Aardschok Mei 2016

In de Aardschok van Mei 2016 lees je alles over:

SIXX:A.M.GOOD TIGERSURGICAL METH MACHINETREMONTIDYNAZTYNEMESEATOSELANDHAKENGRAND MAGUSHATEBREEDMOTHER FEATHERLITA FORDLONG DISTANCE CALLINGSUNSTORMAVATARDIAMOND HEADVEGAHELHORSEFALLUJAHVEKTORTHE 69 EYESJADED HEARTPAINTED WIVESDESTRUCTIONLODY KONGWORMEDDEVILDRIVERABORTEDDEFTONES

 

SIXX:A.M.

EINDELIJK ALLE TIJD

Met een allerlaatste optreden op 31 december 2015 in Los Angeles kwam er een einde aan het jongensboek dat Mötley Crüe heette. Voor bassist Nikki Sixx betekent dat overigens niet dat er daarmee rustiger tijden aangebroken zijn. Zijn fans zijn nog maar net bekomen van het afscheid of er verschijnt alweer een nieuw album van zijn eigen band Sixx:A.M.. ‘Prayers For The Damned’ is ook nog eens het eerste deel van een tweeluik. De band gaat bovendien uitgebreid op tournee. Een gesprek met Nikki Sixx en zanger James Michael.

Robert Haagsma

 

GOOD TIGER

HET BEEST IS LOS

Wat doe je als je je ei niet meer kwijt kan in je eigen band? Dan richt je gewoon een andere op. Met die simpele gedachte is Good Tiger ontstaan, een interessante nieuwkomer in de progressieve rockscene, met (ex-)leden van TesseracT, The Safety Fire, Conquering Dystopia en Architects. Gitarist Derya ‘Dez’ Nagle stelt de groep voor.

Patrick Lamberts

 

SURGICAL METH MACHINE

OPGAAN IN ROOK

De naam van zanger en muzikant Al Jourgensen was al verbonden aan bands en projecten als Revolting Cocks, Lard, Buck Satan And The 666 Shooters, 1000 Homo DJ’s en natuurlijk Ministry. We kunnen nu een naam aan dat rijtje toevoegen: Surgical Meth Machine, een splinternieuw project van Jourgensen, waarvoor hij samenwerkte met technicus Sam D’Ambruoso. Op 15 april verscheen het titelloze debuut. Het is een album met twee heel verschillende gezichten. Uncle Al legt uit hoe dat allemaal zo is gekomen.

Robert Haagsma

 

TREMONTI

IN ALTER BRIDGE’S VOETSPOREN

De voor later dit jaar aangekondigde tournee van Guns N’ Roses heeft geen negatieve gevolgen voor Alter Bridge. Integendeel juist. Slash’s zanger Myles Kennedy zit momenteel in de studio met Alter Bridge en kan later dit jaar ook gewoon met de band op tournee. Ook aanwezig in de studio is bandleider Mark Tremonti, die tussen het werk aan het vijfde album promotie doet voor zijn eigen ‘Dust’, de al lang opgenomen evenknie van het vorig jaar verschenen ‘Cauterize’. De gitarist vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

DYNAZTY

IJSBERG RECHT VOORUIT!

Op het inmiddels twee jaar oude ‘Renatus’ ging het roer om bij het Stockholmse Dynazty. De softe AOR/hardrocksound van de eerste drie albums werd ingeruild voor wat de eigenlijke passie is van het gezelschap: heavy metal. Geen keuze zonder risico’s, maar wel een die goed uitpakte, gezien de groeiende fanschare van de Zweden. Met het nieuwe ‘Titanic Mass’ wil de band die sterke lijn doorzetten. Trommelaar van het eerste uur George Egg praat ons bij.

