Aardschok oktober 2015

 

In de Aardschok van oktober 2015 lees je alles over:

AHABALCATRAZ METAL FESTIVAL 2015AMORPHISANNIHILATORATREYUBACKYARD BABIESBANG YOUR HEADBLACK-BONEBOSPOPBUTCHER BABIESDEAD LORDDEVIL CITY ANGELSDYNAMO METALFESTHAMMERCULTHARLOTTHATE ETERNALINTO THE GRAVEIRON MAIDENKATAKLYSMLEAVES’ EYESLOKERSE FEESTENLYNCH MOBMETAL ALLEGIANCEMETAL DAYSMOTÖRHEADMUSTASCHMY DYING BRIDENILEOPERATION: MINDCRIMEPENTAGRAMRIVERSIDESOILWORKTHE BLACK DAHLIA MURDERTHE THEATER EQUATIONW.A.S.P.WOLFHEART

 

AHAB

LUISTERBOEK

Het Duitse AHAB behoort tot de zwaargewichten in de doom metalwereld. Met de combinatie van literaire werken, zout water en loodzwaar muzikaal meesterschap heeft het viertal uit Heidelberg met succes het eigen ‘nautikal doom’-genre gecreëerd. En zoals elk van zijn drie voorgangers legt ook het nieuwe ‘The Boats Of The Glen Carrig’ weer het nodige gewicht in de schaal. Deze keer geen Herman Melville of Edgar Allen Poe, maar een boek van William Hope Hodgson dat aan de grondslag ligt van een nieuwe klassieker. Een (boek)bespreking met gitarist Christian Hector.

Justin Erkens

 

ALCATRAZ METAL FESTIVAL 2015

8 & 9 AUGUSTUS – SPORTCAMPUS LANGE MUNTE – KORTRIJK

Met toenemende bezoekersaantallen, een zonnig weekeinde en bovenal een prachtaffiche beleeft Alcatraz Hard Rock & Metal Festival een geslaagde vuurdoop op de nieuwe locatie. Na twee jaar op het Vives-terrein heeft Alcatraz opnieuw moeten uitwijken naar een nieuwe plek. Vanaf de ingang is het nog een aantal minuten lopen voordat het festivalterrein daadwerkelijk is bereikt, maar daar verrijst dan ook een indrukwekkend aangezicht: een vijftig meter breed gevangenisdecor inclusief wachttorens. Het terrein zelf, een aflopende heuvel, biedt iedereen goed zicht op de taferelen op de planken. En wie er voorbij kijkt, krijgt het groene Belgische platteland cadeau. Aan sfeer dus geen gebrek.

Bastiaan Tuenter

 

AMORPHIS

OP DE GOEDE WEG

Na een jaar in het teken van het legendarische ‘Tales From The Thousand Lakes’ (1994) getoerd te hebben, serveert Amorphis ons op 4 september weer eens vers materiaal. Na ‘Circle’ (2013) is het aan het twaalfde album ‘Under The Red Cloud’ om de uitstekende reeks van de laatste jaren voort te zetten. Geen gemakkelijke opgave, dat wisten de heren zelf ook. Producer Jens Bogren (DragonForce, Arch Enemy, Symphony X) werd ingehuurd om de vaste werkwijze eens flink op te schudden en de grenzen van het huidige Amorphis te verleggen. En dat is gelukt: ‘Under The Red Cloud’ heeft alles in zich om een nieuwe klassieker te worden. Aardschok spreekt erover met gitarist Esa Holopainen.

Justin Erkens

 

ANNIHILATOR

DE GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH

Eindelijk had Annihilator een vaste zanger. Dat dacht althans iedereen, inclusief gitarist en bandleider Jeff Waters. Maar eind vorig jaar gooide Dave Padden de deur na twaalf jaar achter zich dicht. En dus begon voor de zoveelste keer de zoektocht naar een nieuwe zanger. Opnieuw kwam Waters bij zichzelf uit, net als in de jaren negentig. Zijn hernieuwde kennismaking met de microfoon brengt ons het al weer vijftiende Annihilator-album, ‘Suicide Society’. Een gesprek met de nieuwe zanger.

Bastiaan Tuenter

 

ATREYU

LANG ZULLEN ZE LEVEN!

