TheoCracy interview

Matt Smith is een man van vele talenten. Het eerste album van TheoCracy (2003) heeft hij helemaal in zijn eentje gemaakt. Alle instrumenten heeft hij ingespeeld (behalve de drums, die kwamen uit een computer) en ook de vocalen deed hij zelf. Al gauw lukte het hem om een complete band om zich heen te vormen en tegenwoordig neemt hij alleen nog de zang voor zijn rekening.

Na een strakke show op het Brainstorm festival mochten we even nader kennis maken met de man achter deze succesvolle powermetalband.

Ben je een beetje tevreden over de show van vanavond?

Heel tevreden! Het ging heel goed. Dit was ons tweede optreden in Nederland, de vorige keer was twee jaar geleden in een kleinere zaal. Ook dat optreden was geweldig, met een leuk publiek.

Je hebt een spannende nieuwe release die net uitgekomen is. Hoe is die tot stand gekomen?

Het is eigenlijk de langverwachte re-release van ons eerste album, dat al jaren was uitverkocht. We hadden het altijd al opnieuw willen uitbrengen, omdat de productie vrij slecht was. TheoCracy was destijds nog een soloproject. De drumcomputer klonk niet zo goed. We hadden geen zin om hem helemaal opnieuw op te nemen, want het moest natuurlijk ons eerste album blijven. Er moest wel groei te horen zijn van het eerste naar het tweede en derde album. Als we het nu opnieuw zouden opnemen, zou het het nieuwste zijn wat we tot nu toe gedaan hebben. Daarom hebben we alleen de drums opnieuw opgenomen en ik heb het geremixed. Het is dus nog steeds hetzelfde album, maar een goed klinkende versie ervan. Er is lang op gewacht en we zijn er blij mee.

Ik heb je bericht over de re-release gedeeld met Calle Grimmark van de band Narnia. Hij zit erover te denken om ook iets dergelijks te doen met het eerste Narnia album. Misschien heb je nu wel een soort trend gezet?

Ja het is zeker een goed idee. We hebben er lang over nagedacht hoe we het moesten doen. Moesten we alles opnieuw opnemen of alleen de drums? Achteraf zijn we blij dat we het zo gedaan hebben. Het heeft nog steeds de charme van het eerste album.

Het is nu zo’n twee en een half jaar geleden sinds de release van “As the World Bleeds”. Heb je ons nog meer leuks te vertellen over een eventuele nieuwe release?

Ik heb wel veel nieuwe nummers geschreven. We hebben een stuk of 6 à 7 nieuwe nummers. Maar het is nog te vroeg om te zeggen wat het als geheel zal worden. We hebben goeie nummers, maar we moeten nog wat meer erbij schrijven en dan kijken hoe alles in elkaar past. Ik zie nog niet hoe we het gaan vormgeven, maar we hebben in elk geval een begin. Ik heb geen idee wanneer het nieuwe album uitkomt. Ik zou het graag snel willen doen, maar het is klaar wanneer het klaar is.

Een nummer dat ik heb gemist tijdens de show is “Laying the demon to rest”, een van de populairste Theocracy nummers. Waar gaat dit nummer over en is dit iets waar je in het dagelijks leven mee te maken hebt?

Zeer zeker. Dat nummer gaat over verleidingen waar je dagelijks mee te maken krijgt. Dat is voor iedereen weer anders. We spelen dat nummer in bijna elke show, maar zoals je zei hadden we weinig tijd. Het is een lang nummer en het staat in een andere toonsoort. Maar volgende keer moeten we het nummer zeker gaan spelen.

Als christelijke metalband sta je op de frontlinie van de geestelijke strijd. Degenen die daar staan, krijgen meestal de hardste klappen. Is dat ook jouw ervaring?

Jazeker! Er gebeurt veel tijdens het touren, maar ook tijdens het schrijven van de nummers. Bij elk album gaat er wel iets rampzalig mis. Problemen met de apparatuur, noem maar op, er gebeurt van alles. Soms voelt het alsof je van alle kanten wordt aangevallen. Mijn vrouw Sue helpt me er doorheen in zulke tijden. Ze bemoedigt me en houdt me scherp, vooral tussen het eerste en tweede album. Ik stond toen op het punt om het bijltje erbij neer te gooien, maar zij moedigde me aan om toch door te gaan. Het is soms een hele uitdaging, maar wel zeer de moeite waard.

