Aardschok Juli 2014

In de Aardschok van juli 2014 lees je alles over:

DE WAARHEID VOLGENS TED NUGENTMASTODONTESLAHELLYEAHVICIOUS RUMORSURIAH HEEPSONIC SYNDICATEMADBALLGRAVE DIGGERROBBY VALENTINEDEWOLFFALLEGAEONVOYAGERVINTERSORGDE KLASSIEKERMARTY FRIEDMANSUICIDE SILENCESEPTICFLESHMISERY INDEXGOATWHOREAMBERIAN DAWNMONUMENTSTHE DAGGERBLACK TRIPNØTHING MØREBUMA ROCKS!FORTAROCKPINKPOPROCK HARD FESTIVAL

DE WAARHEID VOLGENS TED NUGENT

‘Shutup&jam!’ is de titel van de meest recente eruptie van Ted Nugent. Het is opnieuw een luidruchtige ode aan de grote liefdes in zijn leven, in tamelijk willekeurige volgorde: mooie vrouwen, spetterende barbecues, enerverende jachtpartijen, luide gitaren en glanzend wapentuig. Zijn talrijke politieke opponenten krijgen weer een stevige veeg uit de pan. Hij zingt en soleert met de uitgelatenheid die hem al decennia kenmerkt. ‘Shutup&jam!’ is daarmee een album zoals alleen hij dat kan maken. En dat vindt Ted Nugent zelf natuurlijk ook. “Ik wordt gevoed door het goede dat het leven mij allemaal te bieden heeft.”

Robert Haagsma

MASTODON

HEAVY (R)left

Mastodon laat op het nieuwe ‘Once More ‘Round The Sun’ opnieuw een ander gezicht zien. Gelijkenissen met het gruizige debuut ‘Remission’ moeten met een vergrootglas worden gezocht. De aandacht ligt nu vooral bij de vocalen en dan met name de refreinen. Gitarist Bill Kelliher, inmiddels alcoholist af, verklapt dat het onstuimige karakter van weleer deels te maken had met onkunde. De man met de hoefijzersnor vertelt.

Bastiaan Tuenter

TESLA

TERUG NAAR DE EENVOUD

De commerciële en artistieke hoogtijdagen liggen ver achter ze, maar dat weerhoudt de mannen van Tesla er niet van een artistieke duit in het zakje te blijven doen. Met ‘Simplicity’ leverde het vijftal uit Sacramento begin juni het zevende studioalbum af. Het is een typische Tesla-plaat die op smaakvolle wijze alle karakteristieke elementen verbindt. Aangezien er tussen voorganger ‘Forever More’ en ‘Simplicity’ een gat van zes jaar gaapt, is het hoog tijd om zanger Jeff Keith weer eens aan de tand te voelen. JK is zoals altijd de vriendelijkheid zelve.

Stan Novak

HELLYEAH

VIERMAAL IS SCHEEPSRECHT

Hellyeah staat met het nieuwe album ‘Blood For Blood’ op een belangrijk keerpunt. De drie voorgaande albums hebben de torenhoge verwachtingen niet ingelost. Deels omdat het publiek misschien te veel eist van een zogenaamde supergroep, maar ook omdat de kwaliteit er simpelweg niet naar was. De Texanen, met leden van Nothingface, Pantera en Mudvayne, zetten de zaken nu overtuigend recht. Drummer Vinnie Paul Abbott is dan ook behoorlijk in zijn sas met ‘Blood For Blood’ en meent zelfs dat het een carrièrebepalend werkstuk is.

Bastiaan Tuenter

VICIOUS RUMORS

NUCHTER NEDERLANDS NATUURTALENT

De Nederlandse metalscene heeft er een nieuwe internationale podiumheld bij. Hij heet Nick Holleman, is slechts 22 jaar en zingt in het Brabantse Powerized, het Friese Methusalem en sinds eind vorig jaar ook in de Amerikaanse power metalband Vicious Rumors, waarvan onlangs het livealbum ‘Live You 2 Death – American Punishment’ verscheen, met daarop Holleman als zanger. Extra bijzonder is dat het talent uit Breda nog geen drie jaar actief is als muzikant. Een jamsessie, een YouTube-clip, een hoop lef en een beetje geluk zorgden voor zijn doorbraak.

