Aardschok December 2011

In de Aardschok van December 2012 lees je alles over:

NIGHTWISHMÖTLEY CRÜEKRUXHANGOVER HERONEMESEAMARTYRALTERNATIVE 4MYSTIC PROPHECYTHE TREATMENTELECTRIC MARYKORNAD VAN DEN BERGMYRATHANUBIS GATEISOLEVENOMSÓLSTAFIRKRISIUNSICK OF IT ALLREJECTED YOUTHMISFITSCOBRA SKULLS

 

 

NIGHTWISH

TUOMAS GAAT NAAR HOLLYWOOD

‘Imaginaerum’ is de meest prestigieuze onderneming van Nightwish tot nu toe. Onder die titel ziet dit najaar het nieuwe studioalbum het levenslicht. Als alles volgens plan verloopt, zal in april 2012 onder dezelfde naam ook een avondvullende bioscoopfilm in première gaan, waarin de muziek van de Finse band vanzelfsprekend centraal staat. Er werd de afgelopen jaren regelmatig getwijfeld aan het bestaansrecht van Nightwish, dat in 2006 de populaire zangeres Tarja Turunen zag vertrekken en een jaar later de Zweedse Anette Olzon zag komen. Nightwish lijkt met het ambitieuze ‘Imaginaerum’ korte metten te willen maken met die twijfel. Een gesprek met de creatieve spil van de band: Tuomas Holopainen.

Robert Haagsma

MÖTLEY CRÜE

WIL EUROPA DEFINITIEF VEROVEREN

Miljoenen Mötley Crüe-albums vlogen de laatste dertig jaar over de toonbank. Het illustere viertal uit Los Angeles schreef aan de lopende band succesvolle hits en omarmde gretig alles wat God verboden had. De wereld smulde van de persoonlijke drama’s en verslavingen, die ook nog eens breed werden uitgemeten in de bestseller ‘The Dirt’. De carrière van Mötley Crüe kende dan ook diepe dalen, maar vandaag de dag lijkt de band populairder dan ooit en sinds het in 2008 verschenen studioalbum ‘Saints Of Los Angeles’ draait het circus weer op volle toeren. Zo is er eerdaags de re-release van de complete discografie, althans van de albums in de ‘klassieke’ bezetting, vergezeld door een greatest hits-album. Aardschok belt met de nogal introverte gitarist Mick Mars, die om te beginnen onthult dat de band komend jaar weer in Europa zal optreden.

Liselotte Hegt

KRUX

DOWNSYNDROOM

Als een donderslag bij heldere hemel is er ineens het derde album van Krux: ‘III: He Who Sleeps Amongst The Stars’. En voor de derde keer op rij eindigt het doomensemble ermee bovenaan onze Soundcheck. Drie albums en alle drie CD van de Maand, dat kunnen maar weinig bands zeggen. “Het zal wel een slappe maand geweest zijn”, relativeert Leif Edling met een onderkoelde, sarcastische kwinkslag. Ondertussen is hij maar wat trots op zijn nieuwste meesterwerk. Aardschok belt hem op.

André Verhuysen

HANGOVER HERO

HELDEN BESTAAN NIET

Wat krijg je als je gitarist/zanger Ronald Landa (ex-Delain), gitarist Ad Sluijter (ex-Epica), drummer André Borgman (ex-After Forever) en gitarist/bassist Mats van der Valk (Autumn) bij elkaar zet? Géén female fronted metal, zoveel lijkt me duidelijk, maar pure ‘feelgood’ rock-‘n-roll. Sinds vorig jaar vormen de vier samen de nieuwe band Hangover Hero. Begin november is de titelloze debuut-CD uitgebracht. Het is bandleider Ronald Landa die zijn ronkende rockmachine graag aan Aardschok introduceert.

Anita Boel

NEMESEA

(ALWEER) EEN NIEUWE START

De carrière van Nemesea is op zijn minst grillig te noemen. De band is al ruim negen jaar bezig, maar lijkt met het prachtige, nieuwe album ‘The Quiet Resistance’ alwéér een nieuwe start te maken. Sterkhouders van Nemesea zijn zangeres Manda Ophuis en Hendrik Jan ‘HJ’ de Jong. Aardschok bezoekt beiden in Groningen.

