Aardschok April 2016

In de Aardschok van April 2016 lees je alles over:

FRONTIERSBABYMETALTREATJUDAS PRIESTMOB RULESBLACK STONE CHERRYTAX THE HEATAMON AMARTHLORDS OF BLACKMOONSORROWNOVEMBREJOE BONAMASSASPIRITUAL BEGGARSZAKK WYLDETHUNDERSTONEDE KLASSIEKER: MONSTER MAGNETTHE CHRIS ROBINSON BROTHERHOODDRIVE, SHE SAIDWICKED MARAYACHRIS HOLMESMYSTIC PROPHECYDYSCORDIAIHSAHNKILLSWITCH ENGAGEFILTERIZEGRIMMONOMYTHCALIBANARTILLERYSARKECLITEATERMYRATHWALLS OF JERICHO

 

FRONTIERS

XX YEARS

Terwijl het in platenmaatschappijenland niet overal rozengeur en maneschijn is, zijn er ook uitzonderingen. Het Italiaanse Frontiers Music behaalt voornamelijk successen in de melodieuze (hard)rocksector en heeft met groepen als Foreigner, Night Ranger, Toto, Journey en Whitesnake heel wat toppers in haar stal. Op 27 februari vierde het label zijn 20-jarige bestaan. Tijd voor een feestje. Aardschok was erbij in Napels.

Metal Mike

 

BABYMETAL

MEISJES MET EEN MISSIE

De opmars van Babymetal is niet te stoppen. Na in de afgelopen twee jaar Japan en het Verenigd Koninkrijk te hebben veroverd komt ook Nederland niet meer onder Su-Metal, Moametal, Yuimetal en The Fox God uit. Want de band die snoeiharde muziek met lieve meisjeszang combineert, komt deze zomer naar FortaRock. En dat maakt (boze) tongen los.

Patrick Lamberts

 

TREAT

OUDE LIEFDE ROEST NIET

Anders Wikström is niet alleen gitarist van het Zweedse Treat, hij is ook muziekleraar en een veelgevraagd producer en songschrijver. Wikström heeft nummers geschreven voor onder andere Scorpions, Backyard Babies, Gotthard en de Amerikaanse boyband NSYNC en hij schreef en produceerde ook mee aan het album ‘We Are The Others’ van Delain. Ook al componeert hij popliedjes voor boybands en Idols-artiesten, zijn hart ligt nog altijd bij Treat, de band die hij begin jaren tachtig als 19-jarige oprichtte. ‘Ghost Of Graceland’ is het langverwachte nieuwe album en de aanleiding om deze alleskunner aan de tand te voelen.

Liselotte Hegt

 

JUDAS PRIEST

ONVERWOESTBAAR BRITS STAAL

Het contrast tussen de enthousiaste promotiedame van de platenmaatschappij die mij in knauwerig Amerikaans vraagt of ik klaar ben voor het interview met de ‘one and only’ Metal God en het kalme, bijna zangerige Britse accent van Halford kan bijna niet groter zijn. Rob geeft aan dat hij op punt staat het zonnige Arizona in te ruilen voor het druilerige Engeland om daar te gaan werken aan de opvolger van ‘Redeemer Of Souls’, waarmee meteen één van de latere vragen in het interview al meteen wordt beantwoord: Judas Priest denkt allerminst aan stoppen. De band heeft de smaak weer te pakken. Dat wordt nog eens onderstreept door de release van ‘Battle Cry’, de zoveelste DVD van de band in relatief korte tijd. Halford ziet dat toch nét even anders.

Stephan Gebédi

 

MOB RULES

VERTAALD NAAR HET VERLEDEN

Keken de heren van Mob Rules met het verzamelalbum ‘Timekeeper’ (2014) nog terug op twintig jaar power metal uit Oldenburg, anno 2016 is het Duitse gezelschap alweer vooruit aan het kijken. Er moest hard gewerkt worden om het nieuwe ‘Tales From Beyond’ op tijd af te krijgen, maar het resultaat is er niet minder om. Integendeel, het achtste album barst van de energie en melodische hoogstandjes. Bassist Markus Brinkmann onthult de geheimen achter de plaat.