Patrick Lamberts

URIAH HEEP

EEUWIGE OUTSIDERS

Andere bands van hun generatie lopen op hun laatste benen of zijn allang gestopt. Zo niet Uriah Heep. Het vijftal is nog altijd vrijwel onafgebroken op tournee. De band rond gitarist en oorspronkelijk bandlid Mick Box duikt ook nog regelmatig de studio in om een nieuw album op te nemen. Het nieuwste werkstuk heet ‘Outsider’. Volgens zanger Bernie Shaw is de titel een verwijzing naar de unieke positie van Uriah Heep. “We zijn nooit onderdeel van een trend geweest. De band heeft het daardoor altijd op eigen kracht moeten redden.”

Robert Haagsma

SONIC SYNDICATE

UITGERUST EN OPGELAPT

Sonic Syndicate is een ijverig gezelschap. Na een vliegende start door het winnen van een platencontract bij Nuclear Blast en de release van het album ‘Only Inhuman’ in 2007 kwam de Zweedse metalband in een achtbaanrit terecht van non-stop toeren en albums en videoclips opnemen. Het harde werken werd weliswaar beloond met succes, maar ook de keerzijde van het leven ‘on the road’ diende zich aan. Na de promotieactiviteiten van het laatste album ‘We Rule The Night’ (2010) werd een broodnodige adempauze ingelast die uiteindelijk twee jaar duurde. Inmiddels zijn de batterijen weer opgeladen, is er een nieuw album, simpelweg ‘Sonic Syndicate’ genaamd en staat de band weer in de startblokken om volop te gaan optreden. Gitarist Robin Sjunnesson praat ons bij.

Liselotte Hegt

MADBALL

ODE AAN DE HARDCORE

De titel van het nieuwe album van Madball laat aan duidelijkheid niets te wensen over. ‘Hardcore Lives’ is een hartstochtelijke ode aan een muzieksoort, een scene en een manier van leven die zanger Freddy Cricien al vroeg omarmde. Hij was nog maar twaalf toen hij het debuut van Madball opnam. Hardcore bepaalde sindsdien de loop van zijn leven.

Robert Haagsma

GRAVE DIGGER

EENS PIONIERS, NU VETERANEN

Dat het Duitse Grave Digger elke twee jaar een nieuw album weet uit te brengen mag gerust een wonder heten. Sinds het ontstaan van de band in 1980 zijn er talloze bezettingswijzigingen en een korte naamswijziging (Digger) geweest en in 1987 stopte Grave Digger er zelfs mee nadat het album ‘Stronger Than Ever’ flopte. Vier jaar later maakte het gezelschap echter een doorstart en sindsdien is het niet meer weg te denken uit de heavy metalscene. Het nieuwe album ‘Return Of The Reaper’ ligt sinds kort in de winkel. Zanger Chris Boltendahl, de enige constante factor binnen de band, vertelt.

Gerrit Mesker

ROBBY VALENTINE

MUZIKANT IN HART EN NBIEREN

Het is vijf jaar geleden dat de Nederlandse multi-instrumentalist het dubbelalbum ‘Androgenius’ uitbracht. Daarna werd het al snel weer stil rond de getalenteerde muzikant. Toch heeft hij in de tussentijd niet stilgezeten. Robby Valentine werd vader, bracht twee ‘Tribute To Queen’-CD’s uit en onlangs verscheen het debuutalbum van Robby’s andere band Aniday. Zijn vriendin Marlies Schuitemaker maakt ook deel uit van Aniday en is derhalve bij ons gesprek aanwezig. Later dit jaar verschijnt Robby’s eigen nieuwe album ‘Bizarro World’. De hoogste tijd voor een update met twee muzikanten in hart en nieren.

Ron Willemsen

DEWOLFF

VLEESGEWORDEN JONGENSDROOM

Het waren nog pubers toen ze in 2008 voor het eerst aanschoven bij De Wereld Draait Door. Nadat ze op nationale televisie de versterkers lieten ronken duurde het echter niet lang voordat Nederland als een blok viel voor de psychedelische retrorockers. Albums en tournees volgden elkaar in rap tempo op en het succes nam zelfs internationale vormen aan. In 2013 toerde het trio in Australië en het nieuwe album ‘Grand Southern Electric’ werd in de Verenigde Staten opgenomen. Aardscok infiltreert in de roedel om te ervaren dat de gebroeders Van de Poel (zanger/gitarist Pablo en drummer Luka) en toetsenist Robin Piso de gemeenste nog niet zijn.