Metal Mike

MARTYR

MET BEIDE VOETEN IN 2011

Met de plaat ‘Circle Of 8’ is het Utrechtse Martyr weer helemaal terug. De heavy metalgroep maakte naam en faam in de jaren tachtig en klonk toch heel anders dan Nederlandse collega’s. Destijds werd de band in Aardschok zelfs uitgeroepen tot beste band van Nederlandse bodem. Het verhaal duurde maar van 1982 tot en met 1987. Veel te kort, ondervonden de mannen toen ze tien jaar terug een reünieshow speelden. Na veel shows en de EP ‘Fear The Universe’ is het dan nu eindelijk tijd voor de nieuwe langspeler ‘Circle Of 8’. Een gesprek met de heren in De Bilt.

Bastiaan Tuenter

ALTERNATIVE 4

HET LEVEN NA ANATHEMA

Anathema bracht in 1998 het album ‘Alternative 4’ uit. Nog in datzelfde jaar verliet bassist/componist Duncan Patterson de band. Muzikale verschillen lagen aan de breuk ten grondslag. Kort daarna werd Antimatter geboren. Patterson maakt inmiddels ook geen deel meer uit van deze band, maar heeft voldoende andere uitdagingen gevonden. Naast zijn band Ion heeft hij een nieuw project in het leven geroepen: Alternative 4. Met het album ‘The Brink’ hoopt hij voorgoed af te kunnen rekenen met zijn Anathema.

Anita Boel

MYSTIC PROPHECY

DE WINNAAR IS: RAVENLORD

Mystic Prophecy timmert al bijna tien jaar aan de weg met solide power metal en is inmiddels aan de zevende CD toe. ‘Ravenlord’ is een conceptplaat geworden en gitarist Markus Pohl is Aardschoks gesprekspartner, omdat zanger en enig overgebleven origineel lid R. D. Liapakis, Lia voor vrienden, wegens werkverplichtingen moet afzeggen.

Ron Willemsen

THE TREATMENT

JONG GELEERD…

Soms kennen carrières een vliegende start. Zoals in het geval van The Treatment: vijf Engelse broekkies met een gemiddelde leeftijd van achttien jaar die momenteel razendsnel furore maken. Ze hebben al op grote Engelse festivals gestaan, een toer gedaan met Black Stone Cherry, hun debuutplaat ‘This Might Hurt’ ligt in de winkels en als we ze spreken zijn ze onderweg als voorprogramma van Alice Cooper. De appel valt niet ver van de boom, want oprichter van de band is Dhani Mansworth, wiens vader, gitarist Laurie Mansworth, in bands als More en Airrace heeft gezeten, en die behalve producer ook hun (tour)manager is.

Ron Willemsen

ELECTRIC MARY

EN DAT IS DRIE

Met de nieuwe CD amper in de winkel is het Australische Electric Mary al weer volop aan het toeren in Europa. Zanger Rusty Brown geniet van een vrije dag in Parijs en vertelt waar het allemaal om draait binnen Electric Mary en over een zwarte periode in zijn leven.

Ron Willemsen

KORN

REVOLUTIE 2.0

Korn stond al niet bepaald bekend als een voorspelbare band, maar met ‘The Path Of Totality’ maakt het viertal het wel erg bont. Op dit tiende album wordt de eigen, herkenbare sound namelijk gecombineerd met – hou je vast – dubstep en electro, en dat terwijl Korn vorig jaar nog terugkeerde naar de roots met ‘Korn III: Remember Who You Are’. ‘Nieuwe’ drummer Ray Luzier heeft dus heel wat uit te leggen, om te beginnen waarom bassist Fieldy vorig jaar nog aan Aardschok het mogelijke einde van Korn verkondigde.

