9 April 2011 metal festival in Stadskanaal (Groningen)

Op 9 April 2011 zal er in Stadskanaal een metal festival gehouden worden en dat dit in de provincie Groningen en in de nabijheid van Drenthe

is, doet mij zeer veel deugd. Vandaar dat ik een interview had met de organisator van het festival Hugo Koch.

 

 

 

 

 

– kun je je even kort voorstellen en waar je vandaan komt?
Mijn naam is Hugo Koch. 41 jaar en kom uit Stadskanaal.
– hoe of waarom ben je op het idee gekomen om eens weer iets op metal gebied te organiseren in het Groningse Stadskanaal?
Er is in de regio Stadskanaal weinig meer te doen op het gebied van heavy-metal. Eigenlijk liep ik al jaren met het idee in mijn hoofd iets te organiseren. Augustus 2010 was ik aanwezig bij een kleinschalig festival in Evenementencentrum Bruinsma te Stadskanaal. Onder de titel “Wankfest” organiseerde een goede bekende dit gebeuren. Er kwamen 150 bezoekers op af en toen ik die avond naar huis ging wist ik het zeker. Ik ga een metal festival organiseren. De eerste band die ik vastlegde was Vortex uit Groningen. Gitarist Martjo Brongers was zeer enthousiast. Vooral het feit dat ik alleen oldschool metal en hard-rock programmeer sprak hem erg aan. Jammergenoeg moest Vortex in een vroeg stadium afzeggen, maar Martjo kwam zelf met een meer dan waardige vervanger. Wizard uit Duistland.
– Stadskanaal en bijvoorbeeld het nabijgelegen Ter Apel waren in de 80-90ér jaren Hardrock en Metal hoogburchten. Ik denk hierbij aan de Kwinne in Stadskanaal, het Perron in Ter Apel en koningine dag in Stadskanaal waar elk jaar wel een metal band optrad.
Ja in die tijd had je hier een geweldige metalscene. Maandelijks had je in de Kwinne in Stadskanaal een metalnight. Ikzelf heb ook nog een tijdje meegedacht in het halen van bands naar de Kwinne. We hebben veel goede bands naar Stadskanaal gehaald in die tijd. Martyr, Vortex, Asgard, Vengeance, Mysto Dysto, Vault om er een paar te noemen. Ik zat zelf ook in een bandje midden jaren ’80. Rise & Burn.
– Kun je iets over het Veryeavy festival vertellen, welke bands er zoal optreden, entree kosten etc.
De eerste editie van Very ‘Eavy zal 9 April plaatsvinden in Evenementencentrum Bruinsma in Stadskanaal. Er spelen die avond 4 bands.Snaggletoöth uit Limburg zal het festival openen. Deze Motörhead tribute band met o.a. Roel Sanders ( Inhume en ex God Dethroned ) is echt steengoed en hebben de persoonlijke goedkeuring van Lemmy gekregen! Tweede band die zal optreden is Emerald.  Mijn favoriete 80’s dutch-metal band. Hun 1985 album “down town” is als je het mij vraagt een mijlpaal in de Nederlandse metal geschiedenis. Judas Priest meets Mercyful Fate! Als afsluiter op het hoofdpodium zal het Duitse Wizard spelen. Deze Epic metal band zal hun negende studio album ” Of wariwulfs and bluotvarwes”  presenteren. Na Wizard zullen de regio rockers van Wänkers Whipläsh spelen op de afterparty in de foyer van Bruinsma. Een kaartje kost in de voorverkoop € 10.00 en op de avond zelf € 12.50.
– Waar kunnen lezers informatie vinden over het festival?
Meer informatie over bijvoorbeeld kaartverkoop is te vinden op www.veryeavy.nl Ook is er een Very ‘Eavy hyves waar je lid van kunt worden om op de hoogte te blijven van allerlei nieuwtjes. Dit is de link http://veryeavy.hyves.nl/
– Hoe staat het tegenwoordig met de metal scene in Stadskanaal en omgeving?
Een paar keer paar jaar heb je hier “Brutal Undergrind” voor de grindcore en black-metal liefhebbers. Verder nagenoeg niets! MAAR MET VERY ‘EAVY ZAL DAAR DUS VERANDERING IN KOMEN!