Justin Erkens

 

BLACK STONE CHERRY

KINDEREN VAN KENTUCKY

Het ietwat bouwvallig ogende huisje op de voorkant van het nieuwe album van Black Stone Cherry heeft een speciale betekenis voor de band. Hier kwam het kwartet ooit voor het eerst bij elkaar. Tussen deze muren werden de meeste songs geschreven en hier werd al die jaren ook gerepeteerd. De rockband realiseerde zich onlangs hoe belangrijk die basis is en noemde het nieuwste album daarom ‘Kentucky’, naar de Amerikaanse staat waar het bouwsel zich al decennia dapper staande houdt. Na jaren lid geweest te zijn van de Roadrunner-familie is dit ook het eerste album voor een nieuw label. Opnieuw bevat het een heel Amerikaanse mix van blues en hardrock. Kort voor een optreden in de Amsterdamse Melkweg lichten zanger-gitarist Chris Robertson en gitarist Ben Wells alles toe.

Robert Haagsma

 

TAX THE HEAT

MUZIEK VAN ALLE TIJDEN

Het uit Bristol afkomstige Tax The Heat verrast deze maand met een stevig en weldadig portie heavy rock met tal van invalshoeken. Klanken uit de jaren zeventig worden handig vermengd met hedendaagse invloeden. Het resulteert in een mooie mix van veertig jaar rockmuziek. Omdat ‘Fed To The Lions’ zich kenmerkt door loepzuivere zang, melodieuze hooks en dansbare grooves zou het een groot publiek moeten kunnen aanspreken. Een stelling waar zanger/gitarist Alex Veale het roerend mee eens is. Ook deelt hij mijn verbazing dat een band als de zijne op een metalinstituut als Nuclear Blast is beland.

Stan Novak

 

AMON AMARTH

VIKINGFILMMUZIEK

We leerden Johan Hegg kennen als de geblokte zanger van de Zweedse formatie Amon Amarth. Sinds 2014 mag hij zich ook acteur noemen, aangezien hij een rol had in het viking-epos ‘Northmen: A Viking Saga’. De film werd lauw ontvangen en is na een kort leven in de bioscopen geruisloos afgevoerd naar digitale kanalen, maar de ervaring echoot nog even na. Het inspireerde de band om voor het eerst in de lange loopbaan een conceptalbum op te nemen, ‘Jomsviking’ genaamd, met een vanzelfsprekende hoofdrol voor woest om zich heen hakkende vikingen. „Muziek voor een film die nog gemaakt moet worden”, aldus gitarist Olavi Mikkonen.

Robert Haagsma

 

LORDS OF BLACK

RAINBOW EN ROMANTIEK

Al debuteerde Lords Of Black in 2014 met een meer dan verdienstelijk album, de Spaanse metalband leek toch gedoemd om één van de vele vissen te zijn in de overvolle vijver van de power metal. Het tweede album van de band rond zanger Ronnie Romero en gitarist Tony Hernando komt echter onder een heel andere gesternte uit. Een telefoontje uit Amerika veranderde alles. Tony Hernando vertelt.

Robert Haagsma

 

MOONSORROW

VERLANGEN NAAR VROEGER

Muziek kan een impact hebben die grenzen en culturen overstijgt. Een goed voorbeeld daarvan is Moonsorrow. De Finse formatie die in 1995 werd opgericht, combineert extreme metal met de lokale folktraditie. De consequent in de eigen taal gezongen teksten gaan vooral over oude mythes en legendes uit het eigen verleden. Die invloeden zijn op het nieuwe album ‘Jumalten Aika’ groter dan ooit. Die sterke band met de nationale cultuur staat internationaal succes niet in de weg. Integendeel, dit voorjaar speelt Moonsorrow bijvoorbeeld vijf keer in China. Aardschok spreekt met zanger, componist en bassist Ville Sorvali.

