In de Aardschok van November 2016 lees je alles over:
TESTAMENT — SONATA ARCTICA — KORN — AMARANTHE — HARDLINE — HAMMERFALL — TYKETTO — IN FLAMES — THE ANSWER — ROCK WOLVES — RIVERSIDE — EDEN’S CURSE — THEOCRACY — JOHN WESLEY — TYGERS OF PAN TANG — BIG JESUS — DE KLASSIEKER: — RED FANG — ASPHYX — SERPENTINE DOMINION — DARK TRANQUILLITY — VADER — ANAAL NATHRAKH — DARKTHRONE — CANDIRIA — CROWBAR — METALLICA — EUROBLAST XII — EPIC METAL FEST — CITYROCK — FEMME: FEMALE METAL EVENT 2016
TESTAMENT
SLANGENKUIL
Op 28 oktober verschijnt het elfde studioalbum van Testament. ‘Brotherhood Of The Snake’ is Testaments meest extreme plaat tot op heden. Even rustig ademhalen is er niet bij. Een ballad – zoals vroeger nog wel eens voorkwam – is in geen velden of wegen te bekennen. ‘Brotherhood Of The Snake’ is van begin tot eind één brok furieuze thrash metal in de hoogste versnelling. Zou Testament boos zijn? Frontman Chuck Billy verklaart dat dat wel mee valt. De mannen hadden er gewoon zin in
SONATA ARCTICA
STRESSTEST
Na jaren van experimenteren klonk Sonata Arctica op ‘Pariah’s Child’ (2014) ineens weer verrassend vertrouwd. Het was weliswaar – ondanks herhaalde verzoeken – geen tweede ‘Ecliptica’, maar de Finnen leken wel een evenwicht gevonden te hebben tussen heden en (verre) verleden. Twee jaar later ligt de balans anders. Het referentiepunt is niet meer ‘Reckoning Night’ (2004), maar het veel melodieuzere ‘The Days Of Grace’ (2009). Aardschok spreekt met frontman Tony Kakko over het zojuist verschenen ‘The Ninth Hour’.
KORN
LANGE LIJDENSWEG
Jonathan Davis is geen vrolijke Frans. In het leven van de Korn-zanger staat dan ook één ding centraal: lijden. De Amerikaan is echter een grootmeester in omdenken en heeft van smart zijn expertise gemaakt, waardoor lijden voor hem inmiddels aanvoelt als thuiskomen. En dat is precies waar het twaalfde studioalbum ‘The Serenity Of Suffering’ over gaat. Zoals een ware droeftoeter betaamt, begon het twaalfde studioalbum allemaal met, jawel, writer’s block!
AMARANTHE
PROVOCERENDE DANCE-METAL
Als Amaranthe de ingezette koers doorzet, zou dit zomaar eens het laatste verhaal over de succesvolle Zweedse band in Aardschok kunnen zijn. ‘Maximalism’ heeft op momenten namelijk net zoveel weg van een danceplaat van pak ‘m beet Afrojack als van een metalalbum. Gitarist en liedjesschrijver Olof Mörck doet er niet moeilijk over: „Metal is krachtige muziek die alleen nog maar krachtiger wordt als je die combineert met een positieve boodschap.”
HARDLINE
VOLLEDIG IN BALANS
In 1992 lijkt er een gouden toekomst weggelegd voor Hardline. Het debuut ‘Double Eclipse’ maakt indruk en met een bezetting waar naast de broertjes Joey en Johnny Gioeli (gitaar en zang) ook gitarist Neal Schon, drummer Deen Castronovo en bassist Todd Jensen deel van uitmaken kan het niet misgaan. Helaas voor het melodieuze vijftal gooit grunge roet in het eten. De band valt uit elkaar en wordt in 2002 heropgericht. Inmiddels zijn we al toe aan het vijfde album, ‘Human Nature’. Zanger Johnny Gioeli is het enige overgebleven originele lid. Hij is net terug van een Europese toer met Axel Rudi Pell, waarbij hij ook al weer achttien jaar zingt.
