Aardschok December 2013

 

In de Aardschok van December 2013 lees je alles over:

MOONKINGSWITHIN TEMPTATIONLEGION OF THE DAMNEDICED EARTHNIGHTWISHMY FAVORITE SCARHELLBENEDICTUMLEAVES’ EYESAVATARIUMAPOCALYPTICATRANS-SIBERIAN ORCHESTRARHAPSODY OF FIREDE KLASSIEKER: HAREM SCAREMBOSTONVENGEANCEIRON MASKPLACE VENDOMEKOMAHARTILLERYGENERATION KILLBLACK SPIDERSBODYFARMDEICIDECHEMIAPRO-PAINMETAL FEMALE VOICES FEST

MOONKINGS

ADJE VANDENBERG TERUG MET MOONKINGS

Helemaal weg is gitarist en songschrijver Adrian ‘Adje’ VandenBerg natuurlijk nooit geweest. Een optreden van zijn oude band Whitesnake in onze contreien was nooit compleet zonder dat de meester even het podium opwipte voor een gastbijdrage. Maar met het lanceren van zijn nieuwe band MoonKings is hij pas écht terug.

Robert Haagsma

WITHIN TEMPTATION

DE EERSTE INDRUK VAN DE NIEUWE CD ‘HYDRA’

Within Temptations nieuwe album heet ‘Hydra’, bevat tien nummers en komt in de laatste januariweek van 2014 uit. De band gaf eind oktober al een voorproefje aan binnen- en buitenlandse pers in de Wisseloord Studio’s. Daar hoorden we een stevige, gevarieerde plaat met veel ruimte voor gitaarwerk, flink wat dubbele basdrums, een paar experimenten, maar bovenal gastbijdragen van natuurlijk Tarja Turunen, maar ook Howard Jones (ex-Killswitch Engage) en… rapper Xzibit?!

Patrick Lamberts

LEGION OF THE DAMNED

BUSINESS AS USUAL

Op het gebied van zogenaamde female fronted metal is Nederland met bands als Within Temptation, Epica en Delain marktleider. Ook op death metalgebied hebben we met onder andere Pestilence, Hail Of Bullets en Asphyx een stevige vinger in de pap. Wanneer het op thrash metal aankomt heeft ons kikkerlandje echter maar één serieuze speler: Legion Of The Damned. De Limburgse band staat nationaal al acht jaar onbetwist en onbedreigd aan de top. Ook internationaal geniet Legion Of The Damned veel aanzien. Die leidende positie zal ongetwijfeld nog worden verstevigd met het verschijnen van het vijfde studioalbum ‘Ravenous Plague’, in de eerste week van 2014.

André Verhuysen

ICED EARTH

VRIENDEN VOOR HET LEVEN

Gitarist en bandleider Jon Schaffer heeft met Iced Earth voor elkaar gekregen waar hij van droomde. Voor het eerst in ruim tien jaar heeft hij een zanger tot zijn beschikking waarmee Iced Earth te allen tijden kan toeren. Twee jaar en zo’n tweehonderd shows na ‘Dystopia’ keert de Amerikaanse heavy metalgroep in januari terug met ‘Plagues Of Babylon’. Het elfde studioalbum heeft twee gezichten. Het eerste gedeelte markeert een avontuur uit het Something Wicked-universum, terwijl het tweede gedeelte losse songs beslaat. Schaffer schuift aan op het kantoor van zijn platenmaatschappij Century Media in Dortmund.

Bastiaan Tuenter

NIGHTWISH

NIGHTWISH KIEST VOL OVERTUIGING VOOR FLOOR

‘Ms. Floor Jansen is a keeper.’ Zo begint het persbericht waarmee Nightwish op 9 oktober aankondigde dat de band een nieuwe, vaste bezetting heeft. Ook Troy Donockley, de man met de Ierse doedelzak, wordt definitief onderdeel van de band. Met de aanstaande release van de DVD ‘Showtime, Storytime’ én een soloalbum van Tuomas Holopainen op komst, is het tijd om even bij te praten met de maestro zelf én natuurlijk met La Jansen.

Magda Dullemond en Anita Boel

MY FAVORITE SCAR

ALLES IN EIGEN HAND

In 2010 wordt My Favorite Scar met veel tromgeroffel gelanceerd. Een Nederlandse rockband op een groot platenlabel, dat daarnaast veelvuldig op de grootste podia te zien is. Inmiddels zijn we drie jaar verder en pakt My Favorite Scar het helemaal anders aan. Om te beginnen met de EP ‘Wide Awake Part 1’, uitgebracht op hun eigen platenlabel, maar daarom niet minder goed of ambitieus. Aardschok spreekt zanger Jeroen van Riet.

