Hugo Koch Very Eavy 2013 Interview

Het leek erop dat reeds jaren geleden de heavy metal tot uitsterven bedreigd was in het Noord Oosten des lands, maar daar heeft oa. Hugo Koch, woonachtig in Stadskanaal, een beste draai aan gegeven. Enige jaren geleden besloot hij dat er ook in dit voor velen ‘ achtergelegen gebied ‘ de metal muziek weer luid en duidelijk moesten gaan klinken. En daar werd behoorlijk aan gehoor gegeven. Ook dit jaar is er weer een Very Eavy Festival. Ik wilde Hugo nog even voordat het geweld weer in alle hevigheid gaat losbarsten in Stadskanaal nog even een paar vragen stellen….

 

 

Wanneer en hoe ben je op het idee gekomen om Very Eavy te organiseren?
 
 Ik liep al jaren met de gedachte rond om een festival te gaan organiseren met alleen oldschool Heavy Metal en Hardrock bands. In Duitsland zijn al jaren festivals die alleen 
maar oldschool programmeren. Denk hierbij aan festival als ‘Keep it True’ en ‘Headbangers Open Air’. In het Noorden van ons land was telkens ook bar weinig te doen op Metal 
gebied.
 
Kun je iets vertellen over het festival en de bands die dit jaar op het festival op gaan treden?
 
Dit jaar is Very ‘Eavy voor het eerst 2 dagen. Althans 1 avond en 1 dag. Vrijdag 29 maart zal het festival om 20.00 uur worden geopend door ANGUS. Een band die al zo’n 30 jaar bestaat en anno 2013 sterker is dan ooit. MARTYR uit Utrecht bestaat ongeveer net zo lang en timmeren de laatste jaren weer aan de weg. Enkele jaren geleden tekenden zij een platendeal bij het Amerikaanse label Metal Blade. De vrijdag zal worden afgesloten met de Thin Lizzy tribute PARRIS. Deze band stond vorig jaar ook op Very ‘Eavy. 
 
Door de vele smeekbedes ben ik overstag gegaan en heb ze nogmaals geboekt. Zaterdag 30 maart zijn de deuren open om 13.00 uur en zal vlak daarna ACT OF STATE de dag aftrappen. Deze powermetal band uit Groningen won de ‘Very ‘Eavy Battle’. Hun debut cd wordt overal in de wereld erg goed ontvangen. Het Spaanse STEELHORSE zal met hun traditionele Metal veel zieltjes gaan winnen in Stadskanaal. Ik zag deze band onlangs in Almere en was meer dan aangenaam verrast. METAL LAW uit Duitsland speelt Heavy Metal zonder poespas. Recht voor je raap. De band heeft nog nooit eerder in Nederland op een podium gestaan. WARRANT is 1 van de oudste Thrash Metal bands van Duitsland. De band zat in de jaren tachtig op het beroemde Noise label samen met bands als Helloween en Celtic Frost. Vervolgens zal na meer dan 25 jaar TOGETHER uit Apeldoorn nog voor 1 keer op het podium staan onder de naam ‘ex Together’.  In de jaren tachtig volgens velen de allerbeste Nederlandse live Heavy Metal band. TORCH uit 
Sweden speelt in de originele bezetting en zal slechts 1 show doen in Europa. Zeer uniek want volgens zanger Dan Dark kan het elk moment afgelopen zijn met TORCH.  
 
HIGHWAY CHILE zal iets speciaals doen tijdens ‘Very ‘Eavy’ . Aangezien de band voor een groot gedeelte bestaat uit leden die zowel in HIGHWAY CHILE als HELLOISE zaten, zullen zij het beste van deze 2 bands spelen. 1 na laatste band is PRAYING MANTIS uit Engeland. Deze band hoeft geen verdere introductie. Meer dan 35 jaar is deze band al 1 van de meest toonaangevende Hardrock bands uit de UK. Het festival zal worden afgesloten met de IRON MAIDEN tribute band HARRIS. Reken maar dat het dak eraf zal gaan want speciaal voor de gelegenheid zal ex IRON MAIDEN gitarist DENNIS STRATTON een aantal nummers meespelen. Dennis zal trouwens ook nog gaan meespelen met PRAYING MANTIS waar hij ook ooit deel van uitmaakte.
 
 Ik las op de website dat er veel interesse bestaat vanuit België en hoe staat het met bijv. Duitsland?
 
Er is inderdaad veel interesse uit het buitenland. Vanuit België heeft men een busreis georganiseerd. Verder zijn er erg veel kaarten verkocht aan landen als Duitsland en  Engeland, maar ook aan bezoekers uit Ierland, Zweden, Zwitserland en Spanje!
 
Hoe kunnen liefhebbers kaarten bestellen en waar kunnen ze de info vinden over het festival?
 
Alle informatie is te vinden via de website www.veryeavy.nl , dus ook de kaartverkoop. Ik raad iedereen aan om niet langer te wachten met aanschaffen want bijna tweederde van alle kaarten  is al verkocht.
 
Heb je nog meer plannen dit jaar om bands naar het noord oosten van Nederland te halen voor optredens?
 
Ik ben bezig met zogenaamde ‘Very ‘Eavy evenings/nights’ in Ter Apel. In een prachtig klein zaaltje genaamd ‘Full House’ heb ik voor 2013 als optredens geboekt voor bands als Tysondog, Sleepy Hollow, Vortex, Methusalem, Gloria Victis en Act of State. Als de bezoekers blijven komen ga ik zeker nog meer organiseren.
 
Staan er nog bands op je verlanglijstje die je graag op het festival zou willen hebben, voor een optreden?
 
Ja ik heb een behoorlijke verlanglijst. Bands als HELL, ACCEPT, SATAN, ANGELWITCH etc.etc. zal ik graag eens boeken.
 
Heb je nog een laatste woord voor de lezers van Aaardschok.com?
 
Naast 13 fantastische bands zal er dit jaar ook een grote ‘Metal Markt’ zijn met standhouders uit verschilende landen. Zij brengen lp’s, cd’s, shirts, patches en diverse andere  mooie spullen mee. Kom dus naar Very ‘Eavy. Het is het paasweekend dus en de vrijdag is ‘Goede Vrijdag’. De meesten kunnen dus ongeremd feest vieren.
 
NIEUWS:
ANGUS is opgeheven en zal worden vervangen door EVIL INVADERS uit België . De nieuwste speed metal sensatie die doet denken aan het beginwerk van bands als Exodus en Agent Steel.