HAMMERFALL
BABYMETAL
Bijna alles wat Hammerfall sinds de inceptie in 1997 heeft aangeraakt is veranderd in glimmend staal. Alleen het Hector-loze ‘Infected’ (2011) kon op algeheel lauwe reacties rekenen, iets wat de heren drie jaar later met ‘(R)Evolution’ rechtzetten. Anno 2016 lijkt de band de lessen uit de recente geschiedenis ter harte te hebben genomen. Evenals zijn voorganger is ‘Built To Last’ weer een klassiek Hammerfall-album geworden, maar wel iets scherper, iets harder en met een dosis energie die we niet eerder van de heren gehoord hebben. Aardschok spreekt erover met gitarist Oscar Dronjak en bassist Fredrik Larsson.
TYKETTO
NIEUWE BAND NIEUWE KANSEN
Tyketto had alles in zich om groot te worden. Heel groot. Ware het niet dat in 1991, net nadat de melodieuze hardrockband z’n debuutplaat ‘Don’t Come Easy’ had uitgebracht, grunge in alle hevigheid losbarstte. Alles wat maar enigszins anders klonk werd door platenmaatschappijen schaamteloos aan de kant geschoven. Een lot dat ook Tyketto trof. Toch bestaat de band van drummer Michael Clayton Arbeeny en zanger Danny Vaughn nog steeds. Sterker nog, met ‘Reach’ heeft Tyketto zojuist misschien wel z’n beste plaat ooit uitgebracht. Tijd om bij te praten met één van de beste rockzangers die de wereld kent.
IN FLAMES
ZONDER SLAG OF STOOT
Op de liveregistratie ‘Live From The Heart Of Gothenburg’ is te zien hoe tienduizend fans meezingen met In Flames, dat op dat moment een tournee in eigen stad afsluit. Het is meteen het laatste wapenfeit van drummer Daniel Svensson, die de band na een lang dienstverband heeft verlaten. Hij is sneller dan verwacht vervangen, door een Amerikaanse drummer die toevallig gelieerd was aan de studio waar In Flames zijn al weer twaalfde album ‘Battles’ heeft opgenomen. Zanger Anders Fridén en gitarist Björn Gelotte vertellen.
THE ANSWER
DE DOOD OF DE GLADIOLEN
The Answer schoot tien jaar geleden voortvarend uit de startblokken. De dampende heavy rock op de enerverende debuutplaat ‘Rise’ riep herinneringen op aan bands als Free en Humble Pie en leidde tot een wereldwijde tournee als support-act van AC/DC. The Answers naam was daarmee meteen gevestigd en die van Cormac Neeson als topzanger in het bijzonder. In de jaren die volgden was het kwartet uit Noord-Ierland niet weg te slaan van de internationale podia. Er verschenen vier ambachtelijke platen die stilistisch geen duimbreed afweken van ‘Rise’. De radicale koerswijziging op het eind oktober te verschijnen zesde album ‘Solas’ komt dan ook als een verrassing. De band klinkt bij vlagen onherkenbaar en liefhebbers van het oude werk zullen zich ongetwijfeld achter de oren krabben. Neeson heeft heel wat uit te leggen.
ROCK WOLVES
BAND MET EEN BOODSCHAP
Wat doet een drukbezet muzikant wanneer hij of zij toch nog een gaatje over heeft in de agenda? Een nieuwe band oprichten natuurlijk! Ook Rock Wolves is uit die gedachte ontstaan. Drummer Herman Rarebell (ex-Scorpions, Michael Schenker’s Temple Of Rock), bassist Stephan ‘Gudze’ Hinz (H-Blockx) en zanger Michael Voss (Mad Max, Casanova) vonden elkaar in die onverwachte opening in de agenda. Ergens in 2015 kroop het trio bij elkaar om een koers te bepalen en nummers te schrijven met het uitstekende, titelloze debuutalbum als resultaat. Aardschok belt met een zeer uitgelaten Michael Voss.
