Interview Clive Nolan

Clive Nolan is een druk bezet persoon in nogal wat progressieve rock bands, zoals Arena en Pendragon. Maar componeert ook oa. een nieuwe musical met de titel Alchemy. Omdat het live optreden van Alchemy binnkort verschijnt in de vorm van een dvd en cd box-set. Willen we graag wat meer weten over het wel en wee van deze multi-instrumentalist.

qq

AARDSCHOK: Beste Clive Nolan, hoe gaat het?
CN:Hoi, het gaat goed met me bedankt .. 😉 Ik ben druk met het leren van de teksten van Alchemy voor de nieuwe concerten die we gaan geven.
 
AARDSCHOK: Kun je ons iets over je nieuwste project Alchemy vertellen?
CN:Nou, het is een musical gebaseerd op een verhaal dat ik schreef. Het is een Victoriaans avonturenverhaal dat de mysteries probeert op te lossen die de wereld reeds eeuwen in z’n greep houdt.  
Het verhaal van de schimmige wereld van alchemie, donkere wetenschap en het bovennatuurlijke. 
 
AARDSCHOK: Hoe was de reactie door de pers en fans op het album?
CN: Om eerlijk te zijn ben ik verbaasd door de reacties. We hebben vele, vele reviews gehad en bijna alle reviews zijn positief. 
Ik was echt aangenaam verrast, dat zo veel tijdschriften zo enthousiast gereageerd hebben op Alchemy.
 
AARDSCHOK: Je bent waarschijnlijk een van de drukste kunstenaars in de muziekscene. Arena, Pendragon, Shadowland, Caamora etc.
Hoe blijf je in vorm om je helemaal te geven in alle bands en projecten en waar haal je de inspiratie vandaan na al die jaren?
CN: Ik houdt van wat ik doe, ik ben blij dat ik van mijn hobby m’n werk heb gemaakt, daarom zit ik in een bevoorrechte positie. Het geheim is dat je alles goed en ruim van te voren moet gaan plannen. 
Als je dit doet dan ben je al een heel eind goed op weg. Het mooiste vindt ik het schrijven van nieuwe nummers. Ik heb eigenlijk nooit gezocht naar inspiratie en waar deze vandaan zou kunnen komen.
Ik denk er net zo over als mensen die bijvoorbeeld graag gaan vissen, of een andere hobby hebben. 
Er zijn oneindig vele ideeen die rond de kosmos zweven en daar probeer ik ergens iets van mee te pikken.
 
 
AARDSCHOK: Kun je ons vertellen wat je zoal doet op het moment, er zal oa een DVD en CD uitkomen van het optreden van Alchemy dat jullie deden in Polen.
Kun je ons daar iets over vertellen?
CN: Op dit moment zijn we in de laatste fase van de afronding van het nieuwe materiaal de live-box set (cd en dvd) van Alchemy (Gepland voor september). 
Het is bijna klaar, dus ben ik benieuwd naar de release. In de tussentijd zijn de repetities in volle gang voor de Engels theatershows van Alchemy. 
Er Is veel om over na te denken, bijvoorbeeld hoe de kostuums worden gemaakt, en het landschap eruit gaat zien, als achtergrond het achtergrond licht en de geluids-technologie en nog veel meer. 
Met nog een paar weken te gaan voor de optredens begint het toch wel te kriebelen zo hier en daar. 
Het concert in Polen waar de DVD boxset van uitkomt is opgenomen in februari tijdens een concert uitvoering in Polen, waar we Alchemy live hebben laten zien.
Het was een zeer mooi optreden en het was prachtig om te zien hoe de bezoekers reageerden op wat ze zagen, iedereen heeft er erg van genoten.
 
AARDSCHOK: Heb je nog tijd om leuke dingen te doen, bijvoorbeeld op vakantie gaan of op bezoek bij je familie, uitgaan met vrienden?
CN: Niet zozeer 😉 Als ik op tour ben denk ik aan vakantie, het geven van concerten overal over de wereld is eigenlijk voor mij rustgevend en het is een soort vakantie voor mij .. 😉  Rond de kerstdagen gun ik mezelf een paar dagen vrij…
 
AARDSCHOK: Speel je nog Nederland dit jaar?
CN: Helaas zijn er geen optredens meer in Nederland dit jaar. Toch zullen we Alchemy in Nederland gaan uitvoeren op 8 februari 2014 in de Boerderij te Zoetermeer. 
Dit zal een eenmalig optreden zijn, dus wees er snel bij.
 
AARDSCHOK: Waar kunnen mensen informatie over wat je zoal doet vinden?
CN: je kunt me vinden op facebook evenals op www.clivenolan.net of www.alchemythemusical.com en natuurlijk arenaband.co.uk of pendragon.mu 
 
AARDSCHOK: Hoe kwam je op het idee om de toetsen, keyboard te spelen?
CN: Mijn ouders zijn beide piano leraren, dus kun je zeggen dat de piano altijd een stuk van mijn leven is geweest. Het is trouwens voor mij niet het belangrijkste instrument geweest, ik heb op school vooral viool en cello gespeeld. Maar de piano en de keyboard kon ik goed bespelen, vandaar dat ik in de bands vooral te zien ben als toetsenist.
 
 
AARDSCHOK: Wat vind je van bijvoorbeeld; Rick Wakeman, Vangelis, Keith Emerson, Kerry Livgren of Elton John, zijn deze lieden een inspiratiebron voor je geweest?
CN: Nee, eigenlijk niet, ik heb niet de neiging om toetsenisten te volgen, al hoewel Rick Wakemen wel een voorbeeld of inspiratiebron is geweest. 
Maar over het algemeen komt mijn muzikale inspiratie van de bekende componisten en ben erg geinterresseerd in film muziek.
 
AARDSCHOK: Je bent niet alleen een toetsenist. Welke andere vaardigheden heb je nog meer in de muziek?
CN: Nou ik speelde vroeger viool en cello, maar dat doe ik nu niet meer. Mijn belangrijkste studies aan de universiteit waren orkestratie, compositie en het dirigeren 
dus ik probeer al deze dingen te gebruiken in de muziek die we maken.
 
AARDSCHOK: Kun je ons iets over je toekomstplannen vertellen?
CN: Er zal een nieuwe Pendragon album uitkomen volgend jaar, en inderdaad daaropvolgend een grote tour. Er zal ook een nieuw Arena album uitkomen volgend jaar, maar het is niet zeker of daar een tour opgaat volgen, maar we zullen volgend jaar vast wel een paar optredens doen met Arena.. 
Ik heb ook een plan om Alchemy op te voeren in West End theater in Londen volgend jaar, dat zal echt een uitdaging zijn.
Er zijn ook plannen om met Shadowland weer op tour te gaan en misschien gaan we met Shadowland nog een nieuwe DVD uitbrengen, de tweede dus.
Daarbij ben ik ook van plan om terug te keren naar Zuid-Amerika, om daar Alchemy te gaan promoten. Dus je ziet, weer een heel druk jaar..
 
AARDSCHOK: Heb je nog laatste woord aan de lezers van de Aardschok?
CN: Bedankt voor het lezen van dit interview en ik hoop dat je eens wilt luisteren naar Alchemy en evt. het album wilt aanschaffen. Verder kun je Alchemy live zien in de Boerderij in 2014.