Aardschok Mei 2017

 

In de Aardschok van Mei 2017 lees je alles over:

ASTRAL DOORSAYREONBUMA ROCKSCORRODEDDAYS OF JUPITERDISTILLATORDRAGONFORCEFIRESPAWNJOHN FRUMGOD DETHRONEDHARLOTTHATEHELKERKOBRA AND THE LOTUSLIV SINMANOWARTHE NIGHT FLIGHT ORCHESTRANORTHLANESKYCLADSPOIL ENGINETRIALTHE UNITYVAMPIREWHILE SHE SLEEPSWOLFPAKK

 

ASTRAL DOORS

KINDERSPEL

Astral Doors heeft al een behoorlijke carrière achter de rug. De Zweedse metalband debuteerde al in 2003 met ‘Of The Son And The Father’, maar hoopt met de achtste plaat ‘Black Eyed Children’ nog een volgende stap te kunnen zetten. Zanger Nils Patrik Johansson vertelt hoe dat gaat gebeuren.

Ron Willemsen

 

AYREON

KOPJE ONDER!

Een nieuwe plaat, een andere artworkartiest, gewisseld van platenmaatschappij en drie unieke liveshows op komst. Het dubbelalbum ‘The Source’ luidt een nieuw Ayreon-hoofdstuk in. Voor meesterbrein Arjen Lucassen voelt het als een frisse start. ‘The Source’ is een stukje voorafgaande geschiedenis op het door Lucassen eerder afgesloten sciencefictionverhaal dat lange tijd centraal stond in het Ayreon-universum. Deze keer wordt het fictieve Forever-ras gedwongen onder water te leven. Maar er speelt nog veel meer, ook in het echte leven van Lucassen. Aardschok gaat daarom kopje onder met de boomlange muzikant uit Oudenbosch.

Patrick Lamberts

 

BUMA ROCKS

METALCONVENTIE CREËERT KANSEN

De vijfde editie van Buma ROCKS! vindt dit jaar plaats op 27 mei in Doornroosje, in Nijmegen. Het internationale conferentie- en showcasefestival voor luide muziek, dat wordt georganiseerd door Buma Cultuur, is deze keer gekoppeld aan metalfestival FortaRock In The City. Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur en initiatiefnemer van Buma ROCKS!, is metalhead in hart en nieren en wil met Buma ROCKS! zoveel mogelijk kansen creëren voor Nederlandse hardrock- en metalbands. Daar is veel passie, doorzettingsvermogen en geduld voor nodig, zo blijkt als Aardschok hem vraagt naar de voortgang.

Patrick Lamberts

 

CORRODED

VANAF NUL OPNIEUW BEGINNEN

De Zweedse heavy metalband Corroded maakte met de debuutplaat ‘Eleven Shades Of Black’ in 2009 vooral in hetthuisland een bliksemstart. Niets leek een glansrijke carrière in de weg te staan, maar na drie albums werd het angstvallig stil. Nu, vijf jaar na de vorige plaat, is de band terug. Aardschok spreekt gitarist Tomas Andersson.

Ron Willemsen

 

DAYS OF JUPITER

KLAAR VOOR EUROPA

Vanuit het Zweedse stadje Örnsköldvik, hoog gelegen aan de Botnische golf, bestookt Days Of Jupiter al enkele jaren de Scandinavische podia met energieke hardrock. De ambitieuze band staat na ‘Secrets Brought To Life’ en ‘Only Ashes Remain’ te springen om de grenzen te verleggen. Het doel van het nieuwe album ‘New Awakening’ is om eindelijk eens de rest van Europa te verkennen, zo verklapt de bevlogen bandleider en drummer Magnus Larsson, ook wel Magdrum genoemd.

Bastiaan Tuenter

 

DISTILLATOR

WAT GOED IS KOMT SNEL

Dat de Twentse speed/thrashband Distillator aardig aan de weg timmert mag gerust een understatement heten. Het trio bestaat nog geen vier jaar, maar heeft al honderdvijftig optredens op de teller en brengt op 1 mei reeds z’n tweede album uit: ‘Summoning The Malicious’. Hoogste tijd voor een introductie. We geven het woord aan bassist Frank te Riet.