Atreyu, hofleverancier van lichtere metalcore, maakte zich onsterfelijk met het tweede album ‘The Curse’. Maar bij het laatste album ‘Congregation Of The Damned’ verloor de groep uit Orange County de inspiratie en daarmee ook het succes uit het oog. Het werd daarna angstvallig stil. Zes jaar later laat het kwintet er met ‘Long Live’ echter geen misverstand over bestaan dat Atreyu nog lang niet klaar is. Gitarist Dan Jacobs ziet de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.

Bastiaan Tuenter

 

BACKYARD BABIES

BLIK OP DE TOEKOMST

Na een adempauze van vijf jaar keert het Zweedse Backyard Babies terug aan het muzikale front met het album ‘Four By Four’. De pauze heeft de mannen hoorbaar goed gedaan. Zanger-gitarist en belangrijkste songschrijver Nicke Borg ziet dan ook een rooskleurige toekomst voor zijn band.

Ron Willemsen

 

BANG YOUR HEAD

16 – 18 JULI – MESSEGELäNDE – BALINGEN (D)

Bang Your Head is in 2015 aan zijn twintigste editie toe. Dat moet gevierd worden. Het programma is ijzersterk en voor het eerst is het festival uitgebreid naar drie volledige festivaldagen, dagen waarop de verzengende hitte maar sporadisch door een heftige bui word verdreven. Doordat de Aardschok van de persen rolt op het moment dat het festival in Balingen van start gaat missen we de opwarmavond met onder meer Nuclear Assault, J.B.O. en Sepultura, maar in de dagen erna valt er genoeg te genieten in het stadje 80 kilometer ten zuiden van Stuttgart.

Metal Mike

 

BLACK-BONE

GEMOTIVEERD TOT OP HET BOT

Het Eindhovense Black-Bone heeft een droomstart meegemaakt met optredens als voorprogramma van bands als Deep Purple, Slash, Megadeth en de release van debuutalbum ‘Back To Mayhem’ (2012). Het drietal trok een spoor van decibellen door Europa met meer dan 220 optredens. Mede daardoor hebben we drie jaar moeten wachten op het tweede album. Dat is nu een feit. ‘Blessing In Disguise’ telt elf nummers en komt op 18 september uit. Zanger/gitarist Steef van den Bogaard legt uit waarom het even duurde: „Wat eigenlijk de tweede plaat had moeten worden, hebben we weggegooid.”

Theo Paijmans

 

BOSPOP

12 JULI – WEERT

Voor de 35e editie heeft Bospop een prachtig affiche in elkaar gedraaid, met op ‘zondag hardrockdag’ de progressieve drieklapper Dream Theater-Anathema-Steven Wilson als uitsmijter. Het stralende weer van een dag eerder, met onder meer ZZ Top, Fish en Caro Emerald, is de zondagsgangers niet gegund, maar de sfeer is er niet minder om.

Stan Novak en Bastiaan Tuenter

 

BUTCHER BABIES

MUZIEK ALS THERAPIE

Carla Harvey en Heidi Shepherd tooiden aan het begin van hun carrière hun tepels met kruizen van tape. Met deze ode aan Wendy O’ Williams, een van de eerste vrijgevochten vrouwen in de metalscene, werden de blondine/roodharige en brunette met hun Butcher Babies vooral gezien als sekssymbolen. Er schuilt echter meer achter hun stoeipoezenuiterlijk. Nare ervaringen met hun vaders bijvoorbeeld. Die schreeuwen de dames van zich af op de nieuwe plaat ‘Take It Like A Man’. Ook in Aardschok doet het duo een pijnlijk boekje open.

Patrick Lamberts

 

DEAD LORD

TUSSEN ANUS EN BALLEN

Eind augustus verschijnt ‘Heads Held High’, de tweede plaat van het Zweedse Dead Lord. Wie een duistere metalband verwacht, komt bedrogen uit; geen onchristelijke gedachten of muzikale extremen, maar onvervalste classic rock. Het is muziek waarin de geest van Thin Lizzy rijkelijk rondwaart. Een tweede Black Star Riders zeg maar, maar dan wat losser en frivoler. Mijn suggestie dat de bandnaam een hint naar wijlen Phil Lynott zou kunnen zijn, wordt door Hakim Krim, de 28-jarige zanger/gitarist echter resoluut tegengesproken.