Robert Haagsma

 

NOVEMBRE

OUT OF THE BLUE

Het Italiaanse Novembre leverde in 2007 met ‘The Blue’ zijn beste album tot dan toe af. De teleurstelling was dan ook extra groot toen de band vervolgens besloot dat het genoeg was geweest. Oprichter en songschrijver Carmelo Orlanda had liefst negen jaar nodig om tot bezinning te komen en Novembre nieuw leven in te blazen. Op 1 april verschijnt als een donderslag bij heldere hemel het zevende album ‘URSA’.

Anita Boel

 

JOE BONAMASSA

GRENSVERLEGGEND

Samen met zijn muzikale partner, producent Kevin Shirley, heeft Joe Bonamassa een nieuw meesterwerk afgeleverd, ‘Blues Of Desperation’ getiteld. Het is in navolging van voorganger ‘Different Shades Of Blue’ zijn tweede album met louter eigen materiaal. De gitarist die inmiddels al meer albums heeft uitgebracht dan menig artiest in een hele loopbaan is pas 38 jaar, maar voelt zich al een ouwe lul in een naar de afgrond glijdend muzikaal klimaat.

Metal Mike

 

SPIRITUAL BEGGARS

WAAR EEN WIL IS…

De leden van Spiritual Beggars moeten het vooral van hun activiteiten elders hebben. Gitarist Michael Amott is vrijwel onafgebroken op pad met Arch Enemy. Zanger Apollo Papathanasio heeft een keurige betrekking als zangleraar en toetsenist Per Wiberg verdeelt zijn tijd tussen Candlemass en Kamchatka. Toch komen de drukbezette mannen van tijd tot tijd bij elkaar om als Spiritual Beggars een nieuw album te maken. Sinds 18 maart ligt ‘Sunrise To Sundown’ in de winkels. „De band is ons veel te dierbaar om weg te laten kwijnen”, aldus Per Wiberg.

Robert Haagsma

 

ZAKK WYLDE

DAGBOEK VAN EEN MUZIKANT

De afgelopen twintig jaar werd Zakk Wylde waarschijnlijk dagelijks geconfronteerd met de vraag naar een opvolger van zijn enige echte soloalbum ‘Book Of Shadows’, dat inmiddels een semi-legendarische status geniet. Nu is het er dan uiteindelijk. Ook jongere fans krijgen nu de kans om de bandleider van Black Label Society eens van een andere kant te horen. Een gemoedelijke Zakk Wylde vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

THUNDERSTONE

TERUG VAN WEGGEWEEST

Thunderstone is geen onbekende in de metalwereld. In 2002 verschijnt het titelloze debuutalbum. Sindsdien wordt de band geschaard in dezelfde hoek als Stratovarius en Sonata Arctica. Na het vierde album ‘Evolution 4.0’ (2007) en deelname aan de voorronde voor het Eurovisie- Songfestival stapt zanger Pasi Rantanen op om te worden vervangen door Rick Altzi van At Vance. Als deze na de release van ‘Dirt Metal’ (2009) naar Masterplan vertrekt en ook drummer Mirka Rantanen het voor gezien houdt, lijkt het einde van de band bezegeld. Toch verschijnt er op 1 april – geen grap! – een nieuw album getiteld ‘Apocalypse Again’. Bassist Titus Hjelm over verleden, heden en toekomst van Thunderstone.

Ron Willemsen

 

DE KLASSIEKER: MONSTER MAGNET

POWERTRIP

In februari werden vier albums van Monster Magnet een nieuwe jeugd gegund, zowel op CD als op vinyl: ‘Superjudge’ (1993), ‘Dopes To Infinity’ (1995), ‘Powertrip’ (1998) en ‘God Says No’ (2001). Tijdens de aanstaande tournee van de Amerikaanse rockband zal om die reden ook louter geput worden uit die vier cruciale platen. Er kan natuurlijk maar één de echte Klassieker zijn. We kozen voor ‘Powertrip’, omdat de band daarmee doorbrak naar een groot publiek. Zanger/gitarist Dave Wyndorf blikt nog één keer terug op die woelige tijden.