André Verhuysen

 

DRAGONFORCE

DE DRAAK EN HET WERKPAARD

Met ‘overdaad schaadt’ hoefde je bij DragonForce tot een paar jaar terug niet aan te komen. Tien jaar lang hielden de Britten zich na het debuut ‘Valley Of The Damned’ (2002) obsessief bezig met het spelen van zoveel mogelijk noten op een zo hoog mogelijk tempo. Sinds ‘The Power Within’ (2012) en het daaropvolgende ‘Maximum Overload’ (2014) horen we echter een ander DragonForce. Met zanger Marc Hudson als verse kracht en bassist Frédéric Leclercq in de rol van co-componist heeft de formatie z’n sonische grenzen verlegd. Anno 2017 trekt de band die lijn door op ‘Reaching Into Infinity’. Het album verschijnt op 19 mei. We blikken er vast op vooruit met Frédéric Leclercq.

Justin Erkens

 

FIRESPAWN

GEEN SUPERGROEP!

Het begrip ‘supergroep’ is ooit door platenmaatschappijen en de pers in het leven geroepen om een nieuwe groep of een nieuw project, bestaande uit leden van andere, min of meer bekende bands, aan te prijzen. De leden van zo’n ‘supergroep’ zitten over het algemeen helemaal niet te wachten op die benaming. Met (ex-)leden van onder andere Entombed, Necrophobic, Dark Funeral en Unleashed in de gelederen, is het echter niet vreemd dat Firespawn ook dat etiket opgeplakt krijgt. Bassist Alex Friberg, in het dagelijkse leven actief bij Necrophobic, zit dan ook meteen op de kast als ik hem vraag of de wereld daadwerkelijk de zoveelste death metalsupergroep nodig heeft…

Stephan Gebédi

 

JOHN FRUM

HET EINDE ALS NIEUW BEGIN

Bassist Liam Wilson, bekend van zeventien jaar The Dillinger Escape Plan, is een druk mens. Zowel qua agenda als muzikale voorkeuren. Wie verwacht dat hij naast TDEP voor lieflijke, ruimtelijke, rustgevende muziek zou kiezen, komt bedrogen uit. Ook John Frum, zijn nieuwe geesteskind, speelt hectische en agressieve muziek met veel details. Death metal is het muzikale basisingrediënt van deze nieuwe band, waarin ook (ex-)leden van John Zorn en The Faceless actief zijn. Aardschok treft Wilson in januari van dit jaar in 013, waar hij die avond met TDEP speelt.

Ype TVS

 

GOD DETHRONED

WEEKENDBAND

Begin 2011 kondigde Henri Sattler het laatste bestaansjaar van God Dethroned aan. De zelfverklaarde Serpent King had zijn buik vol van toeren en besloot te stoppen. Maar het einde was geen echt einde, eerder een pauze die drie jaar aanhield. Via weekendshows en festivalgigs speelde de groep zich na een doorstart weer in de kijker. Op 5 mei verschijnt ‘The World Ablaze’; zowel de tiende studioplaat als het sluitstuk van een drieluik over de Eerste Wereldoorlog. En bovenal: een comebackalbum van formaat.

Wouter Dielesen

 

HARLOTT

VAN LOKAAL NAAR INTERNATIONAAL

De omschrijving ‘Australische Slayer’ is misschien wat overdreven, maar verdomd goede thrash maken de heren van Harlott zonder meer. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Het tweede album ‘Proliferation’ (2015) kwam aanvankelijk alleen lokaal en in eigen beheer uit, maar werd een paar maanden later opgepikt door Metal Blade en gepromoveerd tot een wereldwijde release. Korte tijd later stond de band al op de Europese podia als support van Annihilator. Sindsdien is Harlott alleen maar verder gegroeid. En het bewijs daarvoor horen we op het gloednieuwe ‘Extinction’. Hoog tijd om contact op te nemen met zanger/gitarist Andrew Hudson.

Justin Erkens

 

HATE

MEER DAN EEN HOBBY

Enigszins in de schaduw van landgenoten Behemoth en Vader bestookt het Poolse Hate de wereld al meer dan 25 jaar met venijnige black/death metal. Drie jaar geleden sloeg het noodlot toe toen de pas 27-jarige bassist Mortifer overleed tijdens een tournee. In de twee jaren die volgden vertrokken ook nog eens de gitarist en drummer die beiden sinds 2006 in de band zaten. Zanger, bandleider, gitarist en lid van het eerste uur Adam Buszko blijkt echter van het hardnekkige soort; ondanks alle tegenslagen is ‘Tremendum’ alweer het tweede album sinds 2013.

