kilometers kunt kiezen, is er nauwelijks sprake van slecht bezochte evenementen en moet er wel iets heel ernstig in de soep lopen wil het tot een faillissement leiden. Vergelijk dat maar eens met Nederland, waar men al in een psychose belandt bij twee festivals in één weekend. Rock Hard staat in ieder geval sterk, want ook met een – naar men zegt – 'minder bijzondere' programmering is het festival op de laatste dag met plusminus 7000 bezoekers weer uitverkocht. Het prachtige Amfitheater, de gunstige weeromstandigheden, de prettige organisatie, de bands en de alles overkoepelende metalwalhallasfeer blijken uitermate geschikte ingrediënten voor een uitstekend Pinksterweekend in het Ruhrgebied.

Renée van der Ster

DE NIEUWE START VAN

KILLSWITCH ENGAGE

Het vijfde Killswitch Engage-album is, net als het debuut uit 2000, titelloos. Dat is geen kwestie van luiheid of gebrek aan inspiratie. De band uit Westfield, in de Amerikaanse staat Massachusetts, maakt min of meer een tweede start. Het nieuwe werk is dynamischer en toegankelijker, niet in de laatste plaats doordat zanger Howard Jones meer en melodieuzer zingt. En de mannen werkten ook voor het eerst met een co-producer: Brendan O'Brien, die onder anderen met Bruce Springsteen werkte. Gitarist Adam Dutkiewicz: "Na tien jaar alles op dezelfde manier gedaan te hebben, wilden we eens wat nieuws proberen."

Rob Broere

DEVILDRIVER

HET GELUID VAN DE TOEKOMST

Dez Fafara, dat is toch die jongen die in Coal Chamber zat? Inderdaad. Bijna tien jaar lang was hij het gezicht van de Amerikaanse nu-metalband. Toch zal het niet lang meer duren voor de vraag verandert in: Dez Fafara, dat is toch de frontman van DevilDriver? Het gaat goed met Fafara's huidige band, die al sinds 2003 aan de weg timmert. In juli verschijnt het vierde album 'Pray For Villains'. Volgens de charismatische zanger is dit de plaat waarop DevilDriver zijn definitieve geluid aan de wereld presenteert.

Marlous de Jonge

TIM 'RIPPER' OWENS

SPEELT Z'N EIGEN SPEL

Hij zong eerder bij Judas Priest en Iced Earth, en momenteel bij Yngwie Malmsteen. Hij richtte Beyond Fear op en zit in de allstarcoverband Hail!, met gitarist Andreas Kisser (Sepultura), bassist David Ellefson (F5) en drummer Jimmy De Grasso. Toch vond hij het ook de hoogste tijd voor een soloplaat. Alhoewel… soloplaat? Een hele reeks bekende gasten leverde een bijdrage, wat uiteindelijk 'Play My Game' opleverde. Tim Owens is uitermate tevreden en trots op het album. Toch betekent de titel niet alleen dat hij eindelijk eens kan doen wat hij wil.

Ron Willemsen

TRAIL OF TEARS

SPRINGLEVEND

Na het uitkomen van het album 'Existentia' in 2007 leek Trail Of Tears op sterven na dood. Frontman Ronny Thorsen werd door de overige bandleden van de ene op de andere dag in de steek gelaten. Op internet verschenen steeds meer berichten dat Trail Of Tears zou zijn opgeheven. Niets bleek echter minder waar. Thorsen besloot in zijn eentje een doorstart te maken en vond in Cathrine Paulsen, eerder al te horen op het in 2002 verschenen 'A New Dimension Of Might', een medestrijder. Samen hebben ze de band nieuw leven ingeblazen. Met 'Bloodstained Endurance' onder de arm en een geheel nieuwe line-up kan niemand er meer omheen: Trail Of Tears is anno 2009 springlevend.

Anita Boel

SKYCLAD

MET Z'N ALLEN IN DE?

