In de Aardschok van maart 2009 lees je alles over:

In de Aardschok van maart 2009 lees je alles over:


 TARDY BROTHERS — HATEBREED — VAN PUBER TOT METALGOD — NIGHTWISH — ADAGIO — LAMB OF GOD — WOLF — DORO — HAMMERFALL — MIND ODYSSEY — AUTUMN — ENTWINE — SUIDAKRA — CRIMFALL — THE ANSWER — DOZER — WE — JOE BONAMASSA — F5 — THE NEW BLACK — …AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD — NASHVILLE PUSSY — 2ND DISTRICT — DANNY DIABLO VS. THE VENDETTA — NEW MORALITY — TENEMENT KIDS — CRUCIFIED BARBARA — CILICE — OBSCURA — ANTIGAMA — GOD FORBID — CANNIBAL CORPSE — STUDIO REPORT: PESTILENCE — STUDIO REPORT: GOD DETHRONED — MISERY INDEX — THIS ENDING

TARDY BROTHERS

HET BLOED KRUIPT…

Met de slinkende CD-verkopen worden ook de opnamebudgetten die door platenmaatschappijen aan bands worden verstrekt steeds kleiner. Een reden voor drummer Donald Tardy om voor de opnamen van het Obituary-album ‘Executioner’s Return’ een ProTools-setje aan te schaffen. Dat die aankoop anderhalf jaar later resulteert in het album ‘Bloodline’ had zelfs Donald niet kunnen bevroeden.

Metal Mike

HATEBREED

2009 ALSNOG HET JAAR VAN HATEBREED!

Vorig jaar meldde zanger Jamey Jasta dat Hatebreed dit jaar een ‘sabbatical’ zou nemen. De drukke laatste jaren hadden zijn band, maar vooral hemzelf, zowel fysiek als mentaal uitgeput. De DVD ‘Live Dominance’ zou het enige wapenfeit worden, waarna we pas in 2010 een nieuw album zouden kunnen verwachten. Niets is echter zo veranderlijk als de mens, want wat blijkt? Niet alleen verschijnt eind maart de DVD, maar ook kunnen we tegen de zomer een cover-CD en in het najaar het vijfde studioalbum verwachten. Dat vraagt om uitleg van mijnheer Jasta.

Onno Cro-Mag

VAN PUBER TOT METALGOD

ROB HALFORD

Veel grotere metalsterren dan Judas Priest-frontman Rob Halford lopen er niet rond op deze aardbol. Hij draait inmiddels al bijna vier decennia mee, en het einde lijkt nog steeds niet in zicht. Sterker nog: op 23 maart treedt de enige echte metalgod met zijn Judas Priest aan in de HMH te Amsterdam. Een mooi moment om hem eens nader aan de tand te voelen.

Rudy Engel

NIGHTWISH

SCANDINAVISCHE TROPENJAREN

Het was de afgelopen jaren alles of niets voor Nightwish. Het sprookjesachtige succesverhaal leek vier jaar geleden vanwege het vertrek, inclusief hevig slaande deuren, van zangeres Tarja Turunen een naargeestige wending te nemen. Vooralsnog lijkt de Finse band het gered te hebben, niet in de laatste plaats dankzij de nieuwe zangeres Anette Olzon. Bassist en zanger Marko Hietala ziet de toekomst dan ook zonnig in, maar hij erkent ook dat de band een moeilijke periode achter de rug heeft. Op 15 maart speelt de band in Ahoy in Rotterdam.

Robert Haagsma

ADAGIO

KLAAR VOOR DE SPRONG

Het eerste jubileum van Adagio ligt in het verschiet, maar de Franse band is niet tevreden met wat het in die tien jaar bereikt heeft. Het vijftal heeft alle hoeken en gaten van het eigen land platgespeeld en werd als sterren onthaald in Japan. Alleen hield het succesverhaal daar wel zo’n beetje op. Dat moet dit jaar veranderen, vindt gitarist, creatief brein en bandleider Stephan Forté. Hij nam geen halve maatregelen.

