Aardschok Mei 2009

In de Aardschok van mei 2009 lees je alles over:

(veel!) METALLICA — REVOLUTION RENAISSANCE — HEAVEN & HELL — LACUNA COIL — MASTODON — SHAKRA — THE GATHERING — EPICA — MELY — POWERWOLF — SONS OF SEASONS — LEFT ALONE — FUNERAL DRESS — EARTH CRISIS — TROOPERS — PROPAGANDHI — SUNN O))) — SUBWAY TO SALLY — DÅÅTH — CHIMAIRA — GENERAL SURGERY — HATESPHERE — ALLHELLUJA — THANATOS — HACRIDE — IXXI — GOD DETHRONED — Brutal Truth  — FEJD — SUCCESS WILL WRITE APOCALYPSE ACROSS THE SKY

METALLICA

IN HOGERE SPHEREN

Het is bijna vijfentwintig jaar geleden dat onze sterfotograaf Stefan Schipper de mannen van Metallica nog eens allemaal tegelijk voor zijn lens had. Hoogste tijd voor een hernieuwde kennismaking, en dus vroegen we maar weer eens een exclusieve fotoshoot aan. Metallica mag in die vijfentwintig jaar dan wel een paar maatjes groter geworden zijn, en dus overstelpt worden met dit soort aanvragen, maar voor Aardschok maakten de vier met alle plezier en de volste medewerking een paar minuten vrij om voorafgaand aan het optreden in Ahoy voor Stefan te poseren. Op deze pagina’s (en de voorkant van deze Aardschok) het prachtige resultaat. Tussen de bedrijven door praatten we ook nog even met James Hetfield over twee op stapel staande onderwerpen: Sonisphere en Guitar Hero.

PARTY @ HOUSE OF BLUES

Op vrijdagavond 3 april, de avond voordat Metallica in de Rock And Roll Hall Of Fame werd opgenomen, vond in de plaatselijke House Of Blues een feestjes plaats. Metallica hd voornamelijk mensen uitgenodigd die in de beginjaren belangrijk waren voor de band. Naast voormalige bandleden, waren er vooral crewleden van de ‘Kill ‘Em All For One’-toer, fotografen als Ian Kallen, Harald O, Ross Halfin en Brian Lew, ouders, kinderen, zussen en broers van de Metalli-boys; in totaal een kleine honderd gasten. André Verhuysen, Ian Kallen, Harald O en Metal Mike schoten de plaatjes.

@ Rock and Roll Hall of Fame

Op zaterdagavond 4 april 2009 is Metallica opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. In de imposante Civic Hall, een soort balzaal in het centrum van Cleveland, vindt een ruim drie uur durende ceremonie plaats waarbij achtereenvolgens Little Anthony And The Imperials, Wanda Jackson, Bobby Womack, DJ Fontana, Run DMC (ingeluid door Eminem) en gitaarlegende Jeff Beck (toegesproken door niemand minder dan Jimmy Page) een plek in de prestigeuze Hall Of Fame krijgen toebedeeld. De meeste artiesten vertolken ook één of twee songs, alleen Run DMC laat het afweten.

André Verhuysen

REVOLUTION RENAISSANCE

MET EEN SCHONE LEI

Na de split met Stratovarius in 2006 liet gitarist Timo Tolkki van zich horen middels zijn derde soloalbum, ‘Saana -Warrior Of Light Part 1’ (2007) en het projectalbum ‘Revolution Renaissance’ (2008). Inmiddels heeft de Fin Revolution Renaissance zelfs tot een heuse band omgedoopt, waarmee hij onlangs het album ‘Age Of Aquarius’ uitbracht. Tolkki heeft ook gelijk met zijn oude gewoontes afgerekend, een proces waarin hij de confrontatie met zijn eigen ego is aangegaan. Het resultaat is een zeer tevreden Timo Tolkki.

Liselotte Hegt

HEAVEN & HELL

TUSSEN KRACHT EN WANHOOP

Het avontuur dat Tony Iommi, Ronnie James Dio, Geezer Butler en Vinny Appice een paar jaar geleden als Heaven & Hell aangingen, was in eerste instantie als eenmalig bedoeld. De samenwerking van de veteranen, die allemaal een verleden in Black Sabbath hebben, beviel echter zo goed dat het een gloedvol vervolg kreeg. Op 29 april verschijnt ‘The Devil You Know’, het eerste studioalbum van Heaven & Hell. Zanger Ronnie James Dio over ouder en wijzer worden, zonder de passie voor muziek te verliezen.

