Interview Doogie White

Op 27 mei 2013 komt het nieuwe album van Doogie White, bekend van oa. Tank, Ritchie Blackmore en Rainbow, Praying Mantis, Yngwie Malmsteen, Cornerstone samen met de band La Paz uit. La Paz is een hardrock/ heavy metal band uit Schotland die al sinds de jaren 80 actief zijn. Het album gaat: The Dark and the Light heten en komt uit via Metal Mind Productions. We wilden graag eens wat meer weten over deze top zanger in het hardrock, heavy metal genre. Omdat Doogie aan het touren is en veel in de tourbus zit, hebben we het interview via de e-mail gedaan.

Hoe gaat het eigenlijk met je?

Het gaat prima, bedankt. Ik zit in de bus om naar Frankrijk te gaan om daar op te gaan treden. Dat is dan alweer de zesde show. We zijn namelijk halverwege de Europese tour met Michael Schenker’s Temple of Rock.

 

 

Waarom ben je trouwens met Tank gestopt, het ging zo lekker tussen jou en de band, vooral na het uitkomen van het zeer goede album: “War Nation”.

Ik heb Tank niet verlaten, ik had reeds lang geleden afspraken gemaakt met Michael Schenker om mee tewerken met de opnames voor het nieuwe album en de betreffende tournee. Tank heeft een aantal concerten waar ik dus niet bij kan zijn, maar daar is een oplossing voor gekomen. ZP Theart (bekend van Dragonforce en I am I) red. neemt het stokje voor deze live concerten even over en ik heb gehoord dat het erg goed gaat!.

 

Waarom Metal Mind Productions en hoe is de samenwerking verlopen?

Door mijn werk met Tank. Ik heb daar twee albums met Tank gedaan, 1 solo-album en nu dus de tweede met La Paz. En dat alles in drie en een half jaar.

 

Waarom heb je besloten een nieuw album met La Paz op te gaan nemen?

Ik denk dat we wat meer te vertellen hadden, we waren na het eerste album nog niet klaar. Ik was op tour toen Chic Mc Sherry (gitarist La Paz) red. me zei dat hij nieuw materiaal aan het schrijven was en hij vroeg of ik de songs wilde beluisteren. Daarbij zei hij dat het materiaal misschien te gebruiken is voor een nieuw solo/album of een nieuw album met La Paz. Ik had eerlijk gezegd geen zin in een nieuw solo album en daarbij komt dat alles wat Chic schrijft of speelt zijn specifieke gitaar geluid heeft en dat betekend meteen dat dit de basis is voor de band La Paz. Dus van het een kwam het ander eigenlijk..

 

 

 

Kun je wat meer vertellen over het nieuwe album: The Dark and the Light; hoe kwam het album tot stand?

De drum partijen zijn in een zeer goede studio opgenomen, in Glasgow om een goede gedegen fundering te leggen, om daarop verder te gaan bouwen. Chic heeft een eigen studio op zijn boerderij en het meeste gitaar werk, baslijnen en de keyboards zijn daar opgenomen. Mijn zang partijen zijn opgenomen in Londen, waar ook de zangpartijen voor het album van TANK “War Nation” op zijn genomen. Daarna hebben alles naar Rolf Munkes (Empire Studios) verzonden en hij heeft het gemixed en gemastered.

 

Wat is eigenlijk het verhaal achter: “The Dark and the Light? 

Ik denk dat ieder voor zich er iets uit zou kunnen halen, meer dan dat ik een kant en klaar verhaal neerleg, of dat ik iets probeer uit te leggen. Er staan typische La Paz nummers op (The Light) en samen met Chic heb ik andere wegen gezocht wat de muziek betreft en textueel gezien (The Dark). De dingen waar ik vroeger mee worstelde in mijn jongere jaren en datgene wat me nu interesseert zijn nogal verschillend vandaar dat je dit ook terug ziet in de teksten. Textueel gezien heeft het enige prachtige contrasten als je het vergelijkt met eerder werk. Om in herhaling te gaan treden wat we eerder deden zou niet erg progressief zijn.  Het is voor alle bandleden een grote stap voorwaards en ik ben erg gelukkig dat ik daar een onderdeel van mag zijn.

 

Gaan jullie na het uitkomen van de nieuwe cd op tour en doen jullie dan ook nog nederland aan?

Er zullen wat selective data zijn en voor de rest kijken we wel of er mogelijkheden gaan komen om ergens op te treden of dat we een festival mee kunnen pakken. In nederland zal ik twee concerten geven met Michael Schenker, dat zal eind mei zijn.  (Eci Cultuurfabriek, Roermond 29 mei en Patronaat, Haarlem 30 mei 2013) red.

 

Je bent nogal een druk baasje in de hardrock en metal scene. Kun je iets vertellen over de andere bands, projecten waar je mee bezig bent?

Mijn belangrijkste focus ligt op het moment bij Michael Schenker. We zijn begonnen met de opnames voor het nieuwe album: “Bridge the Gap”. Op 7 januari dit jaar ben ik naar Japan gegaan met de VOR (Voices of Rainbow) samen met Joe Lynn Turner en Graham Bonnet. Daarna heb ik zes shows gedaan met Demons Eye in Duitsland. Daarna ben ik terug in de studio beland met Michael Schenker om het album verder af te maken. Daarna twee dagen vrij…en toen op naar Rusland waar de tour begon op 3 April. Ik vindt het heerlijk als het druk is, dat ik wat te doen heb en met schenker en de andere jongens van de band is het erg tof. We hebben een goede tijd samen.

 

Heb je nog andere plannen dit jaar, of is er nog iets om van te dromen?

Ik ben druk met Michael Schenkers Temple of Rock tot eind van de zomer. Het album “Bridge the Gap” komt later dit jaar uit. Ik ben natuurlijk ook bezig met de promotie van het nieuwe album van La Paz ik heb nog een paar concerten met Demons Eye. Er zijn daarbij nog een aantal andere dingen. Tja, zingen is mijn werk en rock, hardrock, heavy metal is mijn absolute passie. Als er bands of lieden met me willen samenwerken of iets dergelijks houdt ik me altijd aanbevolen. Ik ben zeer gelukkig met de keuzes die ik gemaakt heb en dat een aantal goede muzikanten me gevraagd hebben om samen met hen muziek te mogen maken. 

Heb je nog een laatste woord voor de lezers van de Aardschok?

Hartelijk dank voor het ondersteunen van goede hardrock en metal muziek….

Info Doogie White:   www.doogiewhite.com