Robert Haagsma

LAMB OF GOD

TUSSEN HOOP EN WOEDE

Na jaren van optreden, platen opnemen en interviews geven, wil er in sommige bands wel eens wat twijfel sluipen. Zouden we het niet eens over een iets toegankelijker boeg gooien? Zullen we toch maar proberen een hit te schrijven? Chris Adler, drummer van Lamb Of God, beaamt dat zijn band daar ook even last van had. Net op tijd onderkende het Amerikaanse vijftal het dreigende gevaar en stelde orde op zaken. Het resultaat is het alles verschroeiende studioalbum ‘Wrath’.

Robert Haagsma

WOLF

homo homini lupus

In 1995 komen twee metalheads elkaar tegen in een bar in het Zweedse Örebro. Niklas Stålvind en Mikael Goding blijken het uitstekend met elkaar te kunnen vinden. Beiden hebben immers old-school metal als hun favoriete muziekgenre. Meteen besluiten ze samen een band te beginnen, en al snel vinden ze drummer Daniel Bergkvist bereid om de drums te mishandelen. Het titelloze debuut verschijnt in 2000 en is geproduceerd door niemand minder dan Peter Tägtgren. Twee jaar later volgt ‘Black Wings’ en in 2004 ‘Evil Star’, alvorens Wolf een platendeal in de wacht sleept bij het Duitse label Century Media. Tot nu toe heeft dat één wapenfeit opgeleverd: ‘The Black Flame’ in 2006. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en eind februari zal Wolf een nieuw album uitbrengen dat is geproduceerd door de semilegendarische Roy Z (Judas Priest, Bruce Dickinson, Halford). Het afgelopen jaar hebben zich binnen Wolf de nodige veranderingen in de ritmesectie voorgedaan, dus wordt het tijd om eens bij te kletsen.

Henri Serton

DORO

GEFELICITEERD!

Op 13 december jongstleden vierde Doro Pesch uitgebreid haar vijfentwintigjarig jubileum in de ISS Dome in haar thuishaven Düsseldorf, waar ze met tal van bevriende muzikanten een megaconcert gaf voor achtduizend fans. Haar nieuwe album ‘Fear No Evil’ verscheen in januari en er liggen dit jaar ook weer flink wat optredens in het verschiet. De tengere, blonde zangeres denkt dus nog lang niet aan haar pensioen. Aardschok gaat bij de sympathieke Duitse op bezoek.

Liselotte Hegt

HAMMERFALL

STAAT WEER IN VUUR EN VLAM

Het Zweedse Hammerfall werd in 1993 opgericht met als doel het realiseren van de wederopstanding van traditionele heavy metal. En wat niemand vanwege de toen heersende grungegriep voor mogelijk hield, gebeurde toch: de populariteit van Hammerfall schoot als een komeet omhoog en zelfs in mainstream-kringen in Zweden werd het gepantserde vijftal hip bevonden. Oprichter/gitarist Oscar Dronjak is na al die jaren nog even gedreven. Sterker nog, met de komst van twee nieuwe bandleden is het strijdvuur weer flink opgelaaid. Het nieuwe, inmiddels zevende studioalbum ‘No Sacrifice, No Victory’ staat op uitkomen, en de band gaat weer uitgebreid op tournee. Aardschok belt met Dronjak voor de huidige stand van zaken, maar vooralsnog wil de boomlange gitarist niet al te diep op het album ingaan.

Liselotte Hegt

MIND ODYSSEY

TERUG VAN WEGGEWEEST

Tussen 1993 en 1999 verschenen er vier platen van de melodieuze metalgroep Mind Odyssey. Daarna hebben we echter, afgezien van een compilatiealbum in 2008, niets meer van dit Duitse gezelschap vernomen. Althans niet in deze vorm, maar een individu als Victor Smolski heeft in de tussenliggende tijd, als gewaardeerd gitarist van Rage, natuurlijk heel aardig aan de weg getimmerd. Nu ligt er plots toch weer een kersvers Mind Odyssey-album in de schappen. Aardschok polst diezelfde Smolski over het hoe en waarom van deze opmerkelijke comeback.