Ron Willemsen

HELL

DE VLOEK IS GEWEKEN

‘Curse And Chapter’ is het tweede album van de Britse metalband Hell. Het is het vervolg op het debuut ‘Human Remains’ dat in 2011 onthaald werd als een van de meest spectaculaire debuutalbums van dat jaar. Vanwege de muziek, maar zeker ook vanwege het verbijsterende verhaal van de band zelf. Hoe was het om zo’n bijzonder album op te volgen? En wat voor effect had het onverwachte succes op de mannen? De gitaristen Andy Sneap en Kev Bower geven antwoord.

Robert Haagsma

BENEDICTUM

GIRLS JUST WANNA HAVE FUN

Onder de vleugels van Dio-gitarist Craig Goldy en Dokken-bassist Jeff Pilson werkt het Amerikaanse Benedictum hard aan internationale erkenning. Het nieuwe, vierde studioalbum ‘Obey’ zal de ware metalfan beslist kunnen bekoren, al was het alleen maar vanwege de opmerkelijke frontvrouw Veronica ‘The V’ Freeman met haar rauwe stemgeluid. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken? Het blijkt allemaal reuze mee te vallen wanneer Aardschok bij The V informeert naar de laatste stand van zaken.

Liselotte Hegt

LEAVES’ EYES

SCHILDERACHTIG JUBILEUM

De bandleden van Leaves’ Eyes zijn harde werkers. Twee jaar na het uitbrengen van het folkalbum ‘Meredead’ en flink wat optredens, is nu ‘Symphonies Of The Night’ al weer klaar. Mede door de samenwerking met een echt koor en orkest is het een indrukwekkend werkstuk geworden. Frontvrouw Liv Kristine is er dan ook met recht trots op. We spreken de zangeres op Metal Female Voices Fest in het Belgische Wieze.

Anita Boel

AVATARIUM

DOOM MET EEN DAME

Leif Edling manifesteerde zich de afgelopen drie decennia als de bandleider, bassist en belangrijkste componist van Candlemass, Abstrakt Algebra en Krux. Avatarium is het nieuwste muzikale avontuur van de Zweedse muzikant, waar verder gitarist Marcus Jidell (Evergrey), toetsenist Carl Westholm (Krux) en drummer Lars Sköld (Tiamat) in participeren. Op het onlangs verschenen titelloze debuut zijn de doom metal-epossen van zijn hand opnieuw majestueus. De plaat is extra bijzonder dankzij de prachtige zang van de buiten Zweden volstrekt onbekende zangeres Jennie-Ann Smith. Het verhaal wordt verteld door de oude veteraan en de splinternieuwe ster.

Robert Haagsma

APOCALYPTICA

ODE AAN WAGNER

Apocalyptica laat weer van zich horen na een jaar rust. Hoewel, rust? Er werd weliswaar nauwelijks getoerd en de opvolger van studioalbum ‘7th Symphony’ (2010) laat nog even op zich wachten, maar er is stiekem wel keihard gewerkt. Het leverde een spectaculaire show op ter ere van de klassieke componist Wilhelm Richard Wagner, wiens tweehonderdste geboortedag in 2013 werd gevierd. Het livealbum ‘Wagner Reloaded’, dat werd opgenomen met het MDR Symphony Orchestra in Leipzig is daarvan het eindresultaat. Drummer Mikko Sirén blikt terug en kijkt vooruit.

Patrick Lamberts

TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA

DE MEESTER SPREEKT

In 2011 deed Trans-Siberian Orchestra voor de eerste keer Europa aan voor een korte tournee. In thuisland Amerika is dit gezelschap al vijftien jaar een waar fenomeen en nu wil het ook in Europa vaste grond onder de voeten krijgen. De shows zijn altijd overweldigend spectaculair, met vuurwerk – echt én muzikaal – flitsende lasershows en andere special effects. Trans-Siberian Orchestra is het kindje van Jon Oliva, Al Pitrelli, Robert Kinkel en met name Paul O’Neill. Die laatste praat Aardschok bij en licht een tipje van de sluier over wat het publiek kan verwachten tijdens de shows in januari 2014.

Ron Willemsen

RHAPSODY OF FIRE

SLAAT DE VLEUGELS UIT

Het zag er lang naar uit dat een eensgezind Rhapsody Of Fire de mensheid tot in lengte van jaren zou bedienen met typisch Italiaanse bombast. Twee jaar geleden nam het sprookje echter een onverwachte wending. Gitarist Luca Turilli stapte op en ging verder met zijn eigen versie van Rhapsody. Zanger Fabio Lione en toetsenist Alex Staropoli bleven achter als de harde kern van Rhapsody Of Fire. ‘Dark Wings Of Steel’ is het eerste album van de band in het post-Turillitijdperk.