Robert Haagsma

LACUNA COIL

KIEZEN TUSSEN CONTINENTEN

Tot het uitkomen van ‘Karmacode’ in 2006 was er geen vuiltje aan de lucht. Lacuna Coil was in de jaren daarvoor uitgegroeid tot een van de succesvolste vertegenwoordigers van de ‘female fronted’ gothic metalstroming. Het succes was groot, zij het dat het zich hoofdzakelijk beperkte tot Europa. Het Italiaanse gezelschap besloot juist daar iets aan te doen. Het opvallend Amerikaans klinkende ‘Karmacode’ klonk als een uitgestoken hand naar de nieuwe wereld. De opzet slaagde: aan de overzijde van de oceaan bezweek een piepjong publiek massaal voor de charmes van Cristina Scabbia en haar mannen. Afgaand op de nieuwe plaat ‘Shallow Life’ is Lacuna Coil niet van zins zich dit vers ontgonnen territorium weer te laten ontfutselen.

Robert Haagsma

MASTODON

VERBORGEN VERHALEN

Dit jaar zou wel eens heel bepalend voor Mastodon kunnen worden. De band brengt in de vorm van ‘Crak The Skye’ zijn meest ambitieuze plaat tot op heden uit. TIjdens de eigen tournee is het kwartet van zins het werkstuk integraal te spelen, opgeluisterd met visuele extra’s. Voor het zover is, toert de band door Europa als het voorprogramma van Metallica.

Robert Haagsma

SHAKRA

Op weg naar de top

Het Zwitserse Shakra is zo betrouwbaar als de uurwerken uit hetzelfde land. Om de twee jaar brengt de band een nieuwe plaat uit. De zevende is getiteld ‘Everest’ en moet het succes van voorganger ‘Infected’ overtreffen. Gitarist Thomas Muster over zijn liefde voor de muziek en Shakra in het bijzonder.

Ron Willemsen

THE GATHERING

DE DERDE DOORSTART

Na het vertrek van zangeres Anneke van Giersbergen in 2007 hebben de overige leden van The Gathering zich niet laten opjagen in hun zoektocht naar een vervanger. In alle rust hebben ze zich beziggehouden met een leven naast de muziek. Zo heeft gitarist René Rutten een gitaarwinkel geopend in Nijmegen en is drummer Hans Rutten de trotse vader van twee zoons geworden. En passant vonden ze een nieuwe zangeres in de persoon van de Noorse Silje Wergeland van de gothische metal/doomband Octavia Sperati. Wat is er mooier dan het 20-jarig bestaan van The Gathering te vieren met een nieuwe CD: ‘The West Pole’? Drummer Hans Rutten maakt de balans op.

Ron Willemsen

EPICA

VET KLASSIEK

Op 8 mei brengt Epica ‘The Classical Conspiracy’ uit, een dubbel-livealbum, opgenomen in samenwerking met een veertigkoppig orkest en een dertig man tellend koor. Nog nooit klonk werk van Vivaldi en Verdi zó vet. Maar er is meer te vertellen. Epica zit namelijk ook in de studio voor opnames van een nieuw studioalbum, echter zonder Ad Sluijter, maar met de nieuwe gitarist Isaac Delahaye. Bandleider Mark Jansen praat ons bij en gunt ons zelfs een klein primeurtje: de titel van het nieuwe album wordt ‘Design Your Universe’.

Anita Boel

MELY

KINDERSPEL

Mely, een Oostenrijkse band die fraaie, donker omrande muziek maakt, lijkt zomaar uit het niets op te duiken. Nadere inspectie leert echter dat het onlangs verschenen ‘Portrait Of A Porcelain Doll’ toch alweer het vierde studioalbum is. Voor Aardschok dus de hoogste tijd om eens kennis te maken met dit vijftal. Zanger/gitarist Andreas Mataln verklaart ook gelijk waarom Mely tot op heden voor velen nog een onbekend begrip is.

Liselotte Hegt

POWERWOLF

Duivelse heiligheid

Ze zijn de (weer)wolven zonder schaapskleren, de sinistere predikers van de nacht en de meest schijnheilige satanisten van de power metal; ‘the blood red five’, oftewel Powerwolf. Dit illustere gezelschap is sinds het debuutalbum ‘Return In Bloodred’ (2005) en de opvolger ‘Lupus Dei’ (2007) aan een stevige opmars bezig. De combinatie van traditionele heavy metal, een unieke zanger in de persoon van Attila Dorn en een dosis duivelse invloeden, hebben deze vijfkoppige band een geheel eigen reputatie en fanschare bezorgd. Met het nieuwe ‘The Bible Of The Beast’ is de volle maan op zijn voorlopig hoogste punt gearriveerd. Gitarist Matthew Greywolf gaat voor in het gebed.