Joost Boley

AUTUMN

NIET KAPOT TE KRIJGEN

Wat je ook vindt van de Nederlandse band Autumn, wie beweert dat deze rock/metalformatie geen doorzettingsvermogen heeft, slaat de plank echt compleet mis. Nadat een paar jaar geleden drie bandleden vertrokken, waaronder oprichter Meindert Sterk, en de samenwerking met platenmaatschappij Sony spaak liep, werd besloten toch de draad weer op te pakken. Met nieuwe leden werd bij Metal Blade het album ‘My New Time’ uitgebracht. De toekomst zag er weer zonnig uit, maar de volgende tegenslag stond al voor de deur: begin 2008 besloot de markante frontvrouw Nienke de Jong de band wegens gezondheidsproblemen te verlaten. De geruchtentrein kwam op gang: Autumn zou er nu dan wel mee stoppen. Niets bleek minder waar. Samen met de nieuwe zangeres Marjan Welman werd ook deze ‘hobbel’ genomen. En hoe! Met het geweldige, zojuist verschenen album ‘Altitude’ snoert Autumn iedereen de mond. Stoppen? ‘Wij zijn niet kapot te krijgen’, aldus gitarist Jens van der Valk.

Anita Boel

ENTWINE

GOES WITH THE FLOW

Het Finse Entwine levert met enige regelmaat prima albums af en draait ondertussen alweer bijna vijftien jaar mee. Via het melancholieke gothic geluid heeft Entwine zich door de jaren heen ontwikkeld tot een krachtige, meeslepend klinkende, moderne rockband. Het nieuwe album ‘Painstained’ is het resultaat van wekenlang bivakkeren in een oefenruimte, ergens in een gehucht in Finland. Een proces waar zanger Mika Tauriainen zich volledig aan heeft overgegeven, zo meldt hij aan Aardschok.

Liselotte Hegt

SuidAkrA

PAGANS? NO WAY!

SuidAkrA behoort zonder meer tot een opvallende verschijning binnen het metalgenre. In de huidige stroom van folk/pagan metalbands is het Duitse drietal niet echt te plaatsen, terwijl het death metaletiket te beperkt zou zijn. Al veertien jaar zoekt het gezelschap uit Düsseldorf een balans tussen de genoemde stijlen en talloze andere invloeden. Waar op het vorige studioalbum ‘Caledonia’ (2006) al hints te bespeuren waren van de heropleving van de Keltische sferen, lijkt SuidAkrA op het gloednieuwe ‘Crógacht’ voor een duidelijke richting gekozen te hebben. Toch? Frontman Arkadius spreekt.

Justin Erkens

CRIMFALL

DOORBREEKT MUZIKALE BARRIÈRES

Zomaar uit het niets is daar Crimfall. Wéér een band uit Finland die met een geheel eigen geluid weet te overtuigen. We krijgen op het debuut ‘As The Path Unfolds…’ een soort epische folkmetal voorgeschoteld, verrassend aangevuld met hemelse vocalen. Brein achter deze band blijkt gitarist Jakke Viitala. Aardschok belt hem op.

Anita Boel

THE ANSWER

Band of brothers

Toen The Answer in 2006 het veelbelovende debuut ‘Rise’ op de mensheid losliet werd hen een grote toekomst voorspeld. Drie jaar later kan worden geconcludeerd dat de Ieren de hoge verwachtingen volledig hebben ingelost. Van ‘Rise’ gingen meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank en de Ieren waren niet weg te slaan van het live-front. En ondanks een moordend toerschema levert het viertal met het binnenkort te verschijnen ‘Everyday Demons’ wederom een dijk van een album af.
Zanger Cormac Neeson heeft het antwoord op al onze vragen.

Stan Novak

DOZER

dendert DOOR

Een kleine drie jaar na het ijzersterke ‘Through The Eyes Of Heathens’ komt Dozer opnieuw met een monumentale plaat op de proppen. De vijfde CD van het Zweedse powercombo is zeer toepasselijk ‘Beyond Colossal’ getiteld. Gitarist Tommi Holappa en bassist Johan Rockner hebben kort voor hun optreden in W2 te Den Bosch een half uurtje de tijd om Aardschok bij te praten.

Stan Novak

WE

NOOIT EEN SAAI MOMENT

2005 was het jaar van de doorbraak voor WE in thuisland Noorwegen. Het album ‘Smugglers’ reikte tot nummer één in de charts en de band ging aan de haal met de Grammy voor beste Noorse rockband. In 2007 verscheen de ijzersterke opvolger ‘Tension & Release’, die vreemd genoeg pas sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar is. Aan zanger Thomas Felberg (37) om te verklaren waarom we noodgedwongen achter de feiten aanlopen.

