Aardschok Augustus/September 2017

 

In de Aardschok van Augustus/September 2017 lees je alles over:

MAIDEN UNITEDALICE COOPERACCEPTPRONGMASTERPLANTHE HAUNTEDLEPROUSELUVEITIEIN THIS MOMENTBYZANTINEEXIT EDENCRIMFALLREX BROWNSHAMAN’S HARVESTPORTRAITVENOM INC.KREATORTHE LURKING FEARGRASPOP METAL MEETINGEREB ALTORBLOODCLOTORIGINWINTERSUNJERA ON AIR

 

MAIDEN UNITED

THE SILVER GHOST: R101 ,‘THE FLIGHT TO CARRé’

In de vorige twee edities van Aardschok kon je lezen over een opmerkelijke datum in onze concertagenda. Op 27 januari 2018 treedt Maiden uniteD namelijk op in Koninklijk Theater Carré. Samen met Joey Bruers, bassist/initiatiefnemer van Maiden uniteD vertellen we het verhaal achter deze show. Ditmaal deel drie van het verhaal.

André Verhuysen

 

ALICE COOPER

BOVENNATUURLIJK

Links en rechts vallen muzikanten om of kondigen bands hun aller-aller-allerlaatste tournee aan. Alleen bij Alice Cooper, 69 jaar alweer, lijkt de eindstreep nog lang niet in zicht. Het nieuwe album ‘Paranormal’ is het ambitieuze werk van een tot op het bot bevlogen zanger. Het is geen conceptalbum zoals de voorganger ‘Welcome 2 My Nightmare’ uit 2011, maar een collectie nummers over mensen met bovennatuurlijke ervaringen. Een thema dat de Amerikaan natuurlijk op het tanige lijf geschreven is. Een uniek gesprek met een springlevende legende.

Robert Haagsma

 

ACCEPT

HET UUR VAN DE WOLF

Wolf Hoffmann is de belangrijkste muzikant van Accept. De gitarist schrijft het leeuwendeel van de muziek. Hij doet dat al vele jaren vanuit het mekka van de countrymuziek, Nashville. Met ‘Rise Of Chaos’ verschijnt binnenkort het vierde studioalbum van de band sinds het toetreden van zanger Mark Tornillo. Als soloartiest brengt Hoffmann bovendien werk van klassieke componisten tot leven, binnenkort zelfs op het podium van Wacken Open Air. In het Keulse eetcafé Rock Pit ontmoet Aardschok de bandleider, gadegeslagen door een ijzeren Lemmy.

Metal Mike

 

PRONG

LOON NAAR WERKEN

Vijf albums in vijf jaar tijd. Een toerregime dat even strak is als de gortdroge mix van metal en hardcore die de band al dertig jaar lang maakt. Aan werkethiek geen gebrek bij Prong. Anno 2017 is de Amerikaanse formatie een machine die alsmaar doordendert met bandleider Tommy Victor als enige constante. De vastberaden wijze waarop deze geboren en getogen New Yorker voortploetert dwingt respect af. Vergeet namelijk niet dat Prong ooit als headliner op Dynamo Open Air stond en – zij het kortstondig – van het grote succes mocht proeven. Na een aantal tropenjaren was de rek er echter uit, waarna Victor de band op non-actief zette. In 2000 werd de draad weer opgepikt en sindsdien zit de vaart er bij Prong dus goed in. Eind juli verschijnt ‘Zero Days’, het zoveelste topalbum in de Prong-discografie.

Stan Novak

 

MASTERPLAN

TRICK OR TREAT

Eind vorig jaar ontvouwde de Duitse metalband Helloween de plannen voor de Pumpkins United World Tour waarin zeven huidige en voormalige bandleden, waaronder zanger Michael Kiske en gitarist Kai Hansen, zullen participeren. Het eerste optreden van die internationale concertreeks vindt plaats op 17 oktober in Mexico. Korte tijd later werd bekend dat ‘PumpKings’, het nieuwe album van Masterplan, de band van ex-Helloween-gitarist Roland Grapow, louter oude door hem geschreven songs van Helloween zou bevatten. Je voelt ‘m al aankomen: de beste man werd niet uitgenodigd voor de ongetwijfeld lucratieve reünie. Is dit een typisch geval van stom toeval of goed getimede zoete wraak? We vragen het de gitarist.

