In de Aardschok van Maart 2015 lees je alles over:
NIGHTWISH — THE GENTLE STORM — MARILYN MANSON — GINGERPIG — THE ANSWER — THUNDER — EUROPE — BLACKBERRY SMOKE — UFO — STEVEN WILSON — SOTO — MOONSPELL — OTHERWISE — REVOLUTION SAINTS — BLACK STAR RIDERS — SCORPIONS — THE NEAL MORSE BAND — TREMONTI — 36 CRAZYFISTS — THE AGONIST — ANCIENT RITES — ALL THAT REMAINS — MOTOR SISTER — DR. LIVING DEAD! — CONVICT — EVIL INVADERS — ENSIFERUM — HELL CITY — ENSLAVED — TORCHE — THE ORDER OF APOLLYON — MELECHESH — CARACH ANGREN — 70000 TONS OF METAL
NIGHTWISH
STUDIOREPORT
Na de discutabele Anette Olzon-periode is Nightwish eind 2012 met ‘onze’ Floor Jansen aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Dat de magie is teruggekeerd, werd live al duidelijk. Daardoor wordt met zeer hoge verwachtingen uitgekeken naar ‘Endless Forms Most Beautiful’, dat op 27 maart verschijnt. Aardschok mag eind januari alvast naar het nieuwe album komen luisteren. De eerste conclusie? Nightwish en Floor Jansen: de ultieme combinatie!
THE GENTLE STORM
DYNAMISCH DUO
Het is eigenlijk gek dat Arjen Lucassen en Anneke van Giersbergen niet eerder samen een album hebben uitgebracht. Het compositietalent en de topzangeres kennen elkaar immers goed en waarderen elkaars kunsten. Onder de noemer The Gentle Storm gaat het nu eindelijk eens gebeuren. Debuutalbum ‘The Diary’ lijkt slechts het begin van iets veel groters, want ‘the beauty’ en ‘the beast’ storten zich met ziel en zaligheid op deze nieuwe band met twee gezichten.
MARILYN MANSON
LIFE OF BRIAN
Marilyn Manson doet er weer toe. Je merkt het aan alles. Zijn muziek was te horen in bioscoophit ‘John Wick’, hijzelf speelde een flinke rol in de populaire tv-serie ‘Sons Of Anarchy’ en Mansons indrukwekkende seksleven (minimaal 5x per dag) haalde de frontpage van Nu.nl. Maar bovenal: ‘The Pale Emperor’ wordt wereldwijd erkend als een van zijn beste albums tot op heden. Voor de man zelf komt het niet als een verrassing; 2015 zou altijd zijn jaar worden. Het staat in de sterren geschreven.
GINGERPIG
EERLIJK DUURT HET LANGST
Uit ‘The Way Of The Gingerpig’ (2011) en ‘Hidden From View’ (2012) bleek dat het muzikale spectrum van voormalig Gorefest-gitarist Boudewijn Bonebakker verder rijkt dan enkel woeste death metal. Het kersverse Gingerpig-album ‘Ghost On The Highway’ onderstreept dat eens te meer. Verdiende het debuut nog het predicaat progrock, sindsdien wordt er meer een bluesy hardrockkoers gevaren. Nauwelijks bekomen van een Spaans avontuur doet Bonebakker verslag van de recente ontwikkelingen.
THE ANSWER
TERUG NAAR DE BASIS
‘Raise A Little Hell’ is de representatieve titel van het nieuwe album van The Answer. De band uit Noord-Ierland brengt ons opnieuw diep in de jaren zeventig gewortelde hardrock, met AC/DC als een van de belangrijkste referenties. Het werk is hard, simpel en doeltreffend. Het vijfde werkstuk werd opgenomen in Spanje, onder een warme zon en te midden van feesten en drankgelagen. Zanger Cormac Neeson vertelt.
THUNDER
VERLANGEN NAAR VROEGER
‘Wonder Days’ is in veel opzichten een echt Thunder-album. Het staat vol stoere hardrock, op smaak gebracht met een flinke scheut blues. Zanger Danny Bowes heeft nog niets van zijn schuurpapieren bereik ingeleverd en zijn kompaan Luke Morley strooit opnieuw de heerlijkste gitaarakkoorden in het rond. Toch is er door de jaren heen ook wat veranderd. De teksten over aantrekkelijke dames zijn vervangen door nostalgische bespiegelingen over vroeger, toen alles immers beter was. Het is daarmee een album dat past bij de leeftijd van de mannen, vijftigers inmiddels. Een gesprek met de zanger en de gitarist.
