CD’s van de maand Oktober 2012

Wederom een gedeelde eerste plaats: DEVIN TOWNSEND PROJECT met Epicloud en THRESHOLD met March Of Progress

 

 

DEVIN TOWNSEND PROJECT

Epicloud

(InsideOut Music/EMI)
Liselotte Hegt
86

 

Heel verrassend wordt ‘Epicloud’ van Devin Townsend Project ingeleid door een gospelkoor. Het zijn stemmen die overigens vaker van zich laten horen op deze CD en die voor een heel verfrissend element zorgen. Al snel neemt Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) het stokje echter over om de eerste echte track ”True North“ in te luiden, waarin meteen de befaamde ‘wall of sound’ wordt opgetrokken die muzikaal genie Devin Townsend zo kenmerkt. Die groteske, epische sound begint zich langzaamaan steeds meer van een trucje tot zijn handelsmerk te ontwikkelen. Townsend zet hiermee namelijk een echt eigen, herkenbaar geluid neer. Het is vet, het is heavy en in-your-face, maar ook open en stiekem ook heel toegankelijk. In vele opzichten is ‘Epicloud’ dan ook een logisch vervolg op het vierluik ‘Ki’, ‘Addicted’, ‘Deconstruction’ en ‘Ghost’. Wederom heeft muze Van Giersbergen dus een hoofdrol te pakken en samen met Townsend zorgt zij voor (dik aangesmeerde) vocale spanningsbogen en frisse afwisseling. De vele gedachtegangen en stemmingen van de Canadese muzikant hebben vrij spel op ‘Epicloud’. Zo kan er gelachen worden om het olijke ”Lucky Animals“, er wordt vet gerockt in ”Liberation“, het wordt romantisch en dromerig met bijvoorbeeld ”Where We Belong“, en Townsends bekende woede-uitbarstingen hoor je onder andere in ”Kingdom“ en ”More!“. De contrasten zijn dus legio, want tegenover de muur aan instrumenten, waar de zang toch redelijk diep in verzonken ligt, pakt Townsend het ook bijna minimalistisch aan in ”Divine“ en ”Lessons“. Het zijn songs die je bijna aanzetten tot mediteren. Door de jaren heen heeft Devin Townsend zich steeds meer ontdaan van overcomplexe songstructuren en richt hij zich steeds meer op liedjes en eenvoud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de man het superaanstekelijke en bijna poppy ”Save Our Now“ heeft weten te componeren. ‘Epicloud’ is daarmee een plaat die niet alleen Townsends trouwste volgers zal behagen, maar die hem ook veel nieuwe fans zal opleveren.

THRESHOLD

March Of Progress

(Nuclear Blast/PIAS)
Liselotte Hegt
90

 

In het aprilnummer van Aardschok uit 2007 vraagt oud-collega Joost Boley zich in zijn recensie over het laatste album ‘Dead Reckoning’ terecht af hoe Threshold na het maken van zo’n geweldig werkstuk zichzelf ooit nog zal kunnen overtreffen. We zijn inmiddels vijf jaar verder en het Britse proggezelschap komt eindelijk met de langverwachte opvolger, genaamd ‘March Of Progress’. Er is intussen wel wat veranderd, want na de release van ‘Dead Reckoning’ verliet Mac het nest (en overleed in 2011 aan nierfalen) en kroop oudgediende Damian Wilson vervolgens achter de microfoon, zodat Threshold de nodige toerverplichtingen kon afmaken. Die samenwerking verliep kennelijk zo goed dat Wilson nog steeds van de partij is en zichzelf inmiddels weer vast bandlid mag noemen. Op ‘March Of Progress’ grijpt de zanger de kans om te schitteren met beide handen aan en hoewel ik altijd meer fan ben geweest van de rocksound en vocale dynamiek van Mac, moet ik toegeven dat Wilson een hele goede prestatie neerzet. Daarbij wordt hij natuurlijk ondersteund door een fantastische muzikale omlijsting, waarmee Threshold ook nu weer een bijzonder hoog muzikaal niveau weet neer te zetten en dat vervolgens ook nog het gehele album (bijna zeventig minuten lang!) volhoudt. Het is een CD geworden waarop de band vooruitkijkt en bijzonder fris klinkt, maar tegelijkertijd ook vet, hard en gedreven voor de dag komt. De jarenlange ervaring komt hier volledig tot bloei en de wisselwerking tussen gitarist Karl Groom en toetsenist Richard West is meesterlijk, waarbij de muziek niet alleen vooruitstrevend maar ook toegankelijk en zeer dynamisch klinkt. Progfans zullen zonder twijfel hun vingers aflikken bij het horen van pareltjes als ”Return Of The Thought Police“, ”Staring At The Sun“, ”Colophon“ en de lange hekkensluiter ”Rubicon“. En op de vraag of Threshold zichzelf heeft overtroffen, zeg ik dan ook volmondig ja!