CD van de Maand, Augustus 2009

Guilt Machine

On This Perfect Day

(Mascot/PIAS)
www.myspace.com/guiltmachine
Joost Boley
88

{mosimage}Het contrast is groot. Waar multi-instrumentalist Arjen Lucassen zich op Ayreons ‘01011001’ nog liet omringen door niet minder dan zeventien zangers (m/v), rust in zijn nieuwste project Guilt Machine het vocale gewicht vrijwel volledig op de schouders van één persoon, BV (Bekende Vlaming) Jasper Steverlinck (Arid). Geen onbekende voor Lucassen, want diezelfde Steverlinck leende reeds zijn stem aan de song ”The Memory Remains“, de epiloog van Ayreons compilatie-album ‘Timeline’. Nieuw daarentegen is de samenwerking met veelzijdig drummer Chris Maitland (ex-Porcupine Tree). Opvallend anders is ook de tekstuele insteek van Guilt Machine, waarbij het ruimtelijke voor het aardse is verruild. Geen fantasieverhalen, maar diepgravende, persoonlijke teksten over schuldgevoel en depressiviteit. Niet geschreven door Lucassen zelf, doch van de hand van Lori Linstruth (ex-Stream Of Passion), die op ‘On This Perfect Day’ overigens niet alleen haar hart, maar ook haar gitaar laat spreken, via diverse solo’s. Ondanks al deze frisse invalshoeken staat de muziek van Guilt Machine echter niet mijlenver van die van Ayreon af. Niet zo verwonderlijk, want het project mag dan nieuw zijn, je neemt als muzikant en componist natuurlijk wel gewoon jezelf mee. En toch heeft Lucassen de afwisselende, uitstekend geschreven songs van Guilt Machine, in de geest van bands als Pink Floyd, Muse en Radiohead, ook een eigen, wat meer alternatief karakter weten te geven. Niet in de laatste plaats geholpen door het prachtige, emotionele stemgeluid van Steverlinck. Zijn grootse uithalen zullen op menig arm kippenvel doen verrijzen, maar ook in de meer ingetogen passages weet hij de gevoelige snaar aardig te raken. Wat dit album ook bijzonder maakt, zijn de persoonlijke, themagerelateerde overdenkingen van fans uit alle windstreken. Die korte boodschappen, negentien in getal, zijn op fraaie wijze in de zes lange songs van ‘On This Perfect Day’ verweven. Meer van dat soort uitspraken zijn overigens te vinden op de verschillende gelimiteerde edities (met bonus DVD) van deze naar perfectie neigende CD.