RIVERSIDE
DE TOEKOMST ALS TRIO
Mariusz Duda, bassist, zanger en liedjesschrijver van het Poolse Riverside, verloor dit jaar niet alleen gitarist en goede vriend Piotr Grudziñski, ook zijn vader overleed. En zoals zo vaak kwam de ellende in drievoud, want Duda scheidde daarnaast van zijn vrouw. Hij toont zich weerbaar met drie aanstaande muzikale projecten, waarvan de nieuwe plaat van Riverside, die nog geschreven moet worden, wellicht de belangrijkste is. De band heeft al aangekondigd verder te gaan als trio, zonder een vaste vervanger van Grudziñski. Voor nu is er eerst het compilatie-dubbelalbum ‘Eye Of The Soundscape’, met oud en nieuw werk. Duda lucht zijn hart bij Aardschok.
EDEN’S CURSE
DE VIJFDE VLOEK
Een jaar geleden ontstaat veel onduidelijkheid als plotseling twee liveplaten van Eden’s Curse in de schappen liggen. De een van de band, het ander van hun voormalige zanger. Uit het gesprek met bandleider Paul Logue blijkt dat hij de rechtszaak aan zijn label overlaat. Zijn multinationale groep was ondertussen namelijk druk doende met iets veel belangrijkers: het vijfde album ‘Cardinal’. Vanuit Schotland praat de bassist ons bij.
THEOCRACY
GEESTVERRUIMEND
Eigenlijk horen we veel te weinig van Theocracy. Het Amerikaanse power metalgezelschap is (mede) door de Christelijke teksten binnen bepaalde metalkringen geen onbekende meer, maar de fanschare blijft ondanks drie ijzersterke releases toch redelijk bescheiden. Zelf werken geestelijk vader Matt Smith en co ook niet bepaald mee. ‘As The World Bleeds’ stamt alweer uit 2011. Het gloednieuwe ‘Ghost Ship’ moet het tij keren. Tijd om de sympathieke frontman eens aan de tand te voelen.
JOHN WESLEY
VAN SIDEMAN TOT SOLOARTIEST
gitarist john wesley staat vooral bekend als handig inzetbare toermuzikant voor allerhande artiesten. zo werkte hij samen met fish en was hij jarenlang de vaste livegitarist van porcupine tree. ook stond hij bij bigelf en sound of contact op het podium. de amerikaan stort zich vanaf nu volledig op zijn solocarrière. het opvallend stevige album ‘a way you’ll never be’ is hier een uitstekend nieuw startpunt voor. de titels worden inderdaad zonder hoofdletters geschreven, en wie zijn wij om die stijl in dit artikel daar niet op aan te passen…
TYGERS OF PAN TANG
GEDANE ZAKEN NEMEN GEEN KEER
Tygers Of Pan Tang. Een kleurrijke en illustere bandnaam die bij menig veertigplusser gelukzalige herinneringen oproept. De eerste twee platen van de Britten (‘Wild Cat’ uit 1980 en ‘Spellbound’ uit 1981) staan immers te boek als heuse NWOBHM-mijlpalen; melodieuze brokken krachtvoer die na al die jaren nauwelijks aan kracht hebben ingeboet. Toen onder druk van platenbobo’s een commerciëlere koers werd ingezet viel de band echter genadeloos van het voetstuk en verdwenen de tijgers rap van het strijdtoneel. In 1987 werd de band opgeheven om in 1999 na een uitnodiging van Wacken Open Air een comeback te maken. Sindsdien verschenen er ook drie puike studioplaten. Het eind oktober te verschijnen tiende album, simpelweg ‘Tygers Of Pan Tang’ getiteld, kan zowaar wedijveren met het beste werk van vroeger. Robb Weir, gitarist van het eerste uur, heeft wat uit te leggen.
BIG JESUS
DURF TE DROMEN!