Robert Haagsma

 

THE CHRIS ROBINSON BROTHERHOOD

HIPPIES MET WIFI

The Chris Robinson Brotherhood is geen standaard bandje. De groep van de voormalige Black Crowes-frontman heeft zich in thuisland Amerika in vijf jaar tijd met drie studio- en twee livealbums en een strak toerregime opgewerkt naar de top binnen de populaire jamrockstroming. De eclectische mix van blues, southern rock, soul en country spreekt een grote doelgroep aan. In maart doet de band voor het eerst Europa aan. Stan Novak treft Chris Robinson in Maastricht. De zelfverklaarde hippie zit daarbij niet om gepeperde uitspraken verlegen.

Stan Novak

 

DRIVE, SHE SAID

EEN TEKEN VAN LEVEN

Drive, She Said is een grootheid in kringen van melodieuze rockliefhebbers. Met de titelloze debuutplaat uit 1989 en het navolgende ‘Drivin’ Wheel’ (1991) nestelde Drive, She Said zich in de top van radiovriendelijke rockbands. Mark Mangold maakte eerder al naam met de rockband Touch en als songschrijver die mede-verantwoordelijk was voor hits van Michael Bolton en Cher. Dertien jaar na hun laatste studioalbum ligt plots de vijfde plaat van toetsenist/zanger Mangold en gitarist/zanger Al Fritsch in de bakken. Voor het maken van ‘Pedal To The Metal’ is verder de hulp ingeroepen van gerenommeerde muzikanten, zoals de drummers Pontus Engborg en Kenny Aronoff. Als achtergrondzangers kom je onder anderen Goran Edman, Ted Poley en Thomas Vikström tegen. Mark Mangold vertelt over de reden voor een nieuwe Drive, She Said plaat.

Ron Willemsen

 

WICKED MARAYA

TERUG IN DE TIJD

In 1991 maakte het Amerikaanse Wicked Maraya zijn eerste plaat voor een klein label. Zo klein zelfs, dat het kort na het voltooien van de opnames al niet meer bestond. Failliet. Het belgische label Mausoleum pikte de band vervolgens op en bracht in 1994 de debuutplaat ‘Cycles’ uit. De negen nummers die een paar jaar daarvoor dus eigenlijk ‘Lifetime In Hell’ hadden moeten vormen, raakten in de vergetelheid. Tot nu. Massacre Records brengt de plaat alsnog uit en zanger Lou Falco is daar zeer gelukkig mee.

Ron Willemsen

 

CHRIS HOLMES

DE ‘MEAN MAN’ IS TERUG

Een morsdode rockscene deed Chris Holmes besluiten om zijn Californische geboortegrond in te ruilen voor Cannes, in Frankrijk, de thuishaven van zijn vrouw en manager Catherine-Sarah Holmes. De Amerikaanse ex-gitarist van W.A.S.P. wil het opnieuw proberen in Europa, want het handjevol bands en projecten uit de afgelopen vijftien jaar heeft hem weinig gebracht. Met zijn nieuwe band Mean Man wil hij op tournee door Europa. Het nieuwe album ‘CHP’, een compilatie van zijn eigenbeheer-releases ‘Nothing To Lose’ en ‘Shitting Bricks’, zal daarbij centraal staan. Chris Holmes neemt nog altijd geen blad voor de mond.

Bastiaan Tuenter

 

MYSTIC PROPHECY

DIE WITH YOUR BOOTS ON!

