Aardschok Juli 2016

In de Aardschok van Juli 2016 lees je alles over:

EPICA & SABATONGOJIRADENNER/SHERMANNNONPOINTKISSIN’ DYNAMITEFATES WARNINGJOHN ARCHCIRRHA NIVASTUCK MOJOSTITCHED UP HEARTTRICK OR TREATBE’LAKORQ5JEFF ANGELL’S STATICLANDINFERNÄL MÄJESTYNAILSWHITECHAPELEARTH SHIPDEADLOCKIF THESE TREES COULD TALKINTER ARMAAND THEN SHE CAMEFORTAROCKPINKPOP

 

EPICA & SABATON

Belangrijke releases werpen hun schaduw ver vooruit, dus wordt Aardschok uitgenodigd om op 21 mei in het Spotify-gebouw te Stockholm naar het nieuwe Sabaton-album te komen luisteren en op 1 juni in de Sandlane-studio te Gilze naar het op 30 september te verschijnen nieuwe hoofdstuk in de Epica-geschiedenis.

Metal Mike

 

GOJIRA

MOEDERS MOOISTE

Met de komst van ‘Magma’ start het Franse Gojira een nieuw hoofdstuk in zijn glansrijke carrière. Het vijfde studioalbum is voor de broers Joe en Mario Duplantier een betekenisvolle, want grotendeels beïnvloed door de tragische dood van hun moeder. Aardschok treft de gitarist/zanger en drummer tijdens FortaRock. Wat volgt zijn openhartige gesprekken over hun verlies, de onvermijdelijke oversteek van het Zuid-Franse kustplaatsje Ondres naar New York en de frisse aanpak van het indrukwekkende ‘Magma’.

Patrick Lamberts

 

DENNER/SHERMANN

THERE’S NO SCHOOL LIKE OLD-SCHOOL

Met de eind vorig jaar verschenen EP ‘Satan’s Tomb’ bewezen Michael Denner en Hank Shermann dat er nog volop vuur zit in de illustere gitaartandem. Het duo dat vanwege baanbrekend werk met Mercyful Fate voor eeuwig in de annalen van de heavy metal staat bijgeschreven, heeft de tanden er vervolgens goed ingezet. Het nieuwe album ‘Masters Of Evil’ voldoet namelijk ruimschoots aan de verwachtingen die ‘Satan’s Tomb’ opwekte. De acht knetterende metalsongs staan vol met markante invalshoeken, die veelvuldig doen terugdenken aan het roemruchte verleden van de twee. Reden genoeg om opnieuw contact te leggen met Hank Shermann. Hij kwam weliswaar een halfjaar geleden nog uitgebreid aan het woord in Aardschok, maar om interessante gespreksstof zit de openhartige Deen nimmer verlegen. Zanger Sean Peck doet ook een duit in het zakje.

Stan Novak

 

NONPOINT

NOOIT IN HET ROOD STAAN

Nog nooit stond Nonpoint met een interview in Aardschok. En dat terwijl de groep rond zanger Elias Soriano en drummer Robb Rivera al weer het negende album in de steigers heeft staan. Hoog tijd voor verandering dus. De Amerikanen spelen geen nu-metal meer, hoewel de dreadlocks van Soriano anders doen vermoeden, maar laten op ‘The Poison Red’ vol overtuiging horen hoe moderne hardrock hoort te klinken. De eigenzinnige Soriano vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

KISSIN’ DYNAMITE

OP WEG NAAR EEUWIGE ROEM

Het jonge Duitse metalgezelschap Kissin’ Dynamite bestaat uit vijf twintigers die inmiddels al bijna tien jaar samen muziek maken. In die tijd hebben ze zich ontwikkeld tot een moderne hardrockband die z’n zaakjes zeer serieus neemt. Zanger Johannes ‘Hannes’ Braun nam op zijn negende al deel aan Duitse tv-talentjachten en het leed geen twijfel dat hij zijn toekomst in de muziek zou vinden. ‘Generation Goodbye’ is de vijfde plaat van Kissin’ Dynamite en de eerste waarbij de band het heft totaal in eigen hand heeft genomen. Hannes legt uit.