Stan Novak

ALLEGAEON

IN ZIJN ELEMENT

De ster van Allegaeon is rijzende. Sinds de titelloze EP in 2008 is het Amerikaanse melodieuze death metalgezelschap met zijn sciencefiction-georiënteerde albums ‘Fragments Of Form And Function’ (2010) en ‘Formshifter’ (2012) een solide reputatie aan het opbouwen. Zonder oprichter Ryan Glisan in de gelederen breekt met het gloednieuwe ‘Elements Of The Infinite’ een nieuw hoofdstuk aan voor de inmiddels weer vijfkoppige formatie uit Colorado. Aardschok spreekt erover met zanger Ezra Haynes.

Justin Erkens

VOYAGER

AUSTRALISCHE POWERPROG

Crowdfundingcampagnes worden steeds belangrijker in de muziekindustrie, zo ook in de metalscene. Bands die niet bij een welvarend label terecht kunnen, hebben namelijk baat bij donaties van hun fans om bijvoorbeeld albumopnames te kunnen betalen. De Australische band Voyager haalde via crowdfunding het streefbedrag van 10.000 dollar al binnen drie dagen op. Zanger/toetsenist Daniel Esrin – tevens advocaat – vertelt over de grillen van de muziekindustrie en het door fans gefinancierde album ‘V’.

Patrick Lamberts

VINTERSORG

PUUR NATUUR

Over inspiratie heeft Andreas Hedlund alias Vintersorg (Mr. V. voor vrienden) bepaald niet te klagen. Twee jaar terug waren er releases van Borknagar en Vintersorg, vorig jaar een nieuw Cronian-album en nu alweer een nieuwe Vintersorg-plaat: ‘Naturbål’. Na de thema’s aarde (‘Jordpuls’, 2011) en wind (‘Orkan’, 2012) heeft het derde deel uit de vier-elementen-tetralogie betrekking op het element vuur. Aardschok spreekt over ‘Naturbål’ met – wie anders? – Mister V.

Justin Erkens

DE KLASSIEKER

HOLOCAUST – THE NIGHTCOMERS

Holocaust bracht in 1981 met het debuut ‘The Nightcomers’ een absolute klassieker uit, met de hymne “Heavy Metal Mania” als een van de hoogtepunten. Verschillende songs werden later gecoverd door onder andere Gamma Ray, Six Feet Under en Metallica. Toch is componist, gitarist en bandleider John Mortimer geen rijk man. Het was zelfs een hele klus om Holocaust in leven te houden. Meer dan eens overwoog hij om te stoppen. Zijn band bestaat echter nog. Dankzij Lady Gaga.

Robert Haagsma

MARTY FRIEDMAN

IK HAAT INSTRUMENTALE ALBUMS!

Gitaarvirtuoos Marty Friedman werkt sinds zijn vertrek naar Japan in de luwte van de wereld. Zijn twaalfde soloalbum ‘Inferno’ moet een einde maken aan die zelfverkozen afzondering. De PR-machine van zijn platenmaatschappij draait op volle kracht. ‘Inferno’ zou een plaat zijn voor de fans van Cacophony en Megadeth. De man met de pijpenkrullen doet in Uden zijn verhaal.

Bastiaan Tuenter

SUICIDE SILENCE

ELK EINDE HEEFT EEN BEGIN

‘You Can’t Stop Me’, het vierde album van de Amerikaanse deathcoreband Suicide Silence, is opgedragen aan zanger Mitch Lucker, die bijna twee jaar geleden verongelukte. Uit de teksten die zijn opvolger Hernan ‘Eddie’ Hermida schreef, spreekt een gevoel van onoverwinnelijkheid. Want als je door een diep dal gaat, kan het daarna alleen maar beter worden.

