CD van de maand Augustus/September 2016

 

WITHERSCAPE

The Northern Sanctuary

(Century Media/Sony Music)
André Verhuysen
80

Er zijn nogal wat Opeth-fans van mening dat de band (lees: Michael Åkerfeldt) sinds het verschijnen van het ‘Watershed’-album te veel is doorgeslagen in zijn liefde voor jarenzeventigprog. ‘Heritage’ en ‘Pale Communion’ zouden te veel gefröbel bevatten en niet meer genoeg metal, zo luidt een breed gedragen mening. Zij die er inderdaad zo over denken moeten beslist eens luisteren naar ‘The Northern Sanctuary’. Witherscape vult namelijk voor een heel groot deel het gat dat Opeth open liet toen het het zwaar metalen pad verliet. Het duo – Dan Swanö (zang, drums, toetsen) en Ragnar Widerberg (gitaar, bas) – vindt zijn oorsprong, net als Opeth, in de Zweedse death metalscene. Swanö deed het vijfentwintig jaar geleden immers al met Edge Of Sanity en daarna nog met tal van andere bands en projecten, waaronder bijvoorbeeld Bloodbath, waar Åkerfeldt overigens ook ooit deel van uitmaakte. Ook Swanö heeft een liefde voor diep in de jaren zeventig gewortelde progressieve rock. Bij Witherscape combineert hij zijn muzikale voorkeuren naar hartelust, maar de balans slaat steevast door in het voordeel van de metal. Witherscape is veel minder ‘proggy’ dan een vergelijkbare band als Barren Earth, om maar wat te noemen. Witherscape is op en top metal, niet in de laatste plaats door Swanö’s vocalen. Of hij nu grunt of clean zingt, hij klinkt te allen tijde bijzonder overtuigend. De man is van vele markten thuis, maar dat wisten we natuurlijk al lang. Niet voor niets wordt hij al twintig jaar door jan en alleman gevraagd als producer en/of gastmuzikant. Laten we echter niet vergeten dat Witherscape bestaat uit nóg een helft. De vrijwel onbekende Ragnar Widerberg mag dan een kort cv hebben – naast Wither­scape alleen ShadowQuest – zijn gitaarspel is bijzonder smaakvol en zijn solo’s speelt hij smetteloos. Bovendien heeft hij ook de baspartijen vakkundig voor zijn rekening genomen. Zoals gezegd, afgehaakte Opeth-fans moeten hun oor zeker eens te luisteren leggen bij Wither­scape, maar eigenlijk geldt dat voor alle metalfans met een avontuurlijke inslag. Het maakt niet uit of je begint met ‘The Northern Sanc­tuary’ of met het debuut ‘The Inheritance’ uit 2013, het zijn evengoede albums. Geloof me, je zult er geen spijt van hebben.