Rudi Engel

AD VAN DEN BERG

DE TERUGKEER VAN VANDENBERG

De grootste gitarist van Nederland maakt zich op voor een comeback. Na een lange stilte werkt Ad van den Berg aan een nieuw album dat nog voor de zomer in de winkels moet liggen, gevolgd door een serie optredens. Aardschok spreekt de blonde snarenplukker in zijn thuisstad Enschede, waar hij op 2 december de planken op stapt met Whitesnake. Hij verbaast zich over de nog steeds aanwezige interesse in hem, en verhaalt over zijn aanstaande comeback, het rechterlijk geschil rond de naam Vandenberg, ambities en het componeren van schilderijen en nummers.

Bastiaan Tuenter

MYRATH

REVOLUTIEMETAL!

Hoe neem je in een land met een dictatoriaal bewind een metalalbum op? Met gevaar voor eigen leven! De bandleden van Myrath groeiden op in het lang onderdrukte Tunesië. Het Noord-Afrikaanse land dat 23 jaar heeft geleden onder de tirannie van de inmiddels gevluchte dictator Zine El Abdine Ben Ali kende in die periode geen vrijheid van meningsuiting of persvrijheid. Ook gold er een avondklok. Het leger in de straten had de opdracht na 20.00 uur alles wat uit zichzelf kon bewegen neer te schieten. “Vrienden van me zijn gearresteerd en gemarteld”, aldus zanger Zaher Zorgati.

Patrick Lamberts

ANUBIS GATE

DE WET VAN JANTE

Nice guys finish last. Zeker in het geval van het Deense kwartet Anubis Gate een waarheid als een koe. Want van marketing heeft de progmetalband geen kaas gegeven. Dat heeft niets met onkunde te maken. “In onze wereld is het onbeschoft om jezelf te verkopen”, aldus gitarist, toetsenist en producer Kim Olesen, die Aardschok uitleg geeft.

Patrick Lamberts

ISOLE

KRACHT EN SCHOONHEID

In het Zweedse Gävle timmert al twintig jaar een doomband aan de weg. Aanvankelijk als Forlorn, maar snel wordt de naam veranderd in het originelere Isole. Met name het duo Daniël Bryntse en Crister Olsson, beiden gitaar en zang, bouwen gestaag verder aan hun discografie van hoogstaande doom metal van klassieke snit. Naar aanleiding van hun vijfde album ‘Born From Shadows’ belt Aardschok met Olsson over hoe de zaken ervoor staan.

Martijn Busink

VENOM

TERUG NAAR DE BASIS

De muziek was ongehoord hard en de muzikanten konden niet spelen. Toen Venom in 1981 debuteerde met de barbaarse bak herrie die ‘Welcome To Hell’ heette, dichtten dan ook weinigen het Britse trio een grote toekomst toe. Zelfs de grootste criticaster moet nu echter erkennen dat Venom uitgroeide tot een van de meest invloedrijke metalbands aller tijden. En, dertig jaar na dat explosieve begin bestaat de band nog steeds. Eind november verschijnt zelfs een nieuw album: ‘Fallen Angels’. Een gesprek met oerlid Cronos.

Robert Haagsma

SÓLSTAFIR

ANTI-POPMUZIEK

De vierde plek in de soundcheck van vorige maand doet vermoeden dat Sólstafir de weg naar een meer mainstreampubliek aan het vinden is. Niet zo verwonderlijk ook, want het vierde album ‘Svartir Sandar’ is het meest toegankelijke van de IJslanders tot nu toe en verschijnt via een label dat wél weet hoe je muziek moet promoten, geeft drummer Gumundur ‘Gummi’ Óli Pálmason aan.

Rudi Engel

KRISIUN

FAMILIEBAND

De Braziliaanse death metalbroederschap Krisiun stond jarenlang garant voor hyperspeedreleases die voldeden aan de strengste genre-eisen. Pas met de in 2008 uitgebrachte langspeler ‘Southern Storm’ betrad het trio behoedzaam nieuwe paden. Die ontwikkeling is op opvolger ‘The Great Execution’ verder doorgetrokken. Het gevolg verscheen onlangs als het meest afwisselende, doordachte en overtuigende album dat de groep in zijn twintig bestaansjaren voortbracht. Drummer Max Kolesne denkt er zelfs meer dan alleen puristische death metalfans mee aan te spreken.