Robert Haagsma

 

THE HAUNTED

SAMEN STERK STAAN

Donkere tijden vragen om donkere muziek. Da’s een kolfje naar de hand van Marco Aro, frontman van The Haunted. Sinds zijn terugkeer beukt de Zweedse groep weer als een bezetene. Na ‘Exit Wounds’ brengen Aro en consorten eind augustus ‘Strength In Numbers’ uit: een frustratiebom die geboren is uit de grauwe staat van de wereld. Stiekem is er echter ook een achterliggende moraal. Vanuit de Zweedse bossen belt de eigenzinnige brulboei met Aardschok om zijn verhaal te doen.

Bastiaan Tuenter

 

LEPROUS

FRAMBOOSHEID

Leprous had net een eigen sound gevonden, toen gitarist Øystein Landsverk met pijn in het hart besloot de progressieve hardrock/metalband te verlaten. Met de komst van Robin Ognedal is ternauwernood een slagaderlijke bloeding voorkomen. En mede dankzij co-producer David Castillo kreeg ook de sound van de Noorse band meteen een behandeling, waardoor ‘Malina’ het best klinkende Leprous-album tot nu toe is. Zanger/toetsenist Einar Solberg vertelt hoe Leprous uit de lappenmand geraakte.

Patrick Lamberts

 

ELUVEITIE

HERBOREN

In mei vorig jaar stond de wereld van Eluveitie op zijn kop. In één dag verlieten drummer Merlin Sutter, gitarist Ivo Henzi en hurdy-gurdyist/zangeres Anna Murphy de Zwitserse folkmetalformatie. Aanvankelijk zonder stennis, later met een hoop drama. Het vertrek van de drie oudgedienden liet een gat achter in zowel het sonische als creatieve hart van de band. De drie overgebleven leden lieten zich echter niet kennen. Iets meer dan een jaar later bestaat Eluveitie uit negen (!) leden en is er met ‘Evocation II: Pantheon’ een nieuw album op komst. Frontman Chrigel Glanzmann heeft wat uit te leggen.

Justin Erkens

 

IN THIS MOMENT

DE HEKS EN DE METALGOD

In This Moment verrast op het sterke ‘Ritual’ vooral vanwege een metamorfose. De elektronische en moderne elementen die de succesplaten ‘Blood’ en ‘Black Widow’ kenmerktenten, hebben plaats gemaakt voor een organischer geluid en klassiekere stijl. Het is een omslag die bekend voorkomt. Op het uitbrengen van het moderne metalcoredebuut volgden ook al twee authentiekere platen. Toen bezocht Maria Brink echter geen heksenhotspot om geïnspireerd te raken. De spontaan spiritueel geworden frontvrouw vertelt.

Bastiaan Tuenter

 

BYZANTINE

DE AANHOUDER WINT

„Een gerenommeerd label heeft zich tot mijn grote verbazing voor Byzantine gemeld.” Het zijn de woorden van bandleider Chris ‘OJ’ Ojeda, die zijn grote droom van een professionele carrière met Byzantine al enige jaren geleden uit zijn hoofd had gezet. Nu brengt Metal Blade het groovende, progressieve thrash metalalbum ‘The Cicada Tree’ uit. De zanger, gitarist en songschrijver vertelt met dik aangezet West-Virginiaans accent over dit mogelijke keerpunt voor zijn band.

Bastiaan Tuenter

 

EXIT EDEN

POPMUZIEK IN EEN METALJASJE

Exit Eden is een nieuwe, multinationale band met maar liefst vier zangeressen: de Amerikaanse Amanda Somerville, de Franse Clémentine Delauney, de Braziliaanse Marina La Torraca en de Zwitserse Anna Brunner. De dames namen elf bekende pophits van onder anderen Rihanna, Backstreet Boys, Madonna en Lady Gaga stevig onder handen, wat heeft geresulteerd in het verrassende debuut ‘Rhapsodies In Black’. Ondanks de volle agenda’s is Exit Eden beslist geen eenmalig project, maar een heuse band met grootse toekomstplannen, zo vertelt Amanda Somerville, de vrouw van voormalig After Forever-gitarist Sander Gommans.

Lilo Hegt

 

CRIMFALL

RESET EN HERSTART

Het Finse Crimfall leeft nog, maar de dood lag de afgelopen jaren op de loer. Na het uitkomen van ‘The Writ Of Sword’ (2011) kwam de band zonder label te zitten. Er werd afscheid genomen van zangeres Helena Haaparanta en de motivatie bij de overige bandleden was ver te zoeken. Gelukkig heeft Crimfall zich weten te herpakken. Met het nieuwe album ‘Amain’ op zak ziet de toekomst er weer rooskleurig uit. Zanger Mikko Häkkinen en gitarist Jakke Viitala praten ons bij.

