Very Eavy Festival 2013 best of International metal!

alt
Line up Festival Very ‘Eavy 2013 is een droom voor de liefhebber van oldschool Heavy-Metal!
In sporthal ‘De Spont’ te Stadskanaal vindt op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2013 de derde editie van het heavy-metal festival Very ‘Eavy plaats.
De eerste twee edities vonden plaats op een andere locatie. Vanwege het succes gaat het festival flink uitbreiden.
Organisator Hugo Koch heeft besloten dit jaar het festival uit te breiden naar een 2-daags evenement. Zo zal het festival op 29 maart van start gaan om 20.00 uur. Die avond zullen drie Nederlandse bands op het podium staan en wel Angus, Martyr en Neerlands beste Thin Lizzy tribute band Parris.
Angus bestaat inmiddels bijna 30 jaar en heeft anno 2012 nog altijd erg veel aanzien. Niet alleen in Nederland, maar over de gehele wereld.
Datzelfde geldt voor Martyr. Deze band uit Utrecht maakte in de jaren tachtig twee albums. Na een tijdje uit elkaar te zijn geweest kwamen de jongens in 2001 weer samen en sindsdien touren ze wederom door heel Europa.
Parris stond vorig jaar ook reeds op het festival. “Het is niet de gewoonte een band twee keer achter elkaar te boeken”, aldus Koch. “We kregen echter zoveel smeekbedes van bezoekers, dat we toch maar overstag zijn gegaan”.
Grote namen op het hoofdpodium:
“Er is eigenlijk geen echte headliner dit jaar”, aldus Hugo Koch. Very ‘Eavy heeft een aantal bands gecontracteerd die stuk voor stuk als headliner geprogrammeerd zouden kunnen staan.
Het Engelse Praying Mantis is één van de paradepaardjes van het festival. Deze band bestaat reeds 38 jaar en heeft vanaf 1981 reeds vele albums uitgebracht. Het debuut ‘Time Tells No Lies’ uit 1981 wordt nog altijd gezien als één van de beste Engelse hardrock albums ooit.
Highway Chile is voor velen natuurlijk ook geen onbekende naam. Deze fantastische band kan worden gezien als één van de belangrijkste Nederlandse hardrock bands. In de jaren tachtig vertrokken enkele leden naar de band Helloise. In Stadskanaal gaat er iets speciaals gebeuren. De band zal een ‘best of’- set spelen van beide bands.
Torch uit Zweden heeft nog nooit eerder in Nederland getourd. Deze band bracht tussen 1982 en 1984 twee albums en twee ep’’s uit. In 2009 kwam ‘Dark Sinner’ uit en sindsdien staat de band weer op het podium.
Eén van de allereerste speed-metal bands uit Duitsland is Warrant. In de jaren tachtig zat deze band op het roemruchte ‘Noise’-label, samen met bands als Celtic Frost en Helloween. Net als bij ieder optreden zal ook ‘The Enforcer’ meekomen, een als beul verkleed personage die met zijn bijl het publiek opzweept.
Dirk Schiphorst en Jan ‘Uncle Sado’ Kasperink zijn oerleden van Together. Een heavy-metal band die in de jaren tachtig vooral live zijn gelijke niet kende. Speciaal voor Very ‘Eavy komen de heren nog één keer bij elkaar en zullen een set spelen met alle bekende Together songs. De band zal tijdens een aantal nummers worden versterkt door de kinderen van Dirk Schiphorst, die deel uitmaakten van de band Good Things End.
Steel Horse uit Spanje is “the next big thing”, aldus velen. Deze relatief jonge band zal menig heavy-metal hart sneller doen kloppen.
Metal Law uit Duitsland staat ook voor de eerste keer exclusief op een Nederlands podium. Deze band speelt heavy-metal zoals het bedoeld is en zal je doen denken aan bands als Judas Priest, Saxon en Manowar.
Winaar van de Very ‘Eavy Battle Act of State zal de zaterdag om 13.30 openen. Deze Groningse band wist tijdens de Battle, afgelopen oktober, de zaal volledig op zijn kop te zetten met hun power-metal.
Ex Iron Maiden gitarist Dennis Stratton:
Het festival zal zaterdag worden afgesloten door de Iron Maiden tribute band Harris. Als zeer speciale gast zal ex Iron Maiden gitarist Dennis Stratton een aantal songs meespelen.
Speciaal ingevlogen uit Engeland, zal Dennis ook met het Engelse Praying Mantis een aantal nummers meespelen, want van deze band maakte hij enkele jaren deel uit.
Het Very ‘Eavy festival vindt plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2013 in sporthal ‘De Spont’, aan het Gandhiplein 4 in Stadskanaal. De deuren gaan vrijdags open om 19.30 en om 20.00 staat de eerste band op het podium.
Zaterdag gaan de deuren open om 13.00 en om 13.30 en zal Act Of State die dag openen. Kaarten kosten € 22,50 en zijn geldig voor beide dagen. Ze zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.veryeavy.nl bij ‘De Spont’ in Stadskanaal en bij Big Bad Wolf Records in Leeuwarden.
Aan de kassa kosten de kaarten 27,50 Euro.