Wouter Dielesen

SICK OF IT ALL

TOT HET GAATJE

In 1987 werd Sick Of It All opgericht in Queens, New York, en sindsdien is de band niet meer weg te denken uit de hardcorescene. Inmiddels heeft de band negen studioalbums afgeleverd, en ondanks de malaise in de muziekindustrie blijft Sick Of It All fier overeind staan en is het nog altijd veertig weken per jaar op pad. Als eerbetoon aan zowel de oude als de nieuwe fans is ‘Nonstop’ uitgebracht: een ‘compilatie’ van de eerste vier albums. Onder de bezielende leiding van topproducer Tue Madsen zijn 21 nummers opnieuw opgenomen, waarbij de nadruk ligt op acht nummers van het debuutalbum ‘Blood, Sweat And No Tears’ uit 1989. De heropgenomen songs klinken krachtig en het zou me niets verbazen als de band hiermee een nieuw publiek weet aan te boren. Gitarist Pete Koller denkt dan ook nog niet aan stoppen.

Onno Cro-Mag

REJECTED YOUTH

DE WERELD STAAT OP SPRINGEN!

Rejected Youth is een Duitse punkband met een eigen gezicht: politiek geëngageerd met een donkere toekomstvisie, ondanks het uiterst positieve stemgeluid van zanger/gitarist Magenta. Het vierde album ‘Fuck The Consent’ verschijnt een dezer dagen via diens eigen label, Concrete Jungle Records. Magenta legt uit.

Onno Cro-Mag

MISFITS

ÉCHTE MUZIEK

Om de geschiedenis van Misfits (voorheen The Misfits) te vertellen heb ik wel vijf pagina’s nodig, maar ik zal in enkele zinnen proberen duidelijkheid te scheppen voor de nieuwkomers onder ons. In 1977 richtte zanger Glenn Danzig met bassist Jerry Only, gitarist Frank Licata en drummer Manny The Misfits op, en al snel kwam Jerry’s broertje Doyle er als gitarist bij. De horrorpunk sloeg in als een bom, maar al vlug ontstonden er irritaties en confrontaties tussen de autoritaire Danzig en de rest van de band. In 1983 spatte de band uit elkaar, waarop Glenn Danzig Samhain startte, en later Danzig. De broertjes Only begonnen de band Wolfgang Von Frankenstein. In 1994 won Jerry een langslepende rechtszaak over de naamsrechten van Misfits. Hij richtte de band weer op en met zanger Michale Graves werden de geweldige albums ‘American Psycho’ (1997) en ‘Famous Monsters’ (1999) gemaakt. Ook deze bezetting klapte uit elkaar. In 2003 werd Misfits wederom heropgericht, met in plaats van Doyle gitarist Dez Cadena (ex-Black Flag). In 2003 verscheen het album ‘Project 1950’, vol met covers uit de jaren vijftig, en onlangs verscheen op het eigen Misfits Records ‘The Devil’s Rain’. Met nieuwe drummer Eric Arce (ex-Murphy’s Law) in de gelederen klinkt de band als herboren. Respect dus voor volhouder Jerry Only.

Onno Cro-Mag

COBRA SKULLS

BESCHEIDENHEID SIERT DE MENS

In 2005 werd in Reno, in de Amerikaanse staat Nevada, Cobra Skulls opgericht. Het debuutalbum ‘Sitting Army’ kreeg alleen maar lovende kritieken, waarop een Amerikaanse tournee met Against Me! volgde. De band stond op het punt van doorbreken en kon bij diverse grote labels tekenen, maar in 2009 verscheen het tweede album ‘American Rubicon’ gewoon weer bij een klein undergroundlabel, Red Scare Industries. Vorig jaar tekende Cobra Skulls dan alsnog bij Fat Wreck Chords en het derde album ‘Agitations’ is de kroon op het werk van bassist/zanger Devin Peralta, drummer Luke Swarm en gitarist Adam Beck. Peralta leeft ondanks die grote stap nog steeds van dag tot dag en laat zich door niets en niemand iets wijs maken.

Onno Cro-Mag