Stan Novak

 

DEVIL CITY ANGELS

PROJECT OF BAND?

Hij stond mede aan de basis van wat later één van de grootste bands uit de rockgeschiedenis werd: Guns N’ Roses. Daarna behaalde hij op iets mindere schaal successen met zijn band L.A. Guns en leverde hij hand- en spandiensten aan diverse projecten, zoals Brides Of Destruction en Contraband. Of zijn nieuwste uitdaging Devil City Angels een band of een project is, zal de toekomst moeten uitwijzen aldus een bijzonder vriendelijke gitarist Tracii Guns.

Ron Willemsen

 

DYNAMO METALFEST

18 JULI – IJSSPORTCENTRUM – EINDHOVEN

Een gevoel van déjà vu is onmogelijk te onderdrukken bij het bezoeken van Dynamo Metalfest. Onvermijdelijk gaan de gedachten terug naar Dynamo Open Air, begin jaren negentig; mijn ‘ontmaagding’ op festivalgebied. Dezelfde locatie, dezelfde formule – één podium, acht bands, superlage ticketprijs – en (vrijwel) dezelfde naam en logo. Dat schept verwachtingen.

Jordan Stael

 

HAMMERCULT

WAR ENSEMBLE

‘Extreme true metal’, zo wordt de muziek van Hammercult naar eigen zeggen aangeduid. Naar de realiteit vertaald betekent dat snelle, doelftreffende thrash metal met agressieve vocalen. Ondanks geografische beperkingen en een nog redelijke korte levensduur heeft Hammercult het gas erop: ‘Built For War’ is het derde album in vijf jaar. Yakir, vocalist en aanjager van de band, vertelt enthousiast over zijn passie, zijn herkomst en het nieuwe album.

Ype TVS

 

HARLOTT

THRASH BLOKES

Harlott komt er heel snel aan. Nauwelijks zes maanden terug bracht het Australische thrash metalgezelschap in eigen beheer het tweede album ‘Proliferation’ uit. Op 18 september wordt het album opnieuw, maar nu wereldwijd, uitgebracht door Metal Blade Records. Het zegt veel over de potentie van Harlott. Met ‘Proliferation’ vinden de heren uit Melbourne het wiel niet opnieuw uit, maar ze geven er wel een stevige, authentieke draai aan waar menig old-school thrashliefhebber zich in zal kunnen vinden. Aardschok spreekt met gitarist/zanger Andrew Hudson.

Justin Erkens

 

HATE ETERNAL

VEREERD

Erik Rutan kennen we op de eerste plaats als gitarist en zanger van de death metalformatie Hate Eternal. Daarnaast produceert en mixt hij ook albums voor andere bands in zijn Mana-studio. Tijdens de totstandkoming van het zesde Hate Eternal-album ‘Infernus’ kon hij beide ‘ambachten’ met elkaar combineren. Aardschok belt hem op.

Leon van Rijnsbergen

 

INTO THE GRAVE

8 AUGUSTUS – OLDEHOOFSTERKERKHOF – LEEUWARDEN

Na een valse start (in 2010 werd geen vergunning afgegeven) viert Into The Grave in 2015 alweer haar eerste lustrum. Met 7500 bezoekers is het plein dit jaar voller dan ooit. De early bird-tickets voor 2016 zijn al verkrijgbaar en met Exodus is de eerste act reeds aangekondigd. De toepasselijke en laagdrempelige ticketprijs van 6,66 zien we echter niet meer terug. Een toiletbezoek is dit jaar ook geen doen meer en daar wordt aanvankelijk nog geld voor gevraagd ook. Volgend jaar nog meer mensen op het dit jaar al te drukke plein tegen een hogere ticketprijs? Ik hoop van niet. Tot zover de schaduwzijde van het succesverhaal Into The Grave. Er spelen namelijk ook nog bands.