Bijna twintig jaren zijn verstreken sinds het uitkomen van 'The Wayward Sons Of Mother Earth', het debuutalbum van wat de basis zou vormen voor het hedendaagse Skyclad. Het Engelse gezelschap had destijds de thrashroots nog aan de oppervlakte liggen; de folkinvloeden stonden slechts in de kinderschoenen. Toch zou het laatste uiteindelijk de koers van deze heren en dame bepalen. Tien albums verder staat Skyclad anno 2009 namelijk bij velen bekend als een van de grondleggers van het folkmetalgenre, een reputatie die de band met het nieuwe album 'In The… All Together' eer aan doet. Zanger/gitarist Kevin Ridley spreekt over de familieband, de grondleggersfunctie en natuurlijk over de ? waar we samen inzitten.

Justin Erkens

GLITTERTIND

WARE NOORSE FOLK

Glittertind heeft iets speciaals. De composities van Torbjørn Sandvik vormden binnen het folkgenre door hun combinatie met punk- en metalinvloeden al een klasse apart, maar de Noor komt nu met een bijzondere variant daarvan. Het nieuwe album 'Landkjenning' is meer dan de zoveelste ode aan de in het metalgenre wijd bezongen Scandinavische goden. Sandviks meest recente kunstwerk is een culturele ontdekking, het resultaat van een diepgaande zoektocht naar een verloren identiteit. Een fascinerend gesprek met een openhartige Torbjørn Sandvik, Noor in hart en nieren.

Justin Erkens

THE BUTTERFLY EFFECT

ONGRIJPBAAR

De muziek van het Australische The Butterfly Effect is al even ongrijpbaar als de vlinder uit de bandnaam. In de zware stukken klinken onmiskenbaar de wortels in de metal door. De muziek is echter ook complex en uitgesponnen genoeg om de liefhebber van progressieve rock te bekoren. The Butterfly Effect krijgt het tegelijkertijd voor elkaar om actueel en alternatief te klinken. In dat verband mogen de namen van Muse en Radiohead als referenties genoemd worden. Die bonte mix van stijlen heeft ook van de gloednieuwe CD 'Final Conversation Of Kings' een boeiende muzikale trip gemaakt. Een gesprek met slagwerker Ben Hall.

Joost Boley

THE AURORA PROJECT

EEN (H)ECHTE VRIENDENCLUB

In 2005 was daar plots The Aurora Project, een progressieve rockband uit Katwijk. De debuutplaat 'Unspoken Words' werd goed ontvangen door de pers, de band kreeg, tot twee keer toe, een uitnodiging voor het ProgPower-festival, en ook stond men in het voorprogramma van Pain Of Salvation en Riverside. Voorwaar geen slechte score voor een nieuwkomer. Maar de zes heren lieten zich het hoofd niet op hol brengen, en werkten in alle rust aan een vervolg, met het wat hardere, doch uitgebalanceerde 'Shadow Border' als resultaat. Aardschok belt met gitarist Remco van de Berg voor de achtergronden.

Joost Boley

DEJAFUSE

GééN DéJA-VU

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Dejafuse is niet slechts 'de nieuwe band van ex-Autumn-zangeres Nienke de Jong', maar veel meer dan dat. De zangeres wilde echter wat anders, samen met haar partner/collega Arno Krabman (bekend als sessiemuzikant en de man achter de Graveland Studio). De twee hadden elkaar reeds op persoonlijk vlak gevonden, maar ontmoetten elkaar vorig jaar ook op muzikaal vlak. Eind deze maand verschijnt het eerste tastbare resultaat: een titelloos debuut vol grooverock met een metalrandje én stoere vrouwenzang. Op Wâldrock spreekt Aardschok met het uiterst gedreven stel over de bijzondere samenloop van omstandigheden.

Renée van der Ster

SWORN ENEMY

DE PERFECTE BALANS TUSSEN THRASH EN HARDCORE!

Sworn Enemy heeft met het nieuwe album 'Total World Domination' de perfecte balans gevonden tussen thrash metal en hardcore. Al vanaf de debuut-MCD 'Negative Outlook' uit 2001 is de band uit de New Yorkse wijk Queens een graaggeziene gast op podia over de hele wereld, want vooral live is Sworn Enemy op z'n best. Dat livegevoel is eindelijk goed terug te horen op het nieuwe album. Zanger Sal Lococo toert momenteel met Sworn Enemy door de VS, maar heeft altijd tijd voor een gesprek met Aardschok.