Anita Boel

 

REX BROWN

WAAR ROOK IS…

Hoewel Rex Brown de laatste jaren de nodige meters heeft gemaakt met Down en Kill Devil Hill, kennen we hem natuurlijk vooral als de bassist van Pantera. De anders zo stille ‘sideman’ stapt met zijn solodebuut ‘Smoke On This…’ als zanger/gitarist uit de schaduw en in de spotlights.

Patrick Lamberts

 

SHAMAN’S HARVEST

GEITENTENEN EN GRASMAAIERS

De Amerikaanse southern hardrockband Shaman’s Harvest is deze zomer op tournee met Nickelback en Daughtry en staat dus elke avond voor tienduizenden mensen te spelen. Heel handig dat het zesde studioalbum ‘Red Hands Black Deeds’ in dezelfde periode verschijnt!

Patrick Lamberts

 

PORTRAIT

DRIE IS HET NIEUWE VIJF

Als onderschatting een metalgenre was, zou Portrait er zo inpassen. De Zweedse heavy metalformatie timmert al een dikke tien jaar aan de weg en heeft met zijn authentieke old-schoolsound een trouwe fanschare opgebouwd. Toch is het laatste wapenfeit ‘Crossroads’ (2014) aan velen onopgemerkt voorbijgegaan. Geen nood, want Portrait is terug. En ondanks de zoveelste wisselingen is het eind augustus te verschijnen ‘Burn The World’ opnieuw een indrukwekkend album geworden. Aardschok spreekt erover met snarenplukker en spiritueel leider Christian Lindell.

Justin Erkens

 

VENOM INC.

NEVER NOOIT GEEN REÜNIE!

Het aantal bands waarvan twee verschillende versies actief zijn, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Denk maar aan Queensrÿche en Geoff Tate’s Operation: Mindcrime, Entombed versus Entombed AD en uiteraard ook Venom en Venom Inc. In het laatste geval had het eigenlijk nooit zo ver hoeven komen. Als Jeff Dunn, alias Mantas, in 2005 geen andere, belangrijkere dingen aan zijn hoofd had gehad, met name de ziekte van zijn moeder, had hij zijn oude bandmaat Cronos nooit toestemming gegeven om met de bandnaam Venom aan de haal te gaan. Maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer en toen Mantas enkele jaren later samen met ex-Venom-bassist/zanger Tony Dolan weer een band op poten zette, moest hij noodgedwongen een andere bandnaam kiezen. Dat werd M-pire Of Evil, een anagram van de albumtitel ‘Prime Evil’, de plaat waarop beide heren in 1989 voor het eerst onder de naam Venom samenwerkten. M-pire Of Evil kabbelde de daarop volgende jaren een beetje voort, totdat de band in 2015 werd gevraagd om op het Keep It True-festival in Duitsland samen met de originele Venom-drummer Anthony Bray, oftewel Abaddon, een set met Venom-nummers ten gehore te brengen. Het betekende de geboorte van Venom Inc.

Stephan Gebédi

 

KREATOR

‘EXTREME AGGRESSION’

Onlangs kwamen de eerste vier albums van Kreator die in de jaren tachtig via het Noise label verschenen opnieuw uit, zowel op vinyl als op CD en voorzien van allerlei aantrekkelijke extra’s. Dit is dan ook het uitgelezen moment om één van die albums tot Klassieker te bombarderen. Na een korte interne discussie viel de keuze op het vierde werkstuk: het in 1989 verschenen ‘Extreme Aggression’. Zanger en gitarist Milland Petrozza, alias Mille, blikt bereidwillig terug op een plaat die met hindernissen tot stand kwam.

Robert Haagsma

 

THE LURKING FEAR

VOOR DE DUVEL NIET BANG

Met een uit leden van At The Gates, The Haunted en Disfear samengestelde bezetting had The Lurking Fear weinig moeite om de aandacht van de internationale metalcommunity op zich te vestigen. De spontaan en primitief klinkende death metal van dit nieuwe gezelschap vond ook al snel zijn weg naar platenmaatschappij Century Media, dat 11 augustus het debuutalbum ‘Out Of The Voiceless Grave’ uitbrengt. Zanger Tomas Lindberg hoor ik voor het eerst in mijn leven eens niet schreeuwen.