Stan Novak

JOE BONAMASSA

DE TIJDLOZE MAGIE VAN DE BLUES

‘The Ballad Of John Henry’ laat nog eens horen dat er geen smartelijker muzieksoort is dan de blues. Zanger en gitarist Joe Bonamassa zag een relatie op de klippen lopen. Het verdriet dat dit veroorzaakte, verwerkte hij in songs als „Last Kiss”, „Story Of A Quarryman” en „Lonesome Road Blues”. Ze laten horen dat uit pijn nog altijd de beste muziek geboren wordt. Overigens gaat het met de loopbaan van de Amerikaan beter dan ooit.

Robert Haagsma

F5

Een band met een eigen identiteit

‘The Reckoning’ is de tweede CD van David Ellefsons band F5 en herenigt de bassist met zijn voormalige Megadeth-maatje drummer Jimmy DeGrasso. De plaat kwam afgelopen augustus al uit in Amerika, maar ligt pas sinds kort in Europa in de winkels. Aardschok belt met Ellefson.

Ron Willemsen

The New Black

Nieuwe Duitse superband?

Duitse rocktijdschriften buitelen momenteel over elkaar heen om het titelloze debuutalbum van The New Black de hemel in te prijzen. De muziek is weliswaar niet echt origineel – een mix van Nickelback, Thin Lizzy en Black Label Society – maar het album klinkt inderdaad als een klok. Gitarist Christof Leim, met een verleden bij onder meer Sinner, Runamok en Abandoned, introduceert The New Black.

Martien Koolen

…AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD

TUSSEN PUNK EN PROG

‘The Century Of Self’, de nieuwe CD van …And You Will Know Us By The Trail Of Dead, is hard, meeslepend en overrompelend. De toon van de uitgesponnen songs is fel, soms bijna agressief. Zanger en muzikant Conrad Keely legt uit dat het allemaal te maken heeft met een verhuizing naar New York en een rampzalige tournee met een, volgens hem, verschrikkelijke band.

Robert Haagsma

NASHVILLE PUSSY

Nederland als tweede vaderland

Met ‘From Hell To Texas’ leverde Nashville Pussy onlangs het vijfde studioalbum af. Een album dat een bewerkingstijd had van drie jaar, maar dat de fans van het eerste uur niet zal teleurstellen. Vlak voordat er op het vliegtuig wordt gesprongen voor een Europese tournee met Supersuckers, neemt frontman Blaine Cartwright de tijd om Aardschok te woord te staan.

Stan Novak

2ND DISTRICT

ON-DUITSE DUITSERS!

2nd District ontstond in 2004 uit de bands District en The Revolvers, en dat was goed te horen aan de jaren zeventig-punkrocksound. Voeg aan die mix van Sex Pistols, Buzzcocks, Dead Boys, Eater en Slaughter & The Dogs nog wat rockinvloeden (van New York Dolls en Hanoi Rocks) toe, en klaar is de sound van 2nd District. ‘Emotional Suicide’ was voor een debuutalbum zeker niet slecht, maar met de nieuwe CD ‘Poverty Makes Angry’ ligt de lat een stuk hoger. De on-Duits klinkende zanger Marc de Burgh staat Aardschok te woord.

Onno Cro-Mag

DANNY DIABLO VS. THE VENDETTA

CROSSOVER!

Bassist Carlo Angel wil maar één ding bewijzen met dit project: zijn liefde voor crossover uit de jaren tachtig. De combinatie van metal en hardcore met een vleugje hiphop was in die tijd übercool, en The Vendetta wil samen met Danny Diablo (alias Lord Ezec) dit genre nieuw leven inblazen. De Italiaanse band klinkt op elke CD weer totaal anders en ook dit nieuwe album zal de wenkbrauwen van de fans van het eerste uur doen fronsen. En laat dat nu net de bedoeling zijn, aldus Angel.

Onno Cro-Mag

NEW MORALITY

OPRECHTE CLOWNS

De MCD ‘Trapped’ beloofde al veel goeds, maar het volwaardige debuutalbum ‘Fear Of Nothing’ overtreft de stoutste verwachtingen. We hebben het natuurlijk over ons eigen New Morality, dat de sound en sfeer van de betere NYHC-bands uit de jaren tachtig ademt, en tegelijk nog origineel klinkt ook! Kijk dan ook niet vreemd op als New Morality de komende jaren de dienst gaat uitmaken in de Europese hardcorescene. Zanger Jonne ziet 2009 uiteraard wel zitten.

