CD van de maand Januari/Februari 2011

MOTÖRHEAD

The Wörld Is Yours

(Metal Blade/Rough Trade)
www.myspace.com/motorhead
André Verhuysen
80

 

 

Op kerstavond bereikt Lemmy de pensioensgerechtigde leeftijd. Gelukkig is dat nergens aan af te lezen. Niet aan de (ruime) mate van optreden, niet aan zijn levensstijl – vieren doet hij zijn verjaardag in Las Vegas, omringd door strippers – en niet aan de kwaliteit van de platen die hij maakt. Want als er nog één zekerheid is in het leven, is het dat je een Motörhead-album blind kunt aanschaffen. Omdat je van tevoren precies weet wat je krijgt, wordt je nooit teleurgesteld. De uitglijders van Lemmy en de zijnen zijn op één vinger te tellen. In 2006 maakte het trio namelijk een zeldzaam matige plaat: ‘Kiss Of Death’. Misschien leek dat ook alleen maar zo, omdat het album ervoor, ‘Inferno’ uit 2004, de beste en meest furieuze Motörhead-schijf in meer dan twintig jaar was. De band revancheerde zich in 2008 met ‘Motörizer’ en, om een lang verhaal kort te maken, ‘The Wörld Is Yours’ sluit daar naadloos op aan. Het gemiddelde tempo van de songs blijft weliswaar binnen de perken – ouderwets vol gasgegeven wordt er slechts heel sporadisch (”Born To Lose“, ”Outlaw“) – maar de gezapigheid van ‘Kiss Of Death’ is ook in geen velden of wegen te bespeuren. Verrassingen zijn er geen. In het geval van Motörhead is dat ook eigenlijk alleen maar een pre. En ach, dat ”Brotherhood Of Man“ in feite een herbewerking is van ”Orgasmatron“, daar valt alleen een kniesoor over. ‘The Wörld Is Yours’ is gewoon een prima en vooral consistente Motörhead-plaat. Niets meer en niets minder. Lang zal Lemmy leven!