Robert Haagsma

DE KLASSIEKER: HAREM SCAREM

‘MOOD SWINGS’

De rockformatie Harem Scarem is met twaalf langspelers ontzettend productief, maar wordt al twintig jaar achtervolgd door één enkel album: ‘Mood Swings’. De ‘American original rock’ van het tweede album en meesterwerk uit 1993 sloeg ondanks de turbulentie van de gaande grungegolf direct aan. De succesvolle stijl en sound werd op de navolgende langspelers echter steeds verder teruggedrongen. Zowel artistiek als commercieel zakte de Canadese formatie steeds verder weg. In 2008 was de koek op, Harem Scarem werd opgeheven. Nu het album twintig jaar bestaat, meldt de groep zich weer met een heropgenomen versie van de klassieker en een toer. Er ligt zelfs een nieuwe plaat in het verschiet. Zanger Harry Hess en gitarist Pete Lesperance praten in Kerkrade honderduit over ‘Mood Swings’.

Bastiaan Tuenter

BOSTON

ALLES IS LIEFDE

De wereld raast voort, maar de Amerikaanse gitarist en songschrijver Tom Scholz weet zich overal aan te onttrekken. Alleen wanneer hij de tijd rijp acht, komt er een nieuw album van zijn band Boston uit. Al is de kwalificatie ‘band’ nauwelijks meer van toepassing, want het liefst werkt Scholz moederziel alleen. Zijn manier van werken staat ook los van alle actuele muzikale trends en technische ontwikkelingen. Het resultaat is een even fascinerend als onbegrijpelijk album: ‘Life, Love & Hope’.

Robert Haagsma

VENGEANCE

EEN NIEUW TIJDPERK

De nieuwe CD van Vengeance heet ‘Piece Of Cake’. Die titel heeft natuurlijk een ironische lading. De 30-jarige historie van de Nederlandse hardrockband verdient allerlei kwalificaties, maar een onbezorgd wandelingetje door het park was het zelden. Toch lijkt er enige rust over de band neergedaald te zijn. De lineup oogt stabiel en ‘Piece Of Cake’ is een overtuigend teken van leven. Een gesprek met gitarist Timo Somers, die de plaats innam van zijn in 2011 overleden vader Jan.

Robert Haagsma

IRON MASK

MEER DAN DE BELGISCHE YNGWIE

Hoewel Iron Mask al tien jaar bestaat en alle tot nu toe uitgebrachte albums positieve kritieken kregen, interviewde Aardschok de neoklassieke power metalband. Hoogste tijd dus. Aanleiding is het vijfde album ‘Fifth Son Of Winterdoom’, gesprekspartner de Belgische meestergitarist en componist Dushan Petrossi.

Ron Willemsen

PLACE VENDOME

ROCKSTER TEGEN WIL EN DANK

Hij is bekend geworden als zanger van Helloween in de periode 1987 tot 1993. Na zijn vertrek bij de duitse power metaltitanen heeft Michael Kiske behoorlijk afgegeven op deze muziekstijl. Sterker nog, hij wilde er niets meer mee te maken hebben. Tijd heelt echter alle wonden en dus is hij tegenwoordig een veelgevraagde gast bij metalopera’s en op platen van collegamuzikanten. Hij is zelfs sporadisch weer op het podium te bewonderen, zoals met Unisonic en Avantasia. Kiske is ook de zanger van Place Vendome en vertelt in die hoedanigheid over het nieuwe album ‘Thunder In The Distance’ en waar hij verder mee bezig is.

Ron Willemsen

KOMAH

GEEFT JE VLEUGELS

Komah is aan een gestage opmars bezig. Na het debuutalbum ‘Straight Line’ (2009) kwam de schwung er al enigszins in, maar met het winnen van de Redbull Bedroom Jam en het bijbehorende optreden op de afgelopen editie van Graspop kwamen de zaken echt in beweging. De Belgische formatie geeft aan die succesvolle show nu een passend vervolg met het nieuwe album ‘Between Vice And Virtue’. Aardschok spreekt met drummer Jonas Sanders.

Justine Erkens

ARTILLERY

THRASH UIT HET HART

Artillery. De band die aan de geboorte van thrash metal meemaakte. De band die beïnvloedde. De band die aan een derde leven bezig is. Maar vooral de band die zichzelf vandaag de dag slechts een schamele cultstatus mag toedichten. De gitaristen en gebroeders Stützer die de groep in 1982 oprichtten thrashen sinds 2007 echter weer volop verder. De nieuwe langspeler heet ‘Legions’ en markeert de afwezigheid van drummer Carsten Nielsen en de komst van zanger Michael Dahl. Michael Stützer vertelt over de bezettingswisselingen, toen en nu, en over hoe de band letterlijk verdwaalde en aan dat avontuur een kenmerkende stijl overhield.