Als geen ander kent Big Jesus de kracht van het internet. Het verhaal van het kwartet uit Atlanta begon met een digitale EP. Eenmaal geüpload bereikte die de burelen van het Nederlandse Mascot Records. Daar loopt men weg met Big Jesus, dat met hard gitaarwerk en dromerige zang herinnert aan diverse jarennegentigbands, zoals Smashing Pumpkins en My Bloody Valentine. Aardschok treft drummer Joe Sweat en zanger-bassist Spencer Ussery vlak voor hun tweede Europese optreden in Utrecht.
DE KLASSIEKER:
SEPULTURA ‘ROOTS’
Het jaar 1996 begint geweldig voor Sepultura. De band brengt in februari ‘Roots’ uit, het meest experimentele en ambitieuze album tot dan toe. En zoals zal blijken het meest succesvolle. Van ‘Roots’ worden uiteindelijk meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Op 9 december speelt Sepultura een allesverpletterende show in een kolkende Ahoy’ in Rotterdam. Exact een week later barst echter de bom, met gevolgen die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. Nu, twintig jaar later, wordt ‘Roots’ tijdens een wereldtournee integraal uitgevoerd door Cavalera Conspiracy, de band van Max en Igor. Zanger en gitarist Max Cavalera blikt terug op het album en het drama dat het omgaf.
RED FANG
DE GEEST IS UIT DE FLES
De nieuwe plaat ‘Only Ghosts’ haakt in op het groeiende succes van Red Fang. Twee jaar geleden was de headlinershow in de Eindhovense Effenaar het hoogtepunt voor de Amerikaanse rockers, inmiddels zijn ze uitsmijter op menig stoner- en doomfestival, zoals binnenkort op Desertfest in Antwerpen. ‘Only Ghosts’ past goed bij die nieuw verworven status, want het bevat naast diepgravende teksten ook Red Fangs meest volwassen en samenhangende songs. Een gesprek met twee ontspannen muzikanten, gitarist Bryan Giles en bassist Aaron Beam.
ASPHYX
OLD-SCHOOL ZONDER FRATSEN
Asphyx draait op volle toeren sinds de doorstart in 2007. Er wordt niet alleen veel opgetreden, maar ook het derde album sinds de comeback is een feit. Niet ieder bandlid beende het tempo van Asphyx van de laatste jaren bij. Oerdrummer Bob Bagchus en bassist Wannes Gubbels zijn inmiddels van het toneel verdwenen, maar dat weerhoudt de band er niet van om de ingezette koers te vervolgen. Is het nog steeds leuk? En wat is het verhaal achter het zojuist verschenen ‘Incoming Death’? Martin van Drunen, vocalist en woordvoerder, licht toe.
SERPENTINE DOMINION
DRIE-EENHEID
Met Serpentine Dominion gaat een langgekoesterde wens van Adam Dutkiewicz (Killswitch Engage) in vervulling: samenwerken met Cannibal Corpse-frontman George ‘Corpsegrinder’ Fisher. Dutkiewicz schreef alle muziek en tekende voor de gitaar- en baspartijen. Shannon Lucas (ex-The Black Dahlia Murder) verzorgde het drumwerk. De monstergrowls komen op het conto van Fisher. Het resultaat is een titelloos debuutalbum dat het perfecte midden vormt tussen de drie bands waar de heren bekendheid mee verwierven.
DARK TRANQUILLITY
ELLENDE ALS VOEDINGSBODEM
De totstandkoming van ‘Atoma’ verliep voor Dark Tranquillity allesbehalve van een leien dakje. Eerst verdween één van de belangrijkste songwriters van het toneel, daarna werden de opnamen uitgesteld. Te midden van dit tumult liet Mikael Stanne zich door het door geweld en oorlog gedomineerde nieuws leiden, wat hem aanzette om diep in de kern van de mensheid te wroeten. Het resultaat komt tot ons middels Dark Tranquillity’s elfde langspeler. De bijzonder openhartige Zweedse zanger vertelt.
