CD van de Maand April 2017

MASTODON

Emperor Of Sand

(Reprise/Warner Music)
Robert Haagsma
80

Het zijn doorgaans geen luchtige thema’s waar Mastodon mee voor de dag komt. Zowel muzikaal als tekstueel doet ‘Emperor Of Sand’ heel sterk denken aan ‘Crack The Skye’, het indrukwekkende album dat in 2009 het levenslicht zag. Het was grotendeels geïnspireerd door de zelfgekozen dood van de jongere zus van drummer Brann Dailor. Zoals je elders in dit blad kunt lezen, is ‘Emperor Of Sand’ vooral gebaseerd op dierbaren in de directe omgeving van de band die te maken kregen met kanker. Het is een beklemmend thema waarin andermaal de hand van Dailor te zien is. De slagwerker manifesteert zich opnieuw nadrukkelijk als één van de drie zangers in de band, iets waar hij juist op ‘Crack The Skye’ mee begon. Op dit zevende album wordt het ingevuld op de manier die we maar al te goed kennen: woest kolkende metal wordt afgewisseld met fraaie melodieuze passages. Wat dat laatste betreft, is „Roots Remain” een mooi voorbeeld. Je zou er bijna de aansteker – of iPhone – bij in de lucht steken. Het vormt een mooi contrast met het nummer dat er meteen op volgt. „Words To The Wise” knalt erin met heftig drumgeroffel en intense zang, nog steeds de handelsmerken van de band. Mastodon heeft nog altijd een eigen, ongrijpbare stijl waarin metal, progressieve rock en stoner rock elkaar blindelings vinden. Producer Brendan O’Brien, waarmee ‘Crack The Skye’ opgenomen werd, is opnieuw als producer aangetrokken. Hij heeft helaas de neiging om weinig ruimte aan dynamiek te laten, maar dat zit hier zelden in de weg. Er duikt nog een bekend gezicht op. Scott Kelly, zanger van Neurosis, laat van zich horen in „Scorpion Breath”, waarmee een traditie voortgezet wordt die begon met het tweede album van Mastodon. In strikt muzikale zin betreedt de band geen nieuw terrein, maar het herkenbare geluid van groep blijft erg indrukwekkend, zeker omdat het gekoppeld wordt aan een indrukwekkend thema.