Aardschok Augustus/September 2015

 

In de Aardschok van Augustus/September 2015 lees je alles over:

GHOSTSYMPHONY XKISSSOULFLYLAMB OF GODACT OF DEFIANCEFEAR FACTORYPYOGENESISDISTURBEDPRAYING MANTISDIMINOROYAL HUNTGUS G.YEAR OF THE GOATBATTLECROSSKOEN HERFSTKRISIUNDEBAUCHERYRIVERS OF NIHILBLIKSEMWE CAME AS ROMANSCATTLE DECAPITATIONTERRORGRASPOP METAL MEETINGGRASPOP BACKSTAGEDOKK’EM OPEN AIR

 

GHOST

DES DUIVELS OORSTRELING

Het succes van Ghost is vanzelfsprekend deels te danken aan de beklemmende optredens, waarin zanger Papa Emeritus oogt als de duivelse tegenhanger van de paus. De geheimzinnigheid over de werkelijke identiteit van de bandleden maakt het verhaal extra intrigerend. Maar de basis van alles is toch vooral de geweldige muziek: subtiele arrangementen, smaakvolle verwijzingen naar het verleden en vooral ijzersterke songs. Ze vormen ook weer de ingrediënten van het op 21 augustus te verschijnen album ‘Meliora’. Het laat tegelijkertijd een deels vernieuwd geluid horen. Een uitgebreid gesprek met… tja, met wie eigenlijk?

Robert Haagsma

 

SYMPHONY X

HELSE TAFERELEN

Het kost de Amerikaanse progressieve metalband Symphony X tegenwoordig gemiddeld vier jaar om een plaat te maken. Beter gezegd, het kost Michael Romeo zo veel tijd. De gitarist en producer is namelijk allesbepalend voor het geluid van Symphony X. Zijn furieuze gitaarriffs zijn op het nieuwe ‘Underworld’ nog altijd volop aanwezig, maar er waren ook weer meer klanken rond uit het symfonische verleden van de band. De moderne en klassieke elementen zijn deze keer samengegoten in puntige nummers waarin geen ruimte is voor overdaad. Romeo spreekt.

Patrick Lamberts

 

KISS

DE AMERIKAANSE DROOM

Het Amerikaanse kwartet KISS deed onlangs onze contreien aan. We hebben het geweten. Met geïnspireerde shows in de Ziggo Dome in Amsterdam en op de Graspop Metal Meeting in België werden critici die de band maar al te graag afschrijven effectief de mond gesnoerd. Tijdens het bezoek aan de lage landen nam zanger en bassist Gene Simmons uitgebreid de tijd voor een exclusief interview met Aardschok. „We hebben als band pieken en dalen gekend, maar ik ben daar nooit onder gebukt gegaan. Ik kon altijd alles relativeren. Elke dag was fantastisch.”

Robert Haagsma

 

SOULFLY

MET(AL) HART EN ZIEL

Terwijl de speculaties over een Sepultura-reünie wel eeuwig de ronde zullen blijven doen, heeft Max Cavalera met drie actieve bands andere zaken aan zijn kop. Na het Soulfly-album ‘Savages’ (2013) volgde in 2014 zowel het ijzersterke debuutalbum van de ‘superband’ Killer Be Killed als de derde worp van Cavalera Conspiracy, waarbij er met alle drie de bands ook nog eens getoerd moest worden. Rust is aan Max Cavalera dus niet besteed. Toch verschijnt op 14 augustus alweer het tiende Soulfly-album, met de titel ‘Archangel’. Aangezien alle releases van Soulfly doorspekt zijn met symboliek en spiritualiteit, kon dat bij deze mijlpaal natuurlijk ook niet uitblijven. Een geïnspireerde Cavalera vertelt over ‘Archangel’.

Justin Erkens

 

LAMB OF GOD

VRIJHEIDSDRANG

Met ‘VII: Sturm Und Drang’ sluit Lamb Of God een bewogen periode af. Na de dood van een fan, die van het podium geduwd zou zijn, werd frontman Randy Blythe van doodslag beschuldigd. Ruim een maand lang werd hij tussen de grauwe muren van een oude Praagse kerker ingesloten, maar uiteindelijk werd hij vrijgesproken. De tumultueuze tijd heeft zijn weg gevonden naar de nieuwe langspeler, maar ook naar ‘Dark Days’, Blythe’s gevangenismemoir die gelijktijdig met deze Aardschok verschijnt. Vanwege deze tegenstrijdige belangen verbiedt het bandmanagement op voorhand om het onderwerp aan te snijden. Ook Blythe zelf wil er tijdens het telefoongesprek aanvankelijk niet aan, maar wie niet waagt, wie niet wint.