Onno Cro-Mag

DEATH BEFORE DISHONOR

DIE PET PAST ONS ALLEMAAL

Death Before Dishonor uit Boston liet met het album 'Count Me In' al horen een van de interessantste hardcorebands van het moment te zijn. Ook de nieuwe CD 'Better Ways To Die' is een klassieker in wording. Zanger Bryan Harris kan niet wachten om op pad te gaan ter promotie van dit derde album.

Onno Cro-Mag

HOODS

KAN NIETS ANDERS!

Collega Diana Willms kaartte in haar recensie van 'Pit Beast' al aan dat er altijd bands zijn die trouw blijven aan hun roots en dat Hoods daar een groot voorbeeld van is. Deze mannen spelen het soort hardcore waarmee ze opgroeiden: agressief, doeltreffend en tekstueel recht uit het hart. Hoods zal hiermee nooit een doorbraak naar het grote publiek bereiken, maar dat is ook wel het laatste wat de spraakmakende gitarist/zanger Mike Hoods voor ogen heeft.

Onno Cro-Mag

THE SETUP

VOORTIJDIG EINDE AFGEWEND

Het Belgische The Setup was hard op weg een succesvolle band te worden, toen gitarist Rafael Balrak er een dik jaar geleden, vlak na het verschijnen van het tweede album 'Minister Of Death', opeens alleen voor stond. Hij gaf de moed echter niet op, en samen met enkele bevriende muzikanten begon hij nieuw materiaal te schrijven. De nieuwe CD 'Torchbearer' is daarvan het tastbare bewijs. De sound van de band is weliswaar wat veranderd, maar de kritieken zijn tot nu toe positief. Balrak – Raf voor intimi – is er blij mee.

Onno Cro-Mag

KICKBACK

STIJLLOOS!

Kickback leek eigenlijk al afgeschreven, omdat het al sinds 2000 geen nieuwe CD had afgeleverd. Een sporadisch concert was het enige wapenfeit van het Parijse gezelschap. Tot ieders verbazing werd enkele maanden geleden echter bekendgemaakt dat er een nieuw album zou gaan verschijnen: 'No Surrender'. Het is wederom een reis door de donkerste krochten van de menselijke geest, nog het beste te vergelijken met een snuff-film, want je wordt als luisteraar constant bedolven onder een verschrikkelijke bak agressie en brutaliteit. Zanger Stephen Bessac is gelukkig één van de weinige Fransmannen die wél goed Engels spreekt.

Onno Cro-Mag

FOREVER NEVER

WONDER BOVEN WONDER

Er zijn nog maar weinig bands die het voor elkaar krijgen om een album af te leveren dat zo aanstekelijk, en tegelijkertijd zo eigenzinnig is als Forever Nevers tweede – titelloze – plaat. Naast het aparte stemgeluid van Renny Carroll valt vooral het sublieme drumwerk van ene Sam Curtis op. Aardschok belt met frontman Carroll om te praten over zijn thuisstudio, zijn zangidolen en natuurlijk wonderkind Sam.

Marlous de Jonge

ALEXISONFIRE

DE LOGISCHE VOLGENDE STAP

Het was al de nationale trots van Canada en ook in de rest van de wereld groeit langzaam het besef dat Alexisonfire niet zomaar het zoveelste emobandje is. Nog steeds grijp ik regelmatig naar het volwassen en gewaagde derde album 'Crisis' (2006), en het nieuwe 'Old Crows/Young Cardinals' is zo mogelijk nóg beter. Gitarist Wade MacNeil vindt ondanks zijn drukke schema een paar minuten om Aardschok te woord te staan.

Rudi Engel

ANVIL

EINDELIJK GERECHTIGHEID!