Justin Erkens

 

NEMESEA

VALLEN EN WEER OPSTAAN

Wat is het toch met Nemesea? Telkens als het erop lijkt dat de Nederlandse band het gaat maken, stort de boel min of meer weer in. Zo ging het bijvoorbeeld in 2006, nadat Nemesea als eerste de 50.000 dollargrens van Sellaband bereikte. De band stond kortstondig volop in de belangstelling, maar daarna werd het toch weer akelig stil. Na een bestaan van vijftien jaar komt daar volgens zangeres Manda Ophuis, gitarist Hendrik Jan ‘HJ’ de Jong en bassist Sonny Onderwater eindelijk verandering in. Maar alsof de duvel ermee speelt kampt de frontvrouw, net nu de vierde plaat ‘Uprise’ verschijnt, met gezondheidsproblemen. Hierdoor heeft de band enkele shows, eind april in het voorprogramma van Kamelot, moeten afzeggen. HJ en Sonny laten zich er niet door uit het veld slaan.

Anita Boel

 

TOSELAND

VAN WERELDKAMPIOEN TOT ROCKSTER

Nadat hij noodgedwongen zijn carrière als succesvol motorcoureur (tweevoudig wereldkampioen in de Superbike-klasse!) moet beëindigen weet de Brit James Toseland al snel wat zijn volgende uitdaging zal worden. Hij besluit zich volledig op de muziek te storten. Met hulp van ex-Little Angels-zanger Toby Jepson als mede-songschrijver en producer is Toseland inmiddels toe aan z’n tweede volledige album en zijn ster is rijzende. Een gesprek met een gedreven mens.

Ron Willemsen

 

HAKEN

AFFINITEIT MET CREATIVITEIT

De Brits/Amerikaanse progressieve metalband Haken is bezig met een opmars. Eigenlijk al vanaf debuutalbum ‘Aquarius’, maar sinds het sextet bij het label InsideOut Music zit, heeft de band een aantal keer substantieel gepiekt. Nu wordt ‘The Mountain’ (2013) weer getopt door ‘Affinity’: een ijzersterke plaat waarop invloeden uit meerdere decennia, maar vooral uit de jaren tachtig, te horen zijn. Gitarist Charles ‘Charlie’ Griffiths vertelt Aardschok over de stijgende lijn, het vernieuwde groepsproces en heel veel meer.

Patrick Lamberts

 

GRAND MAGUS

DE ESSENTIE VAN DE ESSENTIE

Betrouwbaarder dan Grand Magus wordt het niet. De Zweedse heavy metalformatie heeft sinds jaar en dag een ijzersterke formule en tovert om de twee jaar weer een album uit de helm om het succes verder te consolideren. Het trio weet verdomd goed waar het mee bezig is. Ook album nummer acht is er weer eentje om in te lijsten. Het op 20 mei te verschijnen ‘Sword Songs’ is een tikkeltje harder, klinkt net iets beter en heeft verder alles wat Grand Magus de moeite van het luisteren waard maakt. Frontman JB Christoffersson vertelt.

Justin Erkens

 

HATEBREED

IN YOUR FACE!

De wereld heeft wel eens betere tijden gekend. Er is wijd en zijd genoeg ellende om te dienen als voedingsbodem voor het nieuwe Hatebreed-album ‘The Concrete Confessional’ dat medio mei verschijnt. Na het hoopgevende ‘The Divinity Of Purpose’ biedt het nieuwe werk dan ook een veel grimmigere blik op de wereld om ons heen. De plaat bevat enkel korte, felle songs, op smaak gebracht met de giftige zang van Jamey Jasta. De frontman vertelt over wat hem zoal bezighoudt, twintig jaar Hatebreed en onterechte associaties met racisme en moord.

Bastiaan Tuenter

 

MOTHER FEATHER

COCKROCK MET VROUWEN

Scepsis alom onder de volgers van Metal Blade Records. Met het bonte New Yorkse gezelschap Mother Feather – afgeleid van motherfucker – heeft de vermaarde platenmaatschappij een band vastgelegd die dichter bij popmuziek dan hardrock zit. De ‘popcockrock’ van het titelloze debuut is geïnspireerd door alternatieve rock, pop, dance en hiphop, maar zou ook wel eens goed in de smaak kunnen vallen bij liefhebbers van seventies glamrock. De flamboyante bandleider en zangeres Ann Courtney geeft tekst en uitleg.