Ype TVS

 

HELKER

TWEETALIGE METAL

Voor een land met ruim veertig miljoen inwoners produceert Argentinië bizar weinig metalbands. Het uit Buenos Aires afkomstige heavy metalgezelschap Helker is een van de weinige. In 2013 tekende het viertal na drie Spaanstalige releases een deal met AFM Records voor het Engelstalige ‘Somewhere In The Circle’, waarop ook de eerste Amerikaanse shows volgden. Met het gloednieuwe ‘Firesoul’ hoopt het vijftal dat succes verder uit te breiden. Of we binnenkort te maken krijgen met een New Wave Of Argentinian Heavy Metal? We vragen het aan zanger Diego Valdez.

Justin Erkens

 

KOBRA AND THE LOTUS

EEN DUBBEL GEVOEL

‘Prevail I’ is de titel van het nieuwe album van de Canadese formatie Kobra And The Lotus. De titel is veelzeggend. Het is te vertalen als ‘Triomf I’. Het heeft de band rond zangeres Kobra Paige de achterliggende jaren niet ontbroken aan succes, maar het heeft het etiket van ‘eeuwige belofte’ ook niet van zich af weten te schudden. Het zal dan ook geen toeval zijn dat de drie voorgaande albums via evenveel verschillende labels verschenen. De titel van dit vierde album, dat eigenlijk samen met deel twee uit had moeten komen, maakt echter duidelijk dat de band de moed nog lang niet opgegeven heeft. Al verschijnt het wel via platenmaatschappij nummer vier.

Robert Haagsma

 

LIV SIN

NIEUWE RONDE, NIEUWE KANSEN

Sister Sin is niet meer. De Zweedse band werkte zich dertien jaar lang compleet uit de naad om aan de top te komen. Zo werd er volop getoerd over de hele wereld, onder andere als support van Slayer, King Diamond en In This Moment. „We waren er bijna, konden bijna volledig van de band leven, maar uiteindelijk heeft het harde werken enkele leden opgebroken”, aldus frontvrouw Liv Jagrell. „We zijn te veel op toer geweest en hebben te weinig pauzes genomen. Dit heeft bij twee bandleden tot een burn-out geleid.” Eind 2015 werd daarom in goed overleg besloten om ermee te stoppen. Een flinke tegenslag voor Liv die door de opheffing behoorlijk uit het veld was geslagen. „Maar ik heb de draad weer weten op te pakken”, vertelt ze enthousiast. In 2016 richtte ze haar nieuwe band Liv Sin op. Eind april ziet het debuutalbum ‘Follow Me’ het levenslicht.

Anita Boel

 

MANOWAR

‘BATTLE HYMNS‘

Manowar. Ooit een grote naam in de metalwereld. Door velen geliefd, door net zo velen verguisd. De muzikale klasse in de eerste tien jaar van het bestaan van Manowar staat niet ter discussie. In de decennia die volgden zag de band het opgebouwde krediet echter grotendeels verdampen. Middelmatige platen, langdradige liveshows en malafide boekingsprakijken zetten de reputatie flink onder druk. Een aanzienlijk deel van de fans van het eerste uur keerde de band met het verstrijken der jaren dan ook de rug toe. Feit is en blijft echter dat Manowar met het momumentale debuutalbum ‘Battle Hymns’ een klassieker van het zuiverste water afleverde.

Stan Novak

 

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA

GUILTY PLEASURE VOOR METALHEADS

Wie had durven vermoeden dat de zanger van het kiezelharde Soilwork een voorliefde voor zwijmelrock zou hebben? Björn Strid heeft voor The Night Flight Orchestra de handen ineengeslagen met gitarist David Andersson (Soilwork) en bassist Sharlee D’Angelo (Arch Enemy, Spiritual Beggars). Hoewel de groep al zo’n tien jaar bestaat, wordt er pas nu, aangekomen bij het op 19 mei te verschijnen derde album ‘Amber Galactic’, serieus werk van gemaakt. Strid vertelt ons er alvast alles van.

Bastiaan Tuenter

 

NORTHLANE

SURPRISE!

Northlane verraste vriend en vijand door op 24 maart jongstleden onaangekondigd een nieuw studioalbum de wereld in te slingeren. Van het ene op het andere moment was daar ‘Mesmer’. Niet alleen de plotselinge release is verwonderlijk, ook de ruwe sound van het album is heel anders dan we gewend zijn van de moderne metal(core)band. Slaggitarist en medeoprichter Josh Smit vertelt over Northlane’s keuzes.

Patrick Lamberts

 

SKYCLAD

AARTSVADERS VAN DE FOLKMETAL

In de loop der jaren groeide folkmetal uit tot een mondiaal fenomeen. Ondertussen was het opvallend vaak stil rond de band die alom wordt beschouwd als de grondlegger van het kleurrijke genre. Skyclad is echter terug. ‘Forward Into The Past’ is de titel van het nieuwe album, dat op 28 april verschijnt. Zanger en gitarist Kevin Ridley over de comeback van Skyclad.