Wat voor reacties krijg je van mensen die jullie optredens bezoeken?

We horen veel prachtige verhalen, zelfs vanavond nog. Onze muziek heeft sommigen enorm geholpen op meerdere manieren. Teveel om op te noemen, bijv. mensen die theologie studeren of anderen die door een moeilijke tijd gaan. Onze muziek helpt ze dan om de weg terug te vinden naar God toe, nadat ze zijn afgedwaald. We horen altijd geweldige verhalen en het wordt nooit saai, het blijft fantastisch.

Heb je zelf theologie gestudeerd?

Ik heb altijd wel op christelijke scholen gezeten, maar het meeste wat ik heb geleerd, heb ik van de kerk en gewoon van de ervaring. Ik heb nooit een theologische studie gedaan of zo, ik heb het geluk gehad dat ik in een christelijke omgeving ben opgegroeid.

Ben je al lang christen?

Ja, sinds ik klein was.

En de andere bandleden dan?

Dat verschilt per bandlid, maar de meesten zijn wel christelijk opgevoed.

Hoe zit het met de drummer, waarom kon hij er vandaag niet bij zijn?

Hij had een situatie met zijn werk, hij kon geen vrij krijgen voor de tour. We hadden de keuze om de tour niet door te laten gaan of om iemand anders te vinden voor de tour. Josh heeft het tot nu toe geweldig gedaan. We hebben thuis een paar shows met hem gedaan om op te warmen en tot nu toe gaat het heel goed.

Jullie touren momenteel met Sleeping Romance uit Italië. Hoe is dat zo gekomen?

Het idee kwam vanuit ons platenlabel Ulterium Records. Wij vonden het prima, het is een steengoeie band. We hebben ze vanavond voor het eerst ontmoet en het zijn heel aardige mensen.

Is het ook een christelijke band?

Geen idee, dat vroeg ik me ook al af.

Zij deden vandaag ook een heel goed optreden.

Ja dat hoorde ik al. Het was voordat wij aankwamen, maar ik hoorde al dat het heel goed was.

Heb je wel eens heel grote optredens gedaan op grote podia, met een toetsenist en een groot achtergrondkoor?

We hebben wel vrij grote optredens gedaan. Geen toetsenist, daar hebben we wel over nagedacht maar we vonden de toetsenpartijen niet van zo’n groot belang dat we er een bandlid voor moesten aannemen. We gebruiken een track voor de keyboard-intro’s en dat werkt prima. Het leuke van deze Europese tour is dat we van grote festival shows naar kleine club optredens gaan. Zo krijgen we wat variatie in verschillende publieken en reacties.

De tour is net van start gegaan, dus vandaag was het eerste optreden. Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?

Ik hoop dat ze allemaal zo goed gaan als deze. Het publiek was geweldig en het was een goed optreden. Elke tour heeft zijn ups en downs en de ene show is beter dan de andere. Soms kom je van het podium af en dan vind je zelf dat het vreselijk ging. Dan praat je na afloop met de mensen en dan is het het beste wat ze die dag gezien hebben. Het is een beetje lastig te meten, maar je moet wel bedenken dat de show belangrijk is voor mensen en dat ze vaak een eind reizen om je te zien. Het is dus niet niks en we moeten zorgen dat we niet worden ontmoedigd. Sommige shows zijn nu eenmaal beter dan andere. Wij zijn allemaal nogal perfectionistisch. Maar het publiek is meestal geweldig, dus we staan te popelen om op weg te gaan en meer optredens te doen.

Leef je van je muziek, of heb je nog een andere baan?

Ja, muziek is wel mijn bron van inkomsten, maar niet alleen met TheoCracy. Ik doe ook veel studiowerk, mixen en zo. Ik heb in elk geval genoeg te eten.

Ik wens je veel plezier tijdens de tour en misschien zien we elkaar wel weer.

Bedankt, dat hoop ik ook.