Justin Erkens

SONS OF SEASONS

EEN NIEUWE LENTE

Toetsenist en gitarist Oliver Palotai (Kamelot, Doro) is ambitieus. Hij wil meer dan alleen maar onderdeel van een bestaande band zijn. En om dat doel te verwezenlijken heeft hij zijn eigen formatie Sons Of Seasons op poten gezet. Het eerste wapenfeit van Palotai’s muzikale kindje, het interessante album ‘Gods Of Vermin’, zal eind april in de winkel liggen. Aan de vooravond van de Europese toer met Kamelot, op zijn verjaardag nota bene, belt Aardschok met de aimabele stichter van Sons Of Seasons.

Joost Boley

LEFT ALONE

DE ZOEKTOCHT NAAR PERFECTIE

Toen Rancid-zanger en Hellcat Records-eigenaar Tim Armstrong in 2004 Left Alone zag spelen, lag het contract binnen een uur klaar. Deze maand verschijnt Left Alone’s derde, titelloze album, dat uitblinkt in variatie. Straatpunk, ska en een klein beetje rock vormen de ingrediënten van het beste Left Alone-album tot nu toe. Een gesprek met zanger Elvis Cortez.

Onno Cro-Mag

FUNERAL DRESS

DE BLIK NOG STEEDS NAAR VOREN!

Het 25-jarig jubileum van Funeral Dress wordt gevierd met het gloednieuwe, achtste album ‘Global Warning’. Daarnaast zal nog voor de zomer zowel een DVD als een verzamelalbum verschijnen. Het wordt sowieso een druk jaar voor deze Belgische punkhelden, want ze gaan voor de tiende keer op Amerikaanse tournee. Gelukkig is zanger Dirk Peeters aan zijn tweede jeugd begonnen, wat wel blijkt uit het feit dat ‘Global Warning’ het beste album van de band tot nu toe is. Een gesprek met een tevreden man.

Onno Cro-Mag

EARTH CRISIS

GESLAAGDE COMEBACK

Al sinds 1992 is Earth Crisis niet alleen op het muzikale vlak een verhaal apart, maar ook vanwege de strijd tegen dierproeven, drugsdealers en de walvisjacht. Zanger Karl Buechner was met zijn extreme uitspraken te horen/zien op onder meer CNN, FOX, CBS en MTV, waardoor Earth Crisis wereldnieuws werd. In 2001 kapte de band ermee en richtte Buechner zich op Path Of Resistance en Freya, maar vorig jaar besloot hij Earth Crisis opnieuw tot leven te wekken. Niet op de goedkope manier, door te teren op oude successen, maar middels het nieuwe album ‘To The Death’. Het is opnieuw een aanklacht tegen de verkrachters van Moeder Aarde, op de bekende agressieve fundering van metal en hardcore. Buechner heeft Aardschok dan ook genoeg te melden.

Onno Cro-Mag

TROOPERS

VOOR 18 JAAR EN OUDER!

Troopers is al sinds 1983 een begrip in de Berlijnse metal- en punkscene. Albums als ‘Troopers’, ‘Gassenhauer’, ‘Geliebt-Gehasst’ en ‘Mein Kopf Dem Henker’ zijn must-haves voor liefhebbers van agressieve Duitstalige underground. Onlangs verscheen na jaren oponthoud eindelijk de DVD ‘Rücksichtlos & Geisteskrank’, met als bonus een live-CD van een concert in Hamburg, vorig jaar. Zanger/oprichter Atze is dan ook in een goede bui.

Onno Cro-Mag

PROPAGANDHI

vreemde eend in de bijt

Al sinds het debuutalbum ‘How To Clean Everything’ (1993) ben ik een groot aanhanger van de sound van het Canadese Propagandhi. De band week toen al van de populaire west- coastpunkrock af door veel metalinvloeden in het gitaargeluid door te laten sijpelen. Drummer/zanger Harrison Jord is zeer tevreden over het vijfde album ‘Supporting Caste’ dat onlangs uitgekomen is.

Onno Cro-Mag

SUNN O)))

Geen grenzen, geen regels

Sunn O))) is in veel opzichten een van de meest extreme groepen ter wereld. De concerten zijn letterlijk oorverdovend. De songs bestaan vaak uit weinig meer dan een eeuwig doordreunend gitaarakkoord. De sfeer van de muziek is van een alles verstikkende somberheid. Op de nieuwe plaat ‘Monoliths & Dimensions’ is dat niet veel anders. Toch lijkt er ook iets veranderd te zijn. Er is een sprankje melodie. Het duo Stephen O’Malley en Greg Anderson, de kern van Sunn O))), rept dan ook van de meest ambitieuze plaat tot nu toe. Maar, muziek maken doen ze nog altijd vooral voor zichzelf. ,,Ons aanpassen aan de smaak van ons publiek is er dan ook niet bij. Dit is wat wij doen.”