Robert Haagsma

 

SPOIL ENGINE

DE IDEALE MACHINE

Met al een opmerkelijke carrière achter de rug, langs een groot platenlabel en daarna weer via de doe-het-zelfroute, meldt Spoil Engine zich op 5 mei terug met ‘Stormsleeper’. Bezettingswisselingen, persoonlijk leed en een drang naar perfectie hebben vijf jaar opgeslokt, maar nu, met wat gitarist Steven Sanders omschrijft als de ideale machine, staat het inmiddels Belgisch-Nederlandse verbond klaar om internationaal toe te slaan. Een gesprek met de ambitieuze gitarist.

Bastiaan Tuenter

 

TRIAL

DE AANHOUDER WINT

Sinds 2007 is het Zweedse Trial actief. In de beginperiode maakte de band eenvoudige heavy metal van doorsnee kwaliteit. Niets om over naar huis te schrijven. Sinds kort hebben de heren echter onderdak gevonden bij Metal Blade, alwaar ze het verrassend sterke album ‘Motherless’ hebben uitgebracht. De muzikale koers is enigszins verlegd en de deur naar internationale erkenning staat wijd open. Drummer Martin Svensson vertelt hoe dit tot stand is gekomen.

Gerrit Mesker

 

THE UNITY

EENDRACHT MAAKT MACHT

Terwijl Kai Hansen zijn zakken gaat vullen met de Helloween-reünie die je op je klompen voelde aankomen, blijven de overige Gamma Ray-leden niet stilzitten. Dat geldt ten minste voor drummer Michael Ehré en gitarist Henjo Richter. De heren hebben sinds de komst van Ehré in Gamma Ray (2012) gemerkt dat er een onderlinge chemie is die verder gaat dan wat Herr Hansen toelaat. En dus hebben beiden in 2015 de krachten gebundeld, bijgestaan door leden van Ehré’s oude band Love.Might.Kill. Het resultaat is een stevig hardrockgezelschap met de naam The Unity. Aardschok spreekt met oprichter Michael Ehré over het titelloze debuut dat op 5 mei verschijnt.

Justin Erkens

 

VAMPIRE

BLOEDDORSTIG

Wat goed is, komt snel. Dat geldt zeker voor het uit Gotenburg afkomstige viertal Vampire. Enerzijds doet de death/thrash van de heren oude tijden herleven, terwijl het geluid van de band juist ook heel hedendaags is. De hoogste tijd dus dat zanger Hand Of Doom ons tekst en uitleg geeft over deze hard aan de weg timmerende band.

Leon van Rijnsbergen

 

WHILE SHE SLEEPS

EEN POSITIEF WERELDBEELD

De metalcoreformatie While She Sleeps uit het Engelse Sheffield heeft een opmerkelijke transformatie doorgemaakt. ‘Brainwashed’ was nog een pislinke plaat. „Een schreeuw naar de wereld”, zoals bassist Aaran McKenzie het omschrijft. Het nieuwe album ‘You Are We’ laat een optimistischer geluid horen. „De titel betekent dat iedereen gelijk is.” Het lijkt er op dat de Brexit en het oprukkende populisme dit nieuwe bewustzijn naar de band hebben gebracht. McKenzie legt het haarfijn uit.

Bastiaan Tuenter

 

WOLFPAKK

METALBONDGENOTEN

Afgelopen november sprak Aardschok nog met zanger, gitarist en producer Michael Voss (Mad Max, Casanova) over de lancering van zijn nieuwe rocktrio Rock Wolves. Voss heeft sinds dat gesprek niet stilgezeten. Samen met zanger en producer Mark Sweeney (ex-Crystal Ball) heeft de workaholic namelijk het allstarproject Wolfpakk nieuw leven ingeblazen, met als resultaat het vierde album ‘Wolves Reign’. Maar liefst 23 gastmuzikanten zijn daarop van de partij, waaronder klinkende namen als Biff Byford (Saxon), Ronnie Atkins (Pretty Maids), George Lynch (ex-Dokken, KXM), Chris Holmes (ex-W.A.S.P.), Rudi Sarzo (ex-Ozzy Osbourne) en Jen Majura (Evanescence). Dat moet heel wat voeten in de aarde hebben gehad. Aardschok belt met Herr Voss om te vragen hoe ‘Wolves Reign’ tot stand is gekomen.

Lilo Hegt