Onno Cro-Mag

TENEMENT KIDS

MOEILIJK TE PLAATSEN

Het Vlaamse Tenement Kids verraste onlangs vriend en vijand met ‘We’ve All Been Down’. De mix van verschillende stijlen vertoont raakvlakken met Hot Water Music, Leatherface, The Gaslight Anthem en zelfs Nirvana, maar toch weet Tenement Kids iets eigenzinnigs neer te zetten. Leuk detail is de hoes van de CD, waar Hans Fles (de acteur die bekend is van de tv-reclame ‘het nieuwe rijden’) op afgebeeld staat. Zanger/gitarist Gijs Wilbrink is trots op de opvolger van ‘Doves’.

Onno Cro-Mag

Crucified Barbara

melodie ALS BASIS VOOR ALLES

Het is altijd prettig wanneer er in de door mannen gedomineerde rockwereld weer eens een goede allgirl-rockband opstaat, en dat is hier het geval. Sinds kort ligt de tweede CD van Crucified Barbara in de winkel. Vier jaar na het aardige, maar zeker niet opzienbarende debuut ‘In Distortion We Trust’ maakt het Zweedse kwartet een enorme stap voorwaarts met ‘Til Death Do Us Party’. Reden om contact te zoeken met bassiste Ida Evileye.

Ron Willemsen

CiLiCE

Mad, Math, Metal

Ze spelen knettergekke math metal, hebben de halve wereld al rond getoerd en komen na drie jaar eindelijk met een eerste release. Nee, het Nederlandse CiLiCe is geen doorsnee beginnend bandje. Met ex-leden van N3UK!, Smogus en Orphanage in de gelederen liggen de verwachtingen voor dit Amsterdamse gezelschap sowieso hoger, maar hoe maak je zulke verwachtingen waar? Bloed, zweet en wellicht een enkele traan laten. Aardschok spreekt met gitarist Theo Holsheimer over de lange weg richting het debuut ‘Deranged Headtrip’.

Justin Erkens

OBSCURA

TECHNIEK EN GOEDE SONGS

Hoge scores in alle metalbladen en mensen die al in februari over ‘het death metalalbum van het jaar’ spreken; de eerste reacties op de nieuwe CD van het Duitse Obscura liegen er niet om. En dan te bedenken dat de 23-jarige zanger/gitarist Steffen Kummerer in 2004 onder de titel ‘Retribution’ ook al eens een CD maakte die destijds door bijna niemand werd opgemerkt. Maar eerlijk is eerlijk: het nieuwe album ‘Cosmogenesis’ is stukken beter en dankzij een deal met Relapse én het aantreden van twee Necrophagist-muzikanten en voormalig Pestilence-bassist Jeroen Paul Thesseling zijn de omstandigheden ditmaal natuurlijk ook gunstiger.

Robbie Woning

ANTIGAMA

DE TEL KWIJT

Er zijn niet veel grindcorebands die ik écht goed vind, maar het Poolse Antigama is er absoluut een van. Hoewel de mannen keer op keer kwalitatief hoogstaand materiaal afleveren, zit het ook qua kwantiteit wel goed. Volgens de website heeft de band de afgelopen acht jaar zelfs al zestien releases uitgebracht, maar dat kunnen er volgens gitarist/oprichter Sebastian Rokicki ook zomaar een paar meer zijn. „Poe, ik zou het echt niet weten. Ik tel ze niet eens meer!”

Rudi Engel

GOD FORBID

ONDERGEWAARDEERDE TRENDSETTERS

Sommige bands beginnen direct bovenaan de ladder, maar er zijn er ook die jarenlang keihard moeten zwoegen om zich omhoog te werken. God Forbid bijvoorbeeld. Het vijftal uit New Jersey speelde al metalcore toen metalcore nog niet eens officieel bestond, levert alsmaar betere albums af, maar moet nog steeds keer op keer genoegen nemen met een plekje als support-act, nota bene vaak van bands die door hen zijn beïnvloed. Gelukkig weerhoudt dat gitarist Doc Coyle er niet van om gepassioneerd over het nieuwe album ‘Earthsblood’ te praten.