Robert Haagsma

SUBWAY TO SALLY

OPZIJ, OPZIJ, OPZIJ…

Bij de Nederlandse headbangers misschien niet altijd bekend, bij de Duitse behoort het gezelschap tot het basispakket: Subway To Sally. De heren en dame uit Berlijn zijn sinds 1992 onlosmakelijk verbonden met de opkomst van het ‘mittelalter’-genre; een mix van rock/metal met Duitstalige teksten, traditionele instrumenten en folkachtige melodieën. Negen albums hebben het zevental tot een van de succesvolste metalbands binnen de eigen landsgrenzen doen uitgroeien. Met het nieuwe ‘Kreuzfeuer’ op zak praat gitarist Simon met Aardschok.

Justin Erkens

DÅÅTH

OLD-SCHOOL DÅÅTH METAL

Dååth bestormde twee jaar geleden de death metalscene met het tweede album ‘The Hinderers’. Origineel en effectief tegelijk; het blijkt achteraf een echt groeialbum te zijn dat nog steeds regelmatig in mijn CD-speler te vinden is. Fans van dat album opgepast: op de briljante opvolger ‘The Concealers’ hoef je geen dance-versus-metal-uitspattingen meer te verwachten. Van begin tot eind is het keiharde death metal wat de klok slaat. Gitarist Eyal Levi legt uit waarom.

Rudi Engel

CHIMAIRA

VOORSPELBAAR ONVOORSPELBAAR

Chimaira wordt nog regelmatig gezien als een hip nieuw bandje, als aanstormend talent. De band uit Cleveland (Ohio) levert met ‘The Infection’ echter alweer zijn vijfde album af. Ter vergelijking: het titelloze ‘black album’ en ‘Seasons In The Abyss’ waren respectievelijk Metallica’s en Slayers vijfde album. En die bands werden rond die tijd toch zeker niet meer als broekies gezien. Daarom staan we met Chimaira-gitarist Matt DeVries eerst eens stil om terug te kijken naar het verleden, voordat we het over het nieuwe album hebben.

Rudi Engel

GENERAL SURGERY

Spreekuur met dokter Sahlström

Ofschoon Dr. Erik Sahlström pas vrij recent aan het medisch team is toegevoegd, mag hij vandaag als spreekbuis fungeren van het Zweedse death/grindgezelschap General Surgery. De vijf heren hebben onlangs na een vluchtige analyse middels een nauwkeurig uitgevoerde operatie de laatste hand gelegd aan ‘Corpus In Extremis/Analyzing Necrotism’, hun tweede volledige album sinds de band in 1990 (!) werd opgericht. Ondanks alle goede voornemens is de operatie uiteraard niet vlekkeloos verlopen. ‘Corpus In Extremis’ is met een grote, open, etterende wond al nabloedend van de operatietafel gesleurd en losgelaten op het naar vunzigheid smachtende gore-grindpubliek. Ofschoon de dokter vandaag niet al te spraakzaam is, vragen we hem eerst maar eens hoe het komt dat General Surgery er aanvankelijk zestien lange jaren over doet om een debuutalbum uit te brengen en nu na tweeënhalf jaar alweer een opvolger uitkotst?! Moeten we nu gaan vrezen voor een daadwerkelijke regelmaat wat betreft de releases van General Surgery?

Stephan Gebédi

HATESPHERE

LEVEN NA JACOB

‘To The Nines’, het zesde album van HateSphere, gaat ‘gewoon’ weer een stapje verder dan zijn voorganger ‘Serpent Smiles And Killer Eyes’ uit 2007. Hoewel, gewoon… In die periode van twee jaar werd tachtig procent van de band vervangen en wisselden de Denen van platenmaatschappij. Gitarist Peter Lyse Hansen is het enige overgebleven originele bandlid en heeft Aardschok heel wat uit te leggen.

Rudi Engel

ALLHELLUJA

Zelfbewustwording

Italië staat niet bepaald bekend om het afleveren van degelijke metalbands. Allhelluja bewijst met zijn energieke stoner, waarbij een mix van Entombed, Motörhead, Mastodon en Kyuss een treffende omschrijving is, het tegendeel. Vorige maand leverde het vijftal zijn derde album ‘Breath Your Soul’ af. Drummer en oprichter Stefano Longhi praat ons bij over de ontwikkelingen binnen de – inmiddels – volledig Italiaanse band.