Bastiaan Tuenter

 

LITA FORD

BOEK EN PLAAT

Sinds Lita Ford in 2012 met het album ‘Living Like A Runaway’ terugkeerde aan het hardrockfront gaat haar carrière weer bergopwaarts, daarmee een vechtscheiding met voormalig Nitro-zanger Jim Gillette en een uiterst donkere periode in haar leven ver achter zich latend. Lita Ford mag zich inmiddels een levende rocklegende noemen; ze viert haar 40-jarig jubileum als muzikant met de release van het nieuwe album ‘Time Capsule’, in februari voorafgegaan door haar autobiografie ‘Living Like A Runaway (A Memoir). Voor Aardschok reden genoeg om met de nog altijd ‘stunning’ uitziende Lita te bellen.

Liselotte Hegt

 

LONG DISTANCE CALLING

NIEUWE ZANGER, NIEUW ELAN

Het Duitse Long Distance Calling had maar liefst een jaar nodig om het nieuwe album ‘TRIPS’ op te nemen. Veel langer dan de norm. De vocalen moesten dan ook helemaal opnieuw gedaan worden. Zanger-toetsenist Martin ‘Marsen’ Fischer vertrok vlak na de eerste opnameronde. De Noorse singer-songwriter en redder-in-nood Petter Carlsen zorgde er mede voor dat ‘TRIPS’ het beste album van de band tot nu toe is geworden. Drummer en kersverse vader Janosch Rathmer vertelt over de vele veranderingen.

Patrick Lamberts

 

SUNSTORM

DE WERELD VOLGENS JOE LYNN TURNER

In de afgelopen jaren maakte Joe Lynn Turner er bepaald geen geheim van dat hij graag deel had uitgemaakt van een reünie van Rainbow, de band waarvan hij begin jaren tachtig zanger was. Zoals we inmiddels weten, besloot de eigenzinnige Ritchie Blackmore anders. Dus rest de Amerikaan niets anders dat zich weer te concentreren op zijn eigen loopbaan, die deels floreert dankzij zijn goede contacten met moeder Rusland. Hij is dan ook in St. Petersburg wanneer Aardschok hem spreekt over ‘Edge Of Tomorrow’, het nieuwe album dat hij maakte met zijn band Sunstorm.

Robert Haagsma

 

AVATAR

TEGEN DE STRÖM IN

Sinds ‘Hail The Apocalypse’ heeft Avatar de wind in de zeilen. Het alom geprezen album heeft de Zweedse groep veel goeds gebracht, maar zanger Johannes Eckerström en de zijnen weigeren op veilig te spelen. Op de zesde langspeler hebben ze het roer volledig omgegooid – en dat is zeker niet voor het eerst. ‘Feathers & Flesh’ is een heus con­cept­album geworden. Onze favoriete clown steekt van wal.

Bastiaan Tuenter

 

DIAMOND HEAD

OUD MAAR NIET VERSLETEN

Tijdens de recente 70000 Tons Of Metal-cruise was Diamond Head zonder enige twijfel de grootste verrassing. De Britse cultband was te elfder ure aan de affiche toegevoegd, maar wist met klassiek en tijdloos materiaal de meute helemaal in te pakken. Diamond Head teert echter niet alleen op zijn roemruchte verleden. Eind april, maar liefst 36 jaar na de legendarische debuutplaat ‘Lightning To The Nations’, verschijnt namelijk studioalbum nummer zeven, simpelweg ‘Diamond Head’ genoemd. En dat werd tijd, want voorganger ‘What’s In Your Head’ dateert alweer uit 2008. Gitarist, bandleider en -oprichter Brain Tatler licht toe hoe het hem als schrijver van ‘die Metallica-song’ gedurende al die jaren is vergaan.