Een kleine veertig jaar geleden sloten twee jongens van veertien jaar een heilig pact: vanaf dat moment zouden ze samen rocken tot ze erbij neer zouden vallen. Het duo, drummer Robb Reiner en zanger en gitarist Steve 'Lips' Kudlow, hield woord. Ondanks alles. Hun bijzondere verhaal staat centraal in de documentaire 'Anvil! The Story Of Anvil', die eerder dit jaar uitkwam. Het verhaal trok zo'n gigantische aandacht, dat het de band eindelijk bezorgde waar het al die decennia aan ontbroken had: succes. Lips is er nog steeds beduusd van.

Robert Haagsma

BLIND SIGHT

SAMBAL BIJ?

Toeren door China is op z'n minst bijzonder te noemen, als Nederlandse metalband al helemaal. Toen Blind Sight enkele maanden geleden een uitnodiging ontving om op het Chinese MIDI-festival te spelen, werd die kans dan ook met beide handen aangegrepen. Na de zorgvuldige screening en strenge censuur-rondes van de Volksrepubliek China te hebben overleefd, kreeg de band toestemming om het land kennis te laten maken met de verwoestende metal van Blind Sight. Hierbij het dagboek/toerverslag van zanger/bassist Geert Kroes.

Geert Kroes

ERYN NON DAE

KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Een van de indrukwekkendste debuutalbums van de laatste tijd staat op naam van Eryn Non Dae. Deze Franse band, die in 2001 onder de naam END. werd opgericht, past zowel qua experimenteerdrift als spelkwaliteit prima in het rijtje van Meshuggah, Neurosis en Gojira. Drummer Julien Rufie legt Aardschok uit waarom het debuutalbum pas na acht jaar verschijnt.

Rudi Engel

THE MARS VOLTA

EEN PAS OP DE PLAATS

The Mars Volta laat er geen gras over groeien. Waar de band normaal gesproken slechts eens per twee jaar een nieuw meesterwerk uitbrengt, is er nu amper een jaar na 'Bedlam In Goliath' het nieuwe wapenfeit 'Octahedron'. En dat is heel andere koek dan we van de heren Bixler Zavala en Rodriguez-Lopez gewend zijn.

René Vanes

EX DEO PRESENTEERT:

ROMULUS, EEN CONCEPTALBUM OVER HET ROMEINSE RIJK

Satyricon wijdde een album aan keizer Nero ('The Age Of Nero') en Behemoth schreef een song over het voor de leeuwen gooien van christenen ("Christians To The Lions"). Geen enkele metalband heeft het tot nu toe echter aangedurfd om een conceptalbum te maken over het Romeinse Rijk. Ex Deo, het project van Kataklysm-zanger Maurizio Iacono, durft het wel. Op 'Romulus' verhaalt Iacono over Remus en Romulus, Caesar en Marcus Antonius, over gladiatoren en de oorlogen met de Galliërs. En zijn band, het voltallige Kataklysm aangevuld met bassist François Mongrain (Martyr) en toetsenist Jonathan Leduc (Blackguard), speelt er passende, epische en bombastische muziek bij. Een gesprek met een Canadese Italiaan met passie voor zijn roots.

Rob Broere

THE LUCIFER PRINCIPLE

DE KRACHT VAN DE EENVOUD

'Stomping death metal', dat is het label dat The Lucifer Principle ooit op de eigen muziek plakte. Het staat voor een stevige sound, catchy songs en een groovy tempo. De band is daarmee een opvallende verschijning in het Hollandse polderlandschap. Iets wat nog eens versterkt wordt door een deel van het instrumentarium: The Lucifer Principle brengt steevast een contrabas in stelling. Die knort er ook lustig op los op de gloednieuwe plaat 'Welcome To The Bloodshed'. Een gesprek met gitarist Giedo van de Graaf.

Robert Haagsma

BIBLEBLACK

ZWARTER DAN ZWART

De Zweedse gitarist Mike Wead speelde sinds 1987 in verschillende gevestigde bands en is op meer dan twintig albums te horen. Toch is de Stockholmse muzikant zelf altijd redelijk op de achtergrond gebleven. Wead maakt nog steeds trouw deel uit van Mercyful Fate en King Diamond, maar omdat die twee bands de laatste tijd niet zo actief zijn, is hij daarnaast nog zijn eigen project Bibleblack gestart. Het debuut 'The Black Swan Epilogue' van die band liet vorige maand een prachtige mix van metalstijlen horen en bevatte daarnaast een hoop fraai gitaarwerk. Vanzelfsprekend was de gitarist graag bereid om iets meer over zijn nieuwste kindje te vertellen.