Rudi Engel

CANNIBAL CORPSE

ROTSVAST OP KOERS

Op basis van songtitels als ,,Priests of Sodom”, ,,Carnivorous Swarm’’ en ,,Evidence In The Furnace’’ was van tevoren al duidelijk dat het nieuwe Cannibal Corpse-album ‘Evisceration Plague’ niet voor grote verrassingen zou gaan zorgen. De Amerikaanse death metalband vaart al tijden een rotsvaste muzikale koers, en waar veel gevestigde bands op den duur wel eens een steekje laten vallen, is Cannibal in de loop der jaren alleen maar beter gaan spelen en schrijven. De vorige CD ‘Kill’ (2006) was een duidelijk groeialbum en deed in muzikaal en compositorisch opzicht uiteindelijk in niets onder voor succesvolle platen als ‘The Bleeding’ en ‘Vile’. Het nieuwste album is van vergelijkbaar niveau en steekt opnieuw prima in elkaar; de mix is vet, het songmateriaal is voor Cannibal-begrippen erg gevarieerd en het strakke gitaarwerk is opnieuw om je vingers bij af te likken. De hoogste tijd dus voor een nieuwe Europese toer. En die zal de band ditmaal – héél verrassend – als voorprogamma van Children Of Bodom gaan doen. Aardschok belde met drummer Paul Mazurkiewicz, onder meer om te informeren naar het hoe en waarom van deze tournee.

Robbie Woning

STUDIO REPORT: PESTILENCE

DE LANGVERWACHTE WEDEROPSTANDING

Het eigenwijze project C-187 van Patrick Mameli blijkt bij nader inzien slechts een opmaat naar de heroprichting van Pestilence te zijn geweest. Begin 2008 wordt bekend dat Nederlands meest succesvolle death metalband aller tijden de draad weer heeft opgepakt en aan een gloednieuw album werkt. En zo is het mogelijk dat krap een jaar later, op een koude zaterdag in januari een aantal journalisten uit Europa en zelfs Amerika naar Enschede is afgereisd om het nieuwe Pestilence-album ‘Resurrection Macabre’ te beluisteren.

Robbie Woning

STUDIO REPORT: GOD DETHRONED

TERUG NAAR DE BASIS

Zo, wat hakt die nieuwe God Dethroned er lekker in! Met de terugkeer van oude drummer Roel Sanders was de kans natuurlijk wel aanwezig dat ‘Passiondale’ weer meer in de stijl van ‘The Grand Grimoire’ en ‘Bloody Blasphemy’ zou worden, maar dat de CD zó bruut en intens zou uitpakken, had ik na het toegankelijke en melodieuze ‘The Toxic Touch’ (2006) niet meer verwacht. Nieuwe albums van God Dethroned klinken altijd anders dan de vorige, maar ditmaal is het verschil wel héél groot.

Robbie Woning

MISERY INDEX

Geen verraders maar helden!

Eind 2008 brachten de mannen van Misery Index met ‘Traitors’ het voorlopige artistieke hoogtepunt van hun carrière uit. Vette death metal met een punkattitude, die zowel qua muziek als teksten net iets dieper graaft dan de gemiddelde Amerikaanse death metalband. Een paar uur voor hun optreden in de Kelder te Amersfoort tref ik zanger/bassist Jason Netherton en gitarist Sparky Voyles in hun kleedkamer voor het geplande interview. De band doet Amersfoort aan tijdens een gezamenlijke toer met Hate Eternal, Aeon en See You Next Tuesday. Een toer die al enkele weken onderweg is, maar allerminst vlekkeloos verloopt, zo blijkt al gauw.

Stephan Gebédi

THIS ENDING

VOOR ALTIJD UNDERGROUND?

Er wordt vaak gezegd dat de Zweedse death metalscene het nog steeds vooral moet hebben van de ‘oudjes’, maar wie het een beetje in de gaten houdt, weet dat er nog steeds vrij veel gebeurt in die regionen. Een van de interessantere Zweedse bands van de laatste tijd is This Ending, dat met ‘Dead Harvest’ zijn tweede album aflevert. Net als twee jaar geleden is zanger Mårten Hansen onze gesprekspartner.

Rudi Engel