Rob Broere

SEPTICFLESH

GROOTS, GROOTSER, TITANISCH

Ze verdwenen in 2003 van de radar, maar sinds ‘Communion’ (2008) is het Griekse SepticFlesh weer een vaste waarde in de symfonische death metalscene. Het viertal uit Athene heeft drie jaar geleden met ‘The Great Mass’ de lat voor zichzelf hoog gelegd, maar de formatie is met het gloednieuwe ‘Titan’ op ramkoers om zijn eigen grenzen verder te verleggen. Aardschok spreek erover met gitarist/componist Christos.

Justin Erkens

MISERY INDEX

DEATH METALGROOTSHEID

Met ‘Traitors’ (2008) en ‘Heirs To Thievery’ (2010) zat Misery Index aan de top van zijn kunnen. Op het gebied van techniek, instrumentenbeheersing, extremiteit en intensiteit kon de death metal/grindcoreband uit Baltimore, Maryland weinig winst meer behalen. Vandaar dat bij de opvolger ‘The Killing Gods’ de focus verschoof naar artistieke uitdagingen, esthetische nuances en een donkerder feel. Met een groots album tot gevolg.

Wouter Dielesen

GOATWHORE

HET BEESTJE MOEST EEN NAAM HEBBEN

Fel, bijtend en agressief, maar toch ook pakkend en goed geproduceerd. Dat is ‘Constricting Rage Of The Merciless’, het zesde album van de Amerikaanse black/death/thrash metalband Goatwhore. Het album behoort zonder meer tot het beste werk dat de band uit New Orleans, Louisiana tot nu toe heeft uitgebracht. Aardschok heeft een goed gesprek met zanger L. Ben Falgoust II, die we gelukkig direct Ben mogen noemen. We vragen hem eerst op welke manier het nieuwe album is opgenomen.

Leon van Rijnsbergen

AMBERIAN DAWN

EINDELIJK KANSRIJK

Het Finse Amberian Dawn heeft vanaf het debuut ‘River Of Tuoni’ uit 2008 aan de lopende band albums uitgebracht. Aardige platen, maar zeker niet overtuigend genoeg om echt furore mee te maken in metalland. Daar gaat met het gloednieuwe ‘Magic Forest’ ongetwijfeld verandering in komen. Door het aantrekken van de nieuwe frontvrouw Päivi ‘Capri’ Virkkunen telt Amberian Dawn ineens serieus mee in de scene.

Anita Boel

MONUMENTS

MEER DAN DJENT!

Het Britse Monuments opereert net als onder meer TesseracT, Periphery en Textures in een scene die vaak wordt bestempeld als ‘djent’. Veel te kortzichtig, vindt de nieuwe zanger/saxofonist Chris Barretto (tevens Ever Fortright, ex-Periphery). De Amerikaan heeft een bloedhekel aan de term. Hij vertelt waarom en spreekt uitvoerig over zijn visie op muziek en het nieuwe Monuments-album ‘The Amanuensis’.

Patrick Lamberts

THE DAGGER

TERUG NAAR DE OORSPRONG

The Dagger is een nieuwe metal/rockband uit Zweden die bestaat uit mannen die al successen hebben gevierd met de gerenommeerde death metalband Dismember. Drummer Fred Estby is de oprichter van The Dagger en hij vertelt de reden waarom hij met zijn nieuwe band een andere muzikale richting is opgegaan.

Ron Willemsen

BLACK TRIP

OLD-SCHOOL TOT OP HET BOT

Een beetje vreemd maar wel lekker. Black Trip uit Zweden weet duivels goed wat het wil. Debuutplaat ‘Going Under’ ligt namelijk rotsvast verankerd in de hoogtijdagen van de NWOBHM. De kiem werd reeds gelegd in 2003, maar het duurde maar liefst acht jaar voordat de formatie in cement kon worden gegoten. Anno 2014 bestaat Black Trip uit een bont gezelschap muzikanten die eerder hun sporen verdienden bij bands als Entombed, Nifelheim en Enforcer. Geen beginnelingen dus en dat is af te horen aan de dwarsheid en muzikaliteit. Geestesvader van Black Trip is gitarist Peter Stjarnvind, tevens drummer van doomgezelschap Krux. De man die zich nog niet zo lang gitarist mag noemen heeft dan ook heel wat uit te leggen.