Stan Novak

 

VEGA

TWEE KUNNEN MEER DAN ééN

Het Britse Vega is inmiddels toe aan het vierde album. Naast zanger Nick Workman (ex-Kick) zijn het vooral de tweelingbroers James en Tom Martin die de dienst uitmaken. Ze hebben materiaal geschreven voor talloze muzikanten en bands zoals Joe Lynn Turner en diens Sunstorm, Danny Vaughn, From The Inside, House Of Lords, Ted Poley en Khymera. Er is zelfs een Nederlandse connectie, hoewel buiten het rockgenre. Gitarist/bassist Tom Martin is de gesprekspartner van Aardschok.

Ron Willemsen

 

HELHORSE

LEVEN EN STERVEN OP HET PODIUM

De sludgerockers van Helhorse willen met hun derde, titelloze album hun internationale ambities verder waarmaken. De zes Denen krijgen daarbij hulp van hun nieuwe label Spinfarm. De enthousiaste zanger Mikkel Wad Larsen vertelt over het nieuwe album, de speciale band met de Benelux, aparte toetseninstrumenten en de mythische bandnaam.

Bastiaan Tuenter

 

FALLUJAH

DREAM ON

Een erg goed nieuw album (‘Dreamless’), een groter label (Nuclear Blast) en meerdere Europese festivalshows in het verschiet tonen aan dat het goed gaat met Fallujah. De band, die zijn naam ontleende aan een stad in Irak en daar in interviews geen mededelingen over doet, heeft zijn combinatie van extreme metal en atmosferische lagen intact gelaten en tot in de puntjes verzorgd. Gitarist Alex Hofmann vertelt.

Ype TVS

 

VEKTOR

SCIENCEFICTIONMETAL

Mijn eerste aanraking met Vektor was tijdens de voorbereiding van dit interview in de vorm van het nieuwe album ‘Terminal Redux’. Veel muziek, veel noten, veel informatie. Het resultaat van vijf jaar opgespaarde ideeën – want zo veel tijd zit er tussen ‘Terminal Redux’ en zijn voorganger ‘Outer Isolation – of vooropgezet plan? Vocalist, gitarist en goedlachse persoonlijkheid David DiSanto licht toe. Voor de zekerheid stel ik toch eerst even de vraag waar Vektor precies voor staat.

Ype TVS

 

THE 69 EYES

GLAMVAMPIEREN

„Ik heb je even opgezocht op internet. Ik heb het uitgerekend: toen onze band werd opgericht, was jij negen jaar oud”, zo begint Jyrki Linnankivi het gesprek. Niet alleen heeft de zanger van de Finse goth-’n-rollers The 69 Eyes daarmee een geweldige ijsbreker bedacht, het is het begin van de rode draad die door ons gesprek loopt. Nog wat cijfertjes: Jyrki was twintig toen The 69 Eyes ontstond, hij is nu 47, en de band is toe aan het elfde album: ‘Universal Monsters’.

Magda Dullemond

 

JADED HEART

VAN AOR NAAR METAL

Toen Jaded Heart in 1990 werd opgericht maakte het degelijke Adult Oriented Rock. Inmiddels is de band toe aan het twaalfde album en maakt het melodieuze metal. Jaded Heart bestaat anno 2016 uit twee Duitsers, twee Zweden en een Japanner. Bassist Michael Müller is het enig overgebleven originele lid. De Zweedse gitarist Peter Östros is de belangrijkste songschrijver en staat Aardschok te woord.

Ron Willemsen

 

PAINTED WIVES

EEN NIEUW LAKLAAGJE

‘Obsessed With The End’ is de titel van het officiële debuut van Painted Wives en zal op 29 april wereldwijd uitkomen. Het is overigens een gerenoveerde versie van een album dat anderhalf jaar geleden al in eigen beheer verscheen. We mogen blij zijn met deze herkansing, want de groep uit Huntington Beach, Californië absorbeert invloeden van groepen als Mastodon, Queens Of The Stone Age, Alice In Chains en Cave In – en doet daar iets moois mee. Een gesprek met zanger en gitarist Justin Suitor.