Het Grieks-Duitse Mystic Prophecy heeft zich de laatste jaren aardig in de kijker gespeeld. Een eigenzinnige mix van melodische power en thrash, albums als ‘Ravenlord’ (2011) en ‘Killhammer’ (2013) en geslaagde toers met onder meer Masterplan en Powerwolf; het heeft allemaal bijgedragen aan het succes van de formatie van zanger R.D. ‘Lia’ Liapakis. Op het nieuwe ‘War Brigade’ biedt Mystic Prophecy een combinatie van oude en nieuwe elementen. Tijd om Lia eens aan de tand te voelen over de stand van zaken.

Justin Erkens

 

DYSCORDIA

KWARTETTEN MET Z’N ZESSEN

Het West-Vlaamse Dyscordia veroverde met ‘Words In Ruin’ vorige maand zomaar Eremetaal in Aardschok. Een fraaie overwinning voor de veelzijdige metalband met progressieve, Scandinavische en power metalinvloeden. Met drie albums op zak heeft het zestal inmiddels wel bewezen een serieuze speler te zijn. Gitaristen (en zangers) Stefan Segers, Guy Commeene en Martijn Debonnet over de stijgende lijn die is voortgezet met ‘Words In Ruin’.

Patrick Lamberts

 

IHSAHN

MUZIKALE ONTDEKKINGSREIZIGER

De grenzen van het onbekende opzoeken. Laat dat maar aan Ihsahn over. De Noorse muzikant verrast opnieuw met ‘Arktis.’. Muzikaal gezien zijn er popstructuren gebruikt. Voor de teksten speelt de omgeving waarin de muzikant opgroeide een belangrijke rol. Het zesde album klinkt overigens niet desolaat of ijzig, zoals titel en hoes doen vermoeden, maar is het meest pakkende en positieve werkstuk tot nu toe. Vegard Sverre ‘Ihsahn’ Tveitan vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

KILLSWITCH ENGAGE

WEG VAN DE DEPRESSIE

Dat de in 2012 teruggekeerde zanger Jesse Leach een grote vinger in de pap heeft, blijkt wel uit het feit dat Killswitch Engage zich voor het nieuwe album ‘Incarnate’ naar zijn wensen heeft aangepast. Uit het gesprek met oprichter en bassist Mike D’Antonio blijkt ook dat de toekomst van de band er heel positief uitziet nu Leach weer op het oude nest zit. Hoe anders zag het er enkele jaren geleden uit, toen velen het einde van de band bevroedden. Mike ‘D’ vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

FILTER

WERELDMOE

Richard Patrick, de geestesvader van Filter, heeft schoon genoeg van zoete liefdesliedjes en vrolijke folksongs. Daarom gaat hij op het nieuwe album ‘Crazy Eyes’ terug naar zijn Nine Inch Nails-roots, de band waarin hij zijn carrière als gitarist begon. Smerige en donkere distortionsynths vormen deze keer het platform voor Patricks nummers over de verrotte zaken op aarde.

Patrick Lamberts

 

IZEGRIM

DODELIJK DOELTREFFEND

Met ‘The Ferryman’s End’ levert Izegrim een ware thriller af. De death/thrashband heeft de grenzen op het vijfde werkstuk wederom verlegd. Meer dynamiek, een levendigere sound en vooral een grotere doeltreffendheid. Tekstueel borduurt Izegrim voort op ‘Congress Of The Insane’, maar ditmaal is het perspectief honderdtachtig graden gedraaid: fans krijgen het verhaal van de moordenaar uit eerste hand mee. Frontvrouw Marloes Voskuil en gitarist Jeroen Wegchelaer vertellen.

Bastiaan Tuenter

 

MONOMYTH

HET DRIELUIK COMPLEET

Na het titelloze debuut uit 2013 en ‘Further’ uit 2014 completeert ‘Exo’ het drieluik van de Haagse rockband Monomyth. Net als op de voorgaande twee albums bevat het instrumentale composities waar invloeden uit de psychedelische rock, ambient, Duitse elektronica en metal in verweven zijn. De klanken vormen opnieuw een avontuurlijke muzikale trip. Een gesprek met drummer Sander Evers over dit album en hoe het nu verder moet met de band.