EUROPE
DE WEDEROPBOUW
Mooie jongens, grote kapsels, oogverblindende kleding en luchtige melodietjes. Zo leerde de wereld Europe halverwege de jaren tachtig kennen, met de hit „The Final Countdown” als de ultieme mijlpaal. Anno 2015 oogt en klinkt de groep rond zanger Joey Tempest totaal anders, maar daar is nog altijd niet iedereen van op de hoogte. Europe lijkt zich nog steeds te moeten herstellen van die korte, krankzinnige tijd dat het heel even de meest aanbeden band van de wereld was. Het nieuwe album ‘War Of Kings’ moet de band daarin opnieuw een stap verder helpen. Hierover een gesprek met het voormalige tieneridool Joey Tempest.
BLACKBERRY SMOKE
TROTS VAN HET ZUIDEN
Het gaat snel met Blackberry Smoke. Na jarenlang te hebben geïnvesteerd in het leggen van een solide basis in thuisland Amerika heeft het vijftal uit Atlanta de focus inmiddels ook verlegd naar Europa. Niet zonder succes, want waar een jaar geleden de kleine Amsterdamse Windsor-club nog het strijdtoneel vormde, daar wist Blackberry Smoke een half jaar later promotie naar de Melkweg af te dwingen. En aan ambitie geen gebrek. Zo werd voor de kersverse vierde plaat ‘Holding All The Roses’ niemand minder dan Brendan O’Brien ingehuurd als producer. Zanger/gitarist Charlie Starr hangt aan de lijn om ons bij te praten. Zelfverzekerd voert hij het woord.
UFO
DE LANDING IS INGEZET
‘Conspiracy Of Stars’ is de intrigerende titel van het nieuwe album van UFO. De plaat bevat alles wat je van een album van deze Britse veteranen mag verwachten: pakkende songs, lekker gitaarwerk en de nog altijd herkenbare stem van Phil Mogg. De zanger is inmiddels 66 en is samen met drummer Andy Parker alles wat nog rest van de oer-bezetting. De energie en de motivatie zijn er nog, maar Phil Mogg beseft dat het einde in zicht is. „We maken er nog een paar leuke jaren van.”
STEVEN WILSON
TOTAALPLAATJE
Steven Wilson gaat met zijn vierde soloalbum ‘Hand. Cannot. Erase.’ dwars tegen de mp3- en Spotify-cultuur in. Met betoverende, aan elkaar verbonden composities, een doorlopend verhaal over vervreemding in de grote stad, een begeleidend boek opgemaakt als een agenda met foto’s en zelfs uitneembare onderdelen, en een mysterieus blog tilt hij het principe van conceptalbum naar een hoger niveau. Met dit deels autobiografische, crossmediale project komt de multi-instrumentalist weer een stap dichter bij zijn eigen variant op Pink Floyd’s ‘The Wall’.
SOTO
TERUG NAAR DE METAL
Jeff Scott Soto is al dertig jaar een gewaardeerd zanger in rockkringen en daarbuiten. Er is geen genre of Soto kan het aan. Zo maakte hij rockplaten in verscheidene stijlen, maar voor een deftig potje funk draait hij zijn hand ook niet om. De zanger wilde echter terug naar de metal, daar waar het voor hem allemaal begon. Zo gezegd zo gedaan. Eind januari verscheen het meer dan uitstekende debuut van zijn gloednieuwe band SOTO, ‘Inside The Vertigo. Aardschok belt hem op.
MOONSPELL
MET UITSTERVEN BEDREIGD
Het Portugese Moonspell timmert al ruim twintig jaar aan de weg. Van inkakken is echter geen sprake, Moonspell blijft zichzelf ontwikkelen en levert op 6 maart met ‘Extinct’ wederom een overtuigend album af. Frontman Fernando Ribeiro hangt aan het andere eind van de lijn en valt met de deur in huis.
OTHERWISE
LAS VEGAS DE GEKSTE
Otherwise is een volbloed Amerikaanse hardrockband in het straatje van Nickelback en Daughtry, opgericht door de broers Adrian en Ryan Patrick. Op de valreep van 2014 verscheen ‘Peace At All Costs’, het uitstekende derde album van het viertal. Aardschok spreekt met de enthousiaste zanger Adrian Patrick.