Ron Willemsen

 

FATES WARNING

ALTIJD IN BEWEGING

Opvallend snel na het vorige album ‘Darkness In A Different Light’ uit 2013 komt Fates Warning voor de dag met een nieuw album. ‘Theories Of Flight’ bevat alles wat we van een goed werkstuk van de band mogen verwachten: sterke songs, knap spel en interessante teksten. Hoewel de band daarmee bewijst nog met twee benen in het heden te staan, werd er onlangs toch een trip naar het verleden gemaakt. Over het nieuwe album en de reünie met zijn oude vrienden een gesprek met gitarist en enig oorspronkelijk bandlid Jim Matheos.

Robert Haagsma

 

JOHN ARCH

WEG VAN HET PODIUM

Zanger John Arch maakte tussen 1984 en 1986 met Fates Warning drie albums: ‘Night On Bröcken’, ‘The Spectre Within’ en ‘Awaken The Guardian’. In 1987 werd hij vervangen door Ray Alder. Arch verdween in de anonimiteit. Het enige teken van leven was de in 2003 verschenen EP ‘A Twist Of Fate’ onder zijn eigen naam (met medewerking van o.a. drummer Mike Portnoy, die hem in 1987 vroeg als Dream Theater-frontman). In 2011 lag plots het fantastische debuutalbum van Arch/Matheos in de winkel. De bijbehorende tournee bestond uit slechts twee concerten: één in Duitsland en één in Amerika. Vervolgens opnieuw stilte. In april van dit jaar stond de zanger ineens met Fates Warning – in de oorspronkelijke bezetting – op het Keep It True-festival. Aardschok had direct na het optreden een bijzonder prettig gesprek met John Arch.

Diederick Bosman

 

CIRRHA NIVA

RUST IN DE TENT

Na het prima ‘For Moments Never Done’ uit 2009 bleef het zeven jaar stil rond de avantgardistische metalband Cirrha Niva. Uiteenlopende verwachtingen zorgden voor frustratie, waardoor er uiteindelijk bandleden vertrokken. Oprichter en gitarist Rob Willemse bleef over met mede-gitarist Carlo Heefer en zanger Michel de Groot alias Legrand. Eind april verscheen eindelijk de opvolger ‘Out Of The Freakshow,’. Legrand reflecteert.

Patrick Lamberts

 

STUCK MOJO

RAPROCK, REüNIES EN RISICO’S

Het slechte nieuws is dat de reünie van de klassieke bezetting van Stuck Mojo alwéér niet doorgegaan is. Niemand wil voor elkaar buigen, zegt bandleider Rich Ward daarover. Het goede nieuws is dat voor het eerst in acht jaar wel weer een nieuw album in de schappen ligt. Met ‘Here Come The Infidels’ bewijzen Ward en de zijnen dat de crossoverformatie er nog wel degelijk toe doet. De praatgrage Amerikaan geeft tekst en uitleg.

Bastiaan Tuenter

 

STITCHED UP HEART

LICHT AAN HET EINDE VAN DE TUNNEL

Soms moet je door diepe dalen gaan om tot iets moois te kunnen komen. Dat ondervond ook de Amerikaanse rockchick Mixi. Zwaar teleurgesteld in de muziekindustrie en in zichzelf, besloot ze om niet op te geven, maar het nog één maal te proberen. Het leidde tot de band Stitched Up Heart.

Anita Boel

 

TRICK OR TREAT

NIJNTJE IN ITALIË

Trick Or Treat werd in 2002 in het leven geroepen als een Helloween-coverband. Door de jaren heen ontwikkelde de groep uit Modena zich tot een volwassen act met louter eigen materiaal. Hier te lande vernamen we voor het eerst van Trick Or Treat dankzij het in 2012 verschenen concept­album ‘Rabbits’ Hill Pt. 1’, gebaseerd op het boek ‘Watership Down’ van Richard Adams. Inmiddels zijn we vier jaar verder en staat ‘Rabbits’ Hill Pt. 2’ op het punt van verschijnen. Drummer Luca Setti stelt Trick Or Treat aan ons voor en verklaart de aantrekkingskracht van het nogal geweldadige kinderverhaal.