Robert Haagsma

 

DESTRUCTION

HIER EN NU!

Destruction-frontman Schmier belt me daags na de aanslagen in Brussel. Hij vertelt dat hij het titelnummer van het op 20 mei te verschijnen album ‘Under Attack’ kort na de aanslagen in Parijs heeft geschreven. We zijn het er al snel over eens dat een wereld zonder religieuze fanatici een stuk prettiger zou zijn en dat je een vijand die zich reeds in je midden bevindt niet of nauwelijks kunt bestrijden. Het artwork van de plaat, een kruising tussen een wereldbol en een schedel die van alle kanten wordt aangevallen, laat aan duidelijkheid ook weinig te wensen over: de wereld gaat naar de kloten. De plaat is overigens op vrij onorthodoxe wijze tot stand gekomen. Gedurende het interview zal dan ook blijken dat Destruction op veel vlakken een allesbehalve conservatieve band is.

Stephan Gebédi

 

LODY KONG

DE APPEL VALT NIET VER VAN DE BOOM

Wie dacht dat de muziekmakende Cavalera’s na Max, Igor en Richie aan het opraken waren, onderschat de familie. Eén Cavalera junior – Zyon – kennen we inmiddels omdat hij al een tijdje meetrommelt bij Soulfly. Samen met zijn jongere broer Igor heeft hij echter ook nog een eigen band, genaamd Lody Kong. Onlangs presenteerden de twee met ‘Dreams & Visions’ hun eerste wapenfeit. Aardschok zoekt gitarist/zanger Igor Cavalera Jr. op tijdens de Maximum Cavalera Tour.

Justin Erkens

 

WORMED

EXTREEM EIGENAARDIG

De overtreffende trap van brute, technische death metal. Dat is wat deze vijf Spanjaarden ons voorschotelen op het nieuwe album ‘Krighsu’. Terwijl sciencefiction het hoofdthema is van de teksten, focussen we ons vooral op de haast onmenselijke muziek. Zo snel, bruut en extreem, maar tegelijk ook progressief en zelfs ‘jazzy’ heeft het genre zelden geklonken. En dan ook nog eens met een geweldige productie. Tijd dus om drummer G-Calero aan wat vragen te onderwerpen.

Leon van Rijnsbergen

 

DEVILDRIVER

DE BUCKETLIST VAN DEZ

Met komst van ‘Trust No One’ is het tweede leven van DevilDriver aangebroken. Het album moest na veertien jaar, zes langspelers en ontelbare tournees wachten tot de rust was wedergekeerd. Niet alleen ging bandleider Dez Fafara eerst met Coal Chamber aan de slag, ook moest gitarist Mike Spreitzer het vertrek van drie leden opvangen door vrevangers in te werken en de nieuwe plaat te schrijven. Een zelfverzekerde Dez Fafara vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

ABORTED

DE TOESTAND VAN DE WERELD

Vorig jaar bestonden ze twintig jaar en ze behoren al bijna net zo lang tot de Europese extreme metaltop. Zanger Sven de Caluwé van het Vlaamse Aborted praat Aardschok bij over het negende studioalbum ‘Retrogore’, dat sneller en technischer is dan het voorgaande werk, maar ook atmosferischer. Lees: duisterder.

Rob Broere

 

DEFTONES

DUALITEITSROCKERS

We hebben er deze keer wat langer op moeten wachten dan normaal, maar Deftones nam bewust de tijd, welgeteld drieënhalf jaar, om het nieuwe album ‘Gore’ gestalte te geven. „We wilden deze keer vooral onszelf niet opjagen”, vertelt toetsenist-sampler Frank Delgado.

Patrick Lamberts