VADER
EAGLES OF DEATH METAL
Vader is één van Polens bekendste exportproducten op metalgebied. Al ruim dertig jaar dendert de tank van Piotr Wiwczarek en de zijnen de wereld rond. Tussen alle offensieven op het podium door worden er eens in de twee à drie jaar ook albums uitgebracht. In november is het de beurt aan ‘The Empire’, een uit duizenden herkenbaar Vader-product. Wat verwacht je ook van een band die volgens de overlevering ooit door Josh Homme werd omschreven als de ‘Eagles of death metal’? Stijlveranderingen of andersoortige koerswijzigingen? Natuurlijk niet! Snelle, catchy death/thrash metal slaat nog immer de klok. Een gesprek met Piotr over zijn leven als bandleider van Vader.
ANAAL NATHRAKH
BREAKING THE LAW
Anaal Nathrakh bestaat achttien jaar en is toe aan album nummer negen, maar statistieken zeggen zanger V.I.T.R.I.O.L. (Dave Hunt in het normale leven) niets; hij leeft in het hier en nu en staat niet stil bij wat geweest is. Aan carrièreplanning doet zijn band evenmin; een nieuw album ontstaat wanneer het ontstaat. Ditmaal is ‘The Whole Of The Law’ aan zijn brein en dat van Mick Kenney (componist, instrumentalist en producer) ontsproten. De typische combinatie van grindcore, black metal en industrial is wederom uit duizenden te herkennen.
DARKTHRONE
TERUG IN DE TIJD
Als er één extreme metalband is die gedurende de lange carrière een opmerkelijke muzikale ontwikkeling heeft doorgemaakt, dan is het Darkthrone uit Noorwegen. In den beginne, bijna dertig jaar geleden, maakte de band nog death metal. In de eerste helft van de jaren negentig ontwikkelde het tweetal zich tot een vooraanstaande black metalband en in het nieuwe millennium laat de muziek zich het best omschrijven als ‘eighties heavy metal’. Wat nooit is veranderd, is de punkinvloed in de muziek en een totale ‘fuck you’-mentaliteit. Onlangs verscheen ‘Arctic Thunder’, het zestiende volledige album van het duo. We spreken drummer Gylve ‘Fenriz’ Nagell, net voordat bekend wordt dat hij, tegen zijn wil, verkozen is tot gemeenteraadslid in Kolbotn, een randgemeente van Oslo.
CANDIRIA
ONTWAAKT UIT COMA
Het mag een klein wonder heten dat Candiria anno 2016 in Aardschok staat. De New Yorkse experimentele metalband raakt in 2002 betrokken bij een ernstig verkeersongeval. De bandleden liggen zo in de kreukels dat ze nauwelijks nog een vervolg aan hun carrières kunnen geven en in 2009 gaat Candiria dan ook in de slaapstand. Totdat Metal Blade Records na jaren stilte ineens interesse toont in een nieuwe plaat. En zo komt het dat er nu het conceptalbum ‘While They Were Sleeping’ ligt. Zanger en oprichter Carley Coma vertelt over deze wonderlijke wederopstanding.
CROWBAR
LEVE HET LEVEN!
Drie jaar geleden nam Crowbar-frontman Kirk Windstein een drastische beslissing. Hij stapte uit ‘supergroep’ Down en ook andere projecten (o.a. Kingdom Of Sorrow) werden terzijde geschoven. Windstein koos onverdeeld voor zijn eigen Crowbar. Die keuze leverde in 2014 het sterke ‘Symmetry In Black’ op en nauwelijks twee jaar later is het alweer tijd voor een opvolger: ‘The Serpent Only Lies’. Aardschok gooit een lijntje uit naar New Orleans.