Robbie Woning

NEAERA

GROOT GEWORDEN DOOR GEWOON TE BLIJVEN

Het uit het Duitse Münster afkomstige Neaera verraste ons recentelijk nog met het inmiddels vierde album 'Omnicide'. De metalcore van de heren biedt ook dit keer weer meer dan genoeg reden om het haar rond te zwiepen. Hoog tijd dus om met een goedgemutste Benni (Benjamin) Donath te praten over het laatste album.

Mike Barbas

SUFFOCATION

Het Death Metalinstituut

Suffocation is meer dan zomaar een death metalband. Het New Yorkse gezelschap stond aan de wieg van de brute Amerikaanse death metal, die in de jaren negentig aan een onstuitbare opmars begon. Terwijl de band in zijn beginjaren door het veelvuldig gebruik van blastbeats gezien kon worden als een vernieuwende band in het genre, kunnen we Suffocation anno 2009 inmiddels gerust als een old-schoolband avant la lettre beschouwen. In 1998 gaf de band tijdelijk de pijp aan Maarten, om in 2003 weer terug te keren aan het front. In 2004 en 2006 kwam de band sterk voor de dag met respectievelijk 'Souls To Deny' en 'Suffocation'. In 2008 tekende het vijftal bij Nuclear Blast en het eerste resultaat van die samenwerking, 'Blood Oath', ligt begin juli in de winkels. We spraken met bassist Derek Boyer over het nieuwe album en andere wetenswaardigheden.

Stephan Gebédi

OBITUARY

DE AC/DC van de death metal

Twee Obituary-albums, waarvan het laatste, 'Darkest Day', eind juni verschijnt, een EP en een plaat met zijn broer onder de vlag Tardy Brothers: John Tardy heeft de afgelopen twee jaar niet stilgezeten. De toegenomen productiviteit is het gevolg van de studio die de mannen drie jaar geleden gebouwd hebben. "We zitten soms dagen achter elkaar te freaken."

Rob Broere

VOIVOD

MUZIEK UIT HET HIERNAMAALS

Maakte Voivod vroeger nog spacemuziek, tegenwoordig komen de nummers van de Canadese band uit het hiernamaals. Gitarist Denis 'Piggy' D'Amour overleed in 2005 aan de ziekte met de grote K, maar hij gaf zijn bandmaten voor zijn vertrek naar de dimensie Hatröss nog wel het wachtwoord voor zijn laptop. Op die computer troffen de achterblijvers vervolgens een schat aan muziek aan: de basis voor een groot aantal nummers, waarvan de meeste zelfs met kop en staart. Deze muzikale nalatenschap vormde twee jaar geleden al de basis voor de CD 'Katorz' en ook het album 'Infini', dat deze maand verschijnt, werd opnieuw grotendeels door Piggy gecomponeerd.
Aardschok spreekt met zanger Denis 'Snake' Belanger over de totstandkoming van de laatste twee albums en de voorzichtige plannen voor de toekomst.

Robbie Woning

ASPHYX

MET DANK AAN PARTY.SAN

Voor wie het nog niet gemerkt had… Asphyx opereert weer op volle oorlogssterkte en heeft zojuist een vet comebackalbum afgeleverd. 'Death… The Brutal Way' markeert een duidelijke terugkeer naar het oergeluid waarmee de band begin jaren negentig in snel tempo Europa veroverde. Rauwe death metal, dorre doomriffs en het gerafelde stemgeluid van Martin van Drunen vormen de hoofdingrediënten op het nieuwe album, dat muzikaal weer behoorlijk richting platen als 'The Rack' en 'Last One On Earth' gaat. En dat is best verrassend, voor een band die er in 2000 eigenlijk al definitief mee was gestopt.

Robbie Woning