CD van de Maand November 2016

201611 alterbridge

ALTER BRIDGE

The Last Hero

(Napalm/PIAS)
Robert Haagsma
85

Goede muziek biedt een reflectie van de tijd waarin we leven. „Show Me A Leader”, het eerste nummer op het vijfde studioalbum van Alter Bridge, is een hartstochtelijke oproep. We leven in chaotische tijden waar alleen een echte leider het hoofd aan kan bieden. Zou die op willen staan? Hoewel Alter Bridge geen namen noemt, zal duidelijk zijn dat het vertrouwen in de huidige presidentskandidaten in eigen land niet al te groot is. De goed verwoordde bezorgdheid geeft het nummer extra gewicht. Alter Bridge laat ermee horen meer te zijn dan de zoveelste Amerikaanse rockband. Toch drukken de teksten nooit te zwaar op de muziek. ‘The Last Hero’ is vooral een vertrouwd klinkend album dat een afgewogen mix van rock­songs en ingetogen werk biedt. Wat dat laatste betreft, songs als „Cradle To The Grave” en „You Will Be Remembered” horen tot de hoogtepunten van het album. Voor de rest is het een feest der herkenning, deels dankzij de productie van Michael ‘Elvis’ Baskette, die immers ook zorg droeg voor het geluid van eerdere albums van Tremonti en Alter Bridge. Hij is er opnieuw in geslaagd Alter Bridge toegankelijk te laten klinken, zonder dat hij de songs degradeert tot gladgestreken radiorock. ‘The Last Hero’ is daarnaast vooral het album van een steengoede band. Mark Tremonti laat opnieuw horen tot de beste gitaristen van zijn generatie te behoren. Niet dat hij zijn gehoor wil imponeren met flitsende solo’s of halsbrekende akkoorden. Zijn kracht ligt in het spelen in dienst van het nummer, zoals hij in „This Side Of Fate” laat horen. Zonder de zeer solide ritmesectie tekort te willen doen, blijft de andere ster van het stel Myles Kennedy, die met een krachtige en herkenbare stem opnieuw indruk maakt en daarnaast ook steeds meer gitaarsolo’s voor zijn rekening neemt. Het enige dat Alter Bridge na te dragen zou zijn, is het gebrek aan vernieuwingsdrang. ‘The Last Hero’ ligt in muzikaal opzicht keurig in het verlengde van de voorgaande vier albums. De band zet er met het spel, de bevlogenheid en de songs wel opnieuw erg veel tegenover: onweerstaanbare topkwaliteit.