CD van de Maand Maart 20145

 

EUROPE

War Of Kings

(UDR/ADA/Warner)
Liselotte Hegt
87

Na jaren van afwezigheid luidde Europe in 2004 met ‘Start From The Dark’ zijn definitieve comeback in. De band omarmde daarop ferm de classic rocksound en bleef dat doen met de albums die volgden, met als laatste prima wapenfeit ‘Bag Of Bones’ uit 2012. Wie Europe afdoet als vervlogen hitbandje slaat de plank compleet mis, want met het kersverse ‘War Of Kings’ bereikt het rijpingsproces van de afgelopen jaren een waar hoogtepunt. Een meesterlijke zet is dat Europe dit keer producer Dave Cobb (Rival Sons) in de arm heeft genomen. Daarmee lijkt alles op zijn plek te vallen. De sound van ‘War Of Kings’ is groots en organisch, maar ook helder en gezegend met de ‘muzikale spirit’ van klassieke rockgrootheden als Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath. Het kamerbrede keyboardtapijt legt de basis voor een heus heavy jarenzeventiggeluid en gitarist John Norum haakt daar schitterend op in met subliem, bluesy gitaarwerk. Europe klinkt enorm geïnspireerd en het is duidelijk dat er nog met veel plezier muziek gemaakt wordt. Joey Tempest is in topvorm, de zanglijnen zijn sterk en het rauwe randje dat er door de jaren heen is bijgekomen geeft zijn stem alleen maar meer diepgang. ‘War Of Kings’ is een ijzersterk album dat begint met het robuuste titelnummer, waarna het tempo wordt opgeschroefd met „Hole In My Pocket”. Het refrein van „Second Day” is memorabel en ook het vlotte „Days Of Rock N Roll” hapt meer dan uitstekend weg. „Praise You” kent een schitterende opbouw, en lekker ruig klinkt „Nothin To Ya”. Oosterse accentjes domineren „Rainbow Bridge” en met het mooie, rustige „Angels (With Broken Hearts)” is het zalig wegdobberen. Europe houdt op ‘War Of Kings’ de afwisseling er goed in en Norum verdient een dikke pluim voor de vele, alleszeggende gitaarsolo’s met als prachtig hoogtepunt de instrumentale bonustrack „Vasastan”. Conclusie: Europe heeft zijn bestaansrecht als classic rockband met ‘War Of Worlds’ definitief bezegeld.