REVOLUTION SAINTS
KNIPPEN EN PLAKKEN
Serafino Perugino, de eigenaar van het Italiaanse platenlabel Frontiers, moet zich regelmatig een kind in een snoepwinkel voelen. Hij kan beschikken over een heel arsenaal aan Amerikaanse en Europese muzikanten en zangers, waar hij naar hartenlust bands, duo’s en projecten omheen kan formeren. Zijn nieuwste creatie draagt de naam Revolution Saints, waarvan net het titelloze debuut verschenen is. De band bestaat uit bassist Jack Blades, gitarist Doug Aldrich en drummer Deen Castronovo.
BLACK STAR RIDERS
LEVEN NA LIZZY
Met ‘The Killer Instinct’ levert het aan Thin Lizzy ontsproten Black Star Riders zijn tweede plaat af. Net als op debuutalbum ‘All Hell Breaks Loose’ zijn de karakteristieke Lizzy-elementen daarop weer rijk vertegenwoordigd. Vreemd is wel dat Scott Gorham, het enige échte Thin Lizzy-lid, als songwriter vooral vanaf de zijlijn toekijkt. Die taak is namelijk primair weggelegd voor Damon Johnson (gitaar) en Ricky Warwick (zang). Aardschok treft het creatieve duo in hartje Duisburg.
SCORPIONS
LIEFDE, VREDE EN ROCK-‘N-ROLL
Het verhaal is bekend: vijf jaar geleden maakte Scorpions bekend dat het einde van de weg in zicht was. Nog een album en een laatste tournee, daarna zou de Duitse hardrockband in het niets oplossen. We weten inmiddels hoe dat afgelopen is. De mannen hebben het drukker dan ooit. Eind vorig jaar speelden ze nog in Rotterdam. Nu is er ook alweer een nieuw studioalbum: ‘Return To Forever’. Het pensioen lijkt verder weg dan ooit. Toch, Rudolf Schenker?
THE NEAL MORSE BAND
HET GROTE EXPERIMENT
Neal Morse behoeft eigenlijk geen introductie meer. Na zijn vertrek bij Spock’s Beard in 2002 bouwde de zanger en multi-instrumentalist een bloeiende solocarrière op en maakt hij inmiddels ook deel uit van Transatlantic en Flying Colors. Drummer Mike Portnoy, bassist Randy George, zanger/gitarist Eric Gillette en toetsenist/zanger Bill Hubauer behoren tot zijn inner-circle en onlangs maakte hij met deze topmuzikanten het album ‘The Grand Experiment’. Waarom Morse het dit keer over een andere boeg gooide, legt hij haarfijn uit aan Aardschok.
TREMONTI
IJZERSTERK VERVOLG
Aangezien Aardschok midden januari toch al in Florida verblijft vanwege het jaarlijkse boottochtje dat 70000 Tons Of Metal heet, lijkt het ons leuk om Mark Tremonti op te zoeken. De gitarist, bekend van Alter Bridge en Creed, legt op dat moment namelijk net de laatste hand aan het tweede Tremonti-album en wij zijn natuurlijk benieuwd naar wat ons allen te wachten staat. Volgende maand is producent Michael ‘Elvis’ Baskette aan het woord. Eerst is Mark Tremonti zelf aan de beurt.
36 CRAZYFISTS
SCHOON SCHIP
„Had me vijf jaar geleden gevraagd of we ons twintigjarig jubileum zouden halen en ik had waarschijnlijk nee gezegd”, aldus Brock Lindow, frontman van 36 Crazyfists, de metalcoreband uit Alaska. In de afgelopen jaren kreeg de band te maken met creatieve drooglegging, ziekte, dood, vaderschap en bezettingswisselingen, maar uiteindelijk is er goed nieuws in de vorm van een nieuwe langspeler, ‘Time And Trauma’. De praatgrage en immer sympathieke Lindow vertelt.
THE AGONIST
OOG OM OOG
The Agonist wachtte tijdens het schrijven van ‘Eye Of Providence’ op een bijdrage van zangeres Alissa White-Gluz, maar gitarist Danny Marino ontdekte dat ze in het geheim met Arch Enemy in de studio zat. Er werd hem en zijn band voorgesteld om een pauze van twee jaar in te lassen, maar dat compromis was niet aan de Canadezen besteed. Marino haalde de Amerikaans-Griekse Vicky Psarakis binnen en rondde ‘Eye Of Providence’ af. Vanuit Montreal doet de bandleider zijn verhaal.