Bastiaan Tuenter

 

ACT OF DEFIANCE

MEGA-ACT

De wereld schrikt eind november even op als kort na elkaar gitarist Chris Broderick en drummer Shawn Drover na een lange periode bij Megadeth vertrekken. Al snel maken de twee bekend samen verder te gaan als Act Of Defiance. Voormalig Scar The Martyr-zanger Henry Derek Bonner en Shadows Fall-gitarist Matt Bachand, als bassist, completeren de groep. Hun debuutalbum ‘Birth And The Burial’ staat vol technische thrash met klassieke melodieën. Broderick, ook voormalig lid van Jag Panzer en Nevermore, geeft tekst en uitleg.

Bastiaan Tuenter

 

FEAR FACTORY

DOEMDENKERS

Fear Factory’s ‘Demanufacture’ zette twintig jaar geleden industriële metal definitief op de kaart. Dat wordt dit jaar gevierd met integrale uitvoeringen van de plaat. Tegelijkertijd verschijnt er een nieuwe langspeler: ‘Genexus’. Wederom met een gewijzigde bandbezetting, maar qua sound nog altijd met dezelfde herkenbare elementen, en tot stand gekomen met vaste producer Rhys Fulber. Is ‘Genexus’ de ultieme Fear Factory-ervaring? Of is de band bovenal een slaaf van zijn eigen machine geworden? Aardschok demonteert de band en beide albums met gitarist Dino Cazares.

Patrick Lamberts

 

PYOGENESIS

STEAMPUNK FEVER

Ze maakten muziek met wortels in death metal, pop en gothic metal. Opgericht in 1991 brengt het Duitse Pyogenesis op 14 augustus zijn zesde plaat uit, dertien jaar na de vorige en tien jaar na het laatste optreden. Wat motiveert de mannen rondom zanger Flo V Schwarz en wat is het verhaal achter ‘A Century In The Curse Of Time’?

Ron Willemsen

 

DISTURBED

VERRASSING VAN HET JAAR

Eén van de grootste metalbands van de eenentwintigste eeuw is terug. Als een donderslag bij heldere hemel. Na een pauze van vier jaar verraste Disturbed vriend en vijand door bekend te maken in het diepste geheim hun comebackplaat ‘Immortalized’ te hebben voltooid. Het op 21 augustus te verschijnen album werd al voorafgegaan door de single „The Vengeful One”, dat op het moment van schrijven al zo’n drie miljoen nieuwsgierigen naar YouTube lokte. Geen wonder dat frontman David Draiman buitengewoon goedgehumeurd is als hij belt.

Robert Haagsma

 

PRAYING MANTIS

DE ONSTERFELIJKHEID VAN EEN MUZIKANT

Opgericht in 1973 door de broertjes Tino en Chris Troy maakte het Engelse Praying Mantis begin jaren tachtig plotseling deel uit van de New Wave Of British Heavy Metal. Sinds twee jaar heeft de band twee Neder­landers in de gelederen en barst men van de vernieuwde energie. Bassist, componist Chris Troy praat ons bij.

Ron Willemsen

 

DIMINO

GEVALLEN ENGEL

Als zanger van de Amerikaanse rockband Angel rook Frank Dimino in de jaren zeventig even aan het grote succes. Sinds het hagelwitte gezelschap begin jaren tachtig uit elkaar viel, is er weinig meer van hem vernomen. Hij blijkt alweer jaren in Las Vegas te wonen, waar hij met een coverband de goklustige toeristen in de hotels en casino’s vermaakt. Zijn artistieke ambities zijn nog niet definitief vervlogen. Dimino is de naam van zijn eigen band, waarmee hij in de vorm van ‘Old Habits Die Hard’ een prima debuut aflevert.

Robert Haagsma

 

ROYAL HUNT

DERTIEN IN EEN DOZIJN

De melodieuze, progressieve metalband Royal Hunt draait al meer dan vijfentwintig jaar mee. Op 21 augustus komt de dertiende studioplaat ‘XIII – Devil’s Dozen’ uit. Bandleider, toetsenist en componist Andre Andersen praat Aardschok graag bij over de stand van zaken.

Liselotte Hegt

 

GUS G.

GEEN MCMETAL

Terwijl zijn land naar de financiële afgrond glijdt, zet Kostas Karamitroudis – beter bekend als Gus G. – al shreddend zijn opmars voort. Ooit begonnen als simpele tokkelaar in Thessaloníki heeft de Griek naast een handvol gastoptredens (Arch Enemy, In This Moment, Nightrage) inmiddels vooral naam gemaakt als gitarist van Firewind en Ozzy Osbourne. Met Firewind in de ijskast en Ozzy op de Black Sabbath-tournee, heeft Gus de laatste jaren echter ruimschoots tijd gehad voor eigen projecten. Met ‘I Am The Fire’ bracht hij vorig jaar zijn eerste soloalbum uit en binnenkort verschijnt alweer de opvolger ‘Brand New Revolution’.

