Silhouette leven voort….Prog in your throat….

alt

Silhouette behoort tot de betere progressieve rock/symfonische rock bands van Nederland, maar ook daarbuiten timmert de band aardig aan de weg. Na het uitkomen van hun nieuwe album getiteld: “Across the Rubicon”. (zie recentie Aardschok van oktober 2012 red) heeft de band prima recenties gekregen en gaat de band met oa. RPWL en  Landmarq op tour door Nederland, Engeland en andere Europese landen. Tijd om de heren nogmaals even aan de spreekwoordelijke tand te gaan voelen.

Kun je iets vertellen over het  nieuwe album: Across the Rubicon?
Jos: Het is ons derde album. Ons vorige album was een conceptalbum. We wilden nu graag weer een album maken met ‘losse’ nummers. Brian Erik en ik hebben nummers aangeleverd, we zaten nu niet aan een thema vast, dus konden we datgene wat we geschreven hadden, gewoon in de groep gooien, de meeste nummers waren niet af of zijn door ons vieren behoorlijk bewerkt, dat is de reden dat we voor alle nummers de credits delen. Het is nog meer dan de vorige twee platen een groepsproduct geworden en dat we als band nog hechter zijn gaan klinken is, denk ik, wel te horen. Omdat de meeste nummers qua tekst iets hadden van ‘terugkijken’ en niet meer ‘daar naar terug kunnen’, kwamen we op de titel: Across the Rubicon’.
Kun je iets vertellen over de studio waar het album is opgenomen en hoe het productieproces verlopen is?
Jos/Gerrit-Jan:  Anderhalf jaar geleden heeft Erik, onze toetsenist, een studio bij zijn huis gebouwd. Het grote voordeel is dat we daar altijd terecht kunnen en op elk gewenst moment terecht kunnen. Dit is handig omdat we alle vier een drukke baan hebben en dat dus buiten werktijd om moeten doen. Erik heeft de opnames gemaakt en de productie heeft hij samen gedaan met Aldo Adema (bekend van o.a. de band Egdon Heath). Aldo had op onze vorige cd ‘Moods’ al een gastrol en we zijn erg blij met wat hij nu weer voor ons gedaan heeft.
Wie heeft de mooie hoes van het nieuwe album ontworpen en hoe zijn jullie op het idee gekomen?
Jos: Het idee van de hoes komt eigenlijk van het nummer: ‘Anybody’ wat gaat over de onderzeeër ‘De Kursk’ die destijds is vergaan. De hoes is ontworpen door Ed Unitsky, bekend van het artwork van o.a. the Flower Kings. Hij heeft het thema van dit nummer gebruikt voor de voorkant. De tekeningen die aan de binnenkant bij elk nummer staan, zijn Ed’s interpretaties van de tekst en daar is hij erg goed in geslaagd.
Ik zag op jullie website dat Pete Trawavas van Marillion met jullie nieuwe album op de foto staat, hebben jullie goed contact met hem en andere leden van Marillion?

Gerrit-Jan: Onze geluidsman was aanwezig bij een optreden van Marillion en heeft goede contacten met alle bandleden. Pete vond het leuk om wat promotie voor ons nieuwe album te doen.
Hoe is de cd ontvangen door de pers en door de fans van de band?

Jos/Gerrit-Jan: Heel erg goed, de fans zijn laaiend enthousiast en de recensies zijn unaniem goed. Regelmatig krijgt het album hoge waarderingen en wordt regelmatig genoemd als kanshebber van ‘Progalbum van het jaar 2012’. We staan zelfs momenteel in de wereldse tien van www.progwereld.org op nummer 1 en bij een bekende progrock webwinkel staan we al sinds de release in de top drie.
Er is een tour aan de nieuwe release gekoppeld; waar treden jullie zoal op en zijn er andere bands die met jullie mee op tournee gaan?
Jos/Gerrit-Jan: Onze releaseparty, samen met Marathon, was op 30 juni 2012 jl.
En we hebben inmiddels al twee keer een optreden in Nederland gehad met de band Incidense.
Op 2 november a.s. staan we in de Lakei in Helmond met de Duitse band RPWL.
In november 2012 gaan we een paar dagen naar de UK, waar we optreden met de bands “Landmarq’ en Also Eden. In februari 2013 komt Landmarq naar Nederland en België (Verviers) en doen we 3 shows met hen samen, waarvan eentje in De Boerderij in Zoetermeer. En in februari 2013 doen we ook nog een show met de band: ‘Miracle’ in De Pol in Aalten. Tot slot verwachten we in 2013 nog meer optredens te plannen.
Zijn jullie van plan om ook in het buitenland te gaan optreden?
Jos/Gerrit-Jan: In ieder geval dus in België en Engeland. Wellicht komen er volgend jaar optredens in Duitsland, Polen en mogelijk ook Tjechie.
Hoe kunnen de Aardschok lezers jullie cd bemachtigen en waar is meer info over de band te vinden?
Jos: Info is te vinden op onze website: www.silhouetteband.nl.
Verder is de cd overal wel te bestellen. Je kunt ook een mailtje sturen naar: info@silhouetteband.nl
Jullie worden veelal vergeleken met oa. Genesis, Pink Floyd, Yes en Marillion. Voor velen is dit toch echt de oude garde op progressieve rock en symfonische rock gebied. Hoe kun je in de tegenwoordige tijd, dus anno 2012 nog vernieuwend overkomen. Zodat ook de nieuwe muziekliefhebber die misschien de geschiedenis van bijv. Yes of Marillion niet kennen, toch kunt betrekken bij Silhouette en daardoor misschien ook wel trek of interesse krijgen om eens wat van Pink Floyd, Genesis of Pendragon te gaan beluisteren.
Jos; Wat wij proberen is symfonische/progressieve rock te maken, zonder de song uit het oog te verliezen. We zijn alle vier gek van de bands die jij hier boven noemt, we houden van mooie instrumentale stukken, maar houden ook van songs zoals bijvoorbeeld The Beatles die schreven. We merken dat er veel mensen zijn die dat waarderen en ja, groepen als Genesis, Marillion en Pink Floyd hebben in feite hetzelfde gedaan, dus zo kom je ook weer bij hen uit. We zijn niet bewust bezig om als een bepaalde band te klinken, maar we gaan hun invloeden zeker niet uit de weg.
Hoe zie jij de toekomst van de progressieve rock en symfonische rock in het algemeen? staan er bijv. nieuwe bands op die ook het grotere publiek nog eens kunnen bereiken, ook al is dat misschien in het tijdperk van Lady Gaga, Nick en Simon en Coldplay misschien wel onmogelijk?

Jos: Er zal voor progressieve rock altijd publiek blijven. Dat heeft het verleden wel bewezen.
Erik: Ach, waarom zo negatief? Het is immers ook het tijdperk van Dream Theater, Riverside, Porcupine Tree en Anathema, baanbrekende bands die eens steeds groter publiek weten te bereiken. We moeten om als muzikanten door hun integere aanpak laten inspireren en gewoon zorgen dat we overtuigde en eerlijk muziek maken. Laten we niet zielig doen over opkomst en ondergang van genres. Als je een mooie plaat maakt, vind het zijn weg echt wel naar de fans.
Heb je nog een laatste woord voor de lezers van de Aardschok online?
Jos: Koop onze cd! En voor de echte live-ervaring: bezoek onze optredens!
Erik: Doe het licht uit, deur op slot, zet de versterker luid aan en luister naar onze Across the Rubicon. Zeker weten dat je het leuk vindt.