Ron Willemsen

 

BE’LAKOR

UIT HET LEVEN GEGREPEN

Zweden heeft Dark Tranquillity, Finland heeft Insomnium en Australië heeft… Be’lakor. Dat het laatste land geografisch uit de richting ligt, betekent niet dat men daar de kunst van de melodische death metal niet onder de knie heeft. Het bewijs daarvoor werd geleverd met het derde album ‘Of Breath and Bone’, dat het in 2012 tot menig jaarlijstje schopte. Geduld is een schone zaak, ook aan de andere kant van de wereld, en dus komt het kwintet uit Melbourne pas vier jaar later met een opvolger. Toetsenist Steve Merry vertelt alles over ‘Vessels’.

Justin Erkens

 

Q5

ALBUM3

Liefst dertig jaar na het uitkomen van het vorige album komt de uit Seattle afkomstige band Q5 voor de dag met een nieuw werkstuk: ‘New World Order’. De reünie werd in gang gezet door Europese fans die de Amerikaanse hardrockband nog niet vergeten waren en een paar uitnodigingen voor festivals in Zweden, Duitsland en Griekenland. Zanger Jonathan K. over de tweede jeugd van Q5.

Robert Haagsma

 

JEFF ANGELL’S STATICLAND

MUZIKALE DUIZENDPOOT

Staticland is de nieuwste band van de Amerikaanse zanger/gitarist Jeff Angell. In thuisstad Seattle is deze veertiger een hele meneer. Tussen 2000 en 2012 vierde hij er successen met de formaties Post Stardom Depression en The Missionary Position. Angells naam kwam echter pas prominent op de radar toen hij samen met gearriveerde sterren als Duff McKagan (Guns N’ Roses), Barrett Martin (Screaming Trees) en Mike McCready (Pearl Jam) de supergroep Walking Papers oprichtte. Het was een avontuur dat hem ook naar de Europese podia voerde. 2016 staat echter volledig in het teken van Staticland waarvan onlangs een bijzonder geslaagd eerste album verscheen. Aardschok gaat op onderzoek uit.

Stan Novak

 

INFERNÄL MÄJESTY

NONE SHALL DEFY

Het is bijna dertig jaar geleden dat de Canadese band Infernäl Mäjesty ‘None Shall Defy’ uitbracht. Ofschoon het album qua verkoopcijfers en bekendheid niet in de buurt komt van ‘Reign In Blood’, ‘Hell Awaits’, ‘Master Of Puppets’ of ‘Scream Bloody Gore’, mag het gerust in één adem worden genoemd met deze klassiekers. Met gitarist van het eerste uur Steve Terror blikken we terug naar 1987 en vragen we ons hardop af waarom de plaat, ondanks de geweldige muziek die er op staat, nooit de verwachte impact heeft gehad. Daarnaast nemen we kort door wat er ná ‘None Shall Defy’ allemaal fout ging en blikken we voorzichtig vooruit naar het komende album van de nog steeds actieve band.

Stephan Gebédi

 

NAILS

BOOS, BOZER, BOOST!

Een van de hardste en lompste platen van dit jaar komt op het conto van Nails. Op het derde album ontdoet de Californische powerviolence/grindcoreband zijn muziek nog verder van overbodigheden. De groep brengt zijn boodschap in korte en woedende songs, met de albumtitel ‘You Will Never Be One Of Us’ als overkoepelend thema.

Wouter Dielesen

 

WHITECHAPEL

ER IS ER ÉÉN JARIG…

Whitechapel is voor mijn gevoel nog steeds een relatief nieuwe band, maar presenteert in de vorm van het zesde album ‘Mark Of The Blade’ een ode aan het eigen tienjarig bestaan. Het materiaal erop biedt enkele verrassingen; het is zwaarder en trager en de nummers zijn langer dan voorheen. Na tien jaar was men wel toe aan wat muzikale uitdagingen, aldus gitarist Ben Savage, die tussen twee tournees door van een rustige tijd geniet.

Ype TVS

 

EARTH SHIP

KLAAR OM OP TE STIJGEN

De teleurstelling overheerst bij bandleider Jan Oberg over de ontvangst van de eerste drie albums van zijn Earth Ship. Uitgebracht op het piepkleine Pelagial Records hebben ze weinig potten kunnen breken voor de Berlijnse groep. De multi-instrumentalist – ooit drummer bij The Ocean – ziet de toekomst echter zonnig in. Het vierde album ‘Hollowed’ verschijnt bij het veel grotere Napalm Records en moet de sludge- en doomformatie de verdiende erkenning bezorgen.