Ype TVS

 

IRON MAIDEN

OP DE WEG TERUG

Eerder deze zomer maakte Iron Maiden de eerste details bekend van het op 4 september te verschijnen album ‘The Book Of Souls’. Dat goede nieuws werd overschaduwd door eerdere, zorgelijke berichten over zanger Bruce Dickinson. Er was een tumor aangetroffen in zijn tong. De behandelingen sloegen echter aan. In mei maakte manager Rod Smallwood wereldkundig dat de frontman alweer kankervrij was. Toch zal het nog tot 2016 duren voor de band weer op tournee kan. De frontman heeft tijd nodig om te herstellen. Tot het zover is trekt Dickinson de wereld over om alles te vertellen over het nieuwe epos van zijn band.

Robert Haagsma

 

KATAKLYSM

AANDACHT IS ALLES

Hoewel al ruim twintig jaar en elf langspelers onderweg is Kataklysm nooit zo populair geweest als nu. De Canadezen weten de schijnwerpers met de komst van het twaalfde werkstuk ‘Of Ghosts And Gods’ fel op zich gericht. Als eerste death metalgroep ooit schoot Kataklysm voor elk nieuw nummer een videoclip. Daarnaast verscheen er een eigen bier en twee hete sauzen. Genoeg om over te praten met bandleider Maurizio Lacono.

Bastiaan Tuenter

 

LEAVES’ EYES

DE KONING TE RIJK!

Naast natuurtalent en rasmuzikante is Liv Kristine bovenal een ontzettend harde werkster. Na het soloalbum ‘Vervain’ (2014) is de Noorse schone dit jaar weer terug met een nieuwe plaat van Leaves’ Eyes, de band waarmee ze na het Theatre Of Tragedy-tijdperk de grootste successen mee boekte. Kwaliteit en kwantiteit gaan bij de Noors-Duitse formatie blijkbaar hand in hand, want ‘King Of Kings’ is weer een ijzersterk symfonisch kunststukje. Aardschok spreekt met Liv.

Justin Erkens

 

LOKERSE FEESTEN

2 AUGUSTUS – GROTE KAAI – LOKEREN (B)

Zoals we de laatste jaren gewend zijn is de eerste zondag van de Lokerse Feesten de metaldag. Ondanks een discutabele lineup – Channel Zero was in 2014 immers nog van de partij en Epica en Black Label Society waren kort ervoor op Graspop al te zien – zijn toch zo’n 10.000 metalfans naar het centrum van Lokeren gekomen. Een meevaller voor de organisatie is dat de Effenaar-show van Skindred en Rob Zombie, vier dagen eerder, niet is doorgegaan, waardoor beide bands vandaag een exclusief Benelux-optreden geven. Om de bijna complete familie van Max Cavalera – Soulfly – tot headliner te benoemen is echter een behoorlijk zwaktebod.

Metal Mike

 

LYNCH MOB

DE VERLOREN ZOON IS (ALWEER) TERUG

Zanger Oni Logan vertrok in de afgelopen vier jaar al twee keer bij Lynch Mob. De laatste keer gebeurde dat vlak voor aanvang van een tournee, met een pislinke George Lynch als gevolg. Groot was dan ook de verbazing toen Logan voor alweer de vierde keer terugkeerde bij de ‘desert bluesrockers’. De verzoening leidde na de EP ‘Sun Red Sun’ tot het nieuwe album ‘Rebel’. Logan legt uit.

Bastiaan Tuenter

 

METAL ALLEGIANCE

ONS KENT ONS

Drummer Mike Portnoy, gitarist Alex Skolnick en bassisten David Ellefson en Mark Menghi zijn met Metal Allegiance een nieuwe ‘band’ begonnen. Het is zeker geen eenmalig project voor metalgrootheden, ook al hebben uiteenlopende gastvocalisten belangrijke rollen op het naamloze debuutalbum. Menghi is kapitein van dit nieuwe vlaggenschip, ontstaan tijdens Motörheads cruisefestival Motörboat. Waar navigeren deze metalmatrozen naar toe en wie zijn aan boord gesprongen? Menghi legt uit.