Stan Novak

NØTHING MØRE

TØEGEWIJD EN TØEGETAKELD

Ze stopten met hun opleiding, gingen in één huis samenwonen en gaven al hun geld aan het debuutalbum uit. Alsof dat niet al genoeg toewijding vergt, brandmerkten de bandleden van het Texaanse Nøthing Møre hun bovenarmen als waren het biggenbillen. De littekens moeten hen eraan helpen herinneren dat ze een gezamenlijk doel voor ogen hebb en. Aardschok vraagt zanger/percussionist Jonny Hawkins welk doel dat is en hoe debuutalbum ‘Nøthing Møre’ tot stand kwam.

Patrick Lamberts

BUMA ROCKS!

30 MEI – DOORNROOSJE – NIJMEGEN

Het internationale conferentie- en showcasefestival Buma Rocks! lijkt een blijvertje te worden. Vorig jaar vond de eerste editie plaats en ook in 2014 biedt Buma Cultuur weer een plek waar de internationale metalgemeenschap een dag kan netwerken, discussies kan voeren over de scene en zich tegoed kan doen aan een barbecue en bier. Dit jaar is de groep conferentiebezoekers al iets groter en lopen er ook meer bekende muzikanten tussen de boekers, managers en journalisten, zoals Anneke van Giersbergen, Jamie Cavanagh van Anathema en Thomas Bredahl, ex-gitarist van Volbeat. De hoofdvraag die de hele dag sluimert is: wie zijn de headliners van de toekomst?

Patrick Lamberts

FORTAROCK

31 MEI – GOFFERTPARK – NIJMEGEN

Het aantal bezoekers mag ten opzichte van vorig jaar dan zijn gehalveerd, de lol is er dit jaar niet minder om. Integendeel zelfs. FortaRock 2014 is warmer, zonniger en sfeervoller dan de XL-editie in 2013. Het is gezellig druk in plaats van irritant vol. Alle bands komen ditmaal ook opdagen en er zijn eigenlijk geen negatieve kanttekingen te plaatsen, of het moeten de absurde consumptieprijzen zijn. 2,75 euro voor een vingerhoedje alcoholarm bier, daar wordt een mens niet blij van. Om over de steenkoude friet nog maar te zwijgen. Wat dat betreft is het misschien maar goed dat FortaRock geen meerdaags festival is. Namens Aardschok brengen Patrick Lamberts, Stan Novak en Jordan Stael verslag uit.

PINKPOP

6 T/M 8 JUNI LANDGRAAF

De Pinkpop-editie van 2014 was er eentje die Aardschok niet aan zich voorbij kon laten gaan. Het maandagprogramma op het hoofdpodium bood namelijk een en al hardrock en metal. Daarnaast voerde in de tent ook nog een populair bandje uit Zweden een hoge mis op. De eerste festivaldag was echter ook interessant genoeg om een afvaardiging naar Landgraaf te sturen. Stan Novak offerde zich op en verruilde zijn zonovergoten dakterras voor een uit zijn voegen barstende festivalweide. De plaatjes schoten Stefan Schipper, Frans Lahaye, Matthijs Kropff en Wendy Raedts.

ROCK HARD FESTIVAL

6 – 8 JUNI – AMPITHEATER – GELSENKIRCHEN (D)

Het valt tegenwoordig voor een festivalorganisatie niet mee om de juiste bands en headliners te boeken. De gages gaan al jaren omhoog. Het Duitse Rock Hard doet het daarom anders. Het festival beschikt over een prachtige locatie; het prachtige Ampitheater aan het Rhein-Herne-Kanaal in Gelsenkirchen. Het enige nadeel is de beperkte capaciteit van zo’n zeven à achtduizend bezoekers, waardoor de echt grote bands onbetaalbaar zijn. Toch weet men met bands als Triptykon, Sacred Reich, Annihilator, Carcass, Megadeth (dat helaas twee weken voor het festival af moest zeggen) en Tesla een aantal topacts binnen te halen. De organisatie van het festival heeft ook een neus voor nieuw talent, zoals Nocturnal, Dead Lord en Blues Pills. Daar komt dan nog eens bij dat het festival een van de meest gezellige is in Duitsland, de prijzen schappelijk zijn (3,50 euro voor 0,4 liter bier) en dat het vanuit Nederland gemakkelijk en snel bereikbaar is. Namens Aardschok staat Eugene Straver met pen en camera paraat.