Justin Erkens

 

YEAR OF THE GOAT

OCCULTE GEITENBREIERS

Wat te doen als je als ploeterende muzikant op leeftijd raakt en alsnog muzikaal succes nastreeft? In deze tijd begin je dan een band met occulte inslag. Succes gegarandeerd lijkt het wel. Occult mag dan booming zijn, bij het Zweedse Year Of The Goat gaat het primair om de beleving. Dat een stel niet nader te benoemen landgenoten de rockwereld inmiddels aan hun voeten heeft, doet daar niets aan af. Zanger/gitarist Thomas Sabbathi zette Year Of The Goat vijf jaar geleden op poten. Toetsenist Mikael Popovic (44), alias Pope, is onze gesprekspartner. Laten we de horde Ghost maar als eerste nemen.

Stan Novak

 

BATTLECROSS

WORKING MAN’S THRASH

De mouwen opstropen, je taken volbrengen en niet zeuren. Dat is het motto van Battlecross. De uit Detroit afkomstig thrash metalband met death metal-invloeden deed al ruim vijfhonderd shows en deinst niet terug voor noeste arbeid. Aldus gitarist Hiran Deraniyagala. Hij belt vanuit het Canadese Ottawa om over het op 21 augustus te verschijnen album ‘Rise To Power’ te praten. Ondertussen gaan de overige bandleden op de achtergrond gestaag door met het uitladen van hun instrumenten.

Patrick Lamberts

 

KOEN HERFST

SNOEIHARDE GROOVES

Hij wilde gaan drummen na het zien van een concert van No Doubt. Hij keek vervolgens de trucs af van ex-Dream Theater-slagwerker Mike Portnoy. Z’n naamsbekendheid kreeg hij door op te treden met deejay Armin van Buuren. De veelzijdige 31-jarige Koen Herfst is echter bovenal een metalhead. Zo zit hij op de drumkruk bij thrashband Dew-Scented en death metalact I Chaos. Bovendien is Pantera zijn favoriete band. Sinds kort heeft de multi-gedisciplineerde Hagenees zijn eigen soloalbum, ‘Back To Balance’, met enkele opvallende gastbijdragen uit de heavy muziekscene.

Patrick Lamberts

 

KRISIUN

MET DANK AAN BILL WARD!

Ze zijn al een tijd met afstand de beste metalband van Brazilië, maar Krisiun lijkt zijn muzikale top nog niet te hebben bereikt. Het nieuwe album ‘Forged In Fury’, dat op 7 augustus verschijnt, toont dat eens te meer aan. Het album kent meer melodie, meer groove en klinkt als geheel meer uitgebalanceerd dan zijn voorgangers. Zonder aan kracht en intensiteit in te boeten, heeft het drietal hun nog steeds compromisloze death metal toch iets toegankelijker weten te maken. Niet alleen omdat het gaspedaal nu niet meer continu wordt ingedrukt, maar vooral door het schrijven van betere nummers. Zanger/bassist Alex Kolesne Camargo neemt deze complimenten maar wat graag in ontvangst.

Stephan Gebédi

 

DEBAUCHERY

MONSTERLIJK

Terwijl death metal de hoofdmoot is bij deze band uit het Duitse Baden-Württemberg, zitten er ook overduidelijk elementen van hardrock en heavy metal in. De band rondom songwriter en zanger Thomas Gurrath maakt ongecompliceerde muziek met een herkenbare sound. We vragen Thomas eerst wat de band zoal heeft meegemaakt sinds de laatste keer dat Aardschok de band sprak in 2008, op het moment dat ‘Continue To Kill’ werd uitgebracht.

Leon van Rijsnbergen

 

RIVERS OF NIHIL

DEATH METAL DELUXE

‘Monarchy’ biedt lichtsnelheid, sfeer en een conceptueel verhaal over de staat van de aarde. In een death metaljas. Speltechnische grenzen lijkt het Amerikaanse vijftal niet te kennen. Het geluid van de band past naadloos in de moderne death metaltraditie. Vertegenwoordiger van vandaag is bassist Adam Biggs. Over de vierjaargetijdensymfonie van zijn band, emotionele diepgang in extreme muziek en ambities. Maar eerst: wat hield je vroeger bezig, Adam?

Ype TVS

 

BLIKSEM

DE TWEEDE ONTLADING

De Antwerpse metalformatie Bliksem levert eind augustus met ‘Gruesome Masterpiece’ een gevarieerde en sterke tweede plaat af. Zangeres Peggy Meeussen is blikvanger en brulboei van de band, maar was dat bijna niet geweest. Ze vertelt over moeizame audities, het nieuwe ‘meesterwerk’ en haar eeuwige fascinatie voor seriemoordenaars.