Patrick Lamberts

 

METAL DAYS

20 T/M 24 JULI – TOLMIN – SLOVENIë

Voor het eerst stuurt Aardschok een eigen verkenningsteam op patrouille naar Metal Days. De voortekenen van de derde editie van het vijfdaagse festival, dat in het verleden onder de naam Metal Camp plaatsvond, zijn goed. In de voorverkoop zijn 3000 tickets meer verkocht dan het jaar er voor, waardoor zo’n 15000 vakantievierende hard­rockers het gebied tussen de rivieren Soca en Tolminka zullen bezetten.

Metal Mike

 

MOTÖRHEAD

DE LAATSTE ROCKER

Motörhead haalde de laatste jaren vooral het nieuws vanwege allerlei fysieke ongemakken waar zanger en bassist Lemmy door achtervolgd werd. Terwijl wereldwijd de In Memoriams al klaar lagen, krabbelde de stoere frontman toch weer op. De eerste tournees zijn alweer achter de rug en het nieuwe album ‘Bad Magic’ laat horen dat er nog heel wat leven in de oude legende zit. Onze held wordt dit jaar 70, maar aan stoppen wordt nog niet gedacht.

Robert Haagsma

 

MUSTASCH

OP VOLLE TOEREN

Het in Zweden wereldberoemde Mustasch vuurt onder aanvoering van Ralf Gyllenhammar al vijftien jaar lang onvervalste hardrock de wereld in. Voor het achtste album ‘Testosterone’ heeft de zanger het muzikale roer echter aan gitarist David Johannesson overgedragen. Met het gevolg dat Mustasch een nieuw gezicht gekregen heeft. Met een heuse Mustasch-motor in de garage en Testosterone-koffie in de hand, doet Johanesson zijn verhaal.

Bastiaan Tuenter

 

MY DYING BRIDE

SOUNDTRACK VOOR ESCAPISME

Zet een album van My Dying Bride op en de zon maakt zich haastig uit de voeten. Donkere wolken komen er voor in de plaats. Het duurt niet lang of de regen slaat neer op de ramen. De muziek van de Britse formatie biedt steevast superieure somberheid. Terwijl andere bands nog wel eens op zoek gaan naar het licht aan het eind van de tunnel, koestert My Dying Bride consequent de diepe duisternis. Dus is het opnieuw aangenaam wegzakken in de melancholie waar het nieuwe album ‘Feel The Misery’ – veelzeggende titel – tot aan de rand mee gevuld is. Een gesprek met zanger Aaron Stainthorpe.

Robert Haagsma

 

NILE

RED DE PIRAMIDES!

Eerlijk gezegd was ik de interesse in Nile de laatste jaren een beetje kwijtgeraakt. De recentere albums misten het vuur van de eerste drie platen en vooral op het vorige album ‘The Gates Of Sethu’ leek de band zichzelf een beetje te verliezen in oeverloos gepiel en overbodige technische hoogstandjes. Tot mijn verrassing laat Nile op het nieuwe ‘What Should Not Be Unearthed’ een meer directe, songgerichte en ietwat simpelere aanpak horen. En ik ben nog meer verbaasd over het feit dat de als vrij stug bekend staande bandleider Karl Sanders het roerend met me eens is.

Stephan Gebédi

 

OPERATION: MINDCRIME

SLEUTELPLAAT

Sinds vorig jaar is Operation: Mindcrime niet meer alleen de titel van een veelgeprezen conceptalbum uit 1988, het is ook de naam van de nieuwe band van de voormalige Queensrÿche-zanger Geoff Tate. Het is de uitkomst van een bitter gevecht om de rechten van die naam tussen de band en de voormalige frontman. De zanger likte zijn wonden, ging een flink stuk wandelen en kwam terug met de basis van een beoogd drieluik. Binnenkort verschijnt het eerste deel: ‘The Key’.

Robert Haagsma

 

PENTAGRAM

CURIEUZE ONTWIKKELINGEN

In 2010 lacht het leven brokkenpiloot Bobby Liebling toe. De eeuwige zondaar vindt zijn geloof, trouwt met een vrouw die zijn dochter kon zijn en samen krijgen ze een zoontje, Bobby Jr. Onder bezielende leiding van vriend en toeverlaat Sean Pelletier maakt zijn band Pentagram een doorstart. Met ‘Last Rites’ is er in 2011 een nieuw album en als klap op de vuurpijl verschijnt er een documentaire over het desastreuze leven van Liebling: ‘Last Days Here’. Pentagram gaat vervolgens veelvuldig op toer om daarmee wat schade van de verloren jaren in te halen. De band blijkt populairder dan ooit, maar het gedrag van Liebling blijft onvoorspelbaar.