METALLICA
26 SEPTEMBER – WEBSTER HALL – NEW YORK
Een twintigtal journalisten uit Europa is vandaag in New York aanwezig om naar ‘Hardwired…To Self-Destruct’, het nieuwe album van METALLICA, te luisteren. De band uit de Bay Area heeft een drukke werkweek ingepland. Want naast een optreden op het Global Citizen-festival wordt er gespeeld tijdens radio- en tv-shows van respectievelijk Howard Stern en Jimmy Fallon en geven de bandleden tussendoor talloze interviews. Deze vinden plaats in de Electric Lady Studios, gelegen aan 52 West 8th Street, in Greenwich Village. Deze opnamestudio werd oorspronkelijk gebouwd door en voor Jimi Hendrix in 1970. Op de dertigjarige sterfdag van bassist Cliff Burton worden de journalisten getrakteerd op een optreden in Webster Hall, een zaal vergelijkbaar met de oude Utrechtse Tivoli. Naast de vele genodigden, die met limousines af en aan rijden, zijn ook een kleine duizend fanclubleden van de partij.
EUROBLAST XII
30 SEPTEMBER & 2 OKTOBER – ESSIGFABRIK – KEULEN (D)
Voor de afwisseling reist Aardschok af naar Euroblast in Keulen, al is het maar om eens te kijken wat er zich tijdens zo’n weekend afspeelt. We zijn er op vrijdag 30 september en zondag 2 oktober, want tussendoor staat ook nog Epic Metal Fest op het programma. We zien op deze twaalfde editie – en dus niet de ‘XXIIe’, zoals op de officiële festivalshirts staat afgedrukt – bijna dertig (!) bands in twee dagen op twee podia. Dat zijn een hoop getallen in één zin, maar rekenen is dan ook een van de favoriete hobby’s van Euroblast-bezoekers. Mathmetal, het liefst gespeeld op acht- of zelfs negensnarige gitaren, viert er namelijk hoogtij. We horen veel (Me)shuggah-shuggah riffs, breakdowns, hardcorevocalen en… backingtracks. We pikken de krenten en natte kranten uit de pap.
EPIC METAL FEST
1 OKTOBER – 013 – TILBURG
Epic Metal Fest maakt tijdens deze tweede editie uitstekende reclame voor onze eigen bands. Ruim de helft van de bands komt uit de lage landen; gastheer Epica heeft ondertussen zo’n breed publiek aangeboord dat onze groepen zich aan een internationaal publiek mogen presenteren. De razende reporters Patrick Lamberts en Bastiaan Tuenter en fotograaf Eugene Straver beleven een uitstekende dag.
CITYROCK
3 SEPTEMBER – RENGERSPARK – LEEUWARDEN
De derde editie van het Leeuwarder festival CityRock, het wat rustigere broertje van Into the Grave, vindt dit jaar voor het eerst niet plaats op een oud kerkhof in de binnenstad, maar op een heuvel net buiten die binnenstad. Een gouden greep, want vanaf die bult heeft iedereen een prachtig uitzicht op het podium ‘beneden’, waar je ook staat. Aardschok laat de ‘softe’ vrijdag, met onder meer De Staat en The Hives, aan zich voorbijgaan, maar is op zaterdag wel van de partij.
FEMME: FEMALE METAL EVENT 2016
23 T/M 25 SEPTEMBER – EFFENAAR – EINDHOVEN
De grote vraag vooraf is of deze derde editie van FemME zich staande kan houden terwijl de Belgische evenknie, Metal Female Voices Fest, na een jaar afwezigheid weer terug op de agenda is. Het is inderdaad beduidend minder druk dan vorig jaar; de kleine zaal zit bij de meeste bands nog wel behoorlijk vol, maar de grote zaal is vaak slechts voor de helft gevuld. Grote afwezige is dit weekend het jonge publiek. Het overgrote deel van de bezoekers heeft de middelbare leeftijd ruim bereikt. Daar zal de organisatie misschien iets mee moeten doen. Hoe dan ook, FemME presenteert dit weekend een prima mix van symfonische gothic metal en heavy/thrash metal.