Bastiaan Tuenter

 

DEADLOCK

UIT HART EN ZIEL

Het zag er zo goed uit ten tijde van ‘The Arsonist’ (2013). Na drie albums op kleinere labels kwam het vierde album van Deadlock uit op Napalm Records, waarmee de band de weg naar het grote publiek gevonden leek te hebben. Lang konden de Duitsers er niet van genieten. In 2014 stierf medeoprichter Tobias Graf (35) aan kanker en nauwelijks een jaar later vertrok zangeres Sabine Scherer; gebeurtenissen die de band bijna de kop kostten. Frontman/gitarist Sebastian Reichl besloot dat hij er echter nog niet klaar mee was. Drie jaar aan pijn, frustratie en hoop komen dan ook samen in het nieuwe ‘Hybris’.

Justin Erkens

 

IF THESE TREES COULD TALK

DE BAND VAN VERBEELDING

Een van de toonaangevende bands in het brede post-rocklandschap is het Amerikaanse If These Trees Could Talk. De band treedt weliswaar zelden op, maar de muziek spreekt inmiddels een breed publiek aan. Voor het nieuwe album ‘The Bones Of A Dying World’ – een reflectie van de huidige staat van de wereld – heeft de groep onderdak gevonden bij het gerenommeerde Metal Blade Records. Een gesprek met bandleider/drummer Zack Kelly.

Bastiaan Tuenter

 

INTER ARMA

THE SKY IS THE LIMIT

De Amerikaanse ‘sludge-post-metallers’ van Inter Arma waren lange tijd slechts bekend bij een select groepje ingewijden. Tot het tweede album ‘Sky Burial’ in 2013 door het befaamde Relapse Records werd uitgebracht. Sindsdien werd er door velen reikhalzend uitgekeken naar de opvolger. Met ‘Paradise Gallows’ is het dan zover. Tijd om eens te bellen met de heren uit Virginia. Aan het woord is drummer TJ Childers.

Justin Erkens

 

AND THEN SHE CAME

KRYPTERIA 2.0

Uit de as van Krypteria is een nieuwe band herrezen: And Then She Came. Het was aanvankelijk een soundtrackproject dat bassist Frank Stumvoll weer herenigde met drummer S.C. Kusch, alias Kusch, en gitarist Olli Singer. En toen kwam zij er ook nog bij: zangeres Ji-In Cho. „Door het soundtrackproject werden we zo enthousiast, dat we besloten om een nieuwe band op te richten”, aldus Kusch. Hij staat Aardschok samen met frontvrouw Cho te woord.

Anita Boel

 

FORTAROCK

4 & 5 JUNI – GOFFERTPARK – NIJMEGEN

De achtste editie van FortaRock is de eerste die twee dagen duurt. Twee dagen waarin wonderwel geen druppel regen valt. De zon schijnt onophoudelijk en er valt geen wanklank te noteren. Met 7.000 bezoekers op zaterdag en 18.000 op zondag gaat FortaRock de boeken in als het grootste en fijnste Nederlandse metalfestival van het jaar. Namens Aardschok doen Bastiaan Tuenter, André Verhuysen, Patrick Lamberts en Wouter Dielesen verslag. De begeleidende plaatjes zijn van Stefan Schipper, Kick Verhaegen, Eugene Straver en Andrea Beckers.

Bastiaan Tuenter, André Verhuysen, Patrick Lamberts en Wouter Dielesen

 

PINKPOP

11 JUNI – MEGALAND – LANDGRAAF

Het is moeilijk voorstelbaar, maar in 2019 zal Pinkpop voor de vijftigste keer plaatsvinden. Een prestatie van formaat. Zover is het echter nog niet. Eerst maar eens de 47e tot een goed eind brengen. Met toppers als Red Hot Chili Peppers, Rammstein en Paul McCartney zal het niemand verbazen dat het druk is. De ‘Beatle’-zondag is zelfs lang van tevoren al uitverkocht. Aardschok is er alleen op zaterdag, de enige dag met ‘harde’ bands. Ook dan is er veel volk op de been, 67.000 om precies te zijn. En die houden het, ondanks de sombere voorspellingen, de hele dag droog.

Metal Mike