ANCIENT RITES
VAN LEUGENS TOT LAGUZ
In de lage landen heeft Ancient Rites een bijna mythische status. Door de jaren heen hebben zich zoveel verhalen over de Belgische black metalformatie verzameld dat feit en fictie nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden zijn. Het zal Günther Theys een worst zijn. De frontman uit het pittoreske Belgische Diest wil zich anno 2015 vooral op het positieve richten en het gloednieuwe album ‘Laguz’ valt zeker in die categorie. Het woord is aan de fiere Vlaamse zanger.
ALL THAT REMAINS
MAAKT LABONTE HET TE BONT?
Toeval of niet, maar op het moment dat All That Remains promotie voert voor ‘The Order Of Things’, presteert zanger Phil Labonte het om de woede van duizenden mensen op zijn hals te halen. Hij zou ongepaste opmerkingen hebben gemaakt over homo’s en metalmedia met ISIS hebben vergeleken. Ondanks alle hectiek is Labonte de rust zelve als hij vertelt over het nieuwe album, zijn teksten en zijn mening.
MOTOR SISTER
MOTHER SUPERIOR 2.0
Oudjaarsdag 2013. Anthrax-gitarist Scott Ian wordt vijftig en schenkt zichzelf een bijzonder cadeau: een show van het ter ziele gegane Mother Superior met zichzelf op gitaar. De classic rockgroep van zanger/gitarist Jim Wilson maakte acht albums, maar brak nooit door. Onder de naam Motor Sister, met een dijk van een bezetting, maken de mannen nu een doorstart. Een overenthousiaste Wilson vertelt over het voortzetten van zijn levenswerk.
DR. LIVING DEAD!
GEEN GEMASKERDE MALLOTEN
Verscholen achter maskers presenteert Dr. Living Dead! zich op de derde langspeler als een uitmuntende crossover/thrashband. De Zweden steken hun liefde voor bands als Anthrax, D.R.I., Nuclear Assault en Suicidal Tendencies overduidelijk niet onder stoelen of banken. ‘Crush The Sublime Gods’ is de eerste plaat met zanger Dr. Mania. Hij voelt zich hoorbaar als een vis in het water. Bij nader inzien blijkt hij dan ook helemaal niet zo nieuw. Dr. Mania legt het zelf uit.
CONVICT
EERBETOON AAN ONNO
Het verschijnen van ‘Burn The Flags’ betekent een dubbele terugkeer. Enerzijds geeft de melodieuze hardcoreband Convict uit het Belgische Oostmalle met het album zijn wederopstanding gestalte. Aan de andere kant vormt de vierde release van de groep rond broers Bert (zang) en Dries (drums) van Dyck het eerste wapenfeit van platenlabel Strength Records sinds het overlijden van mede-eigenaar (en Aardschok-coryfee) Onno Cro-Mag.
EVIL INVADERS
KILOMETERVRETERS
Om een plaatsje bij de gevestigde orde te veroveren is het noodzakelijk om hard te werken, sterke platen te maken en geslaagde optredens af te leveren. Evil Invaders lijkt over dit vermogen te beschikken. De grootste thrashbelofte uit de lage landen heeft bovendien ook het talent, enthousiasme en een sterk gevoel voor authenticiteit. De voorlopige hoogtepunten: optredens in Japan, een toer met de Duitse grootmacht Destruction en het kersverse debuutalbum ‘Pulses Of Pleasures’. De vier invaders vertellen in het Antwerpse Trix hun verhaal.
ENSIFERUM
ALLES BIJ HET OUDE
Ensiferum is al lang niet meer weg te denken. Met het titelloze debuutalbum uit 2001 en opvolger ‘Iron’ (2004) werden de Finnen in no-time de vaandeldragers van het folkmetalgenre, een reputatie die ze sindsdien alleen maar verder hebben versterkt. ‘Victory Songs’ (2007), ‘From Afar’ (2009) en in iets mindere mate ‘Unsung Heroes’ (2012), konden veelal op lovende kritieken en hordes uitzinnige fans rekenen. Voor het gloednieuwe ‘One Man Army’ zijn de verwachtingen dus hooggespannen. Aardschok praat erover met bassist Sami Hinkka.