Robert Haagsma

 

CALIBAN

LEVE DE EVOLUTIE!

Bijna twintig jaar zitten ze het vak, maar de heren van Caliban zijn nog altijd hongerig. Met telkens maximaal twee jaar tussen hun albums houdt de Duitse metalcoreformatie het tempo hoog. Revolutionair zijn de verschillen tussen de albums niet te noemen, maar een gebrek aan evolutie kan de band van frontman Andreas Dörner de laatste jaren niet verweten worden. Met ‘I Am Nemesis’(2012) en ‘Ghost Empire’ (2014) toonde Caliban namelijk aan niet alleen grondlegger, maar ook grensverlegger binnen het genre te zijn. Het nieuwe ‘Gravity’ moet die lijn voortzetten. Aardschok spreekt erover met gitarist Marc Görtz.

Justin Erkens

 

ARTILLERY

EINDELIJK OP KOERS

Er zijn niet veel thrash metalbands die al zo lang bestaan als Artillery. Sinds 1982 is het Deense gezelschap actief. De mannen hebben de opkomst van de thrash metal actief en van dichtbij meegemaakt. Wonderbaarlijk genoeg hebben ze talrijke bezettingswisselingen en noodgedwongen pauzes overleefd. Gitarist van het eerste uur Michael Stützer vertelt hoe ze dat geflikt hebben.

Gerrit Mesker

 

SARKE

IJZIG VERHAAL MET WARM GELUID

Met ‘Bogefod’ heeft het Noorse gezelschap rond bassist Thomas ‘Sarke’ Bergli een ijzersterk album uitgebracht; doom-, black- en thrash metal en melodieuze passages passen daarop naadloos in elkaar. Met Nocturno Culto, bekend van Darkthrone, heeft Sarke ook de perfecte zanger in huis om de kille, duistere sage over het ondode heerschap Torolv Bogefod overtuigend over te brengen. We vragen Bergli allereerst het concept iets verder toe te lichten.

Stephan Gebédi

 

CLITEATER

DEATHGOREPORNGRINDMETAL

Met het zesde studioalbum ‘From Enslavement To Clitoration’ gaat Cliteater opnieuw voor de titel van hardste band van Nederland. De mix van grindcore en death metal van de Noord-Limburgers beukt en buldert namelijk harder dan ooit. Gitarist Ivan Cuijpers voorziet het fijnzinnige werkje van een toelichting.

Rob Broere

 

MYRATH

GRENZELOOS GEPASSIONEERD

Myrath is een revolutionaire band. Zeker voor Tunesische begrippen. Sinds het verschijnen van de videoclip van „Believer”, een song van het aanstaande album ‘Legacy’, is Tunesië in rep en roer. Want waarom krijgt een internationaal succesvolle metalband als Myrath geen steun van de overheid? Toetsenist Elyes Bouchoucha vertelt over de uitdagingen en overwinningen van zijn grenzeloos gepassioneerde muziekgroep.

Patrick Lamberts

 

WALLS OF JERICHO

HARDVOCHTIG

De getormenteerde ziel van zangeres Candace Kucsulain kleurt de muziek van Walls Of Jericho al achttien jaar zwart. Toch wist de groep uit Detroit uit te groeien tot een vaste waarde in de metalcorescene. Enkele jaren na het verschijnen van vierde album ‘The American Dream’ (2008) deed de band het wat rustiger aan. De frontvrouw kreeg in augustus 2011 haar eerste dochter. Ook sloot ze zich aan bij Relentless Detroit, een stichting die geld inzamelt voor families met kinderen met levensbedreigende ziektes. En vorig jaar stierf haar broer Larry aan een hersentumor. Die drie zaken legden de basis voor ‘No One Can Save You From Yourself’, een plaat die intensiteit opnieuw definieert.

Wouter Dielesen