Bastiaan Tuenter

GENERATION KILL

HEL OP AARDE

Exodus staat al een tijd op een laag pitje omdat bandbaas Gary Holt druk is met Slayer. Dat betekent dat zijn gitaarkompaan Lee Altus met Heathen aan de slag kan en zanger Rob Dukes met Generation Kill. Vooral deze laatste band toont zich productief. Op de tweede langspeler ‘We’re All Gonna Die’ laat de zanger, type ruwe bolster blanke pit, een heel andere kant van zich horen. Bevlogen praat hij ons bij over de invloed van oude metalbands op Generation Kill. Boos wordt hij ook, als het over zijn voormalige label gaat. Helemaal fel wordt hij als het op Amerika’s oorlogsvoeringen aankomt. Dukes over Generation Kill, zijn verloren geloof in het menselijke ras en de toekomst van Exodus.

Bastiaan Tuenter

BLACK SPIDERS

DE KLANT BEPAALT

Wie niet rijk is moet slim zijn. Het Britse gezelschap Black Spiders slaagde erin om hun derde album volledig door fans te laten financieren. Dat klinkt armoedig, maar de muziek is dat allerminst. Met ‘This Savage Land’ verstevigt de formatie uit Sheffield zijn positie in de top van de riffrockscene. De rauwdouwers borduren daarbij voort op de veelzijdigheid van voorganger ‘Sons Of The North’. Zanger/gitarist Pete Spiby alias Spider staat Aardschok telefonisch te woord vanuit Berlijn. Om te beginnen vraag ik hem hoe het album zich in zijn ogen verhoudt tot zijn voorgangers.

Stan Novak

BODYFARM

GEEN BEPERKINGEN!

Met ‘The Coming Scourge’ zet Bodyfarm uit Amersfoort een flinke stap voorwaarts. Niet alleen op productioneel vlak klinkt het nieuwe album ditmaal als de spreekwoordelijke klok, ook op muzikaal gebied is alles een stuk afwisselender en professioneler. En dat alles binnen een jaar na het verschijnen van de debuutplaat ‘Malevolence’. We vroegen zanger/gitarist Thomas Wouters naar de snelle ontwikkeling van zijn band.

Stephan Gebédi

DEICIDE

NIEUW ELAN

Naast het feit dat Deicide een belangrijke plaats inneemt in de historie van de death metal, is het ook een band die vaak lastig te voorspellen is. De meest besproken voorbeelden daarvan zijn zonder twijfel de afgezegde toers van de afgelopen jaren, maar gelukkig is er nu ook goed nieuws te melden. Na een aantal mindere albums komt de band eind november namelijk met ‘In The Minds Of Evil, het prima elfde studioalbum. Opvallend goedgemutst, maar soms ook licht geïrriteerd, beantwoordt bandleider Glen Benton onze vragen. We vragen hem eerst om ons bij te praten over het nieuwe materiaal.

Leon van Rijnsbergen

CHEMIA

VAN ZAKENMAN TOT ROCKER

Wie geeft vandaag de dag nog zijn baan als manager bij een groot bedrijf op en kiest voor het onzekere bestaan van muzikant? Gitarist Wojciek Balczun deed het zo’n drie jaar geleden en heeft er nog geen dag spijt van gehad. Met zijn band Chemia gaat hij het nu internationaal proberen en het eerste resultaat mag er zijn in de vorm van het album ‘The One Inside’. De Pool staat Aardschok graag te woord om de band voor te stellen.

Ron Willemsen

PRO-PAIN

VOOR EEN BETERE WERELD

Compacte songs en felle teksten – in een aantal opzichten is ‘The Final Revolution’ weer een album zoals we dat mogen verwachten van Pro-Pain, de band van zanger en bassist Gary Meskil. Het kwartet kwam voort uit het semi-legendarische Crumbsuckers en is daarmee een product van de ooit zo florerende New York Hardcore-scene. Zelf verruilde de bandleider die miljoenenstad jaren geleden voor het zonnige Florida. Hij voelt zich echter nog altijd verbonden met de omgeving die hem ooit voortbracht. „Ik koester de tijd dat hardcore nog heel inhoudelijk was.”

Robert Haagsma

METAL FEMALE VOICES FEST

18, 19 EN 20 OKTOBER – OKTOBERHALLEN – WIEZE (B)

In het Belgische Wieze vond vorig jaar de tiende editie van Metal Female Voices Fest plaats. Het was de eerste keer dat Aardschok aanwezig was om verslag te doen. Het festival is zo goed bevallen, dat we ook dit jaar niet wilden ontbreken. Bovendien, als liefhebber van female fronted metal mag je een line-up bestaande uit onder meer Tarja, Anneke van Giersbergen, Delain, ReVamp, Lacuna Coil en Leaves’ Eyes simpelweg niet laten schieten.

Anita Boel/Magda Dullemond