HELL CITY
HET VUUR ONTBRANDT
Na een valse start gooide Hell City het roer om door zangeres Michelle Nivelle in huis te halen. De belofte van de albums ‘Demons To Rest’ en het nieuwe ‘Victorious’ wordt nu zoetjesaan ingelost. De Belgische band, tot hun eigen onvrede regelmatig tot female fronted metal veroordeeld, mag in ieder geval zijn meest succesvolle jaar tegemoet zien. Het is de reden waarom Tommy Goffin zich genoodzaakt voelde om uit de organisatie van BiesenRock te stappen. De drummer doet zijn verhaal.
ENSLAVED
BLOEDMOOI BRUUT
We kunnen dit jaar niet om Ivar Bjørnson heen. De Enslaved-gitarist speelt maar liefst vier keer tijdens Roadburn. De optredens zullen zijn brede smaak blootleggen. Die gaat van mooi melodieus naar angstaanjagend agressief, net als het geluid van Enslaved. Met ‘In Times’ is de Noorse band alweer toe aan zijn dertiende studioalbum. Bjørnson vertelt over het ontstaansproces, zijn liefde voor uitersten en de plannen voor Roadburn.
TORCHE
BAND VAN WEINIG WOORDEN
De Amerikaanse band Torche wordt doorgaans in het hokje stoner/doom/sludge geplaatst, maar haalt zijn inspiratie uit aanzienlijk meer genres en stijlen die de rock-’n-roll heeft voortgebracht. Zo is zanger-gitarist Steve Brooks een groot fan van onder andere Cocteau Twins, Sonic Youth, Guided By Voices, Melvins en Jane’s Addiction. Op het nieuwe album ‘Restarter’ komen alle invloeden samen in een ronkende mix van old-school hardrock (stoner/doom/sludge), punk- en indierock, noise en ijzersterke melodielijnen.
THE ORDER OF APOLLYON
MET DE FRANSE SLAG
Op ‘The Sword And The Dagger’, het tweede album van The Order Of Apollyon, gaan bruut en agressief hand in hand met verfijnd en melodieus. Een opmerkelijke constatering voor een album van een black/death metalband, maar deze Fransen flikken het. We spreken bandleider B.S.T., die vertelt over het heden en verleden van zijn band.
MELECHESH
WERELDBURGERS
‘Enki’ is de titel van het nieuwste album van Melechesh. Het is opnieuw een indrukwekkend werkstuk geworden, waarop black- en death metal vermengd worden met invloeden uit het Midden-Oosten. In de teksten wordt vooral teruggegrepen op de mythen en legendes uit de cultuur waar de band uit afkomstig is. ‘Enki’, vernoemd naar een Soemerische God, is vooral een album waarin geweldige songs, sterk spel en een enorme bevlogenheid in samengebald zijn. Een gesprek met gitarist Melechesh ‘MC’ Ashmedi.
CARACH ANGREN
SPROOKJESVERTELLERS
Carach Angren behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse metalscene en gooit ook in het buitenland hoge ogen. De vierde langspeler ‘This Is No Fairytale’ illustreert maar weer eens waarom het trio zo geliefd is. En niet alleen onder black metalfans, want alle registers worden opengetrokken. Ook liefhebbers van progressieve muziek en filmscores kunnen hun hart ophalen. En dan is er altijd weer de verhalende kant. Na saga’s, mythes en oorlogsverschrikkingen is de keuze ditmaal gevallen op een sprookje. Of is het toch geen sprookje? Toetsenist Ardek legt uit.
70000 TONS OF METAL
22 – 26 JANUARI FORT LAUDERDALE – JAMAICA – FORT LAUDERDALE
„Waar ik het meest trots op ben?”, aldus organisator Andy Piller. „Metalheads uit 70 landen op 70000 Tons Of Metal!”
Ook de vijfde metalen boottocht is uitverkocht. Met 3114 bezoekers, 944 muzikanten en crew, en 1312 mensen die op de Liberty Of The Seas werken, is het drukker dan op voorgaande edities. Onder de aanwezigen Aardschok-redacteur Stephan Gebédi. Zijn liveverslag wordt ingekleurd met plaatjes van Eugene Straver, Michael Jagla, Leon Koggel en Metal Mike.