Stan Novak

 

RIVERSIDE

CARPE DIEM

De Poolse zanger, bassist en songwriter Mariusz Duda heeft zich de afgelopen jaren op de duistere kant van het leven gestort. Het resulteerde in donkere albums als Riverside’s ‘Shrine Of New Generation Slave’ en Lunatic Souls ‘Walking On A Flashlight Beam’. Met het nieuwe Riverside-album ‘Love, Fear And The Time Machine’ gooit hij het eens over een lichtere boeg. Er is zelfs ruimte voor poppy melodieën. „Dit album bewijst dat ik nu de persoon ben die ik altijd wilde zijn: muzikaal onafhankelijk en vrij van negatieve gedachten.”

Patrick Lamberts

 

SOILWORK

EEN KWESTIE VAN LEVEN EN DOOD

Op Soilworks ‘The Ride Majestic’ bezingt Björn Strid existentiële zaken, waarvoor hij een fascinatie ontwikkelde sinds zijn bijna-doodervaring en een sterfgeval in de familie. Het al weer tiende album is ook het eerste werkstuk zonder bassist Ola Flink, waardoor Strid het laatste originele bandlid is. Op een regenachtige dag met onstuimige windvlagen kijkt de zanger vanuit zijn huis uit over de oceaan. Een perfecte timing voor een gesprek over een donker album.

Bastiaan Tuenter

 

THE BLACK DAHLIA MURDER

TREVOR EN DE DRAAK

De formule van The Black Dahlia Murder staat al jaren vast. Het gezelschap uit Detroit bedient zich sinds 2001 van een mix van melodieuze death metal en invloeden uit black metal, grindcore en metalcore. Toch groeit de muzikale inhoud met elk album. Zevende plaat ‘Abysmal’ voegt naast meer melodie, dynamiek en diversiteit vooral een livegevoel toe aan het spectrum. Na een lange periode van bezettingswisselingen lijkt de band eindelijk zijn juiste vorm gevonden te hebben. Zanger Trevor Strnad durft het zelfs aan om de release te betitelen als ‘het testament van onze eenheid’.

Wouter Dielesen

 

THE THEATER EQUATION

AYREON EINDELIJK LIVE!

Fans hebben er jaren op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: Ayreon gaat het podium op! Het succesalbum ‘The Human Equation’ (2004) is omgesmolten tot een heuse theaterproductie, die vier keer in drie dagen (18, 19, 20 september) zal worden opgevoerd in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Arjen Lucassen en zijn voormalige manager Yvette Broertje blikken vooruit.

Liselotte Hegt

 

W.A.S.P.

BIDDEN ALS EEN BEEST

De kans dat het illustere nummer „Animal (Fuck Like A Beast)” ooit nog live door W.A.S.P. vertolkt zal worden, lijkt definitief vervlogen. Zanger en gitarist Blackie Lawless heeft namelijk het licht gezien en – zoals we weten sinds Megadeths Dave Mustaine een soortgelijke ervaring had – zoiets blijft niet zonder gevolgen. De recente albums van de band staan dan ook vol verwijzingen naar het christelijke geloof. Dat geldt dus ook voor het begin oktober te verschijnen werkstuk ‘Golgotha’.

Robert Haagsma

 

WOLFHEART

WINTERMETAL

De Fin Tuomas Saukkonen is aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen. Daarvoor waren rigoureuze stappen nodig. Hij nam afscheid van zijn ooit zo geliefde band Before The Dawn en maakte ook een einde aan al zijn andere projecten, zoals Black Sun Aeon, Dawn Of Solace en RoutaSielu. Heftige keuzes, maar als je ziet wat het nu heeft opgeleverd, valt er prima mee te leven. Zijn nieuwe band Wolfheart is namelijk een enorme aanwinst. Het debuut ‘Winterborn’ was overdonderend en met opvolger ‘Shadow World’ heeft hij het genre ‘winter metal’ definitief op de kaart gezet.

Anita Boel