Ype TVS

 

GRASPOP METAL MEETING

15 T/M 18 JUNI – STENEHEI – DESSEL (B)

Het is natuurlijk een contradictio in terminis, maar de Graspop Metal Meeting verloopt dit jaar in relatieve stilte. Er vallen geen wanklanken te noteren, er zijn geen afzeggingen te elfder ure, en het weer speelt dit jaar ook mee. Weliswaar betrekt de lucht af en toe dreigend, maar meer dan een paar spatjes regen valt er niet. Hoe anders dan vorig jaar, toen de dagen voorafgaand aan GMM de hemelsluizen wijd opengingen, met desastreuze gevolgen voor het festivalterrein en de omliggende camping- en parkeerterreinen. Niets van dat alles in 2017. Het is vooral ‘business as usual’, een verhoogde waakzaamheid vanwege de recente aanslag in Manchester daargelaten. Dit is de 22e editie. Er zijn ongeveer evenveel bezoekers: 155.000 over vier dagen. In vrijwel alles is deze GMM vergelijkbaar met de editie van 2016. Zo tellen we maar liefst 114 optredende acts, net als vorig jaar, deejays niet meegerekend. Ze treden verdeeld over vijf podia op, zes als je het Classic Rock Café ook als podium wilt bestempelen.

Anita Boel, Metal Mike, Stan Novak, Patrick Lamberts, Wouter Dielesen en Bastiaan Tuenter zijn ter plekke om de hoogte- en dieptepunten samen te vatten. Andrea Beckers en Eugene Straver zorgen voor de plaatjes.

 

EREB ALTOR

RECHT UIT HET HART!

Het is alweer zes jaar geleden dat we de heren van Ereb Altor gesproken hebben. Destijds – het tweede album ‘The End’ (2010) zat eraan te komen – was er nog veel onzeker over het project van Crister Olsson en Daniel Bryntse (beiden tevens Isole). De reeks aan releases sindsdien spreekt echter boekdelen. Vier albums volgden op ‘The End’, waaronder recentelijk een Bathory-coveralbum (‘Blot · Ilt · Taut’, 2016). Iets meer dan een jaar later zijn de heren alweer terug met gloednieuw eigen materiaal: ‘Ulfven’. Tijd dus om contact op te nemen met geestelijk vader Crister ‘Mats’ Olsson.

Justin Erkens

 

BLOODCLOT

HARDCORE SUPERSTARS

Het eerste album van Bloodclot! – toen nog met uitroepteken – verscheen al in 2008, maar ‘Burn Babylon Burn!’ deed weinig stof opwaaien. Het moet raar lopen als de tweede plaat ‘Up In Arms’ geen beter lot beschoren zal zijn. In de eerste plaats omdat zanger en oorspronkelijk bandlid John Joseph (McGowan) een spectaculaire nieuwe bezetting om zich heen wist te verzamelen: gitarist Todd Youth (ex-Danzig, Murphy’s Law), bassist Nick Oliveri (ex-Queens Of The Stone Age) en drummer Joey Castillo (ex-Queens Of The Stone Age, ex-Danzig). De voormalige frontman van Cro-Mags mag dit jaar 55 worden, hij gaat nog altijd tekeer als een 18-jarige. Een gesprek met de bevlogen veteraan.

Robert Haagsma

 

ORIGIN

THE FINAL FRONTIER

Lichtsnelheid. De term is van toepassing op zowel Origins thematiek als muzikaal tempo. De allereerste klanken van het nieuwe ‘Unparalleled Universe’ maken dat laatste meteen duidelijk. Deze Amerikaanse snelheidsduivels kennen nog steeds hun gelijke niet op het gebied van instrumentbeheersing. De trouwe volger heeft natuurlijk al lang opgemerkt dat Origin iets op heeft met de ruimte, gezien de titel van het nieuwe album, verschillende albumcovers en de Facebookupdates van de band die nogal eens met ‘hail space’ besluiten. Het is tevens de insteek van het gesprek met gitarist van het eerste uur Paul Ryan.

Ype TVS

 

WINTERSUN

TIJDLOOS

Het Finse Wintersun komt vijf jaar na het verschijnen van ‘Time I’ eindelijk eens met een nieuw album op de proppen. Verrassend genoeg gaat het echter niet om ‘Time II’ waarvan het materiaal destijds al allemaal geschreven is, maar om geheel nieuwe nummers die onder de titel ‘The Forest Seasons’ worden uitgebracht. Frontman Jari Mäenpää heeft het nodige uit te leggen.

Anita Boel

 

JERA ON AIR

22 T/M 24 JUNI – AGROBAAN – YSSELSTEYN

Jera On Air bestaat inmiddels een kwart eeuw en trekt nog steeds ieder jaar iets meer bezoekers. Ditmaal zijn het, verdeeld over drie dagen, 11.000 liefhebbers die de weg naar Ysselsteyn, gelegen op de grens van Noord-Brabant en Limburg, weten te vinden. Jera On Air richt zich sinds 2005 puur op het punkgerelateerde geweld in de muziekwereld. In Nederland is dit is hét festival voor de punker, de skater, de emo- en de corekid.

Midas Maas