Patrick Lamberts

 

WE CAME AS ROMANS

EEN WERELD VAN VERSCHIL

Na drie albums te horen krijgen dat je nummers en je muzikale kwaliteiten ondermaats zijn. Het zal je maar gebeuren. Het zestal van de metalcoreformatie We Came As Romans kreeg tijdens het maken van hun vierde, titelloze album te maken met de veeleisende producer David Bendeth. Zanger Dave Stephens is echter blij met de lijdensweg die hij onderging en wil er maar wat graag over praten.

Bastiaan Tuenter

 

CATTLE DECAPITATION

MET UITSTERVEN BEDREIGD

Met ‘The Anthropocene Extinction’ bevestigt Cattle Decapitation zijn status als een van de meest vooruitstrevende death metal/grindcorebands van de afgelopen jaren. Op de zevende langspeler voert het gezelschap uit San Diego de ontwikkelingen van voorganger ‘Monolith Of Inhumanity’ (2012) verder door. Met enerzijds een bikkelhard album vol extremen en een confronterende boodschap, anderzijds een plaat met meer pakkende refreinen, vocale variatie en dynamiek, beter gestroomlijnde songs en enkele verassende gastrollen. Gitarist Josh Elmore omschrijft die tegengestelde, maar complementaire krachten het liefst als ‘Yin en Yang’.

Wouter Dielesen

 

TERROR

100% HARDCORE

Voor veel bands zou het de nagel aan de doodskist betekenen, maar Terror doet het gewoon: een tournee afwerken zonder boegbeeld Scott Vogel. De zanger zit noodgedwongen thuis met ernstige rugproblemen. Eén van zijn rugwervels is verschoven en oefent druk uit op een zenuw, wat de Amerikaan pijn tot in zijn voeten oplevert. Tijdens de revalidatie heeft hij alle tijd om de pers te woord te staan, want op 21 augustus verschijnt ‘The 25th Hour’. Op dit zesde werkstuk keert de band terug naar de basis van hardcore. Vogel vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

GRASPOP METAL MEETING

19 – 21 JUNI STENEHEI – DESSEL (B)

De Graspop Metal Meeting heeft dit jaar een jubileum te vieren. Dit is de 20e editie. Maar eigenlijk merk je dat nergens aan. In vrijwel alles is deze GMM vergelijkbaar met de editie van 2014, zowel qua opzet als qua programmering. Zo tellen we maar liefst 109 optredende acts, hetzelfde aantal als vorig jaar. Ze treden verdeeld over vijf podia op, zes als je het Classic Rock Café ook als podium wilt bestempelen. De cateringprijzen zijn nog net zo exorbitant als vorig jaar. Kortom, op alle fronten is de Graspop Metal Meeting een reproductie van die van vorig jaar. Zelfs het weer – niet te warm, niet te koud, af en toe een bui – is ongeveer hetzelfde. Als er al een noviteit te ontdekken valt, dan is het het reuzenrad.

Anita Boel, Metal Mike, Stan Novak en Bastiaan Tuenter zijn ter plekke om de hoogte- en dieptepunten samen te vatten. Andrea Beckers, Bianca Berger en Eugene Straver zorgen voor de plaatjes.

 

GRASPOP BACKSTAGE

Backstage, het is de locatie waar veel toeschouwers graag eens een kijkje zouden willen nemen, want daar gebeurt het, daar is het feestje. Een backstagepas is goud waard, want dat is het toegangsbewijs tot de helden, het paspoort naar de metalhemel… Nou, om je maar meteen uit de droom te helpen: backstage wordt er hard gewerkt door de crews, personeel en 750 vrijwilligers. De muzikanten zijn vooral bezig om zich voor te bereiden op het aanstaande optreden of verzamelen hun hebben en houden voordat er in de toerbus gestapt dient te worden, op weg naar de volgende toerhalte. Aardschok neemt een kijkje achter de schermen van de Graspop Metal Meeting.

Metal Mike

 

DOKK’EM OPEN AIR

19 & 20 JUNI – DOKKUM

Is dan niets in het leven meer zeker? Zoals het gegeven dat de Graspop Metal Meeting plaatsvindt in het laatste weekend van juni en Dokk’em Open Air traditiegetrouw precies een week eerder. Laat Graspop dit jaar plotsklaps ook in het derde juniweekend gaan zitten, net als het Friese metalfeest. En tja, een metalhead kan nu eenmaal niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Daardoor gaat de 10e editie van Dokk’em Iepen Loft weliswaar niet de boeken in als de drukstbezochte – 3000 bezoekers over twee dagen – maar vanwege de keur aan goede bands, de bijzonder sfeervolle locatie en het dolenthousiaste publiek misschien wel als de gezelligste.

Erik van Dijk