Renée van der Ster

THANATOS

GECONTROLEERDE CONTROVERSE

1984: Thanatos’ eerste demo ‘Speed Kills’ verschijnt. 2009: Het vijfde album ‘Justified Genocide’ ligt in de winkel. Twee jaar te laat, dat wel. Zanger/gitarist/mede-Aardschokker Stephan Gebédi legt uit hoe dat komt, vertelt over de choquerende teksten van de CD en ligt eveneens een tipje van de sluier op omtrent het tweede album van dat andere bandje van hem.

Rudi Engel

HACRIDE

TRIPT ZICH HET LAZARUS

Het Franse Hacride heeft zich sinds 2001 langzaam vanuit de marge omhoog gespeeld en behoort intussen tot de interessantere Franse metalbands. Het vierde album ‘Lazarus’ verschijnt deze maand en is een indrukwekkende logge sfeerplaat, vol sombere emoties. Hacride klinkt op het album als een toegankelijke kruising van Neurosis en Disbelief, terwijl progressieve elementen de muziek soms ook richting Extol duwen. Bassist Benoist Danneville van Hacride vertelt hoe de nieuwe CD tot stand kwam.

Robbie Woning

IXXI

black metal met een twist

Met ‘Elect Darkness’ bracht het Zweedse IXXI een van de opvallendste black metalreleases uit van de afgelopen tijd. De heren weten op een vrij unieke manier het steeds populairder wordende ‘suicidal black metal’-genre van een rock-’n-roll- en thrashrandje te voorzien. Aardschok heeft een goed gesprek met twee van de leden, namelijk zanger Totalscorn en gitarist Acerbus. Nadat we om duidelijkheid hebben gevraagd omtrent de bandnaam, die zoals verwacht uitgesproken moet worden als ‘Nine Eleven’, refererend aan de terroristische aanslagen in Amerika op 11 september 2001, begint de zanger met een korte geschiedenis van de band.

Leon van Rijnsbergen

GOD DETHRONED

oorlogsveteranen

Op ‘Passiondale’ keert God Dethroned deze maand weer grotendeels terug naar de brute muziekstijl van albums als ‘Bloody Blasphemy’ en ‘The Grand Grimoire’. Veteraan Roel Sanders zit weer achter de drums en zanger/gitarist Henri Sattler heeft er na enkele rustige jaren weer hoorbaar zin in. Brachten we in Aardschok 3/2009 al een studioreport, deze maand gaan we nog wat nader op het nieuwe album in.

Robbie Woning

Brutal Truth

gaat de wereld een dienst bewijzen

Het was tien jaar stil rond Brutal Truth. De band die in 1992 de grindcore- en death metalscene wakker schudde met zijn briljante debuut ‘Extreme Conditions Demand Extreme Responses’, ging in 1999 wegens interne problemen uit elkaar. Maar orkaan Katrina bracht het trio drie jaar geleden weer samen. Met een nieuwe gitarist en een nieuw, vierde album gaan Dan Lilker, Kevin Sharp en Richard Hoak weer een natuurramp veroorzaken. Een aardbeving, genaamd ‘Evolution Through Revolution’.

Rob Broere

FEJD

WIND IN DE ZEILEN

Melancholiek, diepzinnig en beladen; woorden die zonder meer van toepassing zijn op ‘Storm’, het debuutalbum van het Zweedse Fejd. Geen unieke eigenschappen voor een schijf uit Scandinavië, maar door het versmelten van metal en traditionele noordelijke composities geven de heren achter dit gezelschap er een nieuwe invulling aan. Zonder blastbeats, distortion riffs in drop D of deprimerende zangpartijen brengt Fejd akoestisch werk, maar met de kracht van metal. Aan het woord is drummer Esko Salow.

Justin Erkens

SUCCESS WILL WRITE APOCALYPSE ACROSS THE SKY

APOCALYPSE NOW!

Tampa, in Florida, is al sinds jaar en dag de thuishaven van vele succesvolle death metalbands. Het zou me niets verbazen als Success Will Write Apocalypse Across The Sky zich daarbij gaat voegen. Het debuutalbum ‘The Grand Partition And The Abrogation Of Idolatry’ blinkt uit in volwassenheid en zal vele bands die al jaren bestaan verbaasd achter de oren doen krabben. De uiterst sympathieke gitarist Ian Sturgill